Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. majkat

majkat Нов член

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    8
    Nena2010 верувам дека може ја терат лекарствата на спиење но 10 мин се тоа. Може да истраи , а и во упатството за лековите не гледам дека терат на поспаност. Незнам дали некоја мајка кога била бремена ги пиела или зимала вагинално УТРОГЕСТАН , значи тие терат ненормално на спиење дури и ти се завртува од нив па јас си го чував детето неспиев кога тоа ке заспиеше тогаш во креветче го оставав со перници стрнично за да не се преврти и спиев и јас.

2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.703
    Допаѓања:
    122.165
    Те разбирам, јас би вриштела да бев на твое место. Затоа кажи му на мажот ти , со арно, дека не скаш да го оставаш неа да го причувавува сама и готово. Ај она што заспала ама па и свекор ти во исто време :x Несовесни луѓе, толку им сече.

3. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    Едно е што е очигледно дека не се способни да ги гледаат внуците дали од несакање или од неможење тоа и не е толку битно
    Битно е детето да е најадено ,пресоблечено а дома што можиш да потфатиш додека спие арно што не ич не се замарај на кој му смета нека си средува сам :!:
    И не е толку за оправдување бабата бре се успала демек мало бебе е па се успала па за 10 минути демек копала цел ден ан нива ццццццц ај ами да му се дава млеко на детето од стелна крава демек она постара да собираш ум од неа она позабегана и од младите а демек слушај постари се нели????
    Ако не е способн ада пригледнува деца не мора доволно е еден ручек да го праве денеска ете ти и тоа е помош а не кај ен е кадарна па и уште ако и речеш немозе гарант ек се надуе

4. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    ^^^Добро ај сега да не си се правиме маченички и да се лупаме во градите како сме успеале да останеме будни, сме се решиле да станеме мајки и ние сме тие што треба да си ги чуваме децата и јас спијам по максимум 2-3 саата на ден па не се жалам од свекрвата, мои си се децата моја си е и одговорноста, не се умира од не спиење и со помош од сопругот без проблем се справува со деца и домашните обврски.

Нема потреба од анализи и оговарање на свекрвата, не ти се допаѓа како ти ги чува децата не и ги оставај, толку едноставно, толку не комплицирано решение.

И кога веќе правиш споредба со мајка ти како ги чува внуците зошто не направиш споредба со некоја мајка што сама си чува деца без помош од страна, некогаш треба прво во себе да си ја бараме грешката а после во други. :!:

На MacenceEna, zalosna, drugarka и 10 други им се допаѓа ова.
  5. majkat

majkat Нов член

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    8
    Искрено да не доаѓа 2 пати неделно патронажна не мрдам со прст ама ај срамота е. Моја грижа се децата невелам не но таа побара да го надгледува дур јас ги спрострам рубите јас од почит и дозволив а таа за 10 мин заспала срамота. Уште се вади со зборовите„ПА СЕГА ГО ВИДОВ НЕ БЕШЕ СВРТЕНО„. Еве и сега се врати од работа и право в кревет. а за руЧек нема време

6. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.541
    Допаѓања:
    174.402
    Ти реков ,ми рече....спие -не спијам...
    Што си го комплицирате самите....замисли си дека живееш сама,без старите де...во секој поглед-финансиски,за помош околу деца,за готвење,чистење,перење...не се надевај на никој од старите-така нема да се разочаруваш во нивните постапки и грешки....научи се да не очекуваш од старите ништо...ќе видиш дека полесно ќе ти е...

На zalosna, mimiiiii, imelda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Добро ти се читаш самата што пишуваш???
    Должна ли ти е свекрвата да ти прави ручек???
    Не знам стварно како не ви е срам да ги озборувате свекрвите, жената сега ако дошла од работа значи станува пред 6 часот за да оди на работа, работи 8-9 часа и да дојде дома и ручек да ти направи а ти цел ден си дома и да ја оговараш зошто легнала да спие, сигурно е уморна и ти гарант немаш ден стаж кога немаш разбирање за тоа што значи да си уморна после цел ден на работа.

На koritsaki, Daydream, nena2010 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.612
    Не знам искрено што ги обвинувате свекрвите, не ви чинат кога помагаат, не чинат кога не помагаат...
    :^)
    Баш како што вели Стетоскоп - замисли дека живеете сами со сопругот и целиот товар е на ваш грб. Со негова помош (од сопругот) ќе научиш да се справуваш со сите проблеми, зошто ги мешате свекрвите, тоа се жени во години кои веќе исчувале деца и поголем дел од нив се неспретни за мали бебиња. Немаат ниту живци, ниту елан за тоа, некои уште одат на работа, па и бебиња згора да оправаат.
    Ајде да се подпораснати некако да сфатам, ама јас би била среќна кога свекрвата, па и мајка ми нема да ми се мешаат со малото бебе... во смисла да се постојано околу него.
    Па зошто е крај краева мајката МАЈКА, како ќе научам поинаку?

На bittersweet, Daydream и HEV им се допаѓа ова.
  9. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.477
    Допаѓања:
    10.927
    И после свекрвите не чинеле :?:

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  10. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    Разговараа си снаа и свекрва и свекрвата и вика на снаата:
    - Слуше снао, ти само шо дојде тука фоф таа кашча. Сега јас че ти кажа шо карактер сам јас за да се навикнеш побрже.
    Јас кога че стана си ја врзувам марамата, ама она ако ми падне на десно ногу че сам добра, ама ако ми падне на лево… пази се, тогај сам ногу лоша.
    А снаата на това рекла:
    - Јас свекрво кога че стана дрмнувам една рачија, после го места кревето, па дрмнувам уше една ракија, после мета го дворо, па дрмнувам уше една рачија.
    Е после това свекрво дундата мене ме боли дали на тебе марамата ти паднала десно или лево...

Е ајде сега??? :rofl:
    http://www.biserko.mk/prv-den-na-svekrva-i-snaa/#_

11. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    Иако и јас имам проблеми со свекрва ми ама ова навистина неможам да го сватам значи ти си дома а свекрвати работи и чекаш таа да готви.Дали си се запрашала во кој е проблемот во овој случај.?!Мајка си и мора да си го распределиш времето додека децата спиат и додека си играат имаш време да направиш ручек.Мене свекрва ми во ништо не ми помага иако не работи постојано е дома дури понекогаш и ја молам да го чува детето па ми вика неможам ти си му мајка снајди се и јас се снаогам мм оди на раб постојано е изморен ме помага колку може а јас готвам за 5 души.Бидејки мм ко си дојде од раб мора да има јадење,за свекор ми исто бидејки свекрва ми нема време имала др раб и на нејзе и готвам мн пати не е често ама се случува и за малиот мора постојано да готвам.Значи мора сама да си се справиш со своите обврски како мајка и жена.Не е крива тука свекрвати размисли ти да одиш на раб и некој дома да си се мотка низ кука а да не направи јадење па макар да и спржиш и јајца ке биде задоволна.Нз што сакаш од жената која оди на раб а ти си дома.

12. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.541
    Допаѓања:
    174.402
    Одев и на работа ,не спиев преку ноќ,детето по цел ден на колкот(во една рака дете,во друга тенџере),сама перев,пеглав,чистев,спремав родендени,слави,забави....со една рака што се вели.
    Ама ,затоа семејството(мм и детето)не беа желни за ништо,а свеки само ќе се намрштеше,па пак седнуваше да јаде....не ја регистрирав што мрчи,доволен показател ми беше тоа што и нејзината лажица тропаше во чинија ,некогаш со нас,некогаш после нас....
    После 1 месец во брак,сфатив дека не треба да очекувам ништо од неа...ама....таа очекуваше многуповеќе од мене...но,тоа е друга приказна,друга тема...

13. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    а јас неможам да сватам, како свекрвите пред да имаат снаи дома се снаоѓаа и не му беше мака да готват и чистат.
    и сега кога снаата се грижи за мало бебе, на кое мора цело внимание да му се посвети, па треба и да чисти и да готви за 5 или повеќе души.
    па според кое правило мора сето тоа???

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    Не е проблемот тука и не беше постот наменет кој спиел кој не спиел кој готвел кој не готвел и снаава не очекува да и помага ништо држете се на првичниот пост како бебето било со главата свртено во перницата значи фалеле минута или пола да се угуши детето ,тука гледајте ја способноста на бабата па крај на краева ако не е способна нека си легне нека се повлече немора да го успива она бебето ке го успиела снаата па од како ке го успиела ке си ги закачела алиштата

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    Епа тогаш нека не и го чува детето колку може толку нека привршува работи по дома сепак децата се на прво место нека си го гледа сама и пубаво е ко сам си го гледаш тогаш си створиш ред,а дали дома ке е чисто па и не е толку битно позз снашке гледај си детенцето :*

16. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Ама веќе се увидело дека свекрвата не знае да чува деца , не е способна или нема желба..
    Кога ќе видиш дека некој не го бива не му го даваш детето на чување и решен проблем .
    Има некои мајки што се вика на тепка исчувале деца , Господ го чувал детето , можеби и свекрвата била таков родител како млада , не гледам дека сега на стари години некој ќе се смени . Јас верувам дека не е намерно , туку од невнимание и неодговорност а такви луѓе не се за чување деца .

Што ќе добие мајкат ако ние пишуваме есеи колку не ја бива свекрвата , крај краева таа е мајка и таа е одговорна за своето дете.

Како да ви кажам некако многу се разлигавени мајкиве , една жена е способна сама да чува деца . Моите не чувале 3 деца без помош од баби а работеле во смени . Погледнете и на форумот колку мајки сами си ги чуваат дечињата и не кукаат . :)

На Glasna, NoellePage, bittersweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.358
    И после криза во бракот, епа ќе има! :!: :D

Кога ќе се фатите за пустото тенџере |( и пет црпки боб и две црпки боб се варат за исто време. А пак човек и да ја помеша темава со обсесивно компулсивни чистачки кога ќе се фатите за метлата и џогерот.

На tessie и bittersweet им се допаѓа ова.
  18. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.093
    Ti slucajno dane si opteretena so 2 decina pa sega em sakas em ne cini starata zaspivala pa neznam sto.zosto koga imas premnogu rabota ne i gi odneses na majkati da ti gi pocuva i taa mu je isto baba i ete plus posposobna bila od svekrvati :| za cuvajne deca

На bittersweet, Glasna, nena2010 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.093
    Cek sega gore pisa na drugijot post deka tije tableti ne teraat na spiejne a vo ovaj drugo pisuvas ili kako ce ti tekni taka vazno samo da se napisi nesto .se izvinuvam za latinicava

На Glasna и tessie им се допаѓа ова.
  20. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Еве малку искуство да ви решам некои дилеми (бар се надевам)
    Живееме во странство, (не го велам за фалење, туку напротив како е потешко кога си сам-скрос сам) со сопругот и синчето. Мм работи на смени, повеќе е втора смена и понекогаш трета. На работното време ствете саат до дома (ова ако имаш среќа автобуси да стигнеш на време), ако не 2 саата пат. Јас студирам, земам додатен курс, сама со годиначе кое за среќа оди во градинка да може мама да учи, нема кој да ми го чува, свекрва ми се нешто ја здоболува и не сакам кога офка уште малиот како што е темпераментен да и го тупнам така речено кога сакам. Имам осет. А и некогаш не може и таа од обврски. Перење, пеглање, готвење често и од на вечер, оти на утро го носам мали во градинка, а јас продолжувам на предавање, мм спие па станува за на работа и се разминуваме или на не цел ќас да се видиме ако стигнеме.
    Сум била и настината, без грам енергија, а викенд, мали дома, мм на работа пак, па спремање испити, средување, ствари се собираат а во стан сме, почнува место да нема, а ниту сила ниту воља имаш да чепнеш нешто, па кај мене ми се најде да се жалам? А?
    Ме прашал некој дали ми се може се да стигнам? Ако добијам помош некогаш ок, да не е одмош само. Инаку колку и да ми е проклето тешко, знае мали да се буди од нигде никаде, а јас не наспана и онака па станувај млеко прави, цуцли барај и таман си склопил око оп аларм те буди ручек да правиш од 6 сабајле, да се тушираш, спремаш, дете да облечиш нахраниш и патот под нога да го фатиш да стигнеш на време за се. Некогаш знае да е мал хаос дома, ама нека и утре е ден, ќе се среди, кај ќе оди?
    Од прв ден сама со бебе, истава приказна со студии на пауза.
    Кога се мажевме што ни се чинеше?
    Јас не се жалам, тоа е, а и сакам да им угодам на моите најмили. Мм кога може помага, друго СЕ САМА.
    Ама нека си велам, подобро да не сум зависна од никого и да знам сама како да си организирам се да тече како подмачкано, од колку да се навикнам друг да е нон-стоп тука па после да поче да шкрипи машинеријата оти мама нема да знае како.
    После сета пот, мака и труд вложени, и вечито огромни подочњаци, ако некоја се осмели да ми кука, нека се пази од срамот што ќе ја фати.
    Толку од мене.
    Фала и пријатно

На AngelOfArh, bittersweet, lady.v и 8 други им се допаѓа ова.