Не може да им забрани? Море итоа како може! Само нека помисли да ми дојде дома, каква злоботија е оваа жена, што читам!!! Што и дозволувате, земам бебе во раце и не го давам бре, од раце да ми го земе не може!!! Идам у соба кога ќе дојдат на гости, ако сакаат нека дремат сами!! Злобни луѓе, не им дозволувај ништо бре, какво дете да ми допре нема да и дадам!
Како медицинско лице јас и' објаснив дека кашата наштетува, но г-ѓата како што кажав е нарцис. Негира доктори, негира сестри, само она знае повеќе од сите затоа што исчувала 10 деца. Сама се фали, си става сама епитети демек некој ја пофалил. Мене па затоа што сум млада, до тој степен не ме есапи што ако и кажам за црното, црно е ќе рече, не бело е. А кога помогна финансиски тоа беше привремена криза, сега фала богу не е така. Бев на патолошка, помала плата, потоа на породилно заради новата влада многу каснеа со исплата, два месеци бев без денар. Платата на маж ми за брзо ја снема. Затоа помагаше. Не и' побаравме ништо. Сама увиде дека молчиме и сама се понуди.
Јас истото го викам, го земам детето и у соба клучот го ставам.Не смее да ја погледне а камоли да ми ја земе од раце.Ама јас да сум на место на мајката да гледам како го рани каша на 2 месеци кога ќе и рипнам ни свекрва ќе се види ни свекор.Такви не заслужуваат да ги спомнеш а не да се мислиш дали да дојдат на гости или не.
Да исто, ден денес не давам дете без мое прашање да му прават што сакаат. За дете можам да изгризам жив човек само нека проба некој.. ова е претерано одвратно створење.
Исто, или пак јас им спремам од вечер ручек. Се нервирам само што ќе прочитам ваков пост, не дај боже на мене да ми се случи, т.е нема да дозволам да се случи.
Исто и јас,ако веќе мајка ми направила убав ручек ,манџа тогаш не и правам јаде од таа ,а во спротивно од вечерта и правам во лупка и го пуштам кај мајка ми сабајле.За мое дете не гледам кој е пред мене дали мајка дали свекрва,очи има да им извадам.Исто и за мм важи ,ако не знае да се спротистави на неговите за негово дете и сопруга ,шо ќе ми е ? Фала богу и двете страни се одлични ,без мое знаење и консултирање не прават ништо.
Е кај мене одат преку мајката… Одамна не сум пишала на темава случајно отворив, тие што ме имаат читано порано знаат дека имав проблеми со свекрвата, а откако се разведовме е полошо. Бившиот си ја избра мајката, уште во процес на развод кога бевме со социјалното баравме начин да се гледаат што ќе е побезболен за бебче (5,6 месеци), она не сакаше да прифати да го гледа во мое присуство, сакала на само да е со син ми, потоа не му дозволуваше на бившиот да го шетаме детето затоа што тој не смеел без нејзино присуство да го гледа бебето. Сега кога оди кај нив воопшто не ме слушаат што треба да јаде - јас кашички, тие цели парчиња, па бебе ненавикнато, јас ад тие кравјо и козјо млеко ( ми ги кријат овие работи ама на блеф ги фатив) не го спијат кога му е време за спиење, ми го враќаат разбркан како друго дете. Не ми креваат телефон кога е таму, кога му укажувам на нешто тој се смее и вика знае мама деца да гледа. Плачи бебче на секое одење, почна да се плаши од работи кои ги сакаше, плаче ако не ме гледа мисли сум го оставила… Болно е, преболно да си секој ден со детето, а некој да не те регистрира како негова мајка, едноставно таа се понаша како да му е мајка на моето дете. На моменти си викам ќе трпев се само да не го трпев ова да не знам детето што му е и што ми прави. Убаво е што имате сопрузи што ве поддржуваат, какви сакаат нека се свекрвите ако имате поддршка од едно уво во друго и нека зборат што сакаат, нека се трескат од земја!!! Ова од паталец… И поставување јасни граници!
@PinkStar прво Второ ,оддалечи ја под итно имаш олеснителна околност што се во друга куќа. Мноогу слични работи правеше мојата на крај сеа испаѓа дека е болна... Толку живци изгубив да сеа кога ми збори ми е.... не знам како да кажам некоја агресија дури ме фаќа а од друга страна се обидувам да ја сфатам и да и помогнам Ама во твојава ситуација додека си сама (кога.е мт на работа ) би ја игнорирала. Па и блок на тел (неа заузето ќе и кажува) а кога ќе му се јави на мт тој само не знам да повторува . Многу е важно тој како ќе се постави. И мене така од раце ми ја чапаше два пати пред гости еднаш и на само јас некогаш може ќе прекутам ама погледот ме издава откако си отидоа гостите урлаше зашо така сум ја погледнала пред нив замисли ,амааа не знаеше дека син и е пред врата и ја слушааа... е тогаш си го доби убаво. Ама џабе не ја спречуваше ништо,јас сеа уште сум во заедница ама збориме сторго службено. Нема веќе седење над мене ,нема пиење кафе нема ништо. Е сеа второ кога би имала не знам шо ќе е.... И за тебе @JustBeautiful
Маж ми како и да се постави, таа во него гледа детиште. Не го сфаќа сериозно. А ниту мене. Буквално мајтап си игра со нас. Ние ќе се развикаме, ќе се искараме со неа, а она е фината, ќути и трае и смислува подлости. А ние сме лошите и нервозните кои повишуваат тон на постар.
Џабе, она нонстоп ќе го гледа маж ти како дете, а со него, и тебе ќе те гледа така. Само на дистанца да бидете, тоа е спасот.
@PinkStar велиш си читала за нарциси и манипулатори, сигурно си прочитала и дека единствениот начин за справување со такви личности е да ги исфрлиш од животот, целосно. Викање, дерење, навреди, карање ти е џабе потрошена енергија. Неа не ја ни допира тоа. Ако ти се чита литература, најди ја In Sheep's Clothing од George K. Simon.
Апсолутно. Не само што не ја допира, туку и се сити. Се насладува со мојата реакција. Исто така има и gray rock техника за оние кои за жал не можеш да ги елиминираш. Пробав и тоа. Да бидам ладна, кратка, да не давам многу информации. Но, не успева секогаш. Од кожа ме вади, особено сега кога сум поранлива бидејќи имам бебе. Многу е тешко да се воздржуваш во таков момент. Ти благодарам на предлогот. Ќе ја прочитам.
Премногу ми е жал Како дозволиле толку мало бебенце да е само, без присуство на мајката? Тоа не ми е јасно.
За такви и ќотек е малку, се наполнив нервози денес читајки на темава,ама искрено...Како само посакував да имам таква моќ да ги згрижам ваквите мајки да им пружам целосна поддршка и да бидат заштитени со закон ! Јас не би издржала ваква тортура дефинитивно. Ве гушкам!
За жал дно дна од институција плус врски (барем во мојот град е така)… Тежок пат е особено за млада мајка што е најранлива во тој период барем јас така се чувствував, кога ми го земаше мислев дека од мене дел зема а они удираа на тоа дека татко му е мора да го гледа (јас не бранев само сакав да е во мое присуство барем до годинка ама не добив)… Нема врска, мора да се помирам со ова… Само сакам да ви пишам дека нервите никој нема да ви ги врати, уживајте со малите и сопругот, и полека покажете и каде и е местото. Штом мажите ве поддржуваат и се свесни дека новата фамилија е на прво место, проблем помалце. Јас се донервирав и на крај изгубив и завршив и без фамилија и детето ми го зема на само баш се што сакаше ем синчето дома ем внучето доаѓа најадено, стокмено го носам да го поигра некој саат и да го прошета пред луѓе. Не дозволувајте да победи!
Јас на место на членкава ќе поставам ултиматум - јас или они. Колку и да не сакам вакви работи со партнер, кога мора мора. Па нека бира.
Едниот ја одбрал мајка му, се развеле. Јас на таа не би и дала внуче да види со очи... Ја сфаќам тежината и болката на сите да не доставам сол на рана.