Jas potpolno ja poddrzuvam devojkata sto na toj nacin i se obratila na svekrvata, ja kritikuvate zatoa sto verovatno ne se bile dovedeni na rab na zivci i ne ste ni imale pricina da se obratite taka. kako vtoro kakva kultura ima taa zena koga coek u kukja i vlegol a taa da ne se pozdravi, pa obicen prosjak da ti vleze u kukja sramota e da go odmines, a kamoli roditelite na snaata. kkolku i da se karale ne treba megusebnite nedorazbiranja da gi iskazuvaat pred gosti , kako se osekale oni ne razmisluva taa zena. nemoj da kutis zosto sekoj go zloupotrebuva toa i ke te zgazi kako mivka . ako maz ti ne saka da te odbrani ne kako negova zena tuku kako majka na negovoto dete togas sama branisija svojata licnost i ne dozvoluvaj da ti prefrluva i da te ponizuva, akko ona te navredi ti bidi uste polosa i poburna.mirniot e ramen na budalata.
Не ја осудуваме. Но, штом и двете имаат изин да се издуваат една на друга, кај е тука проблемот? Што не може да те гледа како ќерка откако, пример, ќе ја нараниш со што треба и не треба? И со арно не можеш тоа ниво да го достигнеш, не пак со лошо. Тешка опсесија ви се свекрвите, олабавете малце.
Jas do sega ne sum imala problem so majkata na maz mi, iako ziveeme vo ist dvor vo ist vlez nedelava sum ja videla samo dva pati, odrzuvam k0orekten odnos i ne ocekuvam niti pak sakam da mi bide kako majka, zatoa sto nikoj ne moze da ja zameni majkata. Sto velat so site dobar so nikogo najdobar..... I mnogu arno ne e na arno. Ja pocituvam kako majka na maz mi, no ne ja sakam i ne i pridavam tolku na vaznost. No koga bi se nasla na mestoto na devojkava nikogas ne bi prekjutila bidejki i da sakam nemozam ( takov karakter imam ). A mazuleto na devojkava treba uste da cica da porasne uste malku, utre nema da zivee so majka mu, treba da prodolzi so zena mu. I da ima nekoja zamerka za soprugata vo odnos na odnesuvanjeto kon majka mu toa moze da go kaze nasamo , vo spalna a ne da se perci pred mamicka pa taa uste pogolema sila da zeme. Ako mazot ne moze da ja kontrolira situacijata i malku da ja brani soprugata togas samata neka se brani kako sto kazav. Ti si pokazala malku slabost i ona te ima zemeno niz noze, ti od start si napravila ogroooooomna greska sto si i pokjutuvala, no nikogas ne e kasno. Se izvinuvam za fontot od mobilen pisuvam....
Тоа што веќе не се на „мајка и ќерка“ го пишав оти самата го пиша како проблем. Па и јас на МАЈКА ми да и` се брецнам и да и` спуштам нема да биде иста со мене... проблемиве се... не знам... Е за тоа со силата земање, со мажот треба муабет повеќе одошто брецање на свекрва. Некогаш свекрвите ги обвинуваме и за работи кои немаат врска со нив, како што се нашиот избор на животен сопатник...
Спојлер Мислам дека мн нови парови бираат да си изградат спрат во куќата на родителите мажот и тоа се гледа. Се шетаме низ населба со мм и можам да видам дека луѓето се повеќе и повеќе прават доградби на куќите Не знам зошто е толку тешко да се има основна култура и да се обидеш да се сложуваш со луѓето со кој живееш. Потребно е основна култура и ќе има мир во куќата. Не зборувам само за снаите, туку и за свекрвите. Ако јас го почитувам твојот личен простор, твоето мислење и однесување и ако ти го правиш истото каде е проблемот? Не знам зошто се дрзнуваат снаите да бараат жена во години да се промени затоа што тие дошле во куќата. Тоа не е можно. Има една поговорка што сега не ми текнува како беше ама вика дека можеш да воспитуваш дете ама стар човек не.(сигурно сите ја знаете,само ич не ми текнува). А свекрвите пак, што им е толку тешко да покажат љубезност за жената кој нивниот син ја одбрал за животен партнер? На пазар со продавачите полљубезно се однесуваат Треба да разберат и двете, и едната и другата имала животот пред да се запознаат.Различни се, различни генерации и нормално е да не гледаат исто на работите. Сега имаат нова личност во нивните животи и им треба да се навикнат на тоа, на ново настанатие околности. Ако се обидуваме да ги наметнеме нашите начини без да ги земеме во обзир другите, според мене тоа не е лоша снаа или лоша свекрва, тоа е проста и себична личност.
^Теле се учи , вол не Ние воглавно се многу поразлични од постарата генерација , тие растеле во поинакви услови со поинакви размислувања и секако дека ќе бидеме различни .. И кај моите родители има некои навики и размислувања кои ме нервираат но не очекувам луѓе кои се скоро 60 години да се променат .. Ама наши сме си па се трпиме Исто е и со повеќето свекрви само што нема толеранција .
^ поразлични сме сега. Кога ќе остареме и ќе се најдеме во нивна улога, не верувам дека ќе бидеме многу поразлични. Имаше една анегдота: Си биле снаа и свекрва, и (нормално ) не се сложувале баш најдобро. Снаава решила да земе еден тефтер и да запишува се‘ што прави свекрвата а нејзе не и‘ се допаѓало, за утре-задутре кога таа ќе биде свекрва да не ги повторува истите „грешки“. Минувало време, тефтерот релативно се наполнил, и дошло време снаата да биде свекрва. Сега таа добила снаа и го зела тефтерот што го имала пишувано и почнала: „Ааааа, за ова свекрва ми била во право!“, и го прецртала. Читала понатаму и си рекла: „ А и за ова свекрвата била во право!“ И така тогашната снаа, а сегашна свекрва го прецртала целиот тефтер. Зборот ми е: ние сме истите, само во различна улога, и кога ќе дојде време, секој ја игра својата улога најдобро што знае!
Во потполност се сложувам со твоето мислење, стварно е така, но поради нечии фрустрации и скриени проблеми што ги мачат, другите ќе страдаат. На пример мојата свекрва многу се измени во однесувањето спрема мене откога се омажи ќерка и, и тоа подалеку од родното место. Сега не можам просто да ја препознаам, а јас приметувам дека не се нервирам како порано ниту пак имам проблеми со маж ми. Пред тоа само се мешаше во се и сешто и го буцкаше маж ми. Таа си имала мака ете, ќерка и немажена, фати па еден па друг па трет а веќе годините минат а ние со маж ми сакаме да одиме напред , значи во прашање било само љубомора и ништо друго. ,,Ако не и е убаво на ќерка ми па нема ни тебе,,. Ако некој сака да ти прави проблеми ќе најде било каков начин да го направи тоа, тука нема што да се прави, ни да се караш, ни да бегаш, ни да молчиш, ниШто не помага.
Повторно јас се извинувам но немам со кој да разговарам навистина ми е преку глава денес пак состојбата бесе напната за без потреба мојава се скарала со маз и потоа ми се муртесе мене мислесе јас ке ја молам да зборувано не.имам срекја сто мм бесе доама и виде се и ее на моја страна оти дрг пат велат дека сум измислувала. Најмногу ме боли сто за се ме обвинуваат мене и ги напагјаат моите најблиски а никогас не се прасуваат дали несто тие згресиле.потоа следуваат префрлања од типот денесните невести многу зборуват дека зените треба да се подолу од мзите баналлности од 15 век
Maco olabavi malku , ednostavno stavija na ignor i teraj, gledajgi tvoite interesi. gledaj tebe sto ti odgovara da pravis a niv sto im smeta uvo da ne te boli. ne go sveduvaj brakot na toa kako svekrvata se odnesuva so tebe, na nea posledno neka ti odi pamet, ignoriranjeto e najdobra opcija za tebe, ama za toa ti treba da si gi sredis mislite, izlezi prosetaj olabavi, se nadevam deka eden den ke sfatis deka svetot ne se vrti okolu svekrvata. jas sum so takov odnos kon sveki se gledam retko kolku kafe da ispijam , iako ziveeme vo ist vlez vo kukjata, ni me interesira sto pravi ni pa me zanima so misli ona za mene. ako mu smeta toa na mm bas me briga, vazno mi e da go protnam zivotov bez nervozi i da ti kazam taka i teram .....
Што ќе биде ако и ставам секундарно лепило на карминот ?! Абе, зборува многу, повеќе од коментатор на спортски натпревар. По цел ден, без пауза. Или само да и кажам да замолчи ?
Ме изнасмеа И не! ни секундарен ни да и кажеш да замолчи. Прави се дека слушаш Спојлер (јас вака кога ќе ми зборува нејкој нешто што не ме интересира, ги гледам ама папетот кој ти знае каде ми е, ќе земам делче од тоа што ми го кажале и после смислувам прашање околу тоа и демек разговор лоша сум,знам ама навистина не ме интересира камења во буврези на комшијата ) или од едно уво излегло од др влегло.
славиме слава и свеки вели немаме вода во чашиве и јас седната до зид не можам да станам да послужам маж ми рипна и носи прва тура на мене чаша и на него,и мајка му гледа попреку,потоа неа и донесе дојаде и избега во дневната да мери притисок и се качи претпоставувам зошто син и заборави неа прво да ја послужи...искрено во себе си ја сожалувам...имате ли некој од вас слични вакви искуства на болно приврзана мајка кон син толку болно врзана што не успева да си признае себе си дека син и порасна и се ожени и има жена значи друга жена во неговиот живот освен MAMA?
знам дека е женска тема(нити сум снаа,нити свекрва) ама се изначитав 500 и кусур страни... еден мој другар кога се ожени,и рече на мајка му: `од денес па натаму,жена ми е во право`. не дека нешто пред тоа не се согласуваа баш напротив,ама по народната`договор куќа гради` за да нема недоразбирања подоцна. јас колку што можам да видам,снаите немаат проблем со свекрвите,имаат проблем со мажите свои кои што неможат да расчистат со своите мајки. а снаите,сигурно знаеле за ова уште пред свадбата,па така да штом се венчале,си ја земале одговорноста на едно возрасно бебе.
Луге дајте малку почит и кон постарите како е возможно свекрвата и свекорот да не чинат а мажот да е ок ,кога тој е створен израснат воспитан од тие луге ,барем малку почит нека има никогаш две генерации различни во годините неможат да имаат исто мислење и став, но не е тешко малку почит од наша страна за да има мир во куката. позз :пробајте па ке видите како работите ке се променат:
се убаво почит и се останато,ама некој кога си добива слобода така да мисли дека сум и сопствена ќерка и да ми команда како да се понашам,облекувам,редам мебел по дома,кога деца да направам и на каков начин....мене родена мајка никогаш не ми се мешала во животот толку детално ко свекрва ми,ама свекрва ми таква си е,синовите ги команда мисли и мене исто ме чека....знам дека има и полошо но мене лично ми смета што си дозволува да земе преголема слобода,еве излегуваме за надвор и ми ја трга долгата коса од зад грб зошто ќе дошол некој крадец позади мене и со нож ќе ми ја исекол и продал за перика барем така правеле во странство кајшто они седеа подолго време....чиста параноја ама баш за се и за сите(напаст го почитуваш и си зема за право на глава да ти се качи)
Со ваква свекрва која си дава за право и во интимата да се меша најдобро би било да се отргнете и да започнете сами доколку имате можност