Слугување мислев во форма да ја малтретираат донеси ова направи ова во тој смисол!! Јас не реков дека не треба еднаш барем едно кафе да им свари да биде културна и социјализирана..... Не мора да се лигавиш " леле душа срце муце бел џигер колку те сакам" доволно е да бидеш културен и да знаеш дека треба да услужиш некој да направиш културен муабет да помогниш... Не мора никој да сакаш доволно е да покажиш почит и разбирање (во рамките на нормалното)
Малку комплицирана ситуација... Од една страна дека се во тешка ситуација треба и да помогнеш, сепак мајка му е на твојот сопруг сигурно не му е сеедно што добила удар, стави се во ситуација твојта мајка да била во таа состојба... Не ми е јасно само од која причина се преселија кај вас? Исто така преска за терасите ќе ти кажев а да живееше во стан и над тебе да тропаат како ќе ти биде ама они на твојта тераса доаѓале, сепак од нивна страна тоа не е океј.. Свекорот ти е жив и здрав он треба да се грижи за свекрвата вие можете да помогнете не може и него да го чувате ако е здрав... Од друга страна однесувањето нивно не е баш културно, сте им дале спрат да се блиску до вас да го помогнете треба малку да си го знаат местото. Решението не е да се правиш не си дома, маж ти треба да разговара со татко му.. Золвата што ти се јавува океј, сака и таа да помогне кај вас се тие ама не може да си влегува кај и како ќе и падне.. Решението е или да се преселат и таму да оди маж ти да им помага кога треба или да седне да разговара со нив... А зошто не живеат пример кај Зовлвата? Едит. Прочитав мислење погоре дека зависела некоја од мажот/свекрвата и така начекала нешто така да не го барам да цитирам ќе се надоврзам вака.. Како мислите зависите од мажите? Немојте да дозволите да зависите од никого, најискрен совет од мене.. Немој да дозволите никој да ви стави во мозокот дека треба некого да слушате, некој да ве контролира... Само дете зависи од родителите, возрасен човек од никој не зависи, може само студент уште да зависи од родителите зависно од кој факултет и тоа најчесто финасиски само...
Не знам како е поделено дали различни спратови, влезови, ако старите имаат посебна кујна тогаш не е во ред да влегуваат во вашата и комплетно вашиот спрат. Ако е таа една заедничка кујна каде и золвата спрема храна за родителите, можете низ разговор да изнајдете решение кое ќе одговара за 2те страни. И ти како снаа и маж ти како син нели, да се вклучи во помош кон свекорите. Сепак колку на золвата, толку и него му се родители. Кога веќе е ситуација кај што е болест во прашање и не можат 100% сами да функционираат. Ако си на посебен спрат многу лошо и од страна читано звучи тоа дека се криеш. Сигурно и ти си имаш куп обврски низ дома, така да не мораш, а верувам и немаш секогаш време да пиеш кафиња или вариш. Да, убаво е да се понудиш некогаш да направиш ручек, да понудиш десерт. Или еве и кафе нека е. Може ти пречи секој ден, ама еднаш неделно или на 2 недели и не е така многу.
Meshash babi i zhabi. Vidi situacija, snaava ete odmara I doagja svekorot oti taka mu teknalo, na nivna terasa vlece masa i stolovi da sedi. I toa ti e okej? I nema potreba snaata da prasuva za kafe. Nikoj ne go ni povikal ni nisto. Na takvi nisto ne bi im ponudila, se petljaat kade shto ne im e mestoto.
Само едно се надевам и би била среќна ако девојчево извлече поука од сите добронамерни совети кои и ги дадоа тука Да промени некои навики и карактерот да биде повеќе дружељубива и љубезна со останатите членови на семејството на сопругот Како што напиша една членка погоре во еден пост барем еднаш неделно таа да свари кафе и ги покани и во нормален муабет да им каже што о смета се надевам и тие ќе ја разберат
Свекорот дошол на нејзината тераса? Или таа е снаа таму? Е затоа заедницата е грда ,верувам дека свекорот си се осеќа слободен бидејки тоа е негова сопственост
Да да, јас дури се мислев дали е океј така си викам да не треба поблиски да сме, да не не ме сака женава ама реално гледано освен општ муабет не знам што повеќе би имале, не е некоја што сака по кафиња да се шета, да и кажам ај да прошетаме да искочиме, си седи повеќе дома или низ населба, така што супер ми е да не се жалам многу, ни она не покажува многу желба за мене искрено ама секогаш имаме коректен разговор и тоа е тоа, го најдов правиот збор - коректен
Подобро држи си ја таа комуникација и дистанца сепак многу блиски и немора доволно е така Повеќе блискост може само и тебе да те читаме во темава како се жалиш од неа Затоа јас си се држам љубезно настрана доволно
Снаа како странец треба да се гледа? Таа е жена на нивниот син не е помошничка и нејзина куќа е... А и колку што разбрав куќата си е нивна ама свекорот и свекрвата по ударот се преселиле кај нив.
Ама вака кога ќе почнете да вадите имотни листови од нигде никаде. Членката не кажа кој е сопственик на куќата а и што е битно. Помалку вредна е ако е снаа нели? Секогаш истите коментари.
Se ti znaesh, bravo. Drugo shto ima? Broj na kukja im znaesh? Seshto. Aa da. I da bila na svekorot, ako vekje si ziveele vo posebni delovi treba secija privatnost da se pocituva.
Ништо не мешам јас!! Девојката очигледно не разбира дека таа е таму дојдена а не тамошна ако сака да прави како што ќе и текни ќе живее настрана... Така да нема што да замерува и да се лути ... Луѓето си се дома, нивно е, нивна е терасата, куќата е нивна ако не и чини нека се тргни... И барем ќе си прави што сака... Како мислиш да не прашува за кафе? Според тебе свекорот ли треба кафе да му прави? Што ако мму направи кафе ќе и падни ноктот ли? Утре другиден ќе дојдат внуци во таа куќа како ќе биди, како и со кој образ ќе побара помош дури и едноставна помош не некоја голема!!! Со која уста кога не се покажала и се однесувала како разгалена тинејџерка во адолесценција? Не зборувајте кога не знаете дека колку што е ОК толку е и тешко и неподносливо во заедница токму поради идеали од "модерните" невести кои биле галени и сакале се под нос да им биде... Свекор и свекрва исто како мајка и татко денес се утре не и неможиш во нивно да командуваш, да правиш циркуси, да не сакаш да помогниш... Искрено и јас сум во заедница и не е лесно да признавам секој си бара мир ама никогаш не сум се осудила да речам нешто (нормално се со граница и по поговорката "не се мешам не ми се мешај") и искрено никогаш не сум очекувала некој од нив да ми заврши работа или Недај боже кафе да ми свари .... Работат земјоделие така да цело лето штом слушнам дека се враќаат кафето ги чека .... Има моменти и работи што ме вадат од такт меѓутоа со полека убаво си кажувам маката и се средува ... Така да на девојкава и пожелувам најдобро и да порасте и да свати декс мирот и слободата што ја имала ПРЕД неможе да биде иста...
Како и да е.. Тие му се мајка и татко како што и невестата има и мајка и татко.. Дојдени или не тие си идат кај својот син така да невестата е должна да почитува...
Јас мислам дека треба прво да свати дека заедницата е таква и дека треба се со разговор да се реши (ако има услови) ...
A kade pisuva deka e clenkata e vo nivno bre? Kade go procita toa? Moze i oni posebno si go napravile svojot del. Shto ti e tebe? I shto za vnuci? Ne ti se potrebni svekrvata i svekorot za da cuvash deca. Ti ako ziveesh vo 15 vek, teraj, toa mene ne mi e normalno. Cekaj gi i so voda da im miesh noze ako sakash.
Како што рече жената која што одлучила и прифатила да дојде и да живее во заедница таа дошла таму дошла со своја волја оставила се и нејзините родители и се и живее со луѓе што незнае како ќе биде и на се тоа некој да не ја почитува таму... Покрај на навиките на мажот треба да се навикне и на свекорот и свекрвата, на мажот му е многу лесно мајка и татко му се цел живот е со нив, греота е жена што одлучила од љубов кон мажот да прифати ваков живот вака да се гледа на неа.. И ти си жена не си ништо помалку од маж.. Ако е тоа твој маж и тоа е негов дом тоа е и твој дом.. Зошто сами се газите.. Еве јас ќе почнам од себе, да имам ќерка кај мене живеела во свое со слобода со се оди да живее со маж кој го сака и тој вака да ја гледа да дозволи неговите да ја потценуваат, нема да дозволам.. А девојката која ќе дојде кај мене и таа е ќерка на некој, сестра и она сака нешто прифатила од друго семејство да дојде со мене и моите да ја потценуваат нема да дозволам.. Свекот и свекрвата ќе ги гледаш како мајка и татко ако тие тебе те гледаат како ќерка не како некоја што дошла да слуги а, да им го чува синот... А децата мајка и татко треба да си ги чуваат не свекорот, свекрвата, бабата, не треба да бараш помош за децата некој да ти ги чува ако не можете сами не чувајте деца. Едит. Занемарете на правописните грешки приметив дека се многу ме мрзи да корегирам.
Јас не живеам во 15ти век... Само сакам да доловам дека без разлика чие и како е тие си се дојдени кај синот и нејзе не треба да ја засега тоа треба да почитува а не да превртува очи дека и е нарушњн мирот... Ајде еве според тебе не пиши никаде нејзино, негово и нивно... Ако беа нејзините мајка и татко дојдени да живеат заедно со нив исто ли би се однесувала? И својот дел посебно да си го направиле нега потреба од такво однесување од нејзина страна... Така да се додека делат совети некои како тебе и дека за тебе некои работи се заостанати и ненормални ... Ти посакувам да не искусиш живот во заедница .... Чувај си ги мислењето, нормите, рамките , вековите и годините... А немој да мислиш дека САМ е подобро!! Тие што никогаш не искусиле помош и се мачеле знаат на што мислам... Не велам никој да трпи ни психички ни физички ама доколку си паметен/а, учен/а ќе знаеш да се однесуваш во било каква ситуација...
Затоа велам ако на почеток таа знаеела да се постави немало да биде вака... Не дс бараш помош но во животот никогаш не знаеш што се може да донеси...
Vo zaednica pa voopshto ne e dobro, nikogash nema da imash sloboda, kje jades shto jadat svekrvata i svekorot, kje si gi trpish I kje kukash. A jas sum covek ako e nekoj covek, ama ako e stoka i jas sum stoka i ne pocituvam ako nekoj si pravi bez da me prasha.
Доколку добиеш почит ВОЗВРАТИ ЈА, доколку искусиш лошо влијание и однесување РЕШИ ГО ПАМЕТНО СО РАЗГОВОР .. Доколку нема подобрување тргни се настрана...