Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Ох бе, тоа е веќе друга ситуација.
    И јас имав страв прв пат кога го спушти свекрва ми малиот кај нив на спрат на 5 мин мене косата ми се крена како кој знае што ќе му направат и зошто не ми е на око. После некое време се навикнуваш.
    Ајде малку кај твоите малку дома ќе летне време. Полесно е да се чуваат дури се мали бебиња почесто спијат. Не се нервирај толку пред да оди маж ти што ќе правиш, ќе се снаоѓаш од кога ќе со оди. И неговите ќе се сменат ќе осеќат повеќе потреба да придонесат на некој начин. Имаше пишано во еден пост барем јадење нека прават ти ќе си си околу бебето. Ќе закрепнеш скроз и од царски, ќе го научиш и бебо што кога сака зошто плаче и ќе си имаш повеќе самодоверба дека можеш сама. Само пример пак ќе ти треба да скокнеш до аптека до продавница некоја асистенција. Јас пример имам многу скали ми треба асистенција некој да ми изнесе количка за шетање и слично, за такви работи да се најдат.

Крај краева ако е неподнослива ситуација маж ти секогаш може да си дојде и тоа имај си го во предвид за да не се стресираш многу унапред.

2. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Тој веќе замина, го преплакав цел ден, не можам да се помирам дека не е до нас, два месеци како вечност ќе ми се видат.

Sunrise!!! likes this.
  3. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Ох те разбирам многу добро. Исплачи се да ти олесни па од утре глава горе и сам како знам.

ohlala and Cvetce_ like this.
  4. Skyler

Skyler Популарен член

@Cvetce_ Нели можеш отворен муабет да направиш со свекрва ти? Кажи и околу што ти треба помош, а за бебето да те остави ти да се грижиш? Па една кучка ќе роди кучиња и не дозволува да им се доближиш, а не мајка со збеснати хормони.
    Совети ќе си делат, навикни се на тоа и само климај со глава, не се со лоша намера.
    Два месеци ќе летнат како ништо, опушти се и уживај со бебето.

Свекрва ти штом работи сигурно барем 8 саати си сама. Искористи си ги тие за одмор, спиење, гушкање со бебе на раат. Зошто мораш да и го дадеш бебето кафе да испиеш? Стави го во количка, креветче, бебе од две недели само лежи, комотно можеш да се истушираш, кафе да пиеш, да јадеш. Опушти се малку, разведри се.

5. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Му го дадов оти кемчеше за во раце затоа.
    Денес добив коментар како не за џабе се седеле 40 дена дома оти бев кај мајка ми и не сакаше да спие бебуле, го донесов дома се изнаспавме ама ми одбиваше града па паника ме фати малку, и оваа демек еве кузнај шо му се деси на бебе. Готова бев да му речам абе 40 дена и гости не треба да идат ама куќата хотел промаја ни е деновиве
    Не можам да ја поднесам деновиве као ме вервате, еве ја дури пишам од спиење стана и ккао не кој вампир в соба ми влезе да не провери.

Pebeka and Skyler like this.
  6. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Речи, што ти пречи, кажи си, зошто да не. Зошто се мислиш. Само забележи на пофино. Едноставно, кажи дека ти треба одмор и некој период не сакаш гости.

Mumoftwo30 and ItsmeH like this.
  7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Кажи и слободно се што мислиш. Незнам зошто си правиш стрес и нервоза, која бебе ја осеќа и е нервозно.
    Ич не ќути.

Mumoftwo30, H.VAGA and JasBee11 like this.
  8. Bulka12

Bulka12 Истакнат член

Majka, sedi si doma, kolku perenje imate za tebe i za bebe? Minimalno, 1 mashina nedelno ne e nishto, leto e, odma se sushi, ruchek da ima da ti napraj nekoj. Majka ti treba da si blagodarna na iskrenosta, a za sveki, i za razlichni gledishta za toa kako se gleda bebe, ne mu se sekiraj od sega, taa ne mozi nishto, da go nishka malku, ti da odmorish, za 30min ke si go nacicash i pak daj i go.
    Jas sum istata, jas 5 imam, 7, 5, 3 i 2 meseci bliznaci, pa koj saka neka dojdi neka nishka cel den, prvite meseci tie se gledishtata za bebe, cica, kaka, spie. Odmori si ja dushata, bash kako shto revhez presno ti e i haos ti e vo glavata, opushti se malku :)

Mumoftwo30, 1209, L.i.n.a.a and 3 others like this.
  9. Orchidea

Orchidea Популарен член

Првите два месеци мислам дека имав најмногу време. Бебе спиеше два часа, се будеше, цицаше околу 40 минути и пак си заспиваше. После почнав да следам прозори на будност. Рутина и ред си имаше.
    На 14 дена уште подгрбавена бев и газот не можев да си го избришам, не на одмор да одам на Кипар. Што се трпи интернет :drunk:
    @Cvetce_ времето лета. Верувај дека нема да осетиш кога ќе поминат два месеци. Секој ден и секоја ноќ исти ќе бидат, доење, нишкање, спиење, будење на час-два. Кога ќе спие бебе одмарај. Ако имаш помош околу домашни обврски не одбивај, бебе гледај си ти.

10. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Цветче, мое мислење е дека немаш потреба сега да патуваш со толку мало бебенце, плус и ти велиш дека не си најдобро. Тешко е на почеток подобро да имаш кој да ти помогне. Треба прво ти да си добра за да одите на пат. Сега тебе може те фаќа и бејби блуз малку, нормално е што плачеш, ама и тоа ќе се среди. Време треба малку. Ако сте во куќа излегувај во двор не седи затворена во 4 зида.

Во однос на другиот проблем, кога ќе ти се врати силата, времето ќе е убаво ќе се шетате со бебе нема да си цело време дома, ќе се олабавиш и со хормони и со емоции. Кога ќе можеш ќе одиш кај твоите (викаш и кај нив е гужва ваљда нема снаата да те пишува тука во снаи и золви :D). Бебе сега ќе ти спие повеќе време, мирно ќе е во количка, ќе се шеташ, со пријателки ќе пиете кафе. Ќе одиш во парк ќе испиеш сама кафе, ќе се средите па после ќе одите и ти и бебе кај сопругот.

Едит: ти ќе си го гледаш бебето, домашните задачи ќе оставиш на свекрва, мајка... Ти само околу бебето ќе имаш обврски перење, ручеци, чистење ништо ти нема да фаќаш.

Last edited: Aug 22, 2025
    Cvetce_ likes this.
  11. 1209

1209 Форумски идол

@Cvetce_ апсолутно нема потреба да седиш цело време дома со детето.
    Стави го во количка и кога ќе залди излезете и прошетајте, полека полека , еден круг ќе направи огромна разлика.
    И јас бев со царски и само што не пуштија од болница 7ми ден некаде беше после тоа секоја вечер шетавме, нормално нема во народ да се пикаш, ама пред зграда, парк…
    40 дена без да излезеш од дома е чиста глупост и не е здраво за психа.

И мене маж ми отиде во странатво, пред 3 недели. Моето е веќе 2.5г и баш поголем предизвик е сега зошто го бара и плаче за него секој ден. А јас сама го носам земам од градинка, на работа, готвење, средување, анимации, се е на мене, па така брзо ми минува денот и не мислам на тоа дека ми фали.
    Пробај да најдеш повеќе занимации, за да не мислиш на тоа, ќе помине за брзо и пак ќе бидете заедно.

За свекрвата само јасно и гласно да кажеш што мислиш.
    Ти си возрасна особа и мајка, што може да се случи ако си го кажеш ставот, ништо, ќе се налути, голема работа нека се лути, тебе раат ќе те остави.
    Ако она може да се понаша како мало дете и да се лути, што има ти да ја третираш како возрасна особа и да ја слушаш, веројатно родителите не ги слушаш веќе, неа ќе ја слушаш.
    На крај кажи му на маж ти нека ја потстрои.
    И заклучи соба, што има да ти влегува во соба ненајавена?

Harper, Gosh, MeowMeow and 4 others like this.
  12. winnie02

winnie02 Истакнат член

На тие што викате да си кажи отворено, да ви кажам не постои една што има кажано отворено и разговарано и решила ситуација. Уште повеќе настанал проблем.

Свесни се тие и те како, само им одговара така.

13. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Скроз е така.
    Еднаш и реков немој да го бацваш дури е мн мал го крена носот муабет не праеше притисокот му се крена 200.
    Во куќа со три соби живееме од кои на спратот се две, дневната и спалната наша. Не можам во нејзина куќа правила мои да кажувам и да затварам врати, не сум таква личност, само тензија ќе направам а ќе треба да се разминуваме без да збораме.
    Во глобала се сложуваме добро единствено шо ми смета тој незин безосет, не сакам да се замерам за таква работа, ќе издржам уште некое време.
    Дојдов кај моите дури се брат ми на одмор и да ви кажам се преродив.

14. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Верувам дека постојат различни ситуации, некоја прави намерно односно провоцира, некоја ненамерно толкав и е капацитетот. Но сепак сум да се држи на својот став кога е на место. Влегување во спална и правење на туѓо дете тоа што не сака мајката не е под ниедни околности дозволено. И ќе си кажете што смета мал милион пати. Нема да дадете дете да чува ако продолжува или други тактики. И нека и се качува притисок, и тебе ти се качува па никому не му е гајле.

@Cvetce_ ако веќе за нешто ти се наоѓа свекрвата. Тогаш кажи и за тоа. Кажи и дека многу ти значи што е тука, што ти се наоѓа за тоа тоа тоа, ама замолија да не го бацува бебе, или дека сакаш приватност.
    Разговор/и пошто тешко нешто од прва да се реши. И кај маж ти кога си, не си на гости. Дома си!

Mother of 2boys, 1209 and Cvetce_ like this.
  15. tanjita

tanjita Популарен член

Сега очекувај по телефон да ти досадува. Тој што е таков човек таков е.
    До ден денес на другарка ми свекрва и кога и да излеземе сами без мажи и деца и се јавува кога ќе си дое дома.А свекрва и живее во нивна куќа( куќа која ја купија другарка ми и маж и). Сто пати и она и маж и имаат реагирано за тоа ама на човек без осет џабе е се.

16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Аууу ме потсети. Со беба мала беше на почеток негде. Мм на работа тргна и јас со бебе излеговме да шетаме, на кафе седнавме.
    И се враќаме и свеки: Абе кај сте до сега? Ќе ти вртев сега.
    Само ја погледнав, којзнае што фаца сум имала. И реков син ти не се јавил до кај сме, па на други рапорт не давам.

JasBee11 likes this.
  17. tanjita

tanjita Популарен член

Секојдневно ваков испад е ужас, замисли седиме и вика кога ќе си доеш сами се децава. Децава со татко им ама според неа се сами.
    Стално и викам речи син ти не е родител? Ама она нејќе да се расправа само му кажува на сопругот он им реагира ама џабе е. Пак и звони на секое. А се иселија сами да се :D

BellaBibi likes this.
  18. @Ant

@Ant Активен член

Вака женски да ве прашам...малце глупава ситуација но сакам мислење од вас...Ние живееме посебно со маж ми во Скопје а неговите живеат сами во друг град..Кога се враќавме од одмор рековме ќе одиме кај нив едно 2 недели и седевме што седевме една ден свекрва ми ми пререче во смисла,,уште денес нема секс од утре ајде имајте" и јас како на шала го сфатив тоа,меѓутоа една вечер јас заборавив нешто во дневната а тие со свекор ми спијат во дневната и гледам заклучила врата океј се подвратив излегува таа и ми вика кажи што треба и јас и викам да земам нешто и влегов свекор ми спиеше потоа излегов повторно заклучи врата...и утредента маж ми ја зафркаваше зошто се заклучуваат таа му одговори,,епа малце секс секс ете затоа да" и јас се подналутив од глупавиот одговор затоа што сметам дека се луѓе во години и не им личи такво однесување имаат по 60 и 63 години ,барем не додека сме ние тука ама и утре еве деца ќе пуштиш на гости...А во последен период е влезена во филм дека е млада сеуште и се изедначува со нас..Се си мислам дека за инат го направила тоа со вратата за да помислиме се и свашта ..Извинете за долгиот пост

ohlala likes this.
  19. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

А зашо да немаат секс на 60г?
    Гледај си твојата работа, остај ги луѓето нека се сексаат.

20. @Ant

@Ant Активен член

Па малце е непријатно на тие години,кога не се сами да го прават тоа сепак се почувствуваме дека не сме пожелни таму и дека не си free во секое време...А и сепак мислам дека за инат за нас го направила тоа за да се почувствува доминантна ..
    А и не се во добри односи оддамна бракот им е ,,формалност"