Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Сите си ги сакаме мајките,ама кога ќе станете самите мајки,е тогаш ќе видите што значи да си мајка...
    Тогаш со други очи ќе ја гледате својата мајка-дури тогаш ќе ја засакате мајка си(не дека пред тоа не сте ја сакале),а свекрва може да ви биде било која жена која ја среќавате на улица...
    Така да,не правете грев,не си ги споредувајте своите мајки со мајките на дечковците или на сопрузите.

2. fighter

fighter Популарен член

Се распали темава.... :@ ..него vichy да каже нешто кај е?
    И навистина можеби некои феминки имаат право...свекорот поставил замка...а vichy одма се фатила...

3. irena.1

irena.1 Форумски идол

Абе и крајчиња изедени и цел живот на кошето од масата седам само "мама" да ме сака. Тоа све сум правела, ама тешка сум на љубов изразување, ете така дивтар сум си од мала :wasntme: А ми се чини и женава ме има добро простудирано па, бар сега за сега, не преминува граница. А и партнеров мој добра тампон зона прави. Еден и единствен момент до сега кога сум ја видела во друго издание беше кога и соопштивме дека нема да живееме во заедница како one big family. Тогаш тој си настапи. Ми рече мои родители си се јас ќе си разговарам и не дозволи да има било каков конфликт меѓу нас. Штознам, мислам дека тоа му беше добар чекор :!:

Инаку за кај vichy и јас мислам дека свекорот си треска на памет, така да види реакција. Тој да купува стан ќе си се распраша што и како треба да направи, дека има начин, односно му го даде како поклон на синот и крај на приказната.

kva likes this.
  4. okcenzi

okcenzi Популарен член

да де срцка, ако не си способна сама да створиш, ко што сториле некои, секако ке чекаш на мажот или свекотор и ке сакаш и да земеш дел ако случајно некад сватиш дека тој не бил вистинскиот за тебе (ама пошто не си мн способна да стоврип сама, ке се тешаш за туѓото).
    Ама ако створиш се сама и тоа како ке сакаш да си се заштитиш и себе а и синот твој кога ке ожени некоја што од прв ден ке гледа што има јатрвата а што таа и што од прв ден ке се фали со куќата на нејзините.
    Исто така не е битно што некој цел живот штедел, не видел одмор или бања или крател на храна, само за да го обезбеди синот, битно е снаата да не е повредена иако е материјалистка.
    ВАЖИ
    Постов не се однесува лично на тебе, иако со твојот сакаше да кажеш дека имам некое заостанато или малоумно мислење
    Убаво кажа бракот трпи кризи и незнам што, ама пак затоа пуштте ги нозете до кај што ви е чергата и не чекајте ништо од никој, ако веќе сте доволно возрасни за дете и брак, бидете и за стварање. Треба добро да се размисли пред да се влезе во брак. Бракот не е само секс и гушкање ко што кажа и некоја феминка предходно. Бракот нема да трпи криза ако не чекаш свекорот стан да ти купи и ако си ги засукаш ракавите и изпотиш гзот, туку ке трпи баш од вакви кои чекаат некој да им даде. Ке се изразам глупо ама тоа е како да чекаш некој друг да ја доврши работата во кревет кога мажот твој неможе.

fighter likes this.
  5. kva

kva Истакнат член

Сопругот ти одлично постапил, прав маж,
    а не свекорот да ја понижува снаата тој да не зазема став!

Сепак, сметам дека свекрвата може да биде од големо значење во нашиот живот.
    Се секавам на зборовите на едена успешна жена, која отворено пред сите, секаде и секогаш
    со восхит зборуваше за својата свекрва:
    За мојот деловен и семеен успех, најзаслужна е мојата свекрва!
    Без нејзина подршка немаше да го постигнам ова што денес го имам.

Убаво е да се има таква свекрва, ако му се посреки на човек :) .
    Оваа очигледно поставила лично правило:
    зад успешна жена - успешна (и паметна)свекрва.

6. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Види срцка,постов твој е твое размислување-имаш брат кој треба да го заштитиш од снаа материјалистка,во ред.
    Проблемот што старите сакаат да го заштитат синот е нивен проблем,меѓутоа и тука има начин-немора да и се бодат очите на снаата со барање за откажување од дел,нека му препишат на синот и решен проблем,никоја нема да му бара дел.
    И да ,бракот трпи проблеми баш од ваквото штитење на синчето,денеска ова ,утре она....
    Никој не спомна ниту секс,ниту гушкање...овде станува збор за станбено прашање...
    И како мислат синчето да созрее ако се му ставаат на послужавник???Како синчето ќе го испоти газот ако тато му препишал стан?Немам ништо против,нека му препише,негово дете е,ама има начин и тука како да се изигра целата таа ситуација без да се навреди било кој,во овој случај Виши!!!

Да не заборавам,не се пронаоѓам во твоите нагаѓања,со сопругот мој ќорав денар немаме побарано ,ниту земено од моите или од неговите,токму поради вакви глупости,во брак влеговме двајцата од љубов,а не од интерес....и фала му на Бога свои сме на своето,никој неможе да се удира во гради и да ни вели дека ни купиле,дале,подариле....никој неможе да ме избрка во сред ноќ со две деца ,бидејќи немам дел од кровот под кој сме свиле гнездо....
    Да,сум за тоа двајцата да си го испотат газот,да створат кров над глава,така повеќе ќе го ценат и стекнатото а и самите меѓусебе повеќе ќе се ценат.
    Благодарам.

Anyshka and kammam like this.
  7. okcenzi

okcenzi Популарен член

Да не заборавам,не се пронаоѓам во твоите нагаѓања,со сопругот мој ќорав денар немаме побарано ,ниту земено од моите или од неговите,токму поради вакви глупости,во брак влеговме двајцата од љубов,а не од интерес....и фала му на Бога свои сме на своето,никој неможе да се удира во гради и да ни вели дека ни купиле,дале,подариле....никој неможе да ме избрка во сред ноќ со две деца ,бидејќи немам дел од кровот под кој сме свиле гнездо....
    Да,сум за тоа двајцата да си го испотат газот,да створат кров над глава,така повеќе ќе го ценат и стекнатото а и самите меѓусебе повеќе ќе се ценат.
    Благодарам.[/quote]
    незнам зошто имам чуство дека индиректно ми кажуваш дека моево мислење е глупо а твоево во ред, иако на почеток кажа дека секој е со свое
    убаво што ти не се пронаоѓаш во мојот пост и браво што се сами сте створиле за да немора свекорот твој да те понижи, кога веќе ти им се качиваш на глава со твојата куќа
    Да не ја должам многу ке кажам само јас сум за предбрачен договор, со оглед на тоа дека разводиве се со пораст и никој никого не го трпи како некогаш
    Она што е со црвен болд е тоа што свекорот нејзе не ја понижува, туку таа ги понижува нив, свекорот не и боде очи туку таа нив, зошто секој нејзин пост е фалбата со куќата на нејзините ( кои секако нема да ја препишат на неа и на зетот) Кога нас на цел форум ни се качи на глава со секој нејзин пост за нејзината куќа ( која сеуште НЕ Е НЕЈЗИНА) можеме да замислиме што се им прави дома

8. okcenzi

okcenzi Популарен член

[/b]
    Е добро де,нека го заштитат,немора воопшто да се жени,ќе си го штитат мама и тато,а не некоја жена која сака да му го земе големото семејно богатство тн стан/куќа.
    Токму поради ваквите размислувања(мама и тато го штитат синчето од ,,лошата,,сопруга која патем самото синче си ја одбрало и без присила и понудило брак) многу бракови трпат кризи,па и завршуваат со развод.
    Па на крајот на краиштата,зошто не го заштитат синот така што ќе го пуштат да живее кај родителите на снаата(ќе си отиде со една кеса алишта никој ништо нема да му бара станот никој нема да му го дели),ама не,...домазет да биде не бива,ќе му ја јадат душата.... а женското ко на пат да е најдено,па ајде сега...удри...ќе си ги лечат комплексите на неа....
    Ова со Виши е ептен апла напад само врз неа....срам да им е на сите тројца,ако толку се засегнати за материјалното,утре,задутре и лебот има да и го прогледуваат...[/quote]
    да де срцка, ако не си способна сама да створиш, ко што сториле некои, секако ке чекаш на мажот или свекотор и ке сакаш и да земеш дел ако случајно некад сватиш дека тој не бил вистинскиот за тебе (ама пошто не си мн способна да стоврип сама, ке се тешаш за туѓото).
    Ама ако створиш се сама и тоа како ке сакаш да си се заштитиш и себе а и синот твој кога ке ожени некоја што од прв ден ке гледа што има јатрвата а што таа и што од прв ден ке се фали со куќата на нејзините.
    Исто така не е битно што некој цел живот штедел, не видел одмор или бања или крател на храна, само за да го обезбеди синот, битно е снаата да не е повредена иако е материјалистка.
    ВАЖИ

Убаво кажа бракот трпи кризи и незнам што, ама пак затоа пуштте ги нозете до кај што ви е чергата и не чекајте ништо од никој, ако веќе сте доволно возрасни за дете и брак, бидете и за стварање. Треба добро да се размисли пред да се влезе во брак. Бракот не е само секс и гушкање ко што кажа и некоја феминка предходно. Бракот нема да трпи криза ако не чекаш свекорот стан да ти купи и ако си ги засукаш ракавите и изпотиш гзот, туку ке трпи баш од вакви кои чекаат некој да им даде. Ке се изразам глупо ама тоа е како да чекаш некој друг да ја доврши работата во кревет кога мажот твој неможе.[/quote]
    Види срцка,постов твој е твое размислување-имаш брат кој треба да го заштитиш од снаа материјалистка,во ред.
    Проблемот што старите сакаат да го заштитат синот е нивен проблем,меѓутоа и тука има начин-немора да и се бодат очите на снаата со барање за откажување од дел,нека му препишат на синот и решен проблем,никоја нема да му бара дел.
    И да ,бракот трпи проблеми баш од ваквото штитење на синчето,денеска ова ,утре она....
    Никој не спомна ниту секс,ниту гушкање...овде станува збор за станбено прашање...
    И како мислат синчето да созрее ако се му ставаат на послужавник???Како синчето ќе го испоти газот ако тато му препишал стан?Немам ништо против,нека му препише,негово дете е,ама има начин и тука како да се изигра целата таа ситуација без да се навреди било кој,во овој случај Виши!!!

Благодарам.[/quote]
    незнам зошто имам чуство дека индиректно ми кажуваш дека моево мислење е глупо а твоево во ред, иако на почеток кажа дека секој е со свое
    убаво што ти не се пронаоѓаш во мојот пост и браво што се сами сте створиле за да немора свекорот твој да те понижи, кога веќе ти им се качиваш на глава со твојата куќа
    Да не ја должам многу ке кажам само јас сум за предбрачен договор, со оглед на тоа дека разводиве се со пораст и никој никого не го трпи како некогаш
    Она што е со црвен болд е тоа што свекорот нејзе не ја понижува, туку таа ги понижува нив, свекорот не и боде очи туку таа нив, зошто секој нејзин пост е фалбата со куќата на нејзините ( кои секако нема да ја препишат на неа и на зетот) Кога нас на цел форум ни се качи на глава со секој нејзин пост за нејзината куќа ( која сеуште НЕ Е НЕЈЗИНА) можеме да замислиме што се им прави дома

9. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Стварно незнам зошто ти е такво чувството,можеби нешто подсвесно,а?
    Никаде не спомнав моја куќа,туку НАШ ДОМ,не ми ги превртувај зборовите.
    Со среќа со предбрачниот договор, се надевам дека нема да се почувствуваш безвредно кога свекор ти ќе ти мавта со предбрачен договор пред нос,а мт ќе дреме и ќе трепка наивно со очите.
    Или пак обратно ???

И дај среди си ги постирањата...хаос ...

Anyshka likes this.
  10. kva

kva Истакнат член

Свекорот стварно да сакал да купи стан ке купел и ќе најдел решение да го реши проблемот ,

1) или како поклон на синот
    2) или нека го купел, па нека си го препише станот на свое име, децата нека си седат во него
    да не одат под кирии да не плакаат, па ако се разведат тогаш бидејки е на негово име ,
    штом толку се плаши од снаата, она нема да може да земе ништо и завршена работа.

Anyshka, kammam, fighter and 2 others like this.
  11. MSkorpionka

MSkorpionka Популарен член

Чаталење со станеви ко мислиш деца со играчки. Од толку имање што од нејзина страна што од негова, на крај пак нема каде да се живее а? Па и предбрачни договори за еден стан, мислиш за Доналд Трамп се мажи. Демек Ќе го земе утре станот ако не направат предбрачен. Како да не, се видело колку добива македонската жена во случај на развод. Куферчето и низ врата...

kammam, Antula, fighter and 4 others like this.
  12. baby-star

baby-star Популарен член

^Kва
    Кои деца ?
    Мислиш на сопругот на Vishi i Vishi?
    Море да сум јас на местото на свекорот истото би го направила..
    Зошто на некој/а да му дадам стан/куќа како да имам некоја должност,а притоа од спротивната страна да не добивам никакво почитување,туку озборување и само потреба од материјални нешта.
    Па нели гледате дека цело време има фикс идеи за станови и куќи,рушење на ѕидови,преуредување,бркање,неподнесување на родителите на мажот.

Јас сметам доколку не ги сакам и обожавам моите свекор и свекрва,а притоа ниту ги почитувам,па ниту ги третирам како живи,нема потреба да би ми излезат во пресрет со решавање на стамбеното прашање.
    И кај пишува такви златни правила дека веднаш по мажење,се што е на сопругот е и мое??
    Дефинитивно новите снаи имаат голем објективен проблем.

Daydream, nena2010 and tessie like this.
  13. kva

kva Истакнат член

Не е битно,
    важно свекорот се чаталел дека стан ке купел, ама проблмот демек е
    да не се разведеле. Што не купи? Што има врска снаата , на синот си купува тој.
    Која и да е, мора да има една снаа. Тој и своето дете од инат на снаата ке си го мачи.
    Јас колку што можев да забележам девојчево е повредено прво од тој однос.
    Toa e мое мислење и јас ако сум на нивно место така би направила за моите деца.

Vichy ја видов вклучена на оваа тема, а не кажува ништо.Народ се отепа од пишување :) .

Да не ни биде џабе толку дискусија, на крај заклучок нека го смената законот за брак :D .

Се сетив во мегувреме како направиле во Мексико баш поради овакви работи.
    Кога стапуваат во брак, со Закон е пропишано, доколку првите 2 години од бракот се
    покаже дека истиот не функционира, односно доколку се разведат, тогаш во тој случај
    не му следува на никој ништо од брачниот другар во смисла на материјална корист.

fighter, stetoskop and Cka like this.
  14. vichy

vichy Истакнат член

тука сум :$ и си читам мислења...а секој си има право да суди,пуди итн
    да бев навредена од муабетот на свекорот и ми помина...big deal...такви си се луѓето со старовременски гледишта на животот и што,јас ќе им ги сменам?не ни можам,не ни сакам џабе да трошам енергија за таква глупост.има и други опции во животот што и по се со мм ми си тече навидум ко мед и млеко :inlove: ете кога ќе си решиме обострано како ќе си го решиме стамбениот проблем ќе пишам,толку од мене пријатна ноќ :hai:

kammam likes this.
  15. kva

kva Истакнат член

:D ок, ај создравје, ако има нешто пак, недај Боже тука сме ние :) :lol:
    п.с.
    нареден проблем, името на детето :D,
    штом свекорот стан ке купи детето
    мора да се крсти по него, така ти е кај нас :)
    се шегувам , но секоја фаза си носи свое

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Кој стамбен проблем имаш ти ??? Живееш во стан на свекор ти и свекрва ти, не си во заедница освен што доаѓаат еднаш годишно и тоа ти смета. Имаш куќа од твоите ама маж ти не сака да идете таму. Најголем проблем ти е рушење зидови!!! Дете фати се за некоја корисна работа и не си стварај филмови во глава. Ти немаш проблем и со свекр ни свекрва, ти си имаш проблем сама со себе си. Се мажила мома да не седи дома па сега аздисува по цел ден од немање обврски!!!

Nati.P, okcenzi, Daydream and 5 others like this.
  17. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Според мене во ред е секој да сака да си го заштити своето, но тоа се прави дискретно, без многу мафтање со хартии под нос. Кога двајца влегуваат во брак, не е во ред да се мисли на развод. Иако мудро е секој да си се обезбеди, бидејќи сведоци сме на зголемен број на разводи (како некоја мода :^) ), а голем дел од оние што не се развеле немаат каде, па трпат. Затоа секој родител сака колку што може да му помогне на своето дете, да го обезбеди станбено - за утре задутре да не мора да трпи.
    Е сега, како што кажав, не убаво гласно да се збори за развод кога бракот е во самиот зародиш. Тоа ти е како да одиш во поход а да правиш подготовки како ќе си ги повлекуваш загинатите и ранетите војници, да се мислиш кој ќе ги врати назад - кога сите ќе изгинат. Не знам можеби ми е глуп примерот, но мислам дека сфативте што сакам да кажам.
    Кога се склучува брак, сите честитки одат во насока: „Среќен и долг брачен живот“, а некој (најблиските) праќа порака дека овој брак МОЖЕ да заврши, па дај да средиме што- кому ќе припадне КОГА ЌЕ заврши. Во ред е тоа да се среди, но немора на таков начин. Има и други начини.

Е сега, ми изгледате информирани, па да си прашам:
    Не дај Боже да дојде до развод, личен подарок во брак - останува на оној кому е подарен. А наследство? Ако едниот брачен другар наследи нешто, се дели или не? Она што е заеднички стекнато во брак знам дека се дели, но да си знаеме, не мора да се дели 50-50, може по судски пат да се докажува кој колку и што вложил, па според тоа и ќе биде распределбата. Туку да не дојде до тоа.

Anyshka, kva, kammam and 1 other person like this.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Наследство не се дели при развод .

tessie likes this.
  19. tessie

tessie Форумски идол

Абе што толку се чудите на постапката на свекорот и свекрвата?

Снаата ја виделе шо интересирања има и сакаат да си се заштитат и себеси и синот. Не седеле по фотељи, туку во туѓина се мачеле за тоа што го создале. И јас би сакала да си го заштитам. И секој нормален човек. Особено од некој што ми кмиши во мое и не може да се соземе од фактот дека ќе доаѓам еднаш годишно на три дена во МОЈ стан.

Притоа не сакаат да го видат синот тажен, па да им бранат да бидат заедно затоа што би постигнале контра ефект и би го оддалечиле самите синот од нив. Не сакаат да го стават во ситуација да бира ултимативно „ние или жена ти“ туку сакаат самата снаа да си го покаже лицето.

Многу мудри свекор и свекрва ако се прашувам јас.

Annath, okcenzi, Emotional123 and 6 others like this.
  20. chokolatce

chokolatce Истакнат член

Samo da si ja kazam mojata situacija so svekorot i svekrvata. Dodeka idevme jas i maz mi, svekrva mi ja smetav za edna otmena, elegantna, emancipirana zena koja ima svoe jas i glas vo sredinata. Najverojatno poradi site tie izleguvanja po kafani sekoja sabota so drustvo i takvi nekoi raboti sto ne bilo slucaj so majka mi iako kaj mene doma sekogas vladeela ramnopravnosta pomegu mazot i zenata. Imaa dve kuki, nekolku stana i dobro razrabotena firma koi gi gubat poradi dolgovi i mn pogresni odluki. Doaga vreme posle site tie desavki jas i maz mi da se zememe i sega jas doagam kaj niv doma so sto ziveenjeto so niv bese spomnato samo za nekoj mesec zatoa sto gospodinot svekor ke ja otvaral firmata povtorno i maz mi i on ke rabotat zaedno so sto mojata i rabota na maz mi se top za kredit za stan za nas dvajcata. Sekako toa bea prikazni na koi jas i maz mi padnavme i tie nekolku meseci stanaa dve godini. Svekrva mi od takva kako sto ja smetav uvidov deka e totalna sprotivnost, obicna zena domakinka bez glas vo domot a kamoli vo opstestvoto so maz i ja zamolcuva sekogas koga ke saka taa da kaze nesto, bez ucestvo vo donesuvanje na DOMASNITE ODLUKI. Zenata po dusa e mn dobra ama najverojatno sega kako moja svekrva sakase da se izdigne nad mene(bezuspesno) so toa sto mi nareduvase za sve. A svekor mi mislese deka jas ke gi prezemam site obvrski vo domot kako zena mu od majka mu, no i toa ne se sluci.A mene kako so si me dal gospod, drsko sustestvo(priznavam ne sum sovrsena) si kazuvam se sto si mislam. I taka eden den pukna i jas i maz mi se iselivme i sega ziveeme pod kirija i ne pomina dolgo vreme ete ti gi niv na dvesta metri do nas. I sekoj den mi visat po doma. E aj sega da ve vidam so imate da kazete na ova. pozz do site i zivejte kako sto sakate bez da ve interesira sto mislat drugite. Mene barem sega za sega mi e ubavo taka

Anyshka likes this.