1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. DarkStormm

DarkStormm Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    5.113
    Абе кој маж, сте запнале мажот крив. Самата си е крива. Сами ги учиме другите како ќе не третираат. Од пишаново делува како да нема самопочит, па како другите би ја почитувале ?

На JasBee11, LibreGirl, Simon4e0507 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Panda00

Panda00 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2021
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    2.425
    Во неколку наврати од повозрасни жени сум го слушнала муабетот дека домашните обврски биле должност само на жената, а мажот бил тој што требало само да донесе пари дома. Тоа било единствена обврска на жената, да зготви, да исчисти, да чува деца и да му служи на мажот и на цела негова фамилија, не смеела да каже не. Кога ќе прашав а зашто и мажот да не учествува во домашните обврски, зарем тој не живее во истата таа куќа и зарем не јаде од истата храна, па маж бил, не го личело.

Од една страна, се нервирав и ми умираше по една мозочна клетка секој пат кога ќе го слушнев муабетов, а од друга ги сожалував тие жени. Си викав ајде, стари жени, во друго време израснале и на друг начин биле воспитувани, немало кој да ги научи подобро. Сега е друго време си велев, сега жените повеќе се ценат и не дозволуваат така да ги третираат. Кога ги читам темиве, сфаќам дека сум згрешила. Ние уствари и не сме мрднале многу понапред од времето на баба ми и дедо ми.. Штета, голема штета и жалосно е што сѐ уште има млади жени што размислуваат така.

Ценете се повеќе, жени. Сѐ додека не го смените тој мајндсет, џабе е.

На Nausicaa, JasBee11, MeowMeow и 11 други им се допаѓа ова.
  3. WarriorMind

WarriorMind Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2018
    Пораки:
    450
    Допаѓања:
    6.792
    Џабе си ги трошите зборовите овде, таа си умислила дека е домаќинка прва класа и колку повеќе работи толку подобра ќе биде. И треба одобрување од свекрва и и маж и да кажат колку е добра и способна. Не и смета да слугува на мажи ама ете кога ќе дојде друга жена тоа така не бива ! А и форумот е добра прилика да се пушти трач муабет колку е јатрвата е неспособна, мрзлива недомаќинка а не сфаќа дека вредностите одамна се сменија. Ама ете во кујна не стигнале новостите за тоа.

Женска, оди оговарај ја јатрвата/золвата што и да ти паѓа со некоја комшивка со која делите исти ставови и кажете како сте најголеми жртви во домаќинството и утре уште повеќе да рмбате.

На JasBee11, Tulip023, LibreGirl и 9 други им се допаѓа ова.
  4. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    6.358
    Самите се топорат да се понижуваат вака, да речат внатрешните и надворешните браво, права домаќинка нашле/е.

Е на малата со извињење и чуе за ова и си ја прчи, док големава си брмчи, ама на форум.
    Таму мукла...

Не дека ја оправдувам еднава, ама и др. ич.
    Или раб.од срце и ќути или не раб. договорете се и ај чао, ама па тогаш како ако речат неснаа и недомаќинка е :D.

На DarkStormm, JasBee11, FlirtBerry и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.383
    Допаѓања:
    5.666
    Тоа и ни е проблемот на сите што живееме за другите да не не гледаат чудно, другите што ќе речат.. А и генерално сите оние што сега сме до 00тите години сме растени во такви семејства кај што тоа било нормалното, може малку помалку од половина во семејства помодернизирани кај што се очекува мажот да помага колку може ама пак се е на жената и многу мал дел може има кај што подеднакво работеле и мајката и таткото.. Тоа не значи дека треба така да продолжиме само поради што така сме израснати, далеку поедуцирани сме, со достапни информации и плус живееме во ново време кај што оние работи во домот кој биле машки не постојат или има потреба 3 пати годишно да се завршат..
    Глупо е кога светот оди напред да се тапка во место...

Да не сум скроз оф топик..
    И сум против живеење во заедница, порано имало може потреба и такви биле условите денес не..
    Најголем дел од проблемите со свекрвите потекнуваат најпрво од мажот.. Мажот ако не застане и не те одбрани џабе ти е се, ако тој им дозволи така и ги стави нив пред тебе не те смета за семејство.. Секој треба да си ги почитува родителите ама на секој треба примарно семејство да му е тоа што го гради со друг...

На JasBee11, Трагедијаупмм, LibreGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  6. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    6.358
    За последниот дел, грото мажи од кај да знаат како треба?
    Тоа што гледале или ги научиле мамичките тоа ќе го очекуваат, со чест на исклучоци, па и го добиваат од вакви жени (женава ја читаш со каков вид сфаќања е).

Важно да се потенцира малата е мрза, а таа накривила капчето и пишав погоре што :rofl:., што не ја оправдувам, ама во ситуацијава таа е најмалиот проблем.
    Ако дискутираме за проблеми, не е константен проблем, можеби е тековен проблем, не велам не е, но е најмал, малава снајка :lol:.

Последна измена: 16 јуни 2026 во 00:20
    На DarkStormm, JasBee11, Simon4e0507 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    7.844
    Се извинувам што упаѓам вака на темава, случајно ми падна во очи. Еден мал совет до сите идни "големи и мали снаи". Никогаш не им бидете слугинки на старите особено на оние стари генерации затоа што никогаш нема да се благодарни.(од искуство) Гледајте си најпрво себе си, децата. Секој знае да си земе да јаде и да крене чинија, никој не е во хотел.

8. DarkStormm

DarkStormm Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    5.113
    Точно е ова. Мојата свекрва патела многу. Немала свекрва, немала ни помош. Ни за деца чување ни за низ дома. А свекорот си бил научен да си свири гитарката и да си пие пивце (така гледал дома од татко му). Ама кога немало на кого да се потпрат морале да си помагаат сами еден на друг. Јас кога дојдов како млада невеста бев многу енергична, без деца, без обврски терав куќни работи. Чистење, готвење, се сама. Зборувам за моите работи, делени сме на посебен спрат сум. Еднаш тргнав со ќесите ѓубре, со правосмукалка надвор натоварена како магаре и на скали ме сретна свекрва и ми вика остави одма. Викна по синчето да дојде да помогне. Јас се тегнам, викам остави можам сама. Ми рече : " сега можеш сама, за неколку години ќе имаш и деца, пак ќе можеш, ама за 10 год ќе те фати ишијас, ќе ти се собере се, и да бараш ќе нема кој да ти помогне. Научи го од сега како јас мојот што го научив."
    тогаш не сфатив сериозно, мислев лице ми прави и глуми финоќа. Ама секојдневно гледав како го ангажира свекорот. Го праќа на продавница по 3 пати во ден. Го тера да реди машина за садови бидејќи "не знае она како тоа функционира" и многу други "ситни" работи и ситуации.

На Mawoto-Stefi, Panda00, supergirlmb и 2 други им се допаѓа ова.