Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Ivanija

Ivanija Активен член

Da znaes deka ke te poslusam, mnogu ti fala. Ke razgovaram so psixolog da vidam prvo sto e rabota so mene. Ti blagodaram.

2. monibejbi

monibejbi Популарен член

Pocnav i jas da zivaem so verenikot posebno sme na sprat,se nacekav sto ase vika nna gotovo,no za opremuvanje cel sprat si e od verenikov.Dobar mi e se slagame,svekrvava e malce postara si kazuva nejzino mislenje saka da si nametne nejzene mislenje,zborime nesto na iminja nekoja sto dala stransko ime kako moralo da bide makedonsko,jas si rekov ne e vremeto koga kumovite odlucuvale a ne im se svigalo imeto sega treba vikam partnerite kakvo sakast da biraat ime,ves bel da mi kupila higensko bilo sinot samo takov nosel pamucen.
    Mu rekov na verenikot deka mi smeta nekogas e predominantana mi vika od edno uvo ti vlaga od drugo izlaga mi vika na kraj nie ke si resavame!

Joanna28 and eliesaab like this.
  3. Miss_S

Miss_S Популарен член

За име за дете не дозволив мешање. За работи што ми ги купила свекрва генерално различен вкус имаме и дали 2-3 работи ми погодила. Ама чисто да си немам расправии и нервози, земам и викам фала.
    Ако ми се допаѓа Ок, ако не ми се допаѓа го тргам настрана и крај.

Ако само предложи што да купи, можеш да кажеш фала, конкретно за веш дека сакаш сама да си купуваш такви работи.
    Штом сте во иста куќа бирај ги битките за кои ќе се нервираш. Здравјето повеќе од се вреди.

4. mom to be

mom to be Истакнат член

Ништо страшно,може да да даде мислење,не мора да се прифати.Сепак на крајот ќе биде ваша одлука.Секој има различен вкус,еве и јас лично не сакам странски имиња,сакам македонски,секој за свое дете одлучува.За вешот тоа е интимна работа и не треба да се меша ти што ќе носиш.А белото памучно реално е најхигенски.Мислам ако си само овие работи нема потреба да се нервираш.Човек е и таа нешто ќе каже,се додека не настојува и притиска,терај си ти по твое.

5. Mommy. S

Mommy. S Активен член

Zdravo na site. Nz dali e za tuka ova sto go pisuvam, go zasega i soprugot. Ne e ni problem, ama custvoto e bezveza. Sakam da spodelam do mene e, preuvelicuvam ili sepak ne?
    Sedejki na masa i diskutirajki za x rabota jas svekrva mi i maz mi, postavuvam prasanje kade svekrva mi od nigde nikade ja potencira nekoja negova,, bivsa,, (ne bila ni bivsa, gledanje nekolku pati) imenuvajki,, ej sine svarno bese lepotica'' te molese da ja prifatis rabotata. Povrzana bese so temata. Kade maz mi dodava,, lepotica bese, se gledavme nekolku pati,,
    Svekrva mi vo toj moment dodava, ajde bre dosta(demek nema smisla), i jas rekov samo, nema problem sekoj ima svoe minato, patem site znaeme maz mi e otvorena kniga.
    I navistina e, kazuva se za sebe od a do s. Jas sum sprotivno. Umerena, tainstvena. Jas sum navistina navredena od nivnite komentari, posebno od maz mi. Mislam kakva potreba da se komenrira dali nekoj bivsi bil lepotan?
    Kako ke reagirate i kako bi se odnesuvale ponataka i od dvete strani. Jbg znam, so svekrva ne ziveam mi e gajle, ama pa samata taa bara pocit, imavme okej odnos. Maz mi znae se so pisav tuka i go ignoriram, po so mi se izvini nekokolku pati no ne e toa toa. Znae kolku mi smeta komentari za minato.

tessie likes this.
  6. Lisandra

Lisandra Популарен член

Ех во право си да се лутиш.. Јас на тоа би му кажала и на двајцата
    Шо не си ја зеде тогаш, ако е толку лепотица или ти не си бил толкав лепотан и како за неа?? И би станала од масата нормално налутено.
    Ако те праша зошто се лутиш, па не мора да ви ги слушам глупостите нели, ќе му вратиш.

7. winnie02

winnie02 Истакнат член

Многу гледаат турски серии стариве, само драми, ич да не есапиш.
    Не си прва ни последна, за жал спонтано или не на скоро сите жени што ги знам, мајката на сопругот некогаш спомнала за негови минати љубови во демек пофални носталгични зборови.

Целта е да се почуствуваш компетитивно и да ја докажуваш својата "добрина".

Која и да е се спасила на време, кај ми беше мене паметот. - јас вака одговарам. :D

8. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Види факт е дека некои личности се физички попривлечни, народски речено убави и тоа нема негирање, но физичкиот изглед не значи супериорност и дека е над се. Можеби си муабетеле онака отворено уз пат што укажува дека те рачунаат за своја, една од нив и можат се пред тебе да си кажат. Ако таа рекла и тој потврдил некоја бивша била убава не би требало ич да те засега тебе, ти си таа што тој си ја избрал за животна сопатничка што ми укажува дека е мудар маж кој не паѓа само на физикус. А откако си му кажала дека се осеќаш повредена и ти се извинил ми укажува дека има и осет кога можеби ненемерно ти згрешил знае да се извини. Тоа треба да ти е битно и главен фокус дека си имаш разбирачка со него, свекрвица нека млати празна слама која каква е или му била слободно не и реагирај.

9. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Те поздрави мислењето. Нема никаква потреба да се потенцира некаков си физикус на бивша на маса при разговор за некоја сосема трета работа, тотално ирелевантна за темата. Целта е, се разбира, да и даде до знаење на снаата дека некоја си бивша негова била лепотица. Тоа нема врска што ја чувствуваат за блиска. Едноставно некои работи се невкусни за дискутирање.

Зборувам од моја гледна точка како би изгледало. Едноставно не им е местото на двајцата да дискутираат за лепотата на некоја бивша.

Јас се прашувам зошто снаата во тој момент не кажала ,,а ти тек да видиш на бившиот мој колкав му беше". Двете се безвезе, ама кога едното некој го потегнува, треба да следи другото. Веќе кога се чувствуваме блиски нели?!

Во склоп на советот, нема поента да се лутиш ако свекрва ти е селендра. Бидејќи ми личи дека само таков човек би дискутирал на таква тема, при тебе, при маж, при непобарано и непрашано дали некоја била лепотица или не. Да, глупаво е. Дури и при другарски однос, да седнам со другарка и маж и да е тука, а јас да спомнам дека бившиот и бил лепотан, не иде. Нема што да се дискутираат тие работи. Ти се извинил, тоа е. Друг пат ако се повтори, удри и ти каде што боли, па може ќе му дојде памет дека не се збори на такви теми.

10. DragonFly22

Јасно ми е се потполно си во право, ама сега нема да кубам коси ако спомнала за тоа и тој се надоврзал. Мислам пред вистината и боговите молчат дека сепак некои личности се фантазија на изглед, ама тоа пак ќе повторам не ги прави посупериорни во однос на други. Оваа жена има други квалитети поради кои тој избрал да му е таа животен сопатник наместо било која друга. Свекрвава си пишав или ја смета преблиска па може и пред неа што на ум то на друм или си е таква си млати редовно празна слама. Карактер не ќе и го менуваш на стари год. отпишуваш на глупост и терај понатаму со животот.

eliesaab and Dentina like this.
  11. Dentina

Dentina Форумски идол

И мУжОФ не е баш "градски" настрана "мајкица" кого сакала за снашка
    Бинго:rofl:
    Да... Ама со чувствителни партнери, треба да си повнимателен, инаку тоа погоре ќе следи, бар мене ми е логично, и пенис бонус е пакс ин домус, if you know what I mean:nod:

12. DragonFly22

Може да му следи ама не пред мајка му, насамо онака за да му укаже чувствителнава партнерка како е тоа. Пред мајка му само ќе покаже слабост, а оваа ќе мава сеир.
    Како и да е мажот испаднал фер кога таа му укажала дека со таков коментар и ги повредил чувствата и се извинил. Сигурно извлекол поука и во иднина не би наседнувал на било какви коментари од мајка му.

eliesaab and Dentina like this.
  13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Или да речела
    -Ами да видевте бившиот мој каков лепотан беше
    Имало у земја да пропаднат двајцата
    А после ке им речела некогаш треба да мислиш шо ке кажеш

14. Mommy. S

Mommy. S Активен член

Iskreno se fativ nespremno. Nikogas ne ocekuvav, zamisluvav vakov komentar od niv dvajca zaedno.
    Ako vo toj moment komentirav deka mojot bivsi e lepotan ili slicno, ke bese kao ljubomornata snaa ja povrediv. Ili ke mi rekoa e ako de sekoj ima svoe minato.
    Zatoa iskulirav da ne pokazam slabost pred nejze. Ama ne mi pominuva, mislam deka ako vo toj moment ako se,, odbranev,, nemase da se custvuvam gnevno.
    Poentata e sto ne e prosta zena, nitu gleda turski serii, naprotiv znaci saka da me iznervira. Znaev od pocetok deka nesto ima. Primer posle svadbata izvadi i vrami nekolku sliki od maz mi, sin mi od mene zaednicka ne. I po zaebancija koga rekov na sin mi,, vidi mamino samo mama ja nema,, pocna da se brani demek taa zaednicka slika ja odnela kaj majka i. Pa da sum donela sliki. Pa vamu sum bila nogo ubava so sin mi taa ke ja izvadela.
    Inaku jas ne sum ljubomorna deka e nekoj poubav, jas sum navredena.
    Znam kolku vredam i nemam potreba nekoj da me velici ama nitu da me omalovazi. Nevkusno e.
    Kako racuna deka utre ke im odam na gosti ili ke i zavrtam na telefon.
    Iskreno mislam deka mnogu brzo ke se isponasam,, selski,, od nigde nikade i ke napravam da osetat istoto. A so maz mi uste sum ladna, i neznam koga ke pomine. Nie i porano sme komentirale, posebno toj. Ama doma dvajcata, so e okej, normalno. Ako go prssam nesto moze i detal da mi kaze ama nejkam. Nitu sakam jas da spodeluvam.

15. Mommy. S

Mommy. S Активен член

E toa e rabotata. Nemase da propadnat vo zemja ami ke bese kao, ako pa ti si ubava, normalno.
    Zasto ke bese moja ocekuvana reakcija. Ama toa e.
    Pravis se, pocituvas, cenis i posle ke ti se kacat na glava. Treba valda da sum takva nikakva zlobna so prosti komentari da se plasat so ke kazat.
    Ama go aktiviraa toa vo mene.

Milobebence and Dentina like this.
  16. Abel

Abel Популарен член

Ти си умерена, ама маж ти не е умерен изгледа, ако досега во врска/брак и толку време поминато заедно, баш сега се нашол да коментира за убавата бивша девојка, сепак не е толку отворена книга се чини. Инаку егото ти е повредено (што е во ред), не ми се чини дека е коментар упатен кон тоа да се знае колку си ти "грда", затоа не треба да го доживуваш како навреда, објективно (или субјективно) еден човек може да биде поубав во очите на друг, не е тоа забрането. Побитна е реакцијата на маж ти, начинот на кој тој ти се обраќа и се однесува кон тебе, ако е отворена книга и јасни ви се односите и немало досега моменти на омаловажување за изглед или било што, тогаш еден глуп коментар нема потреба толку да те "разниша". Кучињата лаат, караванот си врви.

Dentina likes this.
  17. winnie02

winnie02 Истакнат член

Ако очекувате да ве ценат, почитуват или бидат фер тоа никогаш нема да се случи. Вие сте мајка на нивното внуче и толку. За вас тие се баба и дедо на вашето дете и толку. Ако помогнат околу тоа супер. Не дека нема да наплатат додатно на друг начин, ама ете има луѓе можат со тоа да се носат и да го премижат во име на “чувањето”.

Ова важи за сите, тука или во странство… ова е во природата на човекот, да го сака своето дете а неговиот сопруг да биде само додаток.

Смалете очекувања дека ќе добиете место во нивното срце и по раат ќе бидете, тоа никогаш нема да се случи и да стават десет слики од вас.

18. LoganSmith

LoganSmith Активен член

Колку брутално искрено ова звучеше. :)

19. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

СЕКОГАШ, има изненадувања. 8)

20. Dentina

Dentina Форумски идол

Можеше и да се согласиш дека таа е убавица, па кога ќе те праша свеки " од каде знаеш", "ах, ја знам, се согласувам со тебе сосем" ама ова работи само ако си чил. Ако ти се затресе глас, или излезе љубомора, ќе осетат...
    Инаку јас сум за "гом... со гом... цевки". Прости не разбираат пристојност, мора на "нивен јазик" за да не те" закачаат" повеќе. А клети или злобни, ако не можеш да помножиш со нула, тогаш зезај се со нив наголемо без милост, како тие, така и ти..
    Нема потреба да си љубоморна на убави жени, знам дека коментарот те заболел дека бил непотребен, ама победник си ако не се деранжираш, кул скроз, изнасмеј им се во фаца. Вратка ако сакаш, ќе ти дојде на волеј свекрвица несомнено, па тогаш ќе си оцениш што-како, дали вреди или баш дека вреди да и шлепнеш...
    Со мажот не знам, ако не му е "тиха чежња", баш те брига...