Децата се должност на родителите.Ако не им купиме и одгледаме ние двајца ,треба да очекувам од цела фамилија ?Доколку не си способен да одгледаш и да се посветиш на своето дете ,не ни стварај семејство.Се има граница .Може убаво да се функционира кога се има осет и граница...
Moze site da me navreduvaat i da mislat sto sakaat ama na voa denesno vremw kade e se skapo nemozam jas za doma da im kupuvam jadenje. Plus ja ne kazav deka ne mu davam sekako koga ke dojde ke mu dadam i cokolada i sok ama sekoj den da cuvam tugo dete i da nemozam nekogash moeto da si go trpam od sto se nerviram za drugi gluposti epa nemoza ne e eden den 365den vo godinata i 2 sme na plata i za svekrvata da dvoime a taa da si dava na niv epa neka rabotat site neka sijat vo konfecija neka vidat kako e pa dali taka ke gi frlaat parite
Те разбирам.Јатрва ми така се понашаше.Згора на се и се лутеше,доколку сакавме малку приватност.А нашето не смееше да помисли да се качи кај нив горе.Не може едното да е дете,другото да биде партал.Нејзиното цело време беше кај нас.24/7.Нормално она си седеше, јас трчав по двете.Па не е моја должност.Ако нешто сум дала за јадење за моето ќе има и за тоа.Ама боли кога твоето ќе биде на страна и да гледа како јадат.Затоа ти велам, те разбирам потполно. Ама не се лутете на тоа дете.Тоа не е криво што си играат игри со него. И двете си испитуваат граници до каде ќе трпите.Клуч на врата.Купете само за внучето чоколадо ова она ,а за свекрвата остави.Доколку немаат осет двете, трапнете се на гости кај золвата. Многу сакав да имав јатрва,децата да си растат и играат заедно.Ама некои безосетни луѓе истите деца си ги користат за искористување на други. Само нервозата од свекрвати и золва ти не ја истурајте на него Дете е. Совет од искуство не секарај и да докажуваш. Делувај.Ако некој нема граница ни осет ќе немам ни јас .Како се понашаат така и вие.
Таман работа, не те навредуваме. Не ја знаеме твојата ситуација. Извини доколку ти кажав нешто навредливо, нека дојди детенцето кај баба му, немој да те нервира тоа. Золвата е вработена? Зошто и помагате на золвата? Ако е вработена тогаш која е причината? Детето нека седи со бабата, секако ќе си го почасти, внуче двете се исто. Золвата е под кирија? Во брак?
Ne ne me navredi vo brak si e site si rabotat i deteto i e mnogu nemirno i realno nevospitano na 1 mesec na moeto bebe kikiriki sakase da mu stavi vo usta i srekja go vidov i sea za ona da si odmara doma sekoj den si e tuka epa i sestrami da e pa nemozam da gi izdrzuvam site nekogash kratam od mene da ima za drugite.
Епа за тоа ти го пишав случајов како пример ,иначе човекот ич не е во средина туку сестра му како мајка му на дечко ти нема осет,од што да ја заштити од каква било работа оти и е понижување на принцезата?Јас во ситуацијава крив го гледам оти не сака да и каже в лице дека му е товар и дека не сака да ја финансира,оти утре ако формира семејство па се родат деца каде и за кого да трча попрво, при тоа сестрава е млада,здрава и способна да си печали сама,ајде да е болна со хендикеп ќе речеш греота е ама ова џаболебар само седи и јади туѓи пари.Не е срамота и греота да бараш пари од луѓе кои се мачат и работат по цел ден оти неможела да работиш каква било работа? Мајката треба да се засрами наместо да ја вреѓаа другарка ми да ја научела ќерка и сама да си го печали лебот, јас да сум на нивно место ќе пропаднам во земја од срам.Затоа ти пишав размисли пред да се согласиш да живеете заедно што ако утре во кавга ти рече вака мајка му како на другаркава? Или пиша дека трошиш за лекари и лекарства пари и ти префрли нешто во стил сега на лекар ќе одиш за дома требаат париве,или сите пари по лекари ги трошиш си размислила?Да делите за неа од парите и да се стискате со една плата од први до први за на крај да ти рече дома ми го реметиш мирот ,а парите што ги крка и се слатки како во ситуација со другаркава, му викаше другаркава на вереникот да се преселиме ајде во друг град ќе плаќаме ќирија или ќе земеме на кредит стан тој не сакам,ајде во градов каде што живееме да земеме кредит или под ќирија да одиме не сакаше пак тој.Ќе ми дадат дуќан(така биле дома договорени на брат и спрат на другаркава дуќан) моиве да го продадам да купиме стан да си седиме сами,не сакам и викаше продади го дуќанот и стај ги в банка парите по потреба ќе вадиме ако треба за нас,сестрава или внучево нешто понатаму,ама ќути не го продаде другаркава дуќанот,иначе и парите од него ќе го изедеше сестрава.Затоа никако пари давање ни за реновирање ни за ништо во куќата ,оти ако решите да седите таму па понатаму ако решите да реновирате и на крај ќе ти рече ми го реметиш мирот дома,а како ќе го реметиш мирот што ќе ја раниш за да ужива како грофица.Со парите што и ги дава дечко ти можете стан да купите на рати или да плаќате ќирија.Минатото лето беа на море па ајде и на сестра му и внукот им платија,така ќе треба и ти да плаќаш за свекрва ти и да ја носите и неа,сега ја пратил сама дечко ти ама тогаш ќе ја носите како привезок со вас секаде.Приватност дома никаква ќе немаш. Другаркава секој пат кога ќе ја видам писка леле што сторив вика како се верив,леле колку сум пишман,кај и да е ќе му го фрлам во фаца прстенот и ќе прекинам сега за сега трпам ама незнам до кога ќе издржам. Жал им е или незгодно? Незнам зошто да им е жал или незгодно ни на вереникот од другаркава ни на дечко ти,ниту ги тепаат ниту им земаат нешто туку да им речат треба да работат и да си се финансираат сами,нешто за што треба да се свесни и самите не да им каже некој. И одделно да живеете ако го убедиш секој со своите пари не на купче за да ги јаде мајка му и да ти филозофира после,ти да не ја финансираш се по пола делете сметки,храна,за одмор,други трошоци и со парите што ќе ти останат на страна тргај ги ,а тој ако ги дава на мајка му нека се дума после ако снема пари што ќе прави. Ма немој не ја плаќале,не било убаво местото еве јас три години работев за плата под минималната и тоа поврзана со мојата струката ама на работодавецот како ќе му свиреше во главата така си правеше ќе ми скрати од платата,ќе ми ја даде на крај на месец ,нема да ми даде плата со изговор криза ме фати месецов следниот месец дупла ќе ти пуштам, јас иако имам родители со високи примања работев за да не барам од моите да ме финансираат и да не бидам терет седев и трпев ,сега фала му на Бога сум на преубаво работно место.Затоа викам нема срамна работа ако е чесна работа туку има работник и неработник човек. Неа си ја мрзи да работи и си чека на синов мисли му е слаба точка дека само неа ја има,иако е права и здрава и може да проба на повеќе места да работи па каде ќе и се допадне да остане.Сепак по моја проценка си бара жената изговори а всушност не сака да работи ја мрзи.Сака да се излежува а вие да ја гледате и финансирате затоа размисли пред да почнете заедно да живеете па да се верите треба да се постават со време граници да не се надева оти вие ќе ја финансирате.
Преселете се во стан по ќирија или кредит па на рати да го отплаќање. И кога ќе ви дојдат на гости не отварајте па ако сакаат и до утре нека тропаат,нека одат во ќуќата тогаш и што сакаат нека праваат. Наместо да ја финансирате свекрвата инвестирајте ги парите за еден ден да имате нешто свое и да знаете за што сте ги потрошиле,за што ја раните за да урла.Нека си ја финансираат золвите после. Тогаш нека урлат внуците низ дома а вие ќе знаете дека утре ќе имате свој стан.Плус зависи како е стекната куќата ако е во брак може и од таму да земете нешто минимално оти пола неа ќе и припадне. Со парите што и ги давате ќе ги вложите во нешто што еден ден ќе стане ваше.Секако ги давате тие пари дали неа, дали за ќирија,дали за рата за стан пак ќе се дадат тие пари ама барем мир ќе немора да трпите никого. Милион пати сум рекла мирот е најдрагоцен и во колиба ќе живеам само не со свекор,свекрва,девер,золва ,ама па и ќе немаат никакво право да ми се мешаат и да дојдат ако сакам ќе им отворам ако не сакам не им отворам, во свое ќе си бидам.
Ne sakq maz mi da si odi bidejki toj ja pravel kukata a taa mu veli nekogash i odete si ke si dojdete kereto ke me cuva vie slobodno odete si a kukata sam ja pravel i sea mu veli odi si
Da ne mislel maz ti deka cela kukja ke bide negova? Devojko najdobro e ako moze da ja podelite kukjata i sekoj da ima svoj mir. Najvise e kriv maz ti,sto ima da gi izdrzavate niv ako site rabotat.. Babata zema penzija? Kraj kraeva parite sto gi davate dajte gi za stan na kredit ili pod kirija i barem ke imate mir. Vaka ni pari ni mir
Ако немаш да видиш како ќе правиш разлика, ако двоиш од плата за твоето да имаш за едно чоколатце место ти да си купиш гаќи итекако ќе ти биде криво. Секое дете е одговорност само на родителите, не на цел свет. Жената друга мака си има, штом и смета се и тоа влијае на нејзиното однесување со децата, проблемот е многу поголем, но тоа не значи дека не е во право. Јас сум имала ситуација да делам од сопствениот ручек на уште 2 усти и тоа константно со денови и за неколку дена веќе стана проблем, зошто едно тенџере манџа ако сум го планирала за 2 дена одеднаш не стига ни за 1 ден и буџетот наеднаш станува премал за фамилијата а до вчера стигал за месецот. Има разлика и тоа голема, дали раниш 1 или две фамилии, дали купуваш месечно 30 чоколади или 60, кога парите се тие, броени, кнап за до крај на месец и кога буџетот е без рамки, има голема разлика. Најпрво ќе се средиш ти, не може да дозволиш туѓо однесување да влијае на твоите емоции, а уште повеќе на твоето однесување кон твоето дете. Кога ќе дојде ќе заклучиш врата ако не сакаш да влезе и нема да го пуштиш, ќе тропа еднаш, ќе тропа два пати, ќе престане да доаѓа, ако не се смирува ќе се јавиш на свекрва ти да го прибере зошто бебе спие, имаш работа, те боли глава, шо да е. Ама јасно ти е дека твојот револт не е кон детето туку кон мајката и затоа не го поднесуваш и детето. А тоа што тропа кај баба му не можеш да го контролираш ти, прво, второ и јас живеам во куќа со спратови и горе доаѓа дете кое е мало исто и немирно, и тропа па тоа не се слуша толку многу и не е толку страшно, а камоли од доле да се слуша горе. Твојот револт е кон свекрвата и золвата, што вие давате пари на свекрвата а она ги дава на золвата, не и давајте ако е така и готово. Не ја знаеме целата ситуација и не е лесно да се даде совет, ама пак ќе речам, револтот нималку не е кон детето и крај.
А што бидна со факултетот,те пушти ли мажот да се запишеш?Пишуваше дека свекрвата ти го зачувува детето,или па оно во градинка ти на факултет работа и нема да се оптеретуваш по цел ден со нив.
Da na fakultet se zapisav samo za da ne sum doma da ne gi jadam tie nervozi sekoj den a deteto ke go pustam vo gradinka pa ke se snaogam kako znam i umeam
По цел ден чување на дете континуирано не е нормално никаде. Ни кај баба и дедо, ни кај било кој друг роднина. Недела, две ок период е. За подолго постојат градинки. така што не се оправдува во никој случај по цел ден да ви носат друго дете, и да сте без работа, ич не битно
Zasto ne bi bilo normalno , ako baba i dedo prifatile da go cuvaat vnuceto nekoj drug nema pravo da se buni. Eve mene svekrva mi ke mi go cuva bebeto koga ke trgnam na rabota , dogovoreni sme da go nosam kaj nea, isto i vese predlozeno da go cuva kaj mene ama nesakase duri nareden septemvri ke go zapisam vo gradinka, a toa sto na jatrva mi i smeta ne e moj problem
Е треба да биде твој проблем,стави се во ситуација да треба кај тебе нон стоп да има мало дете за кое 1000% сум сигурна дека ќе биде и она одговорна да го чува бидејќи свекрва ти нема да трча во тоалет со бебето,ставете се малку во ситуација во која не би сакале вие да бидете,не пречете на некој со вашите деца,земи си ја свекрвата кај тебе,не и е доволно што има од секоја генерација кај неа дома да чува па уште и твоето однеси и го.
Без основно воспитување. Не воспитани само можат да го кажат тоа, кога некои луѓе се во заедница како кај Емилија свекрва и што живее со јатрвата треба да се има осет и за другите луѓе што ја опфаќаат заедницата а не да се кажува дека не е нивни проблем . Страшно до каде дошол светот со нарцисоидни луѓе се само они се битни и сњ удираат во гради јас јас јас. Чим се нафатила да ви го чува ќе си ја земете кај вас не да реметите мир секој божји ден на некои други луѓе што се во заедницата. Ова важи и за золвите. Сте се омажиле сте си оформиле семејство сеа имате и друга куќа не значи дека треба да ја заборавите старата нормално и таа е ваша нели ама не можете секој ден да доаѓате да му реметите мир на некого не само на братот и снаата туку и на родителите свои (они нема да ви кажат ама тоа го мислат) Јас не сум се осудила откога сум омажена секој ден да и идам на мајка ми иако немам брат сакам да ја оставам да одмори а не да и досаѓам секој божји ден
Потполно се сограсувам,секој кој се договорил со свекрвата да ви го чува детето,а таму имате јатрва,золва не мажена слободно земете си ја свекрвата дома и нека ви го чува детето,зборот не ми е дека само јатрвата ја вознемируваш,може и да е немажена золва која сака да си има одмор,едноставно е дома си сакам приватност,а не додека некој оди на работа јас да сум должна да трпам секое сабајле некој да ме буди во 8 часот зошто морала детето да го донесе,или свекрвата кај тебе или ете ти градинка
Ne se site svekrvi isti..Mozda ne saka da ide kaj snaata doma,polesno i e doma da go cuva bebeto kaj nea i ne znaci deka ako go cuva ke dosaga toa dete kaj tetka,strina ili vujna. Se zavisi od babata kolku e sovesna. A za tie sto sakate mir,kupete si sami stanovi ili mama i tato da vi kupat. Ne moze vie da pravite vasi pravila vo tugji kukji.
E jatrva ne zivee tamu ama mn znae da zbori koj sto da pravi. Ne se vi zaednica Nejzinoto koga bese cuvano 7 god od jutra do sutra arno i bese Nea i e problem zasto moeto ke go cuvaat i uste mene mi kazuva da ne trupam mn rav tamu i sama da si kupuvam hrana za bebeto zasto imale uste vnuci a ne samo na moeto da davale