Леле девојче ,сериозна си со коментариве ? Сме биле должни да почитуваме некој и на глава да ни се качи пошто не бил наш имотот ?
Ако не си навикната ( да не речи членката погоре дека сум од 15ти век) еве вие како помодерни од 21 век зошто не седните отворено са разговарате: сопругот, свекорот, свекрвата и золвата.... Или пример не знам дали работиш или не меѓутоа пробај да не се оптеретуваш ако толку ти сметаат .. Организирај си го денот да немаш проблеми и дискутабилни случки...
Не реков на глава никој на никој да му да му се качува на глава... Единствено иритира што модерните не знаат дека постои термин РАЗГОВОР пред да се случуваат вакви работи се разговара а девојката не спомена дека разговарала со сопругот за недостатоците што би произлегле од заедничкиот живот.. Сигурно преку ноќ на свекорот и свекрвата не им текнало од инает ќе се преселиме кај снаата дс ја нервираме... По читање свекрвата имала удар и се доселиле во куќата на синот бидејќи му е СИН а тоа што можеби синот не разговарал со жената и не одредиле и не решиле заеднички што ќе прават тоа не е ничија вина посебно не на свекрвата и свекорот !! Поправете ме ако грешам
@Queen-Victoria Јас мислам, во сета ситуација всушност најмногу ти пречи однесувањето на золвата, така без осет што е. Да не е можеби осамена, да нема пријатели па во тебе бара пријател, поточно те доживува како другарка... Како и да е, еве ако ти е за утеха, проблемот е минијатурен во споредба од тоа какви се случаи постојат. Се надевам ќе се стиши работата кај вас, секое добро
За сите што го оправдувате нарушувањето на приватноста на женава, запрашајте се дали исто би оправдувале да сте под кирија и сопствениците на станот да можат да си седат на балкон и ви влагаат во кујна кога си сакаат. Нели нивно си е, нивно право што сакаат да си прават? Приватност нешто, култура исто така...што ќе да беа?
Ma nemoj. Mnogu ste be pametni. Domata i e vekje kade shto zivee. Ti pa znaes koj ja napravil. Se nasmeav duri.
Па дома е,може културно да им каже дека сака приватност и мир.и јас никаде не прочитав дека нема мир од нив.Ете “понекогаш” седеле во нивниот двор и еднаш золвата влегла да земи кафе.да не треба да влегува,ама нема ни потреба толку да се претерува.Ете луѓе се,и се се решава со разговор со нив.А не на форум каде што ќе се води дебата дали претерува или не.Дома се решаваат проблемите.
Zdravo, bi sakala da ve prasam za edno mislenje za edna situacija. Imam pisano i porano i sega pak, eve veke nekoe vreme otkako ja rodiv kerka mi svekrva mi celo vreme se buni za nesto i celo vreme si naoga da se luti za nesto pa duri i po 2-3 nedeli ne saka ni da zbori nisto. Ne bi navleguvala vo toa sto se ima zboruvano i kolku na nikakov nachin ne mi pomogna koga se porodiv tuku mi otpomogna, sega postojano se luti deka nikoj ne i daval da go cuva bebeto, a sum i kazala koga saka slovodno da dojde da ja vidi i slicno. Ne mozam, ne mi dava dushata da ja odnesam da ja chuva koga me gleda kako se macham i niednash ne kazala daj da ja fatam i slicno. edno vreme se pravdese deka i e strav bebe da cuva i mene ne mi smeta, nit pak ja teram ili sakam da ja cuva malata. epten pocna da mi pravi raspraavi i so soprugot i naokolu site pocnaa da me obvinuvaat i da kruzat muabeti kako jas sum losa, jas ova jas ona. Si mislam da ne postapuvam gresno ama od druga strana ne mozam ednostavno da preminam preku nekoi raboti i da se pravam kako nisto da ne bilo
Свекрвата не е должна да ти помага или да го чува вашето дете.. Ако сака може ако не тоа е одговорност на тебе и твојот маж. Нема потреба она да се лути твое дете твои правила како ќе го чуваш и дали ти треба помош дали не.. Ти го прочитав и предходното мислење, не може така во туѓ дом да влегува и излегува кога сака си има посебен спрат.. Кој и даде клуч од кај вас? Заклучи се ако сака да дојде на гости кај вас или слично може да се јави и да дојде како и сите други гости.. Прво маж ти нека седне со неа и убаво да разговара да и каже што како треба и дека нема потреба да шири низ цел свет што се случува кај вас дома.. Ако и после разговорот не престане да се однесува така преселете се некаде подалеку каде што нема да може толку многу да ви се меша во животот.
Се согласувам со твоето мислење. Најпрво за чувањето дете, се изјаснив и се изјаснувам ниту дека мора ниту пак дека сакам, сопругот е тука кога и да треба и за таа страна се согласуваме супер. Ама мене ми паѓа криво и ме боли моментот каде што лаже по луѓе, глуми пред сопругот, пред моите и во секоја ситуација јас излегувам лоша личност. Почнаа комшики да ми кажуваат да ја носам ќерка ми на чување и да ми ствараат негатива постојано, не дека е битно туѓо мислење туку јас се си ставам на душа. Немаме моментално услов да се преселиме, уште држи соба на спратот и со тој изговор знае да дојде кога сака и слично. Не знам, после се немам желба ни 5мин да оставам бебе а ниту пак да имам некој посебен контакт, а кога доаѓа океј сум и јас заради тоа што е баба на девојчето сепак. Не знам веќе ама овие некои ситуации ми влијаат психички дури многу.
Прво сопругот твој треба да ја подбере и треба да си стои на твоја страна, а не да се расправа со тебе. (како што разбрав расправии имате заради неа). Ти си му жена, фамилија сте. И нека не ти е гајле што зборат околу тебе, прави си на тебе да ти е погодено. Ако ги слушаш сите кој што кажал, на тебе ќе си направиш лошо. И сигурно она оди по сите и те озборува и им дава повод за тоа.
Разговарај со сопругот, ако мисли дека ти си виновна нема да се расправа само ќе ти посочи на грешките и треба да те сослуша а не да те обвини само поради нешто што некој му кажал... Сепак не може да биде проблем тоа што ти не сакаш друг детето да ти го чува, ти си му мајка и сопругот треба да те подржи во тоа ќе рече "таа му е мајка најдобро си знае". Ако некој сака да го види да се игра со него да го гали ќе се најави ќе дојде и ќе го види.. Он топик: Проблемот на сите во темата најпрво ви е со сопругот не ви е со свекрвата. Сопругот ако на почетокот постави јасни граници и не дозволи некој да ја гази неговата жена нема да има проблем со свекрвата. Ќе се обиде неколку пати ќе види не бива и ќе се научи како треба..
Ова се македонските традиционални вредности. Снаата не чини, дојдена е во наша куќа ќе работи се што ќе им се посака на свекорот и свекрвата. Какво е тоа однесување и на старите снао стави кафе. Дали ми се пие да пијам секој ден кафе со тебе. Мене утринското кафе ми е сама, на раат, да го лигавам кафето два саати додека скролам на телефон. Што има золвата да ми шаври по спратот без прашање. Може гола сум, спијам на гаќи само. Страшно какви безосетни луѓе постојат.
Искрено и јас ваква бев па зашо не ми збори ,па зашо на комшии вака да каже. После години (5) сфатив дека џабе е се шо ќе напраам таа маана ќе ми најде ,не оти работоте не чинат туку оти мене не ме сака и знаеш што на крај си реков Господ да ме сака ,здрави и живи да ми се децата и мм. Другите кој ги тркала и да знам дека лесно е да се каже ,сеуште и таа и мајка ми и тетка ми знаат да ми стапнат на нерв ама на крај на денот ништо не е поважно од децата. Верувај ако почнеш да и ја оставаш ќе биде се на мене ми ја остава. Еве сеа сме во ситуација кај шо кога не ми збори ќефој сум затоа шо немаме муабет раат ми е мозокот.
Никој на никој не е должен да му помага во случајот неможеш да довериш на некој деца цел ден дс ги чува без разлика дали се работи за свекор свекрва или мајка татко.. Јас и сега бремена не викам да ми поможи никој за ништо што можам сама средувам... Не дека можеби ќе речат нешто но не сакам никој утре другиден да ми прекара нешто... Кај мене е проблемот што се лути ако не и кажам дека нешто сум купила или нешто сум наѓестила на горниот спрат па знае да се налути ама јас не замерувам моето си го терам а да се карам не ... Не се мешам во ништо нејзино не прашувам кога нешто купува или ако купи не прашувам ... Ако сум и рекла нешто да купи фино лепо плаќам и не сакам приговор... Така да за тоа сум многу против ни сакам да ме тераат ми некој присилувам да ја брка мојата работа...
Од твоево поубаво нема, туку кај членкава покрај свекрвава проблемот е и во сопругот. Мајкава го притиска, тој потоа ја притиска неа и на крај таа вели дека се расправаат заради буцкањево со свекрвата. Тука женава бие битки со напад од два фронта. Да е до свекрвата, ај мавни игнор, ама тој што треба да и е најголема поддршка кога и врти грб тешко неа.
Со сопругот повеќе пати сме го правеле тој муабет и иако вели дека ме разбира и дека е на моја страна не се чувствувам така. Тој и зборува и нејзе и слично, ама на крај на денот секогаш е она греота, па нејзе никој не и зборувал, па глупости еден куп.
Бев и јас таму... и за жал додека сам не сфати ,не му кликне џабе е се. Кај мене мм беше на боледување она дома со него и детето 2 г. Цел ден го буцкаше ќе си дојдам од работа со кавги ќе ме пречека ама после некое време сфати, како ни сама јас не знам..