1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Silver.E тоа со делењето на имотот како и твојата приказна што ја кажуваш е така. тука си во право, сите бараат и посакуваат плус. Арно ама тука не се криви тие што бараат, туку оние кои оставиле не расчистени сметки, односно со време не го поделиле имотот.

Инаку скоро секаде е исто. Штом со свеки си под исти кров, се знае...најчесто инциденти.Се работи за многу фактори, од судар во генерации, мислења, доминирања и слично. Затоа најдобро е да се живее одвоено, но не сите можат тоа да си го дозволат. А инаку сите родители,ај нека не бидат сите ама најголем дел од нив, повеќе ќе се трудат да му помогнат на она дете кое сметаат тие дека не доволно се снашло во животот, и одма после тоа другото се лути. Така е тоа, а дали помошта ќе биде подеднаква тоа е знак прашање.
    Еве лично ќе тргнам од кај мене. Моите баба и дедо и од мајка и од татко, мислам...пардон не мислам туку тврдам дека повеќе ги помагаа тетките, односно сестрата на мајка ми и сестрата на татко ми.,Зошто? Зошто сметаа дека не доволно се снајдоа во животот....арно ама таа помош може да биде до одреден период, не може нон стоп да трае. А моите добиваа помош,ама не толку, сакаа се сами да стекнат, заработат и итн и итн....и навистина нивниот труд се гледа, реален е. Истата сум и јас.Се сакам сама да створам, за утре никој да не ми каже дека тоа ми е од мајка ми или од свекрва ми

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lilaaaa

lilaaaa Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    22
    За случајот на Тами13 во врска со финансиите многу паметно ти кажаа некои феминки проблемот треба да си го решиш со маж ти, он да позборува со брат му наместо да чека се од нив да фати некоја работа, зашто и маж ти има дете за гледање и семејство. Тоа што помага дома е ок, ама сите пари на неговите да идат кај брат му, а дома да се чека само на маж ти не го оправдувам. Разбирам дека свекор ти и свекрва ти сакат да му помогнат сепак он живее домазет и живее на грбот на жена му и нејзините, ама да му помагаат зашо ете не им стасуваат парите, мали плати, да покријат сметки и ред др работи, ама он да се лади и да чека од нив.... Во врска со внучето немаш нити причина нити право да се буниш, тоа е нивно внуче и нивно право да си го разгалуваат колку што сакаат, а башка што тоа не се дешава секој ден, туку ЕДНАШ месечно. Мислам дека можеш да истрпиш па макар и станот да го преврти наопачки, а бај д веј тоа е и твое внуче и4 годишно дете на кое колку и да му кажуваш не разбира. Што да кажам јас што на свекор ми брат му живеат во ист влез со нас и неговите деца од 14 и 10 години т.е на маж ми првите братучеди се секој саат тука, без да тропнат си влагаат у стан као дома да си се, не знаат ни добар ден да кажат, си седнуваат си дремат без муабет, единствено среќа што не влагаат во нашата соба, ама затоа пак коа сме јас и маж ми во соба дремат у ходник и не прислушкуваат што муабет праиме. Не ми паднало на памет да се побунам, сигурно не праат така од вчера, а јас вчера сум дошла и да поставувам правила они не смеат да влезат без да тропнат, или како може секој саат да се тука коа ке им текне, вчера колку се напнав, јас си пеглам во ходник и детево си влага без здраво или сл си застанува пред мене и ме гледа и ништо не ми збори и ја веке ги научив и се правам дека не ѓи примекам но после 10 мин некој над глава да ти виси ми пукна филм и као на шала му викам а бе што ме гледаш као комисија некоја си застанал да не ке ме оценуваш како ке испеглам овој си се насмевна и ништо си продужи да си стои е тоа ти се вика без осет и тоа збориме за дете од 14 години и без домашно воспитание :@

3. elanor

elanor Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.047
    Ја читам долго време темава ама никако да напишам нешто. Јас не сум снаа и навистина не знам како е да имаш свекрва. Еднаш во мојот живот сум била блиску до тоа да имам свекрва ама ја раскинав веридбата. Со мојата несудена свекрва немав некој посебен проблем иако на почетокот во се и сешто ми се мешаше. И покрај фактот што живеевме одвоено. Знаеше да си дојде и да си премести работи кога јас нема да бидам таму и сл. Е јас вака си ги решив работите. Уште на почетокот, за да после не си имам главоболки. Ја седнав на само, јас и таа, и си кажав што мислам, што ми пречи, што почитувам итн. Не сакав да оди рекла-казала преку синот затоа што сепак мојот проблем беше со неа. Е сега имав среќа што се погоди разбрана жена и после тоа немав никаков проблем и недоразбирање. Ама јас уште од почеток играв со отворени карти. И самата после ми призна дека на почеток сум и се чинела дива и си викала : леле што ќе правам со ваква снаа :rofl: ама после развивме почит и разбирање. И ми рече дека најмногу и значело што ја третирам со иста почит како и мајка ми.
    Е да , ама жената си беше разбрана.
    Имам и друг случај. Мајка ми цел живот живее со свекрва и јас од прва рака можам да потврдам како свекрва може животот пекол да ти го направи. Секакви жени има. Ееееј колку приказни имам за раскажување. Доволно за да уште од мало девојче си речам : НИКОГАШ нема да живеам со свекрва! :!:
    Овде прочитав многу жени кои си имаат вистински проблеми со свекрвите. Ама од друга страна, прочитав и многу жени кај кои проблемот е повеќе во тоа што не се научени да живеат со туѓи луѓе, отколку што е самата свекрва проблемот. А уште почесто проблемот е во мажите кои никако да пораснат и да се одвојат од сукњата на мама, што нели е редно штом веќе свиле свое гнездо.
    За жал таква ни е средината - и економски = се нема пари да си дозволат младите одвоен живот, но и социолошки = мажите се третираат како деца и чувај Боже некоја таму снаа да знае подобро од мама што е добро за нејзиното синче, иако суртукот има 30 и кусур години, ама ете син на мајка :^) а често и од несакањето да се препушти позицијата на најважната жена во животот на мажот, синот во овој случај, на неговата партнерка. Што нели е редот. И мама птица eventually мора да ги пушти пилињата да летнат од гнездото. Ама ете, за некои жени тоа невозможно.
    п.с. една моја пријателка од странство која подолг период живееше тука ми рече во една прилика : Најголемиот проблем во браковите овде во Македонија е мешањето на родителите во бракот, а не самите партнери.

На okcenzi, Daydream и Glasna им се допаѓа ова.
  4. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Често ја читам темава, навистина ми е интересна, ве следам и гледам сите имате различно искуство.жал ми кога ќе прочитам низ што се минувате, и ми се радувам кога ќе видам како се справувате со работите. Не сум искоментирала претходно aма овој пат ќе направам исклучок.
    Воопшто не се согласувам дека со тоа дека нема причина и нема право да реагира, макар и да е еднаш месечно. Вистина е дека е нивно внуче ама заборавате дека тоа е и нејзин дом. Кој таа го одржава, чисти, вложува време и енергија во него па зошто да не и пречи ако и дојде дома некој (макар и 4год. дете кое бај д веј јас мислам не баба му и чико му туку мајка му и татко му треба да го искараат и да му кажат кои му се границите)и направи хаос?
    Кога доаѓаат внуците на мм јас ги пуштам да си играат колку што им душа сака ама се знае каде и со што. Мислам дека тоа е она што Тами го отчекува од сопругот и свекрва и.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lilaaaa

lilaaaa Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    22
    Како прво како може да ти смета едно 4 годишно дете? Нејзе дури треба и мило да и биде коа тоа доаѓа. Да се случува тоа почесто е веќе др муабет, ама еднаш месечно? Тоа што ги чепка нивните работи има право да се нервира, ама што да прави мали коа му се пред нос ( као што разбрав) а и маж и ете му викал, но дете ко дете се сака да фати со се сака да си поигра. Ај после некоја година нека пише за нејзиното дали кај и да и иде седи мирно и ништно не пипа.

6. lilaaaa

lilaaaa Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    22
    А као второ нејзин дом ке биде коа сама ке си го создаде, и тогаш ке може да си поставува нејзини правила, а се дури е под нивни покрив за вакви баналности ич и нека не си бара рчка. Тоа мислам одамна го констатиравме :)

7. MSkorpionka

MSkorpionka Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.100
    ..или дали да се работеше за внуче од своја сестра или брат ќе збореше така. Принцези, мислиш во замоци живеат па ако падне вазна на земја и пукне ќе се оштетат за милион долари. Стан од 50 квадрати, колку може едно дете хаос да го направи а да не се исчисти после за половина час најмногу?? И после као не ми смета детето туку бабата што така му дозволува. Ако не па да го седне пред телевизор и вести да гледаат или серии? Ако веќе чепка нешто што вистина не е за чепкање земи му го од раце и крени го настрана, или се е вредно кај вас, ништо не е за чепкање? Играчки не му дава од своето дете оти сакала да ги чува за спомен...јас на малата моја не и дозволувам да се кара за играчки, не па јас да трчам и да им ги земам на децата од раце оти мои се...

На Dentina, baby-star, imelda и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    Тами13 Ова не е проблем !!!!
    КАКО МОЖЕ ДА ТИ СМЕТА ЕДНО ДЕТЕ ОД 4 ГОДИНИ ?
    Навистина не разбирам , кај мене по цел ден има деца на соседи и тоа по 2-3 и 4 години и што не ми се ништо не ми сметаат децата иако цела куќа превртат мило ми е не ми пречи по нив да разчистам а не па да е на маж ми на брат или сестра , не ми е јасно навистина зошто го кориш детето ?

па таа жена му е баба и секогаш кога ке има пари ке му дава а тоа тебе не смее да ти пречи.
    детето на мојот дечко на сестраму го сакам како да е мое дете , и секогаш кога го видувам му купувам по нешто кога што можам и многу ми е мило кога дечкоми и мајкаму му купуваат работи мене тоа ме усреќува,
    подобро почни да го гелдаш детето како да е твое а не да се жалиш ова е грев

9. converse.brown

converse.brown Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    103
    Нана малку претеруваш со твоето "големо" срце. Како бе сите можеш да ги сакаш како твоите дома, па дури некое туѓо дете што не е никако поврзано со тебе да го сакаш како твое? Абе ајде...
    Многу фејк звучиш!
    Баш ме интересира колку ќе трае оваа љубов.
    За неколку години ќе се чудиш сама на себе што глупости си пишувала :)
    Позз

На Anyshka, butterfly.mk, anggell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753

зарем не треба да враќаме со добро на оние кои што се добри со нас ? ИЛИ СПОРЕД ТЕБЕ НЕ ?

11. converse.brown

converse.brown Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    103
    Да треба! Треба да бидеш фин, културен ама сите да ги сакаш како твои е невозможно.
    Многу детски звучиш. Од твоите коментари може да заклучиме дека или си премногу наивна или премногу глупа. :\

12. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Pa nemashe da i prechi ako parite bea lichno od babiniot dzep :?: Tvojata situacija i situacijata na Timi se dva razlichni poimi,taa e vo brak i zivee vo zaednica,a ti seushte ziveesh pod pokrivot na tvoite.I kade tuka ja gledash zaednichkata slichnost?Eve i po tvojot primer da se odi,pa babava ne ostavala prostor chichkovo i strinava da stignat da mu kupat neshto na vnukot oti babava sekoja prilika si ja koristela shansata za poklonuvanje od dzebot na sinov i snaava.I vikash grev e da ne se saka tugo dete kako svoe :?: .Bidi mi zdrava i ziva,eden den koga ke vlezesh vo brachnite vodi,togash vistinski ke osoznaesh shto e grev a shto e grevota.

13. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    A kade vide ti dobrota vo postot na Tami :?:

14. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Без ни малце цинизам и исмејавање ќе ви речам БРАВО.Сериозно. Ви се восхитувам.
    Не ми се верува дека не се најде ниту една да рече и неа би и пречело да и растура некои по дома.
    Можеби затоа што така сум воспитана, можеби затоа што поголем дел од окружувањето ми е такво...
    Мене би ми пречело. А верувајте ми јас многу,многу сакам деца. Ок, можеби и нема да ми пречи толку (ама ќе ми пречи!)баш тоа што детето фаќа, туку што мајката/таткото му дозволуваат.
    За финансиите немам некој коментар. Се согласувам со GLASNA. Не верувам дека на било кој би му пречело ако свекрва и му дава пари ако ги дава лично од нејзин џеп. Сепак мислам дека мажот знае колку може да даде.Сигруно нема да скрати од своето дете за да купи нешто што не му е потребно на друго.
    А за мене, јас секогаш ќе поставувам граници на ќерка ми. Прво дома а после и каде и да одиме (посебно ако одиме кај брат ми, тој повеќе од мене ќе цепидлачи).

15. Tami13

Tami13 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    31
    Додека бев и јас само девојка,а не и снаа,и јас се му купував,ама сега имам мало бебе,сакам тоа се да има,а разгаленото внуце малку да се закуманда,да има до знаење дека веќе нема само по него да се трча!

16. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Абе видете сега, тоа дека детето е само дете и дека ако му се сака може и цел стан да го преврти барем кај мене не поминувало и нема ни да поминува, па чиво сака нека е, и за мое дете да се работи. Тоа дека не е во ред, не е, и тоа е факт. Еве јас имам тројца први братучеди што се по 5 и 6 години. Ако им дозволам куќата не само што ќе ја растурат, туку може и цела да ја преместат. Ама не дозволувам и крај. Значи не гледам јас тука кои се, колку години имале и не знам ти што таму. Не може и крај. Не сум јас должна да губам цели два саати после нив, кога си имам јас и мои обврски на кои треба да посветам внимание. И си знаат, многу добро знаат каде и кај кого можат, а каде не можат да растураат, мали се ама чувствуваат кај кој од возрасните е слабоста. Барем јас не се водам по тоа дека ако е дете од 4, 5, 6 години дека може што сака да прави. Тоа дома со мама и тато, на гости, на родендени, слави итн се знае како се однесува едно воспитано дете, на гости се смета и одењето кај баби и дедовци, само да напоменам. Јас сум така воспитана, се знае ред. И мали кога сме биле со сестра ми сме биле најмирни деца. Не зашто сме имале страв од моите туку затоа што сме биле воспитани и културни уште од мали. Дома (татко ми посебно) не' седнувал двете и ни ги објаснувал најосновните работи, и секогаш ама буквално секогаш сме си имале една граница. А денеска во денешно време, тргам од маливе деца што ми се во моето опкружување не само што се немирни, туку се и невоспитани. Едно е темпераментно дете, да е љубопитно, да сака да осознава, да прашува, да гледа, да чепка итн ама да му се знае границата и кога родителот ќе каже НЕ, да биде не, а друго е невоспитано дете кое ми отвара фрижидери по дома, ми чепка буквално во приватноста, влегува во плакарот во спалната на моите и си вади работи од таму и згора на сето тоа родителите негови си се смеат. Значи има разлика и еден праг на толеранција.

Само што во случајов на Tami13 е друга ситуација. Сега таа не може и не смее да се буни за тоа. Штом детенцето има 4 години тоа значи дека така со него се однесувале и му допуштале и претходно додека она не живеела во таа куќа. Така што пак ќе кажам сега треба да издржи, преќути и колку, толку да гледа да си се заштити, а откако ќе си бидат во своја куќа има право и да викне и да си постави свои сопствени правила кои ќе мора да се почитуваат.

На Anyshka, midnight.flower, elanor и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Tami13

Tami13 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    31
    Точно така :) Но верувај дека се е до домашното воспитување. А девер ми и јатрва ми колку и да го воспитуваат детето,баба му со нејзините постапки само го разгалува...Знаеш понекогаш што вика кога го караат? Не седам бе,не сум дома,или ако сака да штрака по компјутер вика овај е од баба,нема да се расипе ко нашиот...се си се ваѓа со баба му...а вие изгледа немате појма како е да имаш бебе што одвај си го запала после саат време шетање в раце,а ко ке урла др.дете,да седиш на штрек,да не го разбуди бебето...

18. Tami13

Tami13 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    31
    :* тука негде сме со размислувањето...

19. Tami13

Tami13 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    31
    Ако се работеше за внуче од сестрами,баш ќе бев послободна и ќе го искарав,а пошо ќерка ми е бебе,сакам да и ги чувам играчките,за ко ќе си порасне,а веќе ко ќе почне да разбира,ќе ја учам да ги дели со др деца. И нејќам мои работи да се префаќаат без разлика шо не се златни и без разлика кој ги фаќа!

20. Tami13

Tami13 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    31
    И јас исто. Знам како ти е. Мојава и по комшии се фали на кого личела внуката,како спиела ко дедо и (свекор ми)итн...со мене и мм не ја споредува уопште!