Некои да, ама некои се држени со закани… и да пробаш нешто да направиш, работа или пријателства или било што, одма со смртни закани или со деца. Така да ропство е, мислам не ни имаме за џабе толку фемициди.
Па затоа не смее никоја жена да си дозволи да е финансиски зависна ниту од партнер ниту од било кои. Значи јас секогаш сум се водела по тоа да сум самостојна си заработувам со дозволувам се што сакам без да молам некој и доколку не ми одговара сум способна во секој момент да заминам, доколку ди финансиски зависна за едно паковање влошки треба да бараш а па не друго може да те малтретира да те третира како сакаш и нема да имаш средства да си заминеш.
Ама не сме сите исти. Не сите растеме низ исти услови и воспитување. Најлесно е да се почне со јас вака јас така. Ама тоа твое јас не важи за друг живот. Во нашава држава уште владее она заостанато мислење дека мора да се омажиме, дека тоа е најважно. Ретко која од нас е учена од дома уште од мала дека треба да е независна од маж или родители. Некои девојки дома имаат многу лоши услови и односи со родителите и единствен излез гледаат во тоа да се омажат.
Моето мислење е следно... Како немажена девојка.... Овие приказни кавги,глупости со свекрви,снаи,и сл.За мене се глупости.Јас сфаќам дека човек треба да ги почитува сите луѓе за да биде почитуван.Да се има почит. Гледајќи во моето опкружување снаи како се однесуваат лошо кон своите свекрви,сметам дека тоа не е во ред.Како што вие имате мајки така и вашиот сопруг има мајка,како што не сакате вашата мајка да биде навредена,тогаш не навредувајте.И за свекрвите важи ако сакате децата да бидат среќни тогаш прифатете ја нивната среќа.
Точно не растеме во исто услови сма со телот на годините се едуцирсме создревсме.. Доколку некоја мисли дека за да се спаси од лоши услови единствен излез е да се омажи и те како ќе заврши полошо. Не треба да си паметен за да знаеш и сама дека треба да си независна , што другите чекаат родителите да им кажат што да прават и они готово одма ќе ги послушаат ?
Верувај во најголем број од случаевите не почнуваат проблемите со лошо однесување на снаата, туку обратно, свекрвата во обид да ја обележи својата територија и да се стави во одбрана на синот (да не и го "земе" снаата) почнува со омаловажување на снаата (и неретко цела нејзина фамилија). Сè е во борбата за докажување кој по поглавен и поважен. Истото се случува и кај тие што не живеат во заедница не само кај тие што се под еден кров со младите.
Мажот на прво место треба да ја стави жената, а свекрвата мора да го прифати тоа. Нејзе на прво место треба да и биде нејзиниот маж не децата, децата ќе си најдат некој кој што ќе го стават на прво место и на чие прво место треба да се најдат. А ако свекрвата не е свесна за тоа мажот од почетокот треба да и објасни дека за него на прво место е неговата жена и тоа не значи дека тој не ја почитува и сака како родител.
Ех да можеа барем пола од свекрвите тоа да го сфатат и поголем дел од мажите да размислуваат така немаше темава да биде полна со проблеми.
Апсолутно е погрешно мислењето дека некоја е несозреана или не е паметна ако не е независна и не знае за поинаку. Треба поддршка и помош а не зборови дека треба да биде созреана/паметна. Многу тешка тема, ништо не е така само црно или бело ама лесно е да се каже.
Епа затоа велам,без разлика кој започнува.И свекрвата мора да има предвид дека и таа има син/ќерка која утре задутре ќе биде нечија снаа или нечиј зет.Однесувај се онака како што сакаш да се однесуваат со тебе.
Финансиската независност не те штити од болни умови спремни на работи кои некој ни во најлудите соништа не може да ги замисли!
Па тоа е неопходно за да се издржуваш а не како бебе некое зависна од друг да ти купува храна друг да те финансира на тие години срамота е. Не зборувсм за болести нешто ама зборувам ако е некоја физички здрава . Зошто да не работи зошто да зависи од некој друг ? Несфатливо ми е
Па не сфатливо ми е како може некоја здрава инфивидуа која е способна за работа да не работи, не знам некој би дозволил да е во таква ситуација.
Убаво збориш ти, се си е таман, али знаеш како, имаш секакви ситуации, дури не можеш да си претпоставиш какви се тие. Наше е да не судиме.
Ај јас ќе ти објаснам за да сфатиш штом е толку тешко. Прво и основно има голем број на населени места кои стварно немаат многу работни места. Второ, сите сме различни карактери. Еве на пример јас би сменила и град и држава и можам и сама да функционирам, буквално од нула да почнам, но нема секој храброст и желба за такво нешто во одреден период и тоа е сосема валидно.
Па до толку да немаат работни места ? Ако се сака ќе се најде имам еден познаник што работеше во друг град затоа што таму му одговараа тие услови секој ден од Скопје одеше до Велес , такс да тоа се само изговори и не сме 10 ти век за жените дома да седат кога веќе си возрасна индивитуа нема карактер ова она ако гледаме така треба на 30 + да се однесувам ко дете и да не работам затоа што таков ми е карактерот ? Ти се молам биди реална.
Најточно. Еве членки по странство се со километри одалечени, никаква зависност освен од милост ако сакат да ги видат, па им го реметат мирот секој ден.