Грешка правите голема со премолчување на работи што ви пречат. Се кажува од старт на културен начин, се сече од корен. Не сте ми јасни. Ќутите и собирате во себе за на крај да избувнете за капка што ќе ја прелее чашата. Граници се поставуваат од старт. Никој не знае што ви пречи ако не кажете јасно и гласно. А ако се лути тоа е нејзин проблем. Како не знаете мирот да си го браните? Посебно живеалиште е секако решение, но и така мора да одредите граници зошто пак ќе има мешање секоја прилика ...
Takva si e zenata sto i da napravis isto bi bilo, lek za takvi e samo da se odelite i da ja gledas samo poretko.
Ако имате можност одвојте се. Ако не послушај си ја јатрвата. Прво на мажот ќе му кажеш или он да и каже или ако ти отвориш уста и почнеш "кавга" што и да кажеш да не се лути да ти преговара пошто ако знае боље нека реши проблем. И се што имаш да кажеш пред двајцата да кажеш, и да напоменеш на мажот дека си го предупредила, да си бидеш на чисто. И продужи си по твое како знаеш и умееш. Ја би постапила така
И јас стигнав да пишам на темаваДа не си одам МК веднаш се полнам со негатива.Еве вака мајки,чисто да слушнам дали претерувам.Бевме кај родителите на мм една седмица ,моите живеат во друг град близу но сепак треба секој ден да се патува до нив.Се тоа ок, се до момент кога или дека јас неможам да ги траам во своја близина па се ми смета или луѓето се стварно застанати со времето.Прво кога и да одиме МК настојуваат да седиме таму иако никој не бара мислење од нив(да е до мене ќе си изнајмам апартман и таму ќе си седам дека и така се тесниме во 2 соби),друго секој ден од храна немаат ништо приготвено, или храна нешто ради реда да има(мислам очекуваа јас за сите да готвам,пари не се проблем ние купиваме намирници) ,за деца не барам да ми спрема спремам сама иако мразам во кујна која не е моја да барам се и да се организирам.(ете и тоа го средив ќе си јадам во ресторан).Деца никако не заигруваат да се лажат да поседат со нив,си седат на страна си дремнуваат кога им се спие.Последно на свекрва мајка и почината па правеа помен,мм сакаше да оди иако и двете дечиња беа со температура и повраќање,реков ок,но кога се спомна за нејзината ќерка немало потреба да доаѓа нејзиното внуче било настинато па да помогнела на нејзината ќерка,а за мм едвај чекаше да оди со неа(свекрва ми).Некако од страна ми изгледа како да неговите постојано го манипулираат него,додека за другите деца се е оправдано(мислам дека го познаваат каков е по душа и гледа да им угодува).Ќерка ми болна ја опоменив да се облече со малку построг тон,случајно одам во другата соба,свекорот си зборува сам "да ја нападиме мајка ви кога е таква лоша".Свекрвата и дава пари за роденден на ќерка ми во нејзината рака(го носи нејзиното име), а за син ми вели кога ќе имам понатаму кога ќе дојдете ќе му дадам(според мене не се битни парите,и 200 ден да се да ги подели за двајцата),на другите внуци и беа на гости даде на двајцата.Навредена сум искрено,незнам дали претерувам.На крај најголем проблем е сопругот, кога и да му спомнав за сето ова ми вели глупости се.Се испокарав со него бидејќи смета дека јас го манипулираам со вакви муабети, иако за негова чест седам со нив и сум културна.Чашата ја прели кога ми повиши тон и се скара со мене пред нив,како цело време сум правела притисок од ништо.Да бидам искрена ми одмилува и тој со неговото однесување.Од друга страна со моите пие кафе 1 час и толку,ниту јас барам повеќе ниту некој од моите се меша или коментира.Најмногу од се што ми засмета е дека,убеден е дека јас сум таа која пробувала да го манипулира,не го занима тоа што зборувам,не било ништо страшно до кога ќе биле живи не сакал да си расипува однос(иако јас велам нема правило кој до кога е жив ,па да се тресам на сите,секој треба да покажува почит).Да живеевме со нив немаше да се размислам да го оставам,вака па и не ми се дозволува да се прави паметен.Сакам ваши мислења дали стварно претерувам.
Мислам дека за една недела поседок и не вреди многу да се замараш со било што. А и убаво би било да го натераш пола од времето да седите кај твоите ако имаш услови, малку тој да се понервира
Pa sreka so ziveete vo druga drzava. Ne preteruvas, samo na maz ti nema da mozis da mu dokazis deka toj ne gi gleda situaciite taka. I toa e. Glej pobrzo da ti pomine vremeto vo Mk, ispadni setaj demek imas rabota toa da sredis, vamu da sredis I ne sedi so niv. Ima mnogu roditeli koi gi delat decata, posebno tie generacii. Na ednoto ke mu e strav da mu se javat, ama zatoa na drugiot na glava ke mu se kacat. Toa e taka zasto izgleda I maz ti ima dobra dusa I saka na site da se pogodi.
Да не преувеличуваш. Сум запознаен со вакви случаеви, има луге кои за навека жалат и не соблакаат црно. Мислам дека е добро да си имаш контакт, али ако веќе толку ти смета, на дистанца.
Многу лесно решение има за овој проблем . Или ич не се враќај ти во Мк, или кога ќе се враќате земи си ти децата и оди си кај твоите. Остај го маж ти нека си седи кај неговите. Шо па мора кај неговите да седиш.
Некојпат си мислам шо прости жени биднавме. Најголем дел од тука никаков аир не гледаат од стари, само нервози и пак трчаш да ги испочитуваш секоја прилика, па тука тегнеме на долго и широко што како кажале. Штом идиотиве се дрзнуваат да не вадат од памет секое едно видување, тогаш нема што да им се обрнува внимание. Мажот ако е увреден, нека носи дете, нека ги развозува, нека им иде на поседок и нека не досаѓа
Јас искрено не само што ќе си поседам два три дена кај моите родители, туку и децата ќе им ги оставам да ги почуваат, да одморам малце од сите. Штом бараат се таму да сте на купче, и штом таа е само баба на децата, нема да е проблем тоа.
Фала ви сите на одговорите,знам дека се ситници и од страна изгледа смешно ама мене буквално глава секој ден ме болеше додека бев таму,не ми е јасно како неможат 1 недела да се воздржат и на сите да ни е таман. Не дека не останувам кај моите (кога сум без сопругот повеќе сум таму )но треба ептен да изретчам гледање со нив(со родителите на мм).Добро кажа една членка погоре,сами сме си глупави и криви,каква чест?!,да е до мажите ден не би седеле со наши родители.Инаку радо би ги оставила со нив и со мм малку да осетат како е со 2 мали дечиња,ама моиве малечки не даваат да мрднам без нив,ниту пак имаат близина со баби и дедовци(ниту знаат да ги заиграат ниту поминуваат квалитетно време со нив,истово важи и за моите родители).Останува малку сопругот да си го подберам и да си бараме решение кога сме таму да не ми расипуваат и тој еден одмор од недела дена.
До маж ти е, ама он па не ги гледа секој ден, а негови се, исто како што твоите се твои. Само олабави и смешкај се, оди негде на кафе, земи децата во парк и ќе пројде една недела. Јас така се разведов од глупости, фала богу не живееш со нив. Свиркај си.
Преку другите работи како било... делењето на децата највеќе би ме доболело. Како бе на внуката шо го носи името имала да даде на братче нејзино немала. Моите баба и дедо не делеа и мајка ми и тетка ми ги делеа се приметувало а и нас внуците. 32 г имам и најблиску до него живеам кога му треба нешто мене ме бара ама толку ми е одмилен од вакви работи еве. Па веќе 4 м сигурно не сум отишла иако имаше и здравствени проблеми и му треба помош ама ете некои работи ми се враќаат како флешеви (и не се секогаш поврзани со пари ,имаше тука колнење ,тужакање ,обвинување за кражби наводни свашта) а него никако не му е јасно зошто е вака како шо е...
Искрено мислам тој момент ми беше тригер за се, а и дека син ми го носи името на татко ми па се ми стана јасно.Како и да е парите ги дадов на мм ,не ми требаат,нека и купи тој што сака.Добро е дека не се близу нив па се надевам нема да ја осетат поделбата.
Многу се замараш, терај си живот гледај си го бебето, ти е гајле тебе шо носела како носела, ич да не ти е гајле ако сака и цел живот црно нека носи Бог да чува, не прај никакви веселби со неа твое е да ја поканиш ако сака иди ако не не, ако сака се весели ако сака нека дреми ко некоја мачка, шо се замараш?? Ништо со неа не ја вклучувај остај ја сама да се вклучи ако сака ни адети со правела ни сум носела трета вечер ли шо е тоа? Ако не станала да игра таа губи криво ќе и биди како се однесувала, не можи нејзината болка спрема мајката почината на тебе да ја префрла, шо било било гледај сега шо ќе биде следно, само гледај си бебе не му ја мисли многу. Нареден пат ќе си изнајмиш станче не е многу и со ова нема да се замараш, ќе си појдеш на гости посетете еве една вечер или пак ќе појдете и ќе видиш како проблемите шо ти се набројани магично ќе исчезнат.
Многу досадно ти е тебе,немаш никаков проблем си бараш рчка.Една недела не можеш да гледаш нечии родители,па они треба да ти се кланаат дека ти досла и така натаму...
Секој има различно гледиште на работите ,нешто кое за тебе е ситница, за друг со емпатија и емоции е нешто поголемо. Горенаведените работи се само дел .Не очекувам никој да ми се клања дури цела недела еднаш годишно( замисли секој ден да сум им на видик) ,туку барем на приближно ниво да ме пречека како што јас ги пречекувам нив,и да покажат почит која што и ја добиваат од моја страна.Ќе гледам нечии родители една недела ,кога и мажите ќе седат една недела со наши родители.Инаку ич не ми е досадно со два тодлери по мене.
Togas e podlaboko tvoevo ,koj ti kriv sto maz ti ne sedi so tvoite ni eden den,od 365 dena,a ti ne smees da sedis kaj tvoite?Bidejki ke ti se naljuti covekot tvoj,ne deka sakastugi roditeli.Zivotot ne e fer voopsto,i na rabota ima luge so koi nema da mozes da se spravis.