Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.181
    A што таа OBAA толку ли го плаши? па затоа ја бара мајка му,за стравот ли да му го држи..фуујјј...што маж ќе беше ова :emo:

2. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    За прво кого ќе го послужи, во секоја фамилија си има своја традиција, ама знам доста каде што се послужува според возраст, почнувајќи од најстариот кон помладиот. Ако тој гест на свекрвите им прави ќеф, што ви пречи да му кажете на мажот прво нив да ги послужи? Колку што е бесмислено постарите што се лутат за такви работи, толку е бесмислено и младиве да не попуштаат. Делува како тоа кој прв на маса ќе биде послужен да ви е исто важно и вам колку што им е важно ним.

Ниту пак тоа покажува кој му е најбитен и на прво место во животот на тој што послужува. Кога доаѓаат гости, јас прво (нормално) нив ги послужувам па мм. Тоа не значи дека помалку го сакам, значи дека ми дошле гости. И кога сме живееле во заедница, прво на свекор ми и свекрва ми сум принесувала јадење, од почит затоа што се постари и затоа што вo нивна куќа сме живееле.

Животот и онака е комплициран, не си го комплицирајте уште толку. ;)

На midnight.flower, Ariana.djm, vinozito1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Кај нас прво се служат жените па потоа мажите.
    А потоа редоследот е по воздраст. Така да требало првин сите жени да ги послужи почнувајќи од најстара кон најмлада.

На midnight.flower му/ѝ се допаѓа ова.
  4. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    а што сум и јас виновна што не си го воспитала синот за редоследот на служење или син и нејзин највоспитан јас го завртев на погрешна страна....неважни се и он и она ;)

5. budgettime

budgettime Нов член

Се зачлени на:
    2 декември 2013
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    7
    И јас имам некако сличен проблем деновиве. ММ почна да претерува со „мамин син„ и во се ја подржува. Како мама свири така јас играм :@ Најпрво гледа да и угоди нејзе,на татко му , на син ни а мене последна ме остава. Нели погоре кажав дека со свеки деновите сме како куче и маче па кога дојдоа моите и ним им го сврте грбот. На празникот св,Никола бевме фамилиарно на црква и моите беа дојдени зошто имавме слава на син ни и свеки зеде колак од црквата и донесе надвор кај што стоевме татко ми , старата кума и јас од колакот ми даде мене и на кумата а на татко ми едноставно му го сврте грбот дури не се ни поздрави.Мм никогаш ми немаше преречено кога велев ке одам кај моите или ке дојдат но откако почнав да не дозволувам да ме газат а речам ке идат моите веднаш фаца мени и бега од дома го нема цел ден со изговор имам работа. За славата мм ми вели кој ке го чува малиот додека имаме гости мајка ми неможи да служи нити можи горе да дојде на топло (а детето на ладно не го оставаме). Му велам ете мајка ми ке го чува нема проблем штом мајка ти неможе дете да чува нити да служи гости (а може да седи на маса и да диригира) и мм ми вели добро јас ке го чувам нема потреба од мајка ти. А свеки пак не ги ни поздрави едноставно како да не беа моите таму. На малиот му носеа подароци,чоколади играчки од кој и браката донесоа алишта и играчки па кога свеки ги гледаше од ко си отидоа гостите баш беше се фатила за едни тренерки од мајка ми што беа и вели дека биле убави и дебели праша од кој се реков од моите и одма ги остави и направи некоја фаца демек како не добро дојдени.Не ми е јасно никако што се моите криви што таа и јас имаме недоразбирања а досега се сложуваа убаво.

6. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    тешко тебе дете што имаш,децата врзуваат и нема многу опции т.е.простор за решавање на проблемите во полза на мајката....инаку и мене ме чуди како не приметувате повеќето со каков човек си имате работа(во мојов случај јас не приметив бидејќи он не живееше во државава со родителите во странство беа они)

7. budgettime

budgettime Нов член

Се зачлени на:
    2 декември 2013
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    7
    Епа сите на почеток гледаме „мед и млеко“ ама после тоа испагат вистинските лица и на маж и на свекор и свекрва . Како велат „бине бине дур те донесат до кочина , влегна ли во неа е тогаш се се менја„(селска изрека незнам дали разбравте)

8. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    E ot kaj ke go znaes dur ne se mazis moze celo vreme maski imaat :lol:

9. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    308
    Ако има тема на годината оваа ќе победи... :D :D :D

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. pikolino

pikolino Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    55
    Уживајси со бебенцето уопште не мари што ти зборува свекрвата, убавите моменти требада ги зарежеш во срцето од своето детенце првата насмевка, гукањето, првите зборчиња гледај колку можеш повеке време да си покрај радоста ,а свекрвата ке види дека нема фајде од тоа што се втуркува и префрла ке си ја свитка опаската и ке те остави на мира, се додека долеваш бензин на огнот повеке ке гори, вака гледај за тебе и малото ангелче,а свеки ке се откаже сама кога ке види како си ти ладна како туж на сите нејзини коментари, пробај ставија на игнор колку можеш ке си имаш мир на душучката а и ке забележиш ,колку е мама посмирена бебулето ке е повесело, иако се мали тие се осекаат посебно чуствата на мама ;)

11. budgettime

budgettime Нов член

Се зачлени на:
    2 декември 2013
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    7
    Девојки повторно ми се јави еден проблем (минатите некако се средуваат), свеки и мм не ми дозволуваат да одам кај мајка ми со детето :@ . Им велам па добро колку е ваш внук толку е и новен зошто да не го зимам со кое право ми браните? Не ги послушав и дур беа на гости и јас си викнав такси и отидов кај моите кога дозна мм рече не се задржувај многу до доцна и е ве ја кај свеки ми ѕвони и ми вели „Или одма да дојдеш дома со детето или ке заборајш дека дете имаш, ти реков нешто таму детето нема да го носиш„ јас крајно изнервирана и одговорив само „Ај пробај , која си ма ти да браниш кај моите да оди моето дете? или престани или и ти во иста куќа ќе бидеж желна по внуци да гледаш„ . Можете ли некаков совет или искуство да споделите како да постапам во ваква ситуација бидејки замислете свеки поднеле тужба во полиција со назив „Снаа ми го грабна детето и го однесе кај своите а син ми не знае за тоа„ . ММ и рекол „Од кај знаеш мајко дека незнам јас кога знам „ Оваа му рекла или кути или тешко вам. До годините е или нз веке

12. danielka0507

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    308

Добро а твоите што викаат на сето ова како се однесува свекрва ти? И дали свекрва ти има психички проблеми? Зошто не разговараш со маж ти? Јас ова до сега не сум го чула да брани некој кај твоите да си одиш и детето да го носиш...Тоа со тужбите воопшто не и се замарај, ако нема друга работа нека игра будала по судови и полиции.Штета што и вас ве срами со нејзиното бедно однесување...
    За да има тужба издржана треба судот тебе да ти го одземе старателството врз детето, па само така може да и биде дека е основано..Се друго е гола вода и глупости...

13. budgettime

budgettime Нов член

Се зачлени на:
    2 декември 2013
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    7
    Моите со солзи велат само вака „Ако цената на твојата срека е да не доагаш тогаш немој несакаме заради нас да имаш проблеми, а за внукот ко ке порасни сам ке иди и ти кога можеш иди„. Досега свеки немаше психички проблем но може има веке :D (во последно време секој ден зборува со старата кума по пола саат на мобилен само кога е сама,и гледам дека се што старата кума правеше на снаата (бидејки пред да ни станат кумовци тие ни беа кукни пријателиЌ) сега свеки тоа нам ни го прави. А мм едноставно само се смрштува и вели „ај доста не ме интересират вашите кавги„.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.850
    Допаѓања:
    109.915
    Боже што не ќе слушнеш? Премногу турски серии не е на арно, да читаш на свои очи да не веруваш. Ама јас не те разбирам, прво викаш мм и свеки не дозволуваат, после викаш мти и рекол дека ти дал дозвола, не те разбирам. Психички проблем викаш а?

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.215
    Допаѓања:
    124.431
    Извини ама и твоите тука се криви. Да се прави родители ќе ти речат, собирај парталите и доаѓај одма сосе дете. Која црна среќа ја имаш таму со будала жена и уште побудала маж?? Добро бе зар има вакви лудаци на светов вистина???

На Ariana.djm, zalosna, Daydream и 3 други им се допаѓа ова.
  16. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.477
    Допаѓања:
    10.927
    ^Budgettime
    Хаос на куп.
    Не знам зошто уште седиш таму и што те држи кога немаш никаква подршка ни од маж,ни од ништо.
    Зарем сеуште има жени кои по секоја цена трпат тортури??
    Земи си го детето и назад кај твоите,ти секојдневно имаш по некој нов проблем,во ваква средина ни ти ни детето ќе можете психички да сте стабилни.

На pikolino му/ѝ се допаѓа ова.
  17. budgettime

budgettime Нов член

Се зачлени на:
    2 декември 2013
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    7
    :?: не еднаш милион пати моите ми рекоа да се вратам ама пусто некам детето да расте одвоено од татко му што е тоа криво кога има таква баба.Веке почнав психички да имам проблеми рипам во сон од нервози.

18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.215
    Допаѓања:
    124.431
    Подобро да живее одвоено од татко му ( ако татко му повеќе си ја сака мама од сопственото дете ) отколку без мајка ( да се разболиш и да умриш од нервози) Тоа ли сакаш да те снајде?
    Татко ти и мајка ти не можат да додат да им отчитаат една лекција на тие дебили таму? Не си од улица дојдена! не те растеле за да те уништува таму некоја. А ако маж ти си остане кај мама, и си врти накај мама нека си седи со мама и нека си спие со неа. Недозреано створење. Ќе ми ја пријавува жената во полиција и си седи мирен?? А бе секој нормален маж ќе ја здроби од карање, очи нема да му види. Запрашај се ти каков маж имаш и каква иднина со него те чека.

На zalosna, Daydream и tessie им се допаѓа ова.
  19. danielka0507

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    308
    Факт е дека е тоа тортура и немирен живот...Твоите мора да ти помогнат и да ти излезат во пресрет..Едноставно мора да разговараат и ти е со твојот сопруг (ми се чини дека е поразбран од свеки)...Очигледно се добри луѓе па оваа има таква смелост и си прави што сака со тебе..Не си ти од улица..Нека застанат здраво на твоја страна..Нека повишат тон и глас..
    Вашите караници со свекрва ти не се за глупости, напротив се сериозни ...Таа ти брани нормални работи, да си одиш кај твоите родители и незнам уште што не, па маж ти да кажува така као ,,не ме интересираат вашите караници,,...
    Има уште нешто шо можеш да го примениш за почеток..Ајде и ти сврти лист и понашај се ладно, од едно уво влегло, од друго излегло..И нешто ако ти пререче врати и со повисок тон..Со такви прости, малку простачки и ти...

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. budgettime

budgettime Нов член

Се зачлени на:
    2 декември 2013
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    7
    Мајка ми во досегашните години во кој сум во брак имаат разговарано со мм неколку пати и тогаш за тогаш е решено и ете за кратко пак иста песна. Кога се породив прво дете неискусна свеки наместо да дојди да ми помогни барем првите неколку денови таа на работа одеше , со ноки не бев спиена , со денови не бев јадена а таа ич со прст не мрдна. Ја повикав мајка ми да дојди да ми помогни жената зеде одмор и дојде 3 денови со мм разговараше и му рече дека во тој момент мене ми е потребна помош од свекрвата со 1000 или 2000 денари не се збогатува ни осирумаштува , и знаете мм како ми рече за тој разговор вака мајка ми сакала да ни го растури бракот па постојано за проблемите се мешала . Па кој и да е кога ке види дека чедото му е како на пат најдено би реагирало остро зар не. Сега чекам да одиме кај моите заедно за да разговарат со него ама еве 2 месеци нога не пуштил да оди таму, ко му ѕвонат не дига телефон. Знае што го следува , а кога моите идат тој демек има работа бега од дома за да не го караат. Абе „пичка„ ко сакат да му кажат, за свеки да не се нервира ние ке се поболуваме од неа.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.