Да, кај нас е цело време така. Кога се слуша на телефон или на камера со некој еве учиМЕ, еве пишуваМЕ, читаМЕ. А ги вика децава дојдете ќе се јавиме на камера на тој и тој. Нон стоп е фалба а реланост од тоа ништо. Арно знае кое одделение се Ја знаат сите веќе, не треба да и се замерува мислам.
Во темава мајките најдобри, свекрвите ѓавол. А после истите ваши мајки најчесто се оговарани од жените на вашите браќа
Мајка ми е тежок карактер, инает. Ама душа дава. Фина е. Цел свет ќе го преврти да ти помогне. Ми ја знае ситуацијава. Еднаш ми кажа... Ајде доста и судиш, што ако јас сум како неа, па и бетер? И јас ја прашав, ќе ја оставиш жената на брат ми тазе породена на долниот кат сама да седи, гладна? Нема ни да ја прашаш како е? Нека е оговарана не е тоа проблем. Проблем е колку се нелуѓе луѓето.
Абе кај ви се мажите? Доста со илјада очекувања од свекрвите, ова да правеле, тоа да правеле, деца да чувале, па оти не чувале, ако чувале пак не чинат. Крајот не ви се наоѓа, а мажето мува не го лази. Или не можите по мажињата, па ајде криви свекрвите.
Па твојата свекрва не е должна да ти го чува детето , не можеш да очекуваш од некој да ви го чува бебето само затоа што ти текнало дека сакаш да си муабетииш таму , на мажот треба да му се лутиш не на свекрвата. Кога сте одлучиле да имате дете требало да си размислиш дека ќе си имате голема одговорност како родители и дека никој освен самите вас не е должен ниту одговорен да го чува бебето.
@Bellaa1234 мислам ова не е трагично. Сте помогнале сите сте спремиле. Бебето можеш да го оставиш само во соба да го ѕиркаш или како што прават многу пријатели пуштаат видео кол со двата телефона еден кај бебето во соба еден у дневна и тоа е тоа. Ти може и 10саати да седиш у соба са чекаш. Можела са дојде да те ѕирне ама и не мора. Ова ми е малце драма. Сте можеле со мажот да се менувате и ние со друштво делиме паричка, годинава беше кај една што е бремена и не можеа да се организираме дека беа болни, тоа е Боже мој
Абре јас на прослава не отидов денска за Нова зошто немав на кој да го оставам па не се налутив. И се спиело на свекрва ми и готово. Стварно драма голема за ништо. Ако се родило внуче не значи дека сите треба слуги да ни бидат.
Читам вака по темава и заклучокот ми е дека од свекрвите најмногу проблем имаат тие што имаат и најмногу ќар од нив, и финансиски, и за чување деца. Ние што сами чуваме деца, сами плаќаме сметки и ќирии, не очекуваме од никој ништо, најмирна ни е главата. Се има случено мајка ми брат ми или јатрвата да го чува детето, иако ретко. Од моментот кога вчегуваат од врата, важат нивните правила на чување, дури и да сум јас таму. И да не се работи за чување, дури и да е на нивна иницијатива да помунат Х време со детето, не се бунам освен ако е нешто екстремно штетно за детето (пример му дале да си игра со нешто што не е за деца или храна од која повраќа). Не ми е сеедно што му пуштаат цртани, му даваат чоколада и го лигават (не знам колку точаци му купија) ама не им кажувам ништо, тоа е нивно време да бидат со детето и нивен начин.
Види,неколку пати кога сум на зор да ми притреба по некој час да ми почуваат деца и да ме одбијат а немаат којзнае каква причина за тоа, јас ќе се запрашам дали јас би им излегла во пресрет ако на нив нешто им затреба. Не зборам за чување по цел ден.
9 години не сме биле на нова година со маж ми, па не сум се лутела на никој. Наше дете, ние треба да го чуваме, не да чекам некој да ми го чува за да шетам.
Прочитај убаво тоа го кажува членката, повеќето од проблемите во темава се заради мажите а не заради свекрвите.
Стално се прашува и пишува што се жалите од свекрвите а не од мажите. Па темава е да се жалат од свекрвите, за мажи има друга тема.
Епа зошто е темава тогаш ако не можеме да се пожалиме од свекрвите? Тоа е темата, за мажите има друга тема и таму се жалат од мажите, оставете некој нека си се испука, ни тука не може да се пожали некој, можеби на некој ова му е издувен вентил, ама веднаш добива осуда.
Буквално! Боже зачувај значи луѓево... Јас никаде не сум побарала да ми чува дете свекрва, сачуј боже... Не треба ни нова година ни ништо. Сме одлучиле за дете, и сеа животот ни е со дете. Сите слокнавте што сум се пожалила у тема свекрва за жена која денар нема дадено за прво внуче, ни сто денари за братче нема ставено! Тоа мислам дека не е проблем помеѓу мажот ми и мене.
Како се напнавте, како за свекрвите да мажевте . Сакате свекрвите да ви ги чуваат децата, да ви готват, да ви чистатат, да ве финансираат, ама од друга страна па не знаат како да ви ги гледаат децата, не знаат како да ги хранат, како да ги играат, како да ги држат. Ако ви доаѓаат напорни се, не ве оставаат на раат, ви ја нарушуваат интимата, а ако па не доаѓаат, тогаш се незаинтересирани, ако сопругот побара совет и мислење од мајка му, размазен е мамин син. Дај оправете се малку мамини принцези, не се врти светот околу вас, ако сте решиле да формирате фамилија, треба да бидете свесни дека фамилијата што ја градите е само ваша одговорност и на сопругот и не треба да ги мешате ни мама ни тате, ни свекор, ни свекрва.