Aa nemoj ni slucajno da si se pozalila tuka od svekrva. Skraja da e, sigurno so maz ti imas problem. Ili pa najsmesno e ko ke kazat edno te isto ne e dolzna svekrva ti. Nikoj ne e dolzen za nisto, se raboti za oset. Vaka na temata odredeni clenki glumat ludilo, a vo realnost loso Im e ocigledno pa ti pa si se pozalila za sitnica, gluposti. Bre, kako taka ragjas, a sveki ke ti go pricuva na 20minuti, golemata rabota. Nemoze taka. Bitno po komsii da se ostava dete moze, a kaj baba e sramota, ups, ne e dolzna.
Темава е за оние што не знаат да разграничат кој е проблемот во нивниот брак и во животот воопшто. Во ред е сето тоа,ама во многу од случаиве од месечина се гледа дека сопрузите се повеќе криви од свекрвите иако првичниот пост бил за свекрвата.
Маж ми и плеска во фаца на мајка му, она пак му зборува. До него е или до мајка му што многу зборува? И да .... Никаде ги нема за чување, а први се да наредуваат. И да глумат пред други како си ги сакаат внуците. Точно. Знаеш како е? Ако сакаш свекрвата да ти ги чува децата, треба да и одиш по газот.
Има разбрани и неразбрани. Научиле се' едно исто "а каде е маж ти", па ако од толку зборување не се разбираат што треба да направи, да ги утепа? Сепак родители му се. На 60 години не се менуваат. Секој си прави како му одговара. Уста пена да ти фати од зборување и сепак секој си прави по негово.
Он нека си комуницира со нив. Јас не сум му рекла дека не смее. Има разбрани свекрви. Ама тие се ретки.
Има и такви што им одат по газот, што ги викаат „мамо“ и да ти кажам топ им е. Деца најадени, облечени, пари в рака на поголемото внуче и „чао мама“.
Мислам проблем е 90% маживе слабо гз да направат нешто сами, да земат кредит или нешто ( со исклучоци) да се осамостоат пред брак или ај куќа има па на спрат идат.. или стан до стан под стан. Не се оделуваат. Све тоа мислам пред брак се решава и ние жени сме одговорни што прифаќаме. Јас кога требаше пред брак му викам да земеме кредит за стан. Мајкаму викаше син ми има стан ( станов, они живеат и брат има постар што секој викенд е таму пошо друштвото му е во тој град и децата на чување они да си шетнат) и ја седнав и реков вака овој стан не е негов, ваш е, а после тоа ќе биде на мм и брат му....а во таков филм живеаа они и мојов мм ист муабет ми тера, брат му оженет, снајка станови и тако зваано домазет ама камо јас да имаав и мојов да беше домазет ( она го користи зборов) јас мислам брак е брак кој има има заедничко е. И брат му имал не му требал станов. И викам не иде така јас во овој стан да инвестирам и секој викенд да имам луѓе. И најдов, купивме стан со кредит јас со голема иницијатива ово оно се средивме почнаа муабети не идете, не сме сакале храна од нив ( си готвам, а јатрвата си бара по два три ручеци свекрвами им готви им праќа, абе не ги сакаме заклучок, јас сум идела кај мајками секој ден. (Мајками е вдовица 25 години сама живее и сама не изгледала и не ми е блиску ама идам ја мислам) ама никогаш не сум го допрела да иде, да се јави и баш му зборам јави се слушни ги. И јас културна идам еднаш два пати и кога ми рече еднаш ти кај мајкати идеш овде не идете..... Ми зовре и пак културно пошо така сум израсната и викам јас синот твој не го допирам да дојде, да се јави, јас сама идам кај мајками не го терам него, вие така сте го научиле, јас секој ден го терам да ве побара, и ми вика тоа е синови не гледаат мајки. А мм е душа човек ама ете неможе да им удоволи он таму нема друштво за нив оди само ама они со внуциве нон стоп и незнам може така бил периодот. Пиев на секое идење фамосан, желудникот ме кинеше од глупи муабети. Мене не ми треба никој ни мајками ни она да ми готват или деца да ми чуваат искрено, стари се жал ми е ни едната ни др според мене не се за да чуваат тодлер. Може со бебе првата недела да дојде мајка пошо нема др обавези сама е, свекрвава да не го остава свекор ми сам без јадење. Најголем проблем ми е тоа што она сака јас да бидам гз и гаќи со девер ми, заедно да славиме празници, дружби.. прво они како браќа се слушаат по потреба. Ама како останав бремена еднаш не се јавија... да прашаат како си јас дома строго мирување. За јатрвата сум снабдувала лекови, клексани, све цела бременост. Сум се јавувала на две три недели да прашам како е знам тешка бременост. Ама тоа е јас сум таков човек не се сите такви. Па човек се менува како они така и јас. Многу проблеми од премногу очекувања настануваат. Јас немам никакви од нив само од мм фала богу ама изгледа они имаат големи од нас. А сум живеела како дете во такви проблеми од двете страни на родителите и гледам да избегнувам конфликти максимално и да има мир. Јас со мајками да си комуницирам он со неговите.
Никој не е должен да го гледа вашето бебе. Ако свекрвата сакала, можела да седи со гостите додека да си одат. А ти што имаш очекувања дека детето е само ти да го направиш, а друг да го гледа, жалам, ама не е така.
zdravo zeni, nekade moram da se isfrlam da ja iskazam mojata nervoza moze ke dobijam nekoj sovet imam strasen problem so mojata sverkva so duri ne mozam da sedam so nea dodeka bevme so maz mi decko i devojka, jas bev mnogu dobra so nea, pievme kafe zaedno, ja pocituvav i se toa pred da se zememe so maz mi, na svekrva mi majka pochina, stara zena dosta stara, po dva meseci doznavme deka sum bremena resivme da napravime svadba koga jas bev 5ti mesec, koga i kazavme deka sakame da pravime svadba taa se soglasi iako nesto mi zboruvase ajde podocna da pravime da stavime pola godina na majka mi ama poradi toa so sum pokrupna i mi bese teska bremenosta od kilaza resivme da napravime porano na den na svadbata svekrva mi kaza na maz mi, deka nema da se veseli na svadba, maz mi pokraj zivi majka i tatko nikoj ne mu stana na svadba da mu igra duri vo crkva ne gi frli bomboncinjata svekrva mi, tuku na rodnina ja dala kosnickata so bomboncinja ok i prostiv se toa zavrsivme nisto ne sum spomnuvala posle toa, rece stom ke se rodi bebeto, jas nema da nosam crna obleka, zenava ne soblece crno duri ne stavija godina na majka i, vo ista kukja ziveeeme i se rodila vnuka naslednik, taa ne soblece crnilo od nea za treta vecer na bebeto nie bevme vo bolnica, velela na majka mi, jas treta vecer ke pravam vo kafana se stoa samo da ne go pravi doma, da ne ima veselba doma, a babata ne ziveese so nas tuku vo druga kukja treta vecer majka mi napravi na bebeto vo kukjata kade sto jas ziveev prethodno ne znam kako da i gi prostam ovie raboti, so ne gi stavi na prvo mesto sinot i vnukata tuku babata sto si go poziveala zivotot dali ima nekoj nekakov sovet, bidejki ne mozam nitu da sednamd a zboram so nea
Искрено не гледам проблем овде. Ако не ја сакаш, не комуницирај и завршена работа. Каква боја на облека сака да носи, ќе носи. Каква е таа трета вечер на бебе? И што правела таа трета вечер , што појма немам што е во кафана , уште поубаво. Не влагал кој стигнел во куќа, каде треба бебе да дојде. Некој проблем немаш страшен, што освен си ставаш работи при срце, а не те допира тебе лично никако.
Искрено мене би ми било срам вакво нешто да пишам. Секој жали различно, а вие не сте ја оставиле жената да си ја надмине болката. И 10000 години да имала, мајка е мајка и боли загубата. Срам да ти е
Не знам јас дали сум ненормална, ама стварно не гледам како е проблем дека носи црно или дека не можи да се радва целосно ако е уште во тага. Тагата при загуба е комплициран процес и треба да се остај најблиските да тажат колку и како сакат. Не можи да се очекува да се однесуваат на поинаков начин само зошто нас така ни одговара. Ако е во тага, да, ни оро ќе игра, ни црно ќе тргни. И сама кажа дека барала покасно, бар пола година да помини, ама било порано. Е не е робот. Родител загуби. Лесно е да речиш "стара беше" ко да е релевантно то, ко пред се беше блиска особа на жената.
Ја па не сфаќам правење свадби со сите салтанати при скорешен смртен случај само зашто имало бременост. Еве баш ме занима дали за да извадите извод на бебето, ви бараат сертификат за одиграно пајдушко. Да, можете и само во матично ако више е зорт работата. Исто не разбирам правење свадби кога немате скршен денар за кирија ама ај тоа друг муабет
@Annniee по ова што си пишала, немаш ти никаков проблем, најмалку па страшен. Ниту ти имаш нешто за да и простуваш неа, боже пази дрскост. Ама таа сигурно ќе ви прости што сте биле толку себични покрај смртен случај да не и оставите простор прво соодветно да одболува, а потоа и соодветно да се израдува и прослави што детето и се жени, а потоа и добива и свое дете. Ништо од ова што си пишала не е причина да се лутиш. Мене би ми било срам да замерам за вакви работи.
Дали сериозно ти смета тоа како жали жената? Не си во право. Да бабата го проживеала животот, ама таа баба и била мајка, за мајка секогаш ќе боли безразлика колку била стара. Рекла дека ќе направи во кафеана, направила сепак, што е битно каде е направено. Не соблекла црно, е добро де, јас сум во црно цело време без да жалам, каква врска има тоа кој што носи. Не значи дека не се радува за внучето. Тоа што не играла на свадба, не е нешто неочекувано кога жалиш, била таму, да може требало да стане за ќеф на децата, ама некогаш тагата е поголема посебно кога е толку пресно. Јас мислам дека правите проблеми дека ги нема. А назад тоа што рекле другите членки дека вие сте себични што не сте почекале жената саглам да може да се израдува.
Стави се на нејзино место, и замисли го светот без мајка ти. И простувај колку сакаш. Се надевам и она ќе ти прости, што ја пишуваш тука. Жали жената, а ти не си видела какви стварно проблеми постојат, па мислиш дека ова е голем страшен проблем.
Огромно непочитување е тоа што после смртта на мајка сте направиле свадба после 2 месеци. Има право што се лути. Иде прочка, барај и прошка, а после и она нека ти побара прошка. Ако не ја прифати, тогаш нема потреба комуникација со неа. Нека те бара таа трбе за да и простиш. Сте требале да ја одложите свадбата и да ја преместите за понатака.
Пред нашата свадба почина близок човек. Фамилијата која беше поканета, не играше. Јас сум благодарна што воопшто дојдоа. Иако не мораа. Воопшто не ни ми беше криво. Тие си знаат како жалат и манифестираат. Немаш право да се лутиш. Дури свекрва ти е таа што тебе треба да ти се лути. Што доколку, не ти посакувам, но се случеше нешто такво од ваша страна? Или помалку боли бидејќи е баба на маж ти? Ај да се лутиш за свекрва која ти се меша во се нешто, ама за смрт на близок човек па зошто не играла, ми е малку па и дегутантно. Ти кога си тажна, вртиш оро?
ne ne e taka loso ste me sfatile taa kaza deka e ok za svadbata, nie sekako ja prasavme prvo nea, a taa se soglasi inaku svadbata bese posle 5 meseci na babata i bilo mn golema zelba maz mi da se ozeni, posto i maz mi e postar na prasanjeto dali vaka reagiram posto e baba na maz mi , sakam da se nadovrzam deka dedo mi pocina edna nedela po nasta svadba moite ne nosea crno vo nieden moment, bea mnogu srekni za nas a dedo mi sekako deka go zalime, i den denes mi e krivo za nego ok e ne mora da me lincuvate, sakav da se iskazam nekade
Дедо ти починал ПО свадбата, не пред. Бојата на облека не жали, ама некој носи и тоа е апсолутно негово право. Луѓе ни на погреб некои не носат црно, баба ми до последен ден од нејзиниот живот, носеше црно. Ова душо, не ти се проблеми.