Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Не се мешала, си ги кажала нејзините желби -без драматизирање.
    И да друга работа - бракот не е мерење на кој му е подолг. Скраја да е мајка ти да не можела ништо да му купи, тогаш не би кревала галама нели? Така боли, вака не.
    Вие си знаете.

На confused му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kva

kva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    345
    Мислам дека кога некој веќе се одлучил да пишува (да не речам да се пожали, да си олесни на душичката), не го прави тоа од првата работа која смета дека не е во ред, туку обично се собира, па некогаш и за една навидум ситница му пука филм.

Некои работи во секојдневната комуникација со луѓето со кои неизбежно мора да се среќаваме, подобро ќе биде ако ѓи прифатиме како “системска грешка“ :lol: :) , и полесно ќе ни биде.

Системска грешка обично ти се појавува при “нови ситуации“. Малку е контрадикторно :lol: , но ако си го усвоиме како непишано правило гарантирано ќе си ги олесниме непријатните доживувања на подолги патеки ;) .

На Anyshka, midnight.flower, kammam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.358
    +
    и хормоните спаѓаат во системска грешка :wasntme:

На kva му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kva

kva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    345
    :D :D Чии хоромони?

(мислиш на хормоните на снаата кои нормално треба да ги има, или на оние на свекрвата, кои нормално таа ги нема ;) )

5. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Ако си купил - зошто си купил. Колку пари е. Ем зош баш такво. Од каде.... :^)

Ако не си купил, зошто не си купил. И кај ќе бараш. И кога ќе бараш. Ам што ќе ти е... :^)

Во превод, на се се има замерки. Па ако ова си го сфатиме буквално, ќе се нервираме секој ден. Затоа не треба се да се зема при срце. Сослушајте и терајте си по своето. Не треба ни во многу комуникации навлегување, зошто толку треба за да се искараш. Кратко и јасно. :)

(Иако е лесно за кажување, еднаш и јас се искарав. Си купив тренерки за 2000 ден., па ми викаше колку скапи биле (а, татко ми ми ги плати), а кога истиот ден дојде ќерка и со оргинал тренерки од 6700 ден. и викаше колку биле преубави. |( )

6. zapostavena

zapostavena Нов член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Јас најпрво не ни и префрлиц мм и кажа дека нетреба да се меша , јас само и реков па и да е бело ке го исчистам од прашината а и такво ни одговара во собата (нормално ако собата е цела зелена зарем црвен кревет ке ставиш). Мене ме изнервира само тоа што на што сум купила досега со мој пари маана наоѓа , но сепак ке и покажав за да не си створам кавги само ја игнорирам. А инаку не сакам да се правдам и да одговарам на сите постови она што имав да го кажам го кажав во мојот прв пост , а оваа за креветчето ми беше само случка која сакав да ја споделам со вас но не со цел совети да добијам. Еве и сега мм е на службен пат и ми се јави и ми вели ајде дојди овде со такси јас за пола час завршувам со состанокот па ќе си излеземе на вечера. Се спремам а свеки ме прашува каде ќе одиш и велам ќе одам кај мм и ќе одиме на вечера а таа ми вели „Немој да одиш никаде пари за такси 600 денари па и вечера зарем има потреба „, а јас и се насмевнав и само и одговорив „Мила мајко (свекрва) млади сме ако сега не излеземе кога ќе излеземе , па и парите се печалат „ и така ни заврши разговорот . Еве јас ве напуштам одам на вечера со мм а вам ви посакувам приатна вечера и ДОБРА ВИ НОЌ.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mentalist.mk

mentalist.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    92
    zapopstavena
    Значи вака најпрво да си кажам дека имам сопруг кој е МАМИН СИН :D , несмееме да им неугодиме на мајка му и татко му за да не бидат лути , иако тоа на нас двајца ке ни предизвика проблем. Абе ало до кога вака? :headbang: Свекрва ми е научена да и угодуваат сите, во ред невелам не но нејзиното угодување да биде цена на наша препрека во животот? За свекор ми па да не зборам .. без коњак несмее да се осане во куќата , несмее да му се пререче за ништо зошто веднаш се дува како балон и не збори со никој 4-5 дена , исто така за него е дозволено се да се купи и на секој 2 дена да троши по 1000 денари . И покрај се за да не му неугодиме ние трпиме последици (празен фрижидер,без денар в џеб , натрупени сметки, задолжени до гуша) :@ . А мм пак толку е мек :@ што како ќе засвири мамичка така игра. Последен денар да му е в џеб тој ќе и го даде само за да и угоди. А што се однесува до мене и 1 денар в џеб да немам тоа за нив не е проблем . Морав да ја напуштам работата бидејки треба да се породам кај и да е , а не бев осигурена и неможам да користам породилно. И сега јас сум без денар в џеб , одвреме навреме мм ќе ми остави 100 денари :headbang: зошто повеќе и нема. Еве во понеделникот мм зеде аванс од газдада бидејки имав лажни болки и ни требаа а дома немавме скршен денар. Авансот беше 4000 , од кој истиот ден се потрошија 3000 (1000 за лекови и инекција што ја примав,500 гориво на колата,500 за в дуќан и 1000 на свекор ми кој за неполн ден ја потрошил а незнаеме каде). И така останаа само 1000 денари од кој мм си купува цигари и јадење за на работа- ова е цитирано од твој пост.

јас мислам дека ти си добила на лото. Нели немавте пари, сметките непплатени, фризидерот празен, маж ти земал аванс 4000 ден кога сте мислеле дека ќе се породиш кои сте ги потрошиле за еден ден. А сега имаш 600 ден за такси и вечери во ресторани. Браво за тебе, ти тргнало во животот

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  8. zapostavena

zapostavena Нов член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Накратко да ве поздравам само што стасавме во ресторант и чекаме да ни ја сервират вечерата . А инаку з апарите што наеднаш ни дојдоа еве да ти кажам од каде да не испадне дека сум лажга 1. денес сме 11 октомври а мм плата зима најдоцна до 10 ти што значи ја зема платата , а подигнавме и кредит вчера за да можеме да можеме да ги раздолжиме долговите . Ќе ви пишам утре бидејки овде ми е слаб wi-fi то.

9. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    Мајката на дечкоми е душичка жена незнам по кој пат ке кажам, дечкоми е во странство но често се слушаме јас и она и пиеме кафе.
    Прееска ми се јави ме повика на кафе но бидејки беше доцна и реков ајде утре , но слушнав како збори мало дете и ја прашувам кој има кај неа а таа само се насема и ми рече тоа е телевизорот.
    После некое време ми се јави дечкоми и му викам утре кидам кај мајкати на кафе вика ако оди дојдена е сестрами со детето ( која иначе е мажена и живее во друг град ) викам еј баш убаво ке ги видам зошто она не ми кажа ?
    Вика знам дека не ти кажа се слушнавме и рече дека не сакала да ти каже за да не трошиш пари да не купуваш ништо на детето , но добро што дознав да не отидам со празни рацце.
    Премногу е кутлурна и внимателна и осетлива и се најдобро за неа `

На okcenzi и imelda им се допаѓа ова.
  10. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    Навистина е преубаво да прочитам кога некој е задоволен од свекрвата или „можеби идна свекрва„. Така и да си останете до крај на животот сложни.
    А zapostavena вака јас неможев да те разберам ти од нас бараш совет или само споделуваш искуство? Дај објасни ни подобро па да не излезе дека се ние те критикуваме. Во ред е секое твое постирање и споделување искуство за свекрва ти. Еве јас пак ќе речам немам свекрва но доколку ја имав и вака како што велиш ти се однесуваше секогаш со насмевка ќе и возвраќав па да си пукнеше таа од мака а не јас. За тоа колку пари трошам ако ми кажеше а како што велиш ти не дава пари а се меша во нашите заработени пари само ке и возвраќав вака „Доколку не ти се допаѓа што јас сум купила и доколку не ти се допаѓа она што за јадење има работиш купи си сама. Мило ми е што ме прекоруваш дека трошам можеби премногу но парите се печалат и се трошат„. Така да мила имај си на ум дека ако и взвраќаш се потешко тебе ќе ти биде.

11. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    Премногу ја засакав уште сега иако се уште не ми е СВЕКРВА во прав збор но ке ми биде и знам дека секогаш ке биде така добра..
    Ја засакав како мајками што ја сакам , и утре кога ке ми биде свекрва за ништо нема да ја делам од мајками.За неа како и а мајками само најдобри зборови.
    Никогаш не се меша во ништо само ке рече не не вие сами одете каде сакате млади сте си јас не сакам да се мешам, или како сакате вие вие си знаете млади сте.
    Искрено не ми се верува какви све свекрви има што читам тука по темава и искрено срамота за таквите.

12. rainlover

rainlover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    633
    Се потсетив што имам напишано на темава пред 3 години.
    После 5 години во брак, мојот однос со свекрва ми се смени за 180 степени во споредба со периодот кога стапивме во брак. Многу добро се сложуваме, си помагаме, се надевам дека тоа ќе потрае во иднина. Веројатно со текот на времето сфативме некои работи и двете, па добриот меѓусебен однос си дојде сам по себе.

На midnight.flower, Espadrila и bittersweet им се допаѓа ова.
  13. zapostavena

zapostavena Нов член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Јас само што се вратив од вечера, си поминавме прекрасно. Кога си дојдовме дома на врата како швајцарски часовник не чекаше милата ми свекрва. Ни рече „Абе кај сте вие полноќ стана , што вечера ќе беше тоа„ , мм и одговори „Еве не мајко па млади сме за нас не е доцна„ . А пак свеки „Каде јадевте, што јадевте , што пиевте , колку потрошивте дај раскажете„ , јас и овде се воздржав оставив мм да и одговори а тој и рече само вака „Мила мајко те молам престани да бидеш новинар, кај бевме бевме, што јадевме јадевме , што пиевме пиевме а колку потрошивме ич да не ти е гајле еднаш после 4 месеци имаме време за вечера а очет никому недавам„ . И така свеки замолчи ни посака добра ноќ и си легна да спие. Многу ми е мило што јас неморав да и одговорам што мм и одговори.

14. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Samo sto se vrati od vecera i odma otcet na Femina :^)
    I sveki na vrata Ve preceka.....i mt pocnal so "mila majko", a zavrshil so "ic da ne ti e gajle....." :^)

Auuu filmovi pa, pa, pa.... :x

На Neytiri, awl, midnight.flower и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Пу пу да не ве заречам, ама ова како јас да го пишував пред 2-3 години. :lol:
    Од внимателна, превнимателна, најкултурна, сегде ја фалев...
    И сега не можам да ја препознаам... :x

На rici.aaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    Мајката на дечко ти убаво си напишала МАЈКАТА НА ДЕЧКО ТИ не свекрвата,а тоа не е ама баш исто!!!

И мајката на дечко ми беше душичка,кога ке отидев кафенце ми вареше,ми ставаше домашен сок од вишни благичко ова она,ама тоа беше се додека нели е само мајка на дечко ми а не свекрва е после се менуваат многу работи.
    Додуша јас знаев колку е саатот уште кога не бевме земени со маж ми,седевме со јатрва ми и правиме муабет нешто за дечко ми и ја викам ????? мој вака направил(не ми текнува сега точно на муабетот),и у тој момент се врти свекрва ми со очите накрвени и ми вика Твој или Мој,женава беше у стање да стане и да ме затепа зашто сум рекла за дечкоми дека бил мој.

17. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    И јас исто мислам дека едно е „МАЈКА НА ДЕЧКО МИ „ а друго е „СВЕКРВА МИ„ . Како велат сите „ИДНИ СВЕКРВИ„ се мед и млеко дури им влезеш во куќа а потоа се „МАЧЕ И КУЧЕ„ (снаата и свекрвата) . Добро има и ислучок но ретки се тие случаеви се надевам дека твојот случај ќе биде од оние ретките што ќе бидат мед и млеко. :)

18. solnakiselina

solnakiselina Нов член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    12
    Мене пак ми изгледа сосема во право снаава , според тоа што таа има кажано колку што можев да сватам свекрвата на се им наоѓа маана. Значи свекрвата има проблем со мозокот :D , од една страна не давала пари за ништо ја трошела платата „НЕЗНАМ КАДЕ„ , а од друга страна кога снаата и синот ќе купат нешто со нивни пари таа им наоѓа маана . А zapostavena велиш кредит сте подигнале за да платите долгови зарем од кредитот не се задолжувате повеќе? И си отишла на вечера со такси а свекрва ти дома ве чекала :D нели немате пари зошто не штедите наместо да одите во ресторани хотели мотели да вечерате? Колкава му е платата на мт што и покрај долгови сте си дозволиле вечера?

На zapostavena му/ѝ се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.526
    Допаѓања:
    121.252
    за болдот. Сметам дека е многу невкусно да му се брца во џеб на друг човек, па ваквиот муабет ич не ти е на место. Излегле, дала 600 денари за такси нејзина работа. Тоа нека не ви боде очи.
    Запоставена, ти кажав и претходно, ако мораш веќе да живееш со свекрва ти, знаеш каква е, свиркај си бе кога ќе лае. Не и враќај. На таквите кои само бараат начин да створат кавга од банална работа , се викаат современи вампири во психологиата и се полнат со цицање на твојата енергија а се страшно негативни луѓе. Чекаш бебе, најубаво нешто, смири се, радувај се, што се замараш!!!

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    Многу би сакала на темава од нигде никаде да се појави некоја свекрвица, да си напише некое искуство.
    Се снааите само пишуваат. Секогаш ја читаме само едната страна. Зар нема свекрви на фемина? :wasntme: