Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. stefaneli

stefaneli Истакнат член

драги феминки и јас да ја посетам трнава за снаи и свекрви, да си ја отворам душата и да ми олесни,живееме со сопругот и мајкаму 3 години таткому е починат,меѓутоа мислам дека животот ми станува неподнослив во нејзина близина,се беше цили мили додека не помина еден месец, од тогаш па навака е змија невидена,во се се меша во кујна приверува кој што јадел колку изел претура по канатата за мубре да види што сме фрлиле,имаме уште еден спрат но тој не сака да ја одели од нас и да имаме сопствен мир,никако неможам да го убедам а неможам ни неа да ја сварам зошто полош човек не сум видела од неа да вреѓа малтретира манипулира,лицемерка невидена а не сакам па ни да си одам да си го оставам сопругот поради неа,а неможам ни во заедница со неа,незнам само до кога ке издржам почнав психички да попуштам,со нервите сум при крај,позз до сите снаи главни виновници во сите мешања во бракот се од свекрвата, :devil:

Anyshka likes this.
  2. tessie

tessie Форумски идол

Јуник, како фино си го поднела тоа шо мт пиел, не мислејќи на тоа што им прави на оние што ги има дома, а четири дена свекрва ти што ти чистела по дома, а пред маж ти не станала од фотеља ти било рак рана. Па и вечерта останала замисли? Не си заминала среде ноќ стара жена...ццц, море баш си фина шо на клоци не си ја заиграла. Не требало да се враќа.... свашта. А баш ме интересира станот во кој живеете чив е и кој го заработил. Па дури и да е на мт, таа му е мајка.

„Не требаше да се вратиш?“ На што ти личел тој коментар? Мајка му е бре и ти си мајка, срамота.

На тие шокови човек се` ќе каже, ете гледаш не спомнала за живеење со тебе. Ти наместо да ја разбереш што си живеела со таков човек, да и` дадеш човечна потпора уште толку си и` ја изгорела душата, си ја искарала ко учениче. Кутра жена што дочекала на тие години.

Не би рекла дека ти имаш јаки живци, туку свекрва ти. Со син во таква состојба и таква снаа.
    Не ти е мајка му воопшто виновна што на 18 години си се заробила и си ги искинала нервите со маж во таква состојба.

3. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Tessie драга со сета почит но морам да ти вратам на постов.
    Ќе почнам од почеток никаде не реков дека јас фино го поднесов тоа што мм ПИЕШЕ, туку дека на фин начин го сменив, со разговор со укажување на грешката. Што мислеше ти додека он седеше и пиеше јас го тапшав по рамо ? Нормално дека не туку самиот со текот на времето си увиде на своите грешки и се смени.

Ајде кога веќе мора ќе објаснам убаво, работата со свекрвами не е дека она е напатена душичка и дека некој ја избркал од дома. Туку ако се сеќаваш свекрвами си забегуваше на страна , тогаш јас дознав побарав совет овде и вие ми рековте да си молчам. Јас молчев но, таа сама 3 дена откако се породив си ги собра парталите и замина надвор од Македонија. Без збор на никого ништо ниту кажа ниту се поздрави , ниту пак ќерками ја виде,ниту доби желба да ја види. Што све се дозна откако она си отиде не ни сакам да кажам.
    После година дена и текна дека сака да се врати пак си се вратила , океј тоа си е нивно. Но откако се врати и сите денови додека беше кај мене пред да дојде мм ми зборуваше како она не можела да живее со него, како нон стоп и зборувал за тоа што правела една година сама итн... И самата ми кажа дека подобро и било додека не била со него , барем пари ќе имала .. океј ајде нели пак отиде .. зошто сега пакк се врати ??? Нели не и беше добро.
    Те молам многу е лесно да зборуваш вака од страна ама женава навистина не знае што прави.
    Мислиш дека нејзе тоа и е некој шок или било што , верувај ми дека не е така.
    А тоа што на врата му доаѓаа на мм бидејќи била должна секаде е друг муабет.

Јас не сум и виновна што она не знае што сака, што свекор ми не ја пушта да работи , па си има причина човекот.

Тоа дека 4 дена ми чистела многу буквално си го сватила, јас ќе станам нешто да работам она ќе дојде по мене, или пак прозорите кога ми ги избриша со влажни марамици. И напоменав дека не ми ни треба помош, но таа тоа го прави само затоа што сакаше да живее со мене, и не не ми е јасно зошто се залепи за фотеља кога дојде мм, ни два збора муабет не му направи , а можеби и немаше лице.
    Ако сакаше да си оди ќе си отидеше ниту беше среде ноќ ниту ништо.
    Како можеше мајками да ми се јави и да ми рече донеси ја малата кај мене , да си бидете малку сами.

Нејзе не и е дојдено ниту до мене,ниту до син и а најмалку до ќерками. Ни она самата не знае што сака и што прави со својот живот.

Поентата на мојот пост беше дека ако се сака се се може, дека јас успеав да го сменам мм , а тоа како ти го свати јас навистина не можам да те разберам, бидејќи за мене си една од омилените обожавам да ги читам твоите постови, секогаш има добри совети и многу поуки имам извлечено токму од твоите постови, без разлика дали биле наменети за мене или не.

едит: И никогаш не сум се пожалила зошто се омажив на 18 години, и нема да се пожалам , ми дал господ добар маж на кој што битни сме му јас и ќеркаму , а мајкаму ако нема друга работа па иде од град у град , од држава во држава , јас не сум виновна.

duffi likes this.
  4. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Не од мое, туку од искуство на моја блиска личност знам во каков пекол се наоѓаш. Не сум мажена, па можеби малку е чудно што јас тука ти дрдорам, но верувај знам во каква ситуација си.
    Но мој совет е веднаш да почнеш да го средуваш спратот, немаат многу среќа како вас да имаат посебен спрат, а како за инает милиот да не сака оддели од скутот на мама... Објасни му дека не сакаш животот и младоста да ти помине во нервози заради свекрва, па вие не можете како луѓе да се скарате, а камо ли нешто друго на раат да правите... Штом ги проверува кантите за ѓубре, сигурно кога ќе си легнете со чаша на увото стои на вратата, да не случајно испушти некој интересен дел...

5. tessie

tessie Форумски идол

Јуник, ја ти коментирав во согласност со мислењето. Нит историја знам, нит ништо. Не сум одговорна за тој дел. Тоа што реков дека фино си поднела, мислев на без осуди кон мт, без препирања и без закани. Од друга страна видов остар пристап и однос кон свекрва ти и малку се изненадив, мора да признаам.

И затоа ми падна чудно што прочитав за таков остар однос со свекрва ти. Со колкаво разбирање и љубов си пристапила кон мт, а не си можела така кон неговата мајка. Уосталом вие си знаете што и како ви се дешавало. Се коментира на она што е изнесено.

Тоа што си заминала кога си се породила можеби не е најдобра постапка на свет, но таа пак реално нема никаква обврска да ти помага ни на тебе ни на бебето. Не велам дека е очекувано како израз на човечност, но таа денес малку ја има. Технички, нема никакви обврски. Замисли како им е на младите сами од почеток. Имам другарка така. Родители во друг град, свекор и свекрва во трет, таа сама со бебето беше, маж и` работи до касно, првата година ми кажувала хорор филм и` било, се искилавила со детено, све сама. Од тој аспект, те разбирам донекаде (не целосно, да не ме сфатиш погрешно, мислев на целосно кога на своја кожа би осетила). Но, ете, има една народна „Баби да требало деца да чуваат, уште би раѓале“. Сурово но вистинито. Човечки било да пружи рака, но обврска нема. Ко шо немала ни мајка ти обврска, ама била човек рекла „Дајте го детето ваму, видете се раат.“

Нејзината психичка состојба ја сфатив лично како резултат на пропивањето на мт. И си добив впечаток дека баш поради таа негова состојба, жената не е мирна, не е ни ваму ни таму па затоа и не може да донесе долготрајни конечни одлуки.

А за тоа што бара пари од мт, не треба да се секираш дали таа бара, туку дали тој и` дава. Доколку и` дава, со НЕГО треба да си збориш. И постави си го ова прашање: твоите да се во навистина големи долгови и немаат од каде, зарем нема да го замолиш мт да се најде некој начин? Дури кога одговорот на ова прашање си сигурна дека е „не“ дури тогаш имаш право да се буниш за нејзините долгови.

Според пишаново, јас мт го доживеав како многу заштитен и од тебе и од семејството. Не негирам дека е голема веројатноста единствено ти да си била таа која го заштитува и му била најблиска и најдобронамерна.

Сепак, било што било, бркање на свекрва ти не е начин. „Што се врати?“ не е начин. Против нечовечноста треба да се бориме со човечност, инаку не сме ништо подобри од другите.

Се надевам не ме сфати негативно и ти благодарам што си остана на ниво во одговорот. Oва е пак мое мислење, според она што го знам, читам и на што се сеќавам. Можеш да го прифатиш или не, може некое делче да прифатиш, можеш и ич да не прифатиш, но како што јас не можам да ти судам, не можеш ни ти мене. Сaмо коментирам на оние информации кои ми се дадени а ако со нешто сум те повредила, се извинувам. :)

Glasna likes this.
  6. Unique.chick

Точно така ти благодарам на мислењето, уште еден дел сакав да ти објаснам тие пари она ги должи и абер нема да ги врати, никој не знае зошто ги должи и зошто ги земала.
    Сме им излегувале во пресрет да и така ќе остане секако додека е во границите на нормалата.
    Буквално не и реков "Што се врати" туку и објаснив дека она знаела ако се врати дека пак ќе биде по старо.
    Всушност бев трпелива со мм бидејќи неговото детство е многу комплицирано, он неговите родители цел живот ќе ги гледа како виновни бидејќи не му дозволиле да учи , не го посоветувале дека работата не му бега , дека најбитно е школувањето .. и ден денес повторува како тој не знаел што значи да се биде дете.
    И многу други работи што не сакам да ги спомнувам... издржав да не викам по него кога го гледав како пие, затоа што ако и јас му викав ништо немаше да постигнам. Само го прашав дали сака неговото дете да има исто детство како неговото... и тоа е тоа со тек на време самиот си свати што треба а што не треба да прави.
    Сепак пиењето остана зад нас и многу , многу ми е мило што свати дека сега повеќе не е сам и дека постоиме и ние во неговиот живот, дека со тоа само ни штети.

Крај на крај и не ми е ни битна свекрва ми, битен ми е он и малата. И мило ми е што и он го мисли истото. Според него мајкаму не е вредна да се замара со нејзе... зошто и како он си знае...

едит: Во врска со тоа што си отиде само што се породив, прво не ми требаше за помош туку баба е па нели и е мерак. Не се стави тогаш на место на мм мекици,повојница,крштевка,роденден никој немаше од неговите. Не размисли тогаш како му е на мм сам без никого. Можеби од тогаш он свати дека нема никој освен мене и малата, и прави се за да имаме подобар живот итн..

vinozito1 and tessie like this.
  7. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Ungie.cuickТвојата свекрва како што ја опиша, е налик на мојата золва.
    Мислам дека таквите жени точно знаат што сакаат.Тие се сакаат само себе и за ништо друго не им е гајле.Другото е само глума, за да го добијат тоа што го сакаат.
    Штом застранува, си оди од дома без да каже и тоа на цела година. :o најверојатно е со некој друг маж а има сопруг. :tmi: па и долгови ви натоварила и тоа без да знаете .
    Ако ве смета семејство ќе се пожалила , ќе замолила да и се помогне,и во краен случај кога решила да замине од дома , требало да го извести својот син.
    Покрај се :!: почитувај ја како мајка на твојот маж, не се обидувај да ја разбереш, ниту ја осудувај.
    Едноставно прифати ја како таква.
    А за она во врска со пиењето биди внимателна.Позитивно е што колку толку си го отргнала од алкохолот,но тој е опасен како некоја тешка болест.Се враќа и си оди кога најмалку се надеваш .

tessie likes this.
  8. pikolino

pikolino Истакнат член

прочитајте ги мислењата два пати па после тоа давајте коментари најлесно е некој да се осиди битно да се пише нешто, за Стефанели во ваква ситуација беше золва ми со свекрвата и нормално сите ја обвинуваа золва ми како таа не се прилагодила во куката како треба да прифати се, и ок золвата толку многу се повлече престана со секаква комуникација со свекрва и, живееа заедно но золвами на секој нејзин збор молчеше дури и свекрвата моја и зборуваше на золвами како треба да се прилагоди да молчи и золвата наведна глава, ја малтретираа како што сакаа во куќата кога веке и попуштија нервите се врати дома бидејќи немаше сила повеке да издржи, свекрвата почнала синот да го малтретира кога снаата ја напушти куќата и овој го здоболело ја пријавил неколку пати во социјалните служби двапати и повикал полиција и се установи дека жената е за лечење и ја однесоа во Негорци во Гевгелија тој ја врати назат золвами и животот им се смени скрос сега се едно срекно семејство си чекаат и бебенце после толку време . некои ствари во животот тешко се издржуваат да не си во кожата на оној што страда

Anyshka likes this.
  9. tessie

tessie Форумски идол

^ А кој ја осуди Стефанели...? :?: Talking about недочитување...

A ако мислиш на мене и Јуник, барем спомни не` со никовите не јадеме луѓе. Ситуацијата и муабетот не беа воопшто поврзани со недочитување, а фала Богу имаме и тастатури и здрави прсти да се разбереме сами.

Пак ќе речам, штом веќе праиш муабет за недочитување....читај го убаво она за кое коментираш. И прегледај двапати пред да напишеш, вака не знам дали за Стефанели се збори или башка тема. Точка, запирка, голема буква на почеток на реченица, ово, оно...

10. pikolino

pikolino Истакнат член

Тессие во оваа тема не пишуваш само ти затоа нема потреба да се пронаогаш во моето напишано имај убав ден драга, уживај

11. tessie

tessie Форумски идол

Е добро де, во иднина пиши кому му наоѓаш маани, ако веќе си била храбра да кажеш нешто, биди исто толку храбра па кажи кој треба да ти одговори на коментарите па и да го истрпиш исто така јуначки одговорот. ;)

И на тебе убав ден драга. :*

12. Valentina.Vaki

Valentina.Vaki Популарен член

Добро бе до кога со тие муабети...Еј не ти требаше коментарот за свекрвати,па мајка му е на маж ти имај почит :o
    Кој треба да размислува само у ситуацијата и да си ја припишува вината..?!
    Па таа како постара чим се дрзнала да прави проблеми и раздор меѓу децата,ајде да потенцирам проблеми на синчето Она треба да се срами и она е НЕНОРМАЛНАТА! :fubar:
    Ако нејзе за чедото не си ја боли,шо има мене за некоја свекрва да ме боли...
    И не се криви снаите,значи пак ќе кажам и не ме интересира као ќе ме сфатите.Постариот треба да му се приближи на помладиот,да го придобие,да му даде подршка да го прифати едноставно,да ја прифати одлуката на синот зошто баш таа жена ја одбрал....Шо ќе постигне ако само го отурнува и прави проблеми(?!)

Anyshka likes this.
  13. tessie

tessie Форумски идол

Така бе Ваки, нека рикне свекрвата од нервози... така си мислите морее, додека вие не застанете на нивно место ... кога вас некоја снашка или зетко ќе ве шиканираат затоа што ја немате истата флексибилност од пред 30 години и не ви ги погодуваат желбите.

Почитта обострана треба да биде. Нема тука привилегирани. А тој кој со непочит се однесува кон постари, сите знаеме како се вика.

14. Valentina.Vaki

Valentina.Vaki Популарен член

Ако и се рика слободно нека си рикне што се мене тиче :) Муабетот ми беше дека како постара жена треба на снашката да и пристапи со добро,со почит,со подршка,па снашката ваљда не е малоумна за на сето тоа да возвраќа со мизерија и со непочитување.

15. imelda

imelda Популарен член

Јас дојдев да удрам сеир. |(

Бла бла меѓу редови. На Јуник свекрвата и направила генералка по дома пред маж и да си дојде, и после седнала во фотелја. Кој и рече дека е ослободена од обврските? А, а а?! :^)
    Срамота не сакала да си иде ноќто откако мажот/синот стигнал дома па рекла утре. Без осет. А кој ја чуваше малата цела ноќ кога младенциве излегоа ријунајтед на состаноче, на само, без дете да им врека(со извинење, ама кога мама и тато сакаат приватност кога не се виделе толку време, плач на бебе им смета сигурно) и не се вратија до утредента дома? Ааааааа тоа не се рачуна, ако бабата не си го сака внучето да го гледа од своја волја, не за услуга само, и такви дрн муабети...
    ааааа па кај другата баба ја однеле, тоа верувам. :!:

Одамна на темава нема проблем. Само рачки за лопати.

16. baby-star

baby-star Популарен член

Od se dosega sto procitav na temata,mozam da zaklucam deka golem procent od snaite se dlaboko uvereni deka svekrvite ne si gi sakaat svoite sinovi.
    Znaci jas razbiram se,ama ne moze da ocekuvate pocit i podrska od svekrvata,koga od sam start imate odbivnost i negativen pristap.
    Na kraj kraeva jas i kon nekoja nepoznata zena se odnesuvam dostojno i kulturno,a ne pak sprema majkata na mazot da imam degradiracki i necovecen pristap.
    Vtoro nitu edna svekrva nema obvrska da vi cisti,gotvi ili pak cuva deca i dokolku istoto ne go napravi,ne znaci deka ne e dostojna za pocit.
    Vo sekoj slucaj covek na necovecnosta treba da vozvrati so covecnost, vo sprotivno ne e nisto podobar od onoj koj pokazal necovecnost.
    Dokolku ja nema pocita i tolerancijata,a nestrplivosta i tenzijata samo raste,samo bespotrebno ke si go unistuvate vaseto sekojdnevie.
    Drug moment sto sakam da go naglasam e deka sekogas,ama bas sekogas nasite roditeli se vo pravo i se bezgresni,no koga se raboti za sprotivnata strana sekogas se vinovni roditelite na mazot.
    I nikako ne znaci deka ako sinot se zenil,poveke nema nikakva vrska i obvrska kon svoite roditelI,braka i sestri.
    Brakot e edno,no roditelite se sekogas roditeli.
    Zatoa treba dobro da se razmisli pred nekomu da se dade osuda ili navreda.

Amore, simply-red, mimiiiii and 3 others like this.
  17. Unique.chick

точно така Imelda, вечерта малата ја однесовме кај мајками , бидејќи Она не ја ни знае ќерками ја видела 2 пати во живото, никогаш не ја земала во раце, не знае да ја пази , не знае да ја заигра .. И самата си кажа дека нејзе и било страв КАКО КЕ ЈА ЧУВАЛА ДОДЕКА СПИЕ. Јас ја однесов кај мајками бидејќи по мирна ќе ми е главата, знам дека е на сигурно и да плаче мајками ќе знае како да ја смири.
    Свекрвица моја не изрази желба ни да ја види ќерками, ни едно парталче и нема купено ни 100 ден и нема дадено. За нова година ни едно пакетче не и даде. Епа БОЛИ кога некој ти се прави лизна мазна а всушност позади сетоа тоа има некоја намера.
    И НЕ не ми направи генералка во станот, доволно сум способна и зрела сама да си средам, убаво кажав дека таа одеше по мене, ми бришеше прозори со марамици. И не таква помош не ми треба кога ќе одам јас понекого и ќе чистам пак. Муабетот беше зошто се здрви за фотеља откако дојде мм, ајде да речеме муабет правела ама женава уста не отвори.
    Има многу делови и многу работи што не се напишани овде и што не сакам да ги напишам, како што кажав одеше по мене глумеше дека ми помага само за да ме придобие, бидејќи јас ја знам каква е, постојано беше дома додека свекорми е на работа таа беше сама, и кога ќе отидевме ние на гости наоѓавме све и свашта под кујната, немиени тенџериња и се и сешто. Мм викаше по нејзе а јас го замолчував ајде викам јас ке средам, но мм пак беше во право по цел ден дома седи што и е работа, што прави по цел ден.. и на крајот излезе на виделина што правела и како правела.
    Не и ни придавам значење , таа за мене е само мајка на мм и толку, ако ме праша нешто може да и одговорам или да им помогнеме за било што. Живеење заедно не сакам, и лигавење вака-така било возрасни се и сами нека си донесуваат одлуки, мене не ме интересира.

midnight.flower and tessie like this.
  18. tessie

tessie Форумски идол

Праев некоја мини ретроспектива низ темава (ама мини, многу наназад не одев), а и од искуствава околу мене од реалниот живот и ... значи јака им душа на женине што си се со маката, ама проблеми од типот на „Ми купи накит, ми рече марка е а тоа да ти бил Дуки Дасо“ шо кошта трицифрена сума у денари... или пак „ама она не ме сака како ќерка“ или пак „ама она си ја сака ќерка и`/ ама она не ни` препишува куќата маж и` што ја правел/ па не ја тера золва ми да се мажи“...

доаѓам до заклучок дека, ако им придадам важност на проблемиве, собери-одземи, не лоша, олош ќе си ја направам свекрвата. :D Па колку ситни маани успевате да им детектирате кај свеки моја многу од тие работи неприметени поминале. Си се извади она, дете ѕвездајлија што ќе беше...

Ах бре луѓе, што му фали на Дуки Дасо? Мене ми се марка и пол. Цените не се солени како пример за Сваровски кристали или Мисаки бисери, ама и тие имаат мошне креативни модели. Па мене кога ќе ми купат нешто од таму, јас се подмо*нувам од среќа не па да им замерам. :D :$ Па уште да ми го погодат моделот. Презавиткување у фолија и чување за посебни прилики работава. :rofl:

Пак ќе напоменам, ова не се однесува на тие кои навистина имаат проблеми и со кои си се имаме разберено. Барем дотолку ме знаете, на тие кои мислам дека претеруваат им го кажувам одма. :)

Има жени што им се смеат на други жени кои го гледаат Величенствениот, а ситуацијата дома им е Величенствениот и пол. Слобода или смрт. Ни мајка, ни шајка, ни снајка се признава. До крај! Параноја влада ко во султановиот сарај. Не е возможна варијантата едноставно убаво да се помине кој верува во неа се смета за човек со розе наочари. Убиј за да не те убијат. Дал` со збор дал` со ишарет. Па интриги па чуда. :D И таквите кога ќе ми искоментираат во стил нешто за турскиве серии, ја им викам „На вас животот ви е турска серија па немате потреба да ги гледате. Ама камо од малку повисоко-буџетните да беше.“

Glasna, Amore, Troi and 2 others like this.
  19. Unique.chick

Уште нешто сакав да додадам но ми поминало времето за редактирање.
    Не беше тука кога се роди малата, не беше тука кога правевме крштевка, не беше тука кога прооде, не беше тука кога наполни една годинка, ниту изрази желба да биде присутна на некој од овие настани.
    И сега треба да и ја дадам ќерками,треба да ја слушам како се лигави мила на баба ова она. Епа луѓе јас не можам, и она е мајка ама и јас сум и мене ме боли за моето дете, јас не го најдов на улица туку го родив.
    Не беше тука кога највеќе ни требаше да ги сподели сите среќни моменти со нас, најмалку ми треба сега да ми се прави дека чисти,готви и сл. Освен тоа за тоа време додека не беше тука мм имаше и тешка сообраќајна несреќа, ни тогаш не се јави, а знаеше беше известена секогаш за се.
    Ајде и на мене не ми била потребна ама на син и ? Зарем не помисли како син и се чуствува сам без никого ни мајка, ни татко.
    Многу е лесно да фаќаме сеир од страна, на некого да му речеш еј кога ти чистеше арна ти беше. НИКОГАШ не ми била арна и нема да ми биде, можам само официјално да направам муабет со нејзе и сл.
    Никогаш нема да биде ни баба на мојата ќерка бидејќи НИКОГАШ не се ни јави да праша како сме , како е малата , можеби затоа што и мм не ја гледа како мајка. Таа тоа го знае, знае дека мм не попушта па ајде јас наивното детиште, нормално и дека нема да попушти и мојата мајка да си прави иди ми - дојдими де на 1 година, де на неколку дена и јас ќе имам поинакво мислење за нејзе.

Толку од мене.

kikav likes this.
  20. cecilia

cecilia Популарен член

Свекрва ти е посебен случај, не и се замарај.
    Греота маж ти што израснал со таква мајка ама тоа ти е

tessie likes this.