Многу убаво те разбирам, затоа што и мајка е иста. Како да слушам неа да ми ја опишува некој. Само политика со такви карактери, кажувај што сака да слушне и не мора се да знае. Колку повеќе знае, толку по лошо за тебе. Ќе ти трие на глава. А да ја навредиш тешко, не можеш, пак имаш почит спрема нив. Точно, се согласувам, не викам не, ама секогаш ќе си се чувствуваш од страна дека си. Тоа јас го имам осетено на своја кожа иако мојата свеки е исто како твојата, дури 2 пати мисли што да ми каже, не сака да се меша, ама многу пати се има случувано се затвара со ќерка и во соба и си шепоти. Во тие случаи јас сум се собирала и сум си одела од таму. Твојата Limited Edition е.
Дефинитивно, зашто гледам секој ден се повеќе замав зема. Да не речам, ама немам видено во животот некој повеќе да мисли дека е во право буквално за се. Не само спрема мене, туку спрема сите околу неа така се понаша. А и не ми е јасно зашто уште не е искоренето тоа размислување дека ако некој те створил и те изгледал до момент до кој сам ќе бидеш способен да се грижиш за себе, мисли дека има право да ти се меша во животот се додека е жив. Едно време мислев ултиматуми и објаснување повеќе ќе функционираат, ама сега сфатив дека водење политика повеќе ќе упали и ако не друго барем ќе се спасам од дополнителни стресови и јас и таа.
Дефинитивно. Ние и една од причините што летнавме на страна да живееме е заради тоа што имавме нон стоп мешење од страна на моите. Така сега далеку од очи раатот си го видовме инаку во МК душа ми излезе со нив, притисок, коментари, сакаа се да биде како што сакат они, ако не беше така расправии итн. Сега молам бога да не добијам некој нервен слом пред свадба. Пошто ова лето ја правам и почнаа организациите како што они сакаат. Ние изгледа само гости ќе си бидеме. Да протуркам уште ова и чао џаци.
Здраво на сите. Се надевам си ги поминувате убаво предпразничните денови. Пред некој ден во муабет со мм зборејќи за Нова год, ми текна дека ќе треба да честитаме и на моите ама и на неговите. Е сега, женава пак не ми зборува без причина. Мм пред некој ја седна да зборува со неа и му вети дека повеќе нема да се меша, нема да озборува по луѓе и слично. После некој ден, ја поздравувам надвор се врти на друга страна, си велам ајде како сакаш. Не фер ми е спрема мм воопшто да не и честитам нова година бидејќи знам дека тој ќе им честита на моите од срце. Ама од друга страна не можам да ги премижам сите ситуации што се случуваат. Веќе мислам дека психички ќе се разболам, од ден на ден се полошо ми е
@poker_face По ова што го пишуваш мајка ти има многу знаци за нарцисоидна мајка. Мораш да ставиш јасни граници. Не си должна да ја слушаш. Имаш право на мир, а не да смислуваш стратегии она да не се вознемири. И не сите мајки се такви ако те створил има право доживотно да ти се меша.
Е како да не, ќе се разболуваш за неа. Ќе им честиташ про форма, како на далечни и готово. Нејзиното однесување е типично пасив-агресив; не си ставај на срце, глеј си твојот живот.
Боже зошто се оптеретуваш на 16.12 како ќе честиташ? Немаш ли друга работа па со мајката на маж ти да се замараш. Некогаш сами си ги правиме проблемите, нервозите и караниците...а со тоа и бракот си го растураме. Абе глеј си мажот дома, деца ако имаш. Ова кога ќе дојде момент тогаш ќе видиш.
Вака, во право си за ова. Јас сама си признавам дека сум човек што си става на душа, па дури предвреме си ги размислувам овие работи. Не се карам јас со маж ми си го држам ова ви себе и после ми е тешко. Пак ќе кажам, во право сте, јас знам дека си ставам на душа, ама не сакам да ги набројувам сите работи што ги има направено оваа жена и колку не заслужува воопшто да и зборуваш а не пак да и прикажеш почит. Сепак сметам дека ако јас не си ставам на ум, не дека ќе се среди нешто, туку нема психички да се оптеретувам и животот ќе си го живеам поубаво.
Така де и ова со маж ти сега не се караш. Ама ако го прашуваш и му зборуваш на секое мајка ти вака, мајка ти така, дали да и честитам, она вака, она така наместо да баталиш ќе му дојдеш и него преку глава еден ден. Па да ми дојде мм 2 недели пред најубавите празници и да ми збори дали да честита како да честита па преку таквото. За себе живеам или са мајка ми и свекрва ми. Гони ги таму
Да, во право си. Благодарам за искреноста. Ние живееме во иста куќа - посебен спрат. Проблемот лежи во тоа што откако се породив повеќе пати по неколку недели или месеци сме немале контакт и после се преправа како ништо да не било. Затоа и мислам дека се оптеретувам, не знаеш на што си со неа
Во право си апсолутно. А тек колку е тешко да се хендла таков човек...Од цело семејство јас сум нај тврд орев и најмногу давам отпор, па затоа и најчесто сум влегувала во конфликт со неа. Секогаш ми било криво кога ќе видам другарки колку се блиски со нивните мајки и каков однос имаат. Јас тоа никогаш не сум го имала зашто таа секогаш била ладна и со став дека нејзиното е најправилно а ние сме тие што грешиме. Затоа и никогаш не сум имала храброст да споделам нешто поинтимно со неа.
Апсолутно не ти е потребен конфликт воопшто. Бо овој случај дистанцата и јасно поставените граници се најздравото решение. Не мораш да се објаснуваш ниту да се докажуваш — доволно е да заземеш став и да го заштитиш својот мир. Сега ти стануваш мајка и те чека најубавата улога. Фокусирај се на своето дете и на тоа ти да бидеш мајката што тебе ти недостасувала. Со луѓе со изразени нарцисоидни црти најчесто нема добивка од конфронтација, туку само исцрпеност. А сè друго нека си остане нивно.
Zdravo neznam kako da reagiram dali voopsto da ocekuvam pomos ili sama da si teram ama nepravdina nesakam ic znaci imam 2 i pol mesecno bebe maz mi e cel den na rabota ziveemw vo kuka na posebni spratovi so svekrva i dever i familijata ona u ovi dva meseci kaze se najmnogu edem saat vo deno da zirne deteto i toa ona koa saka a deteto e placlivo nekogas treba pomos a na etrvata decata se 7 i 4 godini maloto ode vo gradinka i taa go cuva od 3 do 8 vecer a mwguvremeno i golemoto koa e vtora smena prva normalno vo red e i toa etrvata na pocetoko go ostavase deteto od 4 god doma ne vo gradinka koga najmnogu mi trebase svekrvata ednas i prirece i sega si go nosat redovno vikat osloboduvat ja svekrvata od sabajlw ama taa pa si tera po nejno vrse si gi nejnnite raboti od sabajle i kace se od dva do tri i tolku a ns etrvata gi cuva da napomwnam i vo sabota nesakam da se karam ama mislam deka ne e pravedno neznam kalo da reagiram imam i napomenato naokolu ama sekoj si tera kako mu odgovara a jas i maz smi sme pomirni i se da nema raspravija pocituvase ja i nea svekrvata ama sega epten go smeni mislenjeto da si cuvam sama i samo koga i se pie kafe da dojde da napomenam penzionerka e
Пишувај кирилица и те молам појасно,ставај точки,запирки.Ете и сама напиша дека се качува,па симни се ти и кажи и кога ти треба помош.Тоа е твое дете и твоја должност,не на свекрвати и најнормално дека ќе си ги тера нејзините работи.Ако доаѓа ви смета,овде се жалите ми се меша,ако не доаѓа не ми помага,крај не ви се наоѓа.Кога ти треба помош се побарува истата.И не гледам проблем за кавга.Јас само заклучив дека тебе најголем проблем ти е јатрвата
Немаме овде добронамерни совети, само реални. Форум е место за размена на мислења, не за тапкање по рамо.