Тоа што ти ја викаш мамо не значи дека си и ќерка. А ако не сакаш да ја викаш мамо не ја викај бе. Што може да ти направи? Јас друга мајка немам освен таа што ме родила за да и викам мамо. И таа несудената ми свекрива сакаше мамо да и речам и јас и реков убаво, кога ќе ме износиш во стомак 9 месеци, кога ќе ме растеш, бдееш над мене кога ќе сум болна, кога ќе ми бришеш солзи, кога ќе ме ишколуваш и ќе ме направиш комплетна личност и ќе ми пружиш безрезервна љубов која само мајка може да дете да даде јас ќе те наречам мамо. До тогаш тоа од моја уста не излегува!!! Бидејки дотичниот си беше врзан за мама сега е бивши фала богу на време !!
супер си ја наредила паметно, некад ке покутиш за нешто ама битно да не ти стои на глава и да отапува со попување
Sto da ti kazam, moeto mislemje e deka tvojot soprug nikogas nema da se smeni. I jas imav problem so svekrvata, tolerirav dodeka se mozese, no zapamti nikogas mojot soprug ne me udril,digne raka na mene. Pa I zivotnite ne se udiraat.I pored seto ova ti se uste custvuvas nekoja milost kon nego, nema da te razberam. Pa deteto ce porasne I so nego I bez nego. Podobro e da rasne vo zdrava sredina, I da se oformi vo pravilna licnost, sega e malo, no podocna ce ima samo trauma. Znaes citam sto pisuvas I prosto mi se gadi, pa ti nemas dva zivota pa edniot da mu go podaris nego, a drugiot ce go zivees posle||||||||||| Sepak tvoj zivot , tvoj brak tvoja odluka, samo prasaj s evo koj vek zivees? Jas koga mu kazav deka povece ne sakam da ziveam so majka mu, deka si zaminuvam, bev spremna na toa I deka toj nema da dojde so mene, no izlegovme zaedno, no preispitaj se sebe si dali e problemot samo do majka mu ili I do nego, ni prva ni posledna sto ce se razvede. Ti posakuvam ispravna odluka I podobar zivot, sonceto gree I za tebe....
Мојата свекрва ја почитувам сега повеќе отколку кога било порано. На почетокот првите години во брак ги поминавме со неговите и имаше секакви проблеми, финансиски, различни карактери, распоред на одговорностите и што не. Конечно излеговме од таа куќа и работите се средија. Сега се почитуваме со свекрва ми како никогаш досега
А јас што имам два сина како ли ќе одберам за кој да се мажам и да му родам дете или и од двајцата по едно само да не ми ги земаат некои си женишта, дека мои си се Ово не се однесува само на свекрвите туку и сите ние што имаме синови, затоа што сите ќе бидеме свекрви и као сега сите сме ненормални и имаме инцестуозни тенденции кон сопствените синови
Се согласувам со тебе, од збор но збор. На истото мислев и јас, само ти подобро го објасни `дејствието`... Се згрозив, навистина.
Значи и јас да си ги искажам маките воедно и да побарам совет од пискусни феминки. Со свекорми и свекрвами узасно ја поминав првата година од бракот. Цело време јас не готвам убаво јас не чистам убаво и не знам ништо аа се с цека јас да правам а таа со весници и телевизор бистри политика цел ден.замислете прузаом алишта и по 10мин.се премстени зошто јас не убаво сум ги наместила. Цело време од окулу гледаат да ме понижат мене и моето семејство .само тие сепаметни добри знаат сакаат да го свртат сопругот против мене и кога нешто ке ми речат потоа одрекуваат дека јас лаЖам и измислувам . Се мешаат во се дури пред некој ден ни рекоа ако првото дете ви е машко доволно ви е само тоа тие ли ке ми каЖат колку дца да родам? Не знам како да постапам . Шанси и услови за Живеење на страна немаме а ии се плашам зошто куката што се гради е заедничка ние учествуваме и со пари и со работа се заканува дека нема да ни дадат дел. Совет?kaко да излезам на крај? Извинете за предолгиов пост и печатните грешки
И мене веќе не ми е јасно ова со вложување во ТУЃ имот . Не знам зошто вложувате во нешто што не е ваше? И тука мислам на сериозни вложувања нели, не на ситници. Тогаш доаѓате во некој робовладетелски однос со родителите, тие ве уценуваат зашто немате друг избор, вие трпите од истата причина и нормално, тука веќе нема нормален однос... Ако веќе имате пари (односно, сте имале) се вложуваат во нешто СВОЕ, па макар прво само плац (ако сте мислеле куќа да градите) па полека после сѐ по ред... Друго, за односот на родителите на мажот... тоа најмногу зависи од карактерот. Колку се понесигурни, а во некои случаи и попримитивни, толку повеќе снаата не им чини, затоа што ја сфаќаат како закана (?!), ете, некоја што ќе му го сврти умот на синчето и ќе им го земе . Меѓу другото, со тоа покажуваат и колку лошо мислење имаат за сопствениот син, дека е недоветен, слаб, незрело дете во тело на маж, па тие треба да го фатат за раче и да му кажат што и како треба, зашто тој не знае, а жена му е лоша и не ја бива. Балкански трагедии. Што значи, тука решението не е во менувањето на другите, туку во менувањето на себеси. Што помалку да се ставаат на срце приговорите од тие луѓе, што повеќе да се биде сигурен во себе (не и дрзок, зашто тоа дава контраефект) и да си направи човек приоритети за што вреди, а за што не вреди да се нервира. Знаете како размислува Македонецот: „Што не кажа дека те нервира тоа, уште порано ќе ти го правевме“ . Луѓето кои сакаат да ве повредат, кога ќе ви ја најдат слабата точка-секогаш ќе удираат на неа. И затоа, кога нема да им ја дозволите таа ситна, пакосна победа, да ве изнервираат, не губите, напротив-победувате во нивната игра. А од друга страна, за алиштата, на пример, еве со можност да звучам како свекрва, ама верувале или не, сите си имаат некој си ред како пружаат алишта. Јас на пример, ако пружам на балкон, на првиот ред, оној што се гледа од надвор, прво ставам чаршафи, потоа на следниот долна облека, па најназад маици и слично, тоа ми е навика уште од кај моите, каде терасата беше по цела должина на дневната, а ѕидот меѓу дневната и терасата е цел од стакло и не сакав кога од дневна се гледа на пример долната облека... Навика де. Не значи дека нема друг начин, ама навика. И во ретките моменти кога сум пружала кај свекрвата на балкон, сум ја прашувала кое кај сака да биде закачено. Па ако не ја мрзи, нека ми одговара пола саат . Не се нервирај за такви примитивни глупости. Прашај ја, со убаво, насмеана „Гледам не ги пружам алиштата како што сакаш, кажи ми како треба“ или уште поарно „покажи ми практично“ . Тие секако нема да ви ја кројат семејната политика, па дали кажале или не колку деца мислат дека треба да имате, нивен проблем. Не се секирај и за тоа. И обиди се да бидеш поитра од нив, не играј по нивните правила, туку направи си свои.
Ти благодарам многу за советите тоа со кукјата е веке доцна да се смени се гради од пред повеке години а јас сум една година во брак.нормално дека ке имаме деца колку ние ке испланираме дека моЖеме да ги изгледаме но ми пречат нвните зборови посебно кога се каЖани пред роднини кои утре задутре ке не исмејуваат. Тоа дека мојот сопруг е омаловаЖен е вистина и многу пати му имам дадено на дознаење дека јас ке правам тоа што ке каЖе тој а не тие. За се се однапред прашани и известени па и тоа не чини . Најголема ми е Желбата другиот син да му донесе снаа да му каЖе каде му е местото тогаш ке ме бараат ама ке ме нема
Па немаш што многу драстично да промениш. Не си можност, имаш лоша стратешка позиција. Во моментот кога е почнато со заедничко инвестирање, сте се врзала за цел живот со нив. Но можеш да ја ставаш на игнор и да не се нервираш,од едно уво влегло од друго излегло. Инаку тоа што ти пререкува за работите низ дома не се замарај, тоа е карактеристика на стар човек кој има стекнато животни навики долги години и сега треба да ги менува, а стари луѓе се тешки на промени. Еве конкретно мојата мајка, што ми е мајка, па само ми наоѓа забелешки за работите низ дома. Исто за алиштата не и се свиѓа како ги пружам. Она има навика ги реди по боја и форма, абе кога ќе ги видиш од страна ко виножито да гледаш е јас за жал неможам да го сконтам тоа, ама сум пробала сто пати и после ги наоѓам прередени. И викам ако не те мрзи прередувај, она пак објаснува. Исто и за правосмукалката * не било исто како она кога ќе исчистела* ама тоа е. Сакам да ти кажам таков е менталниот склоп на постарите, џабе ќе се нервираш. Гледај со мажот да си се сложуваш, да си бидете едно.
МоЖеби се однесува така затоа сто не Живеела со свекор и свекрва а ни со никој друк е навикната се по свое
Пинк за трачарењето пред луѓе и за вреѓањето на сопругот нема да навлегувам, ќе го кажам своето мислење по однос на водење на домаќинлакот и како се што ќе сработиш вели дека не е добро. Погоре ти ја спомнав мајка ми. Еве ќе ти раскажам за неа па ти кажи ми дали те потсеќа на твојата свекрва. Ќе го ставам во споилер да не го оптеретам текстот. Таа ми е мајка, многу ја сакам, ама ќе беше лоша свекрва 100%. Спојлер Значи мајка ми е жена која никогаш не живеела со свекрва, а и ден денес тврди дека да живеела поубаво ќе и било Значи она цел живот сама го тера домаќинлакот. Сестра ми се омажи многу млада и само јас и плеткам прсти во домашните работи, посебно последниве неколку години. И сега нема една работа таа да не се вмеша. Примерот со алиштата ти го кажав. Следно ако јас спремам нешто во кујна, она е до мене, ама тука е. И викаш абе излези, не ми стои на глава, не бе. Вика *не ти стојам, јас си редам садови во машина, не те ни гледам што правиш* И туку следи коментар *не ставај 7 лажици шеќер, благо го правиш, 4 е деволно*. Или вика ќе сакаш ли со правосмукалка да поминеш, јас викам нема проблем, ама мани да не наоѓаш. Ма какви мани вика, само помини. И добро, прошол еден саат следи*позади комода помина* да *мммм некако не ми е баш* викам нели без мани наоѓање, следи *ма не не наоѓам, само те учам како треба* Еднаш и викам. Мамо жива среќа што нема ти свекрва да бидеш, инаку овде ќе паднеа жртви. И она вака. Јас да имав снаа многу убаво ќе си живеевме, затоа што она немаше да има приговор како тебе на секоја моја замерка абе не зезај, снаата јазикот ќе си го голтнеше да не ти пререче. Така е со постари луѓе. И тоа како одминува време се потешки се за промени. Замисли таа имала цел систем на функционирање 30 години, и сега преку ноќ некој ќе мења, едноставно неможе тоа да го проголта.
Алелуја, цел живот го зборам ова Исто и мајка ми, само моето чини ниедно друго. Свекрва ми пак од друга страна си е реална, рака на срце никогаш не застанала во одбрана на син и или ќерка и беспотребно, кога ние двајца нешто се закаруваме едноставно излегува од соба, а мајка ми очи ќе му извади на мм ако се закараме сигурна сум.
Да се пронајддов многу во текстот. На пример ако јас бришам прашина (а ми има каЖано како даа бришам како јас пред да дојдам кај неа паднав од марс) ке завршаам и ако во мегу време отидам во мојата соба кога доагјам ја нагјам како тоа го пребришува. После ако речам нешто пред другите вели не пребришував таа имаше заборавено на едно место и за се ја прашувам вели како ке знаеш прави а потоа паа јас мислев вака така не знам како ке правиш. А работат само сопругот и свекорот тие финансираат другиот син е не вработен и се шета а тие се фалат им правеле кука на децата аа маЖми плакја што значи ние го праавиме нашиот дел а тој на синму тоа значи дрраги мои со свој камен по глава да се маваш.мног сум таЖна не знам што да правам цели ноки н спијам од нервози ,
Не знам дали некој веќе го споделил овој виц на темава, ама морам... ептен одговара: Ја прашале една жена, како им е животот на синот и ќерката откако се омажиле/жениле. Оваа вика: ''- Ќерка ми многу убаво се омажи. Зет ми е прва категорија човек. Добар, фин, ја мази, ја гали, кафиња во кревет и носи, ја шета секаде.... абе лепота. Многу убав брак си имаат. Ама затоа син ми, каква жена зеде... за никаде. Мрзлива, самобендисана, чека син ми да ја мази, да ја гали, кафиња во кревет да и носи, да ја шета - никаква. Бракот - ужас, катастрофа!!! Звучи познато?