Не ја знам целокупната приказна, ама и тоа како е да се седне и да се разговара. Маж и е за ќотек. Да те нема цела ноќ, да не дојде да праша дали сака да се сменат е во најмала рака дебилно и безосетно. Испаѓа добробитието на гостите му е поважно од болното бебе. Или мајката е таму, јас ќе се забавувам има кој да го чува. Бидејќи бебето само се прави и доволна му е мајка. Не можеш да тераш гости и да ти продолжува животот како претходно. Тоа на него треба да му е јасно. Не знам што си мислат некои мажи.
На секого може да му се случи. Па ете не се видел со другарите можеби долго време па и тој се размуабетил и не осетил колку време поминало. Саат време. Можела да му пише, да се јави, да излезе од соба. Ама со сила се прави жртва и тестира чека некој да се сети. Епа извини. Мене не ми е логично да седам саат време во соба и да чекам некој да се сети. Да пишела и да не го допрело сопругот тоа воопшто, тогаш да, би било проблем. Ама вака... се бараат проблеми и таму каде што веројатно ги нема. И интересно е што секогаш е проблем свекрвата. Да е наша мајка нема да го гледаме ова и многу слични ситуации како проблем. Може наша мајка нема да чека саат време за да влезе, ама мајка си е мајка, свекрва е свекрва.
Е, и? Пишува во тема свекрви и снаи, па очигледно не и е проблем што не дошол во соба да праша, туку проблемот е што МАЈКА МУ седела таму до него, а она во соба. Да биле дома сами и цела вечер да не излегла од соба, немаше да пише на форумот. Читајте меѓуредови. А и покрај другото, сметаш дека треба да се разведе?
Ne smetam. No smetam deka se nezreli i dvajcata. So malo bebe, dete ne trebale da organiziraat sedenki do docna. Ne mozes da si go teras zivotot kako koga si bil sam, pa uste svekrvata vinovna.
Свекрвите не сфаќаат дека не одат во пакет со синот. Затоа има проблеми. А мајката на снаата е таа што се повлекува за да нема проблеми. По некои постови што ги читам, сфаќам дека членките си имаат работа со прости свекрви. Јас моите не ги трпам, а не па свекор и свекрва.
Ако можела сама, не ја викала свекрвата да рмба цел ден и да ги служи другарите. Сама нека зготви, нека нареди, ако и е болно дете нека откаже или принцот со курот нека зготви и нареди. Или нека заработи и нека купи се кетеринг. Дебил. Жена му дои, мајка му готви, он седнал пие. Абе некои мажи се само за курот, друго не треба. Не знае да готви, да заработи за кетеринг, да чува дете, па уште се кара. Дефинитивно некои мажи се имбецили. Како се мажат со вакви е прашањето
Planot bese svekrva mi da go cuva maloto u soba dodeka spie. Strav mi e samo da go ostam bidejki kako stanuva se podiga. Sobata kaj so spieme od salonot e oddalecena dosta. Se razbiram zenicki no vakvi raboti ne. Od nisto ne se skrateni, zenava ja sakav kako majka koga bevme decko I devojka. V Ne planiravme da cekame stara nova. Posle dolgo vreme otidovme na vikend, zasto napnaa da se vidime. Zavrna sneg, epten, ne bevme spremni za idenje nazad. Ajde koga sme tuka ke se vidime so drustvoto nema smisla. Bevme dogovoreni da poracame od kafana, pupka poracavme, pa planiravme I toa da poracame. Svekrva rece ne, kupete meso, jas zosto sum tuka, so kejf da go napram. Ili ke me navredite. Ajde se kupi meso, da ima za site. Pupka poracavme. Bev da pazaruvam so nejze, go narediv mezeto, srediv masata. Maz mi napravi salati, svekrva go napravi mesoto. Lepce poracavme. Znaci se bese mnogu harmonicno. Ama razbiram, nejzina kuka, nejzini pravila. Kasno sfakjam ete. Planot bese da go zaspijam maloto, ako stane da me vika. Ama maloto ne stanuva. Srekja imam pa spie dobri 2ipol sati. Tropav na vrata na sekoi 20minuti da ja prasam, da vidam so praat, da odi cigara da si zapali, voda da se napie. Bebe stana po saat vreme(tolku sedev so gosti), otidov go nadoiv, a taa ne vleze u soba dodeka ne go vikanav maz mi. Samo se slusase dzagor I smea od veselata baba so drustvoto. Nemozam da razberam, ni od strana na maz mi, ni od nejze. Ajde, razbiram ne mozese da gi ostaj drugarite na masa(igraat na zaebancija tradicionalno se ,,kockat,, so sitni pari kako adet) ama pa zenati neka ti dremi u soba. Stalno zbori kako saka da go gleda cesto, deka najubavo vreme I e da pominuva so vnuceto, no slabo vo delo. Razbiram da se pozdravis 10minuti so gostite I da se povlecis.
Ако ми текнува, членката пред некое време пишуваше за кога иделе, дека свекрвата не го чувала бебето за да испие кафе, па имаше дебати и околу тоа. Пред се ќе се организира се , според потреби на бебето. Свекрвата се замуабетила. Па на секој може да се случи. Ама ако седиш и чекаш, да и текне неа или на принцот што идеше кај мама и тато , за да се наспие, тешко. Излагаш и кажуваш еј ајде смени ме, поседи малце со бебето. Тука никој не е крив. Треба да почнеш да збориш гласно и да кажуваш што ти смета и заеднички да решите проблем.
Taka e. Cekam na sovesta na lugjeto. I nemozam da se napinjam, ajde dojdete sedete sega mene mi e redot. Treba sekoj da ima oset. Znaes sto, maka mi e deka preku telefon zboruva ajde koga ke go vidime toa dete, koga ke si igarame zaedno, mnogu ni fali. Ke odime, baba se izmori rucokot go napravi, baba nemoze cigara na raat da ispusi. Baba ke gi otkazi cigarite od ovoj slatkis. Baba e ostarena. Nemozam da razberam. Za se gledam da ima kolku tolku harmonija. Prvo ke naprai se, posle ke ti izvadi niz nos.
Па, такви се повеќето стари, зборат само, малку прават од она што го зборат. Во ситуацијава само маж ти требало да и рече да оди за да дојдеш ти, кога видел дека не станува. И кога веќе бил договорот дека она ќе седи со бебето. Испаѓа дека на маж ти не му ни било битно дали си ти таму, затоа не му ни текнало да и рече да те смени, што верувам дека уствари е тоа што најмногу те боцка во ситуацијава и за тоа треба со маж ти да разговараш, а не да ја усмеруваш лутината на свекрвата, која е и онака небитна за понатаму.
Па и свекрва и' сама си сакала да спрема, никој не ја терал со сила, многу познато ми е ова (искусено) така да ја разбирам членката. И не е само оваа ситуација, ова само ја прелило чашата.
Ама пак , исто како и минатиот пат што сподели овде, цела вина ја префрлаш на свекрва ти. Маж ти иде да одмори, си седи со другари, а ти оставена да леташ каде стигнеш. Он е тој што првично не приметил дека тебе те нема на маса. Мене 10 минути да ме нема, 10 пати ќе дојде да види дали бебе заспало, дали ми треба вода, ќебе или што и да е. Незнам колку ви се длабоки проблемите, ама треба да седнеш и да разговараш со него. Ајде развод, не е решение. А да си во странство негде? А да сте деца без родители? Како тогаш би функционирале? Мораш да намалиш, со очекувањата што ги чекаш од другите, особено од свекрва ти. Знаејќи ја каква е, имаш очекувања, кои и сама си свесна дека нема да се случат. Седнувај маж ти и решете си проблем и поделете обврски. Заедничко дете имате. Заеднички дом имате.
Па и претеруваш, "проблемов" се решава едноставно - бебето е заспано, одиш во собата кај што се другите, ја замолуваш културно да оди да го причува. Што ви е со очекувањава дека луѓето треба сами да се сетат што ви е потребно?
Дома кај вас во другиот град ако имате гости кој би го чувал? Пушти телефон со камера и седи раат, кога не му смета гужва и не се буди често нема потреба да седи некој до него. Ќе видеш кога ќе стани и ќе дотрчаш. Зошто си отежнувате на денешницава кога има 1001 ствар која би ви го олеснила животот. Свекрвата дала се од себе да ви помогни и на крај барате влакно во јајцето.. сериозно не ве разбирам.
Јас го замислив како на глупи комедии, дечкото стои гол со рацете зад глава, насмеан и замижан, курот на висина на работната места сечка со нож на даска. И само го шета од маса, на рингла, на чешма
Пасив агресив прави, тоа е типично недораснато однесување. Тој со курот е крив, алал чим може саат време да не ја провери жена му и болното бебе. Не се смејте за принцот со курот, маж кој не знае да зготви или да донесе пари за да се купи, не е способен за ништо освен за расплод. Значи му ја потенцирам добрата страна.
Абе и тој ајде може не е крив ако нормално се однесува како што треба, ете со другари заседнал што ретко ги гледа, жена му е на 5 метри од него и може да го викне во секој момент. Мислам, не им ја знам динамиката општо надвор од ситуацијава, ама сеедно, ништо од ова не е причина за толкава огорченост кон свекрвата. Не само свекрва, кој и да е, комуникација никаква, "осетот" мој замислен мора да е ист за сите, сите исто како мене мислат. Додека се билда толкава нетрпеливост, можело најпросто да и' се каже на жената да дојде. Да и' влезела додека дои, ќе беше ми виси над цицка додека дојам. Итн. После викам мора да има задолжителен предмет од 1во одделение до 4та средно КОМУНИКАЦИЈА, луѓево не знаат да комуницираат меѓусебно.