Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.987
    Допаѓања:
    9.444
    @mama11 Сакам да ти кажам, браво за тоа што си отишла. Храбар чекор е.

И да, се согласувам со погоре напишаните мислења. Тебе мажот ти е проблем, со него си у брак и тоа е негова фамилија за која он треба да пресече. Ти ако сакаш лути и се на свекрва ти, ама у матично не си потпишала со неа.

Сега кога веќе си отидена, враќање никако, додека не се сменат работи, ако воопшто се сменат. И онака маж кој не ти е поддршка на тебе и на децата, ти е непотребен.

На Трагедијаупмм и eliesaab им се допаѓа ова.
  2. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.563
    Допаѓања:
    14.717
    @Gosh ама не е ни она така крива, криви се и другите одоколу со тоа „роди второ“, „да не биде детето само“ итн., а после нигде ги нема. Мажите ко веќе да не ги знаеме какви се де. Слободно ќе напишам себични суштества, а притоа не сум огорчена (иако за повеќето ќе личи дека сум).

Од маж само се чека да знае како да разграничи помеѓу мајка и жена оти тек после идат вакви ситуации. Многу е едноставно, ама не се решава навремено. Да не долеваме уште толку сол на рана.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.363
    Допаѓања:
    41.653
    Не коментирам за случајов повеќе, не ми е гајле. Кој како си ја наредил, греота децата само. Единствени жртви во случајов

На Nausicaa, sparklie, violetblue и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.765
    Допаѓања:
    22.682
    Абе и кучето на комшијата ќе е криво, и на Стојче од Свирипичино кравата, само не мажот. Сме ги знаеле какви се. Оти грозјето е кисело, поарно да се помириме дека се такви место да ги испцуеме.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.815
    Допаѓања:
    27.603
    Мммм, шо знам. Не би рекла.
    Не викам дека е она крива, туку Како некој би натерал некој да роди дете? Освен нели да и сврши. А свекрва и не може да и сврши. Зошто би раѓала второ?

Не го пратам случајов, памтам дека еднаш и реков да се исели на членката зашо се напнав и имав ПТСД од муабетите шо и ги праел мажот и. Сдк, погоре напишаното не е поврзано со членката.

@mama11 Остани си кај шо си. Кој сака, ќе си дојде со тебе и со детето.

На Mother of 2boys, Biljarkata и 1209 им се допаѓа ова.
  6. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    7.208
    Страшно се нервирам кога одлучувате да правите деца за да спасите умрен брак.

Стварно не знам како се одлучуваш за уште едно дете при маж насилник, воедно ни првото не си го видел.

Јас би ти рекла да си останеш кај мајка ти. А нема да останеш. И така. Џабе верглам.

На smooch, Gosh, TammiB5 и 7 други им се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.878
    Допаѓања:
    45.118
    @mama11 одамна те читам за проблеми кои ги имаш ви бракот. Овој брак не е здрав и никогаш нема да биде, сте го истрауматизирале првото дете и сега и второто исто ќе биде ако се вратиш таму.
    Разведи се и почни нов живот каде смирено ќе ги одгледуваш и чуваш двете деца далеку од сите лудости.
    Ако се вратиш апсолутно сама ќе бидеш крива за се што ќе се случува натаму во животот ако тоа се вика живот.
    Си го уништуваш здравјето, животот на децата и својот за некој лигуш и некоја будала. Алал да ти е што уште размислуваш дали да се вратиш.

На smooch, violetblue, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.765
    Допаѓања:
    22.682
    Членкава со патријархални размислувања дека откако золвата ќе си отиде, кај родителите нема што да бара, ама еве сега она цуп цуп се вратила. Мажот намерно го ослободувала од обврски према детето пошто работел и он немал интерес да се грижи за пази СВОЕТО дете туку блеел во телефон и како јаготка на шлагот, оп и второ дете. Второ дете со ваков маж што ја вреѓал, понижувал. Абе ваков ми е жал да трошам плунка да го пљукнам, не да легнам со него. И на крај кој го добива највеќе? Децата, фала богу, најнебитните.

На 1209, violetblue, Miss666 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.150
    Допаѓања:
    177.921
    Ако попуште овој пат и се врате назад мамето ке и се ебе
    Ке ја згазат под земја ке ја стават
    Ке биде безгласна буква и ке ја третират како крпа
    А крива си е да не се правиме луди
    Многу пати премижала и се полошо и полошо е
    Затоа @mama11 ако сакаш да си здрава и нормална остани си кај твоите
    И ум за друг пат отвори очи рашири го видикот види го животот и затни ја устата оти животот е топка

На eliesaab, H.VAGA и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  10. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.563
    Допаѓања:
    14.717
    Не помагаш баш.
    За болдираното, не е ни место ни време за дискусија посебно кога членката го носи.

Немојте да придонесувате да си го замрази сопственото дете. Сите знаат како е најдобро, јасно е.

На Кронди и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.631
    Допаѓања:
    273.234
    Одговорност за сопствениот живот, а уште повеќе за животот кој го раѓаш. Ако знаеме како е најдобро, нема да правиме деца со насилници и лигуши. Жртва е и таа самата, ама децата се и нејзини жртви. Роденото со тоа што остава да расте каде што расте, на пример.

Ни јас не коментирам понатаму. Ја памтам членката и додека сама не пресече, само ние овде ќе паламудиме со денови.

Последна измена: 10 мај 2025 во 00:18
    На Nausicaa, smooch, Трагедијаупмм и 6 други им се допаѓа ова.
  12. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.563
    Допаѓања:
    14.717
    Каме, сите не коментирате ама ја распнавте. Тоа доволно кажува.

Јас го посочувам делот каде не се пружа доволно разбирање за ситуацијата на членката и треба внимателно да се избираат зборовите. Нека се стивне ситуацијата и размисли мудро. Од нејзина во друга кожа не се може. Ама е и те како греота да си ги чита коментарите.

На Mommy. S, BlackNight и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.631
    Допаѓања:
    273.234
    Не ја распнувам воопшто, можеш да видиш претходно што сум коментирала (затоа и ја памтам).
    Малце тука ме влечеш за јазик, ама за неа еве и ќе имаме разбирање, кој има разбирање за детето веќе родено што живее во кавги, што на него се истура бес, што го удриле, скубеле баба/дедо?

Што да советуваме, дали да се врати?
    Не, да не се враќа, ни сега ни никогаш, маж и' е насилен со неа, што е поголем проблем од кавгите со свекрва и'.

Се надевам само дека детето го земала, ај баба и дедо што не го чуваат, ни таткото не го чува.

На Трагедијаупмм, ArabellaStarfall и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  14. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.563
    Допаѓања:
    14.717
    @CameliaMiller не ја памтам, може и сум ја советувала. Не планирам ич да копам по профилот за да видам дали сум реплицирала.

Малку извртувате, па патријархално размислувала (како што спомна членка погоре), како можела второ да прави (друга членка) итн. Ете, го направила. Дали е добро да кажам да абортира? Зарем таа не е свесна дека треба да се разведе, мислиш не знае?

Едит. некогаш имам чувство ко да сакате некому да му направите да се осеќа уште полошо.

На Erika.greeneyes, Anyshka, Liza38 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.045
    Допаѓања:
    6.451
    Срцето ме стега за децата кои живеат во вакви услови. Што ли се има во главата кутрото дете, што ли се гледа и слуша. Зошто бе, зошто правите деца не созреани и во нездрава средина. Го гледам син ми, мал, толку зависен од нас и си мислам како ли живеат тие деца, жално. Од како станав мајка ептен ме погодуват вакви ситуации

На Erika.greeneyes, Pebeka, Трагедијаупмм и 4 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.631
    Допаѓања:
    273.234
    Ако имам моќ да направам јас лично некоја некако да се чувствува, се надевам дека ќе почувствува дека не, не мора и не треба да трпи и ќе сфати сериозно дека промените зависат од неа.
    А исто така, ако имам моќ, би направила да сфатат дека си ги амнестираат мажите од вина, а никој, баш никој не е виновен колку тие конкретни партнери.

Јас сега совет не и' понудив, минатиот пат и' понудив. Нејзино е што ќе прави со нејзиниот живот, само немам совет за имање секс и правење дете со некој што се однесува со тебе како маж и' со неа.

Можеби пиша во темава за да си се искаже само - не знам, но веројатно е така, а во тој случај нема што да се советува.

На ArabellaStarfall му/ѝ се допаѓа ова.
  17. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.938
    Допаѓања:
    2.167
    Za clenkata pogore sto imass problem so svekrvata neka razmislu dali vredi da se smiri so mazot.!

Iskreno iako sum taze vo zaednica najdovro e mladite da se sami i da nema mesanija.
    Mojava se mesa saka vo se da bide glavna,nahvazno e Mazot da ja znae kakiv karakter e Majkata i na vreme da se reagira!
    .
    Od mojava samo ke prifatam nesto sto mi e ok prifTlivo,no da se mesa vo sekoja nasa odluka nema da dozvolam,ako treba i vrakjam. Na ubav. Nacin mnogu d vazno da si imame stav za nekoi rab inacde ke pocnat da ne kontfoliraat a toa ne treba da go dozvolime.
    Ne treba da dozvoluvame da ni vi rasiluvaat brakovite ili slicno!

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.765
    Допаѓања:
    22.682
    Па она сама лажно се тера себеси да се осеќа подобро што ја куди свекрвата (види наслов на темава), а не мажот.
    Па други ја терале второ дете, мажите такви си биле. Толку лесно паѓате под манипулации на рандом луѓе, ви речат роди второ и затоа раѓате? А не оти сакате?
    Ова не е ништо освен тапшање по рамо и оправдување на мажот. А патријархалното размислување е на нејзина штета и на децата, многу повеќе него проблемите со свекрвата.
    Па на крај она е таа што треба да пресече, оти свекрвата нема што да ја оправаме.

19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.815
    Допаѓања:
    27.603
    Јас искоментирав за тоа ти шо го имаш напишано. За членката реков не е поврзано. Неа ја советував да си седи кај шо е. За помош
    А ако не е време за дискусија... Ок

20. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    237
    Јас не знам кај си ме прочитала мене за тие ПАТРИЈАРХАЛНИ РАЗМИСЛУВАЊА. Јас за золвата нешто што имам кажано тука е дека секој ден доаѓа (нека седи не ми е галје мене тоа не ми пречи) туку што очекуваат сите мои планови што сум се договарала да ги откажам ништо да не правам па макар и да е за лекар зошто се лутат и морам секој пат коа е тука јас со нив да седам не знам што си читала ама не ми е ни галје повеќе.

Не викам дека сум немала проблеми со маж ми никаде каде и да сум пишувала и жалела, кога го пишував тоа минатиот пат си отидов од куќата ме молеше се колнеше во црква се колнеше и затоа се вратив, фала богу се смени на подобро, го чува детето, ме нема допрено и така натаму. Се случија и полоши работи со здравјето на детето бевме во болница и во тие моменти видов дека е променет на многу подобро. Одкога дознавме дека сум трудна и дека ми е ризична бременоста ме чува цело време детето не сум му сменила ни памперс, не сум го ни чувала, чистеше, смукаше се правеше низ дома за нас. Сега си отидов ради проблемите со неговите и му реков се додека не си ги реши сам јас не се враќам да трпам нервози. Он ме моли да се вратам заедно сите ќе сме седнеле да ги решиме, јас му реков не сакам јас дс решавам он нека си среди. ( Се плаши сам да збори, сака да го подржавам и знае дека секад го бданам пред нив ...)

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.