Абе дури не се иселив од дома истата песна беше- за Бадник, Божиќ морало дома да се биде Па превентивно се иселив многу километри подалеку. Јас, еден демократски слободар, вечно во потрага по вистината - кој рекол и зошто да не се излегува. Ама неее, диктатура не ја занимале прашања, во каменот така пишело. Еден разумен одговор никогаш не добив на темава, сеуште трагам по истиот. Еве кој знае, нека каже. Мислам суеверија за верски празник ми е скроз богдачува .
Исто толку валиден одговор добивам и кога ќе прашам "зошто леќата или спанаќот не се подгреваат?" "Заради железото." е доволно според нив, ниту обратното од гугл е недоволно да искоренеш нешто генерациски всадувано во глава.
За спанаќот и гугл не е едногласен, леќата ако е со компир, ама зошто од дома не смее да се излезе ни гугл сигурно не знае.
И кај нас е тоа правило дека на Бадник дома се седи, ама дома ми е на мене кај моите сеуште и кај неговите исто, па не гледам причина зошто да не споделам Баднил со нив. Мислам и да живеам посебно со повозрасни деца јас би ги поканила нив, не знам јас сметам дека нема лошо ако споделиш со блиските. Нека е за многу години празникот, кој како милува нека слави.
Кај нас дома правило е за Бадник дома да се седи. Татко ми нон стоп ми викаше преку цела година шетај, за Бадник дома да си седиш. Еве годинава со мм исто, сами славевме и дома си мирисавме на лук и кромид прејадени како мечки легнати. Сега адет било на Божиќ зетот кај бабата да оди да честита, па еве да се спремиме и ќе одиме за Гевгелија, мајка од сабајле прави јадење по желба на зетот.
Никој не треба да е сам за Бадник. Посебно ако заедно сте правеле, па сеа не сакам одеднаш. Јас ја викав свекрва ми, она не сакаше со нас. Ама немаше ич да ми смета, мерак ќе ми беше оти ќе ми пофалеше се што сум зготвила.
На двете места. И за Нова година и за Велигден исто. Е сега не бевме кај свекрва, внука му на мм со температура си дошла за Коледе и незнам дали кај некој врие некоја инкубација од вирус или грип.
Јас знам дека се оди кај бабата и дедото. Зетот им оди да им честита. На свекрвицата по порака и честитав јас и овие денови ќе одиме еден ручек да истераме.
Да, затоа што на времето се живеело во заедница и се славел Бадник со свекор/свекрва, па нели другото семејство за Божиќ се почитува.