Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    stefi23m

Како тие се понашаат со нивен син не е твоја работа, АЛОООО. Нивна си е. Твоја си е како се понашаш со твојот. Мт не се жали како што гледам. Си требала да си ги препознаеш приоритетите на време и богат син единец да бркаш со мајка и татко во дом да не ти бидат вака сите криви.

Или ко шо ја кажа еднаш Ангел магичната формула: богато дете од дом, без родители, роднини, браќа, сестри, без ништо oсвен само негови пари и имоти. :D

На AngelOfArh и Emotional123 им се допаѓа ова.
  2. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    потполно си во право!!! памет за друк пат ;)

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  3. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.716
    Допаѓања:
    9.456
    По се што прочитав овдека,давам поддршка за снаите,а и совет кога знам што би можело да помогне :) .
    Сверкрви ќе бидам кратка и јасна Р А З В А Л И Л И СТЕ,во негативна смисла ,ова на Балканов сите бракови горе доле уништени од свекрви бре:emo: .
    Да не ни текне за мажење после ова,работава :|

Сега да кажам еден совет ,моето скромно мислење е дека мора да има рамноправност во бракот не само за финансии секако,но жената мора има свое место во бракот ,а мажот не може исто да се однесува кон своите и да дава за се и сешто пари без согласност од сопругата,оти таа му е најблиско семејство,со неа основа дом,сопствено семејство.Мора да се борат жените за своите права.
    Така е и божјиот закон,човекот ги остава своите родители и се прилепува за својата жена и тие се веќе едно,нема јас посебно,,ти посебно!

На Anyshka, tessie и stefi23m им се допаѓа ова.
  4. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.907
    Teси, не ми е јасно што толку се замараш, на кој што си докажувате. Ти со своето, таа со нејзиното и толку. Цел ден ви помина. Коментирате нешто што нема да се смени. Бидејќи проблем се решава ако се сака и дефинитивно не на форум. Членката најверојатно дошла да си каже што и лежи на срце и тоа е тоа, а не нас навистина да не прашува, демек стварно ќе и го решиме.

На Anyshka, pikolino, andromedae и 3 други им се допаѓа ова.
  5. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    Таа ми се обраќа и јас и` враќам. Не ќе се правдам ваљда како ми поминал денот и зошто сум пишала.

На stefi23m му/ѝ се допаѓа ова.
  6. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    ако беше така лесно да се решаваат проблемите, немаше да постојат вакви теми, ама за жал не е!!
    не ни останва ништо освен да си ја олесниме душичката, а тие што осудуваат, во секој случај ќе го прават тоа, без разлика каков е проблемот, и дали воопшто е проблем

7. stefaneli

stefaneli Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2011
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    17
    Ама ете има и како мојот што не сака да се одлепи од мајкаму,а за предходната жена се одлепил па дури и стан купил да е што подалеку,а со мене ги лупнал парите од шупа да направи палата па сега ке ја трпиме при толкава куќа,изговор му е дека ако ја ставел на друг спрат посебно бетер ке била лоша,луѓе се оставаат за да имаат среќа со семејството кое ќе го формираат мојов и покрај тоа што се изгорел еднаш пак дозволува иста грешка да му се случи,да му пропадне и овој брак,нема живот кај што има змија свекрва. :devil:
    Се чудам како не му е жал така да гледа кога се нервирам,мојата мајка така да му прави очи нема да ми види повеќе ова као работава батали ја,ама животот не е еден ден.

8. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Животот не е еден ден ,но за жал е краток, за го трошиме на глупости.Свекрвати е може змија, но и тие си го штитат потомството.
    А тоа, што на мажот ти не му е жал , не ти посветува доволно внимание , што си му втора сопруга, е друга тема.

9. stefaneli

stefaneli Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2011
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    17
    Од кого го штити синот?од сопствената жена што му пере,чисти,готви деца ќе му раѓа,кига ке умре мама кој ке го штити,и зошто воопшто се женеле ако требала мамичка да ги штити!
    се штити мало дете а не маж на 50 гид

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Вистинската мајка ги штити децата дури е жива.За неа тие секогаш се деца , без разлика на годините.
    Колку повеќе старееме толку повеќе ѓи сакаме.Плачеме со нив , се радуваме со нив.Секоја нивна болка е и наша, и секоја нивна радост исто е и наша.
    Само треба да ги пуштиме да бидат свои.Да имаат свој живот, да не се мешаме во нивните одлуки, без разлика дали тие ни се допаѓале или не.
    Колку порано научат да се осамостојат толку подобро за нив.Кон тоа целите да бидете самостојни да не зависите од никого и успехот е неизбежен.Верувам ќе бидете среќни, и вие и вашите родители .

На stefi23m му/ѝ се допаѓа ова.
  11. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.716
    Допаѓања:
    9.456
    Стефанели,а зошто тој не е веќе со првата жена?Мислиш од арно што и било се оставиле,помисли само малку?Нема магично решение,постои искрено решение да седнете да разговарате и да се вреднуваш и цениш себеси верувај ми од тоа се сите маки што трпиш мамин син и мајка му ја трпиш колку и он што не ја трпи,по ова што го пишуваш.Имај гордост покажи заби дај му ултиматум или ќе си му на прво место во животот или нема место за него во твојот живот :!: .Ти не си на улица најдена некој да те малтретира и да се изживува,твоја вина е што сама се повредуваш и трпиш.Ова не сум го доживеала баш како тебе но имав еден мамин сега ми е бивши кој дозволи мамичка да решава место него и мојот одговор беше крај засекогаш меѓу нас!
    Друго ,тука на Балканот имаме нереална слика за бракот,знам дека секој нема можност да живее одделно од сверква и свекор а би било пожелно сами да живеат.А многу тинтрење на маж и трпење свекрви вештерки не е на арно за никој,не само за сопругата.Тоа е мојот впечаток.

12. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Рече дека имате голема куќа, таа има пензија, значи има идеални услови да живе сама и вие да сте и во близина, бидејќи е во години.
    Значи единствено што треба е да го убедиш мажот ти.
    Дали ќе ти успее не знам .Но едноставно е .Биди отворена.Кажи си што ти лежи на душа.
    Дека таа ви е пречка за среќен брак ,дека те притиска со своето однесување, дека сакаш барем да се обидете да речеме одреден период,месец ,два , како ќе ви оди.
    Јас би те советувала и со неа да направиш муаебет.Не и префрлај за ништо, посебно не го споменувај пропаднатиот брак на мажот ти,(можеби вината и не е нејзина.)и се разбира не ја споменувај ни золва ти.
    Значи побарај првин тоа да биде на одреден период.После ќе се навикнете работите ќе си дојдат на место и може мажот ти нема да посака повеќе заедница.

13. stefaneli

stefaneli Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2011
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    17
    Драга hermosa,поранешната не е со него баш поради тие кавги и мешања од неговота фамилија мајка ,сестра ,татко,напочетокот направил спрат и се одделиле меѓутоа бившата не сакала ни на спрат да живее па купил стан.Подоцна работите не се одвивале добро меѓу нив дали поради неговите или нешто друго незнам,сепак мислам дека неговите се мешале и му ја полнеле главата иако не смееле да припарат во станот,тој после се враќа во ќуќата ја руши од темел ја реновира и ја става најкаму да живее со него,јас дојдов и наатанаа приблемите,имаме решение не е да немаме друг спрат ама што толку го спречува да се иделиме неможам да сватам цела недела,си ја тупам главата затоа фојдов и на форумов да побарам бекој совет или мислење,си размислувам дали помалку му значам и од првата,зошто на неа одма и направил спрат па фури и стан,а сега има услови несака да се делиме од мајкаму,ба првата ножел да и го удоволи тоа задоволство мене не,тој ми вика џабе и да се делиме бетер ке биде,мислам дека само му е изговор.позз

Виножито ри благодарам на советот,сум пробала да подголрнам некои нејзини глупави испади и зборови,сум и простила и сум птобала со фино,но се беше залудно таа нема да се смени на нејзини 70 и кусур години колку ги има,ниту со арбо ја бива ниту со лошо со неа,јас не барам да ја исфрли туку да ја одели па сите да имаме мир и спокој во душата,утре здравје ке дојде и бебе зар и тоа да расте во таква средина кај што нема мирен живот,има простор се има пари ама ете никако да се убеди дека секој сака свој мир,немам ни една трма на разговор со неа се се сведува на нејзино командање или пак ако глуми неколку дена тоа е од радозналост да дознае нешто.

14. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    stefaneli, кога маж ти се иселил со бившата му сопруга работите пак не се одвивале добро и се развеле. Можеби баш затоа несака да се одделите, сигурно му вршат поголем притисок. Можеби тоа не му е само изговор. Размисли добро, ти посакувам среќа и да се решат проблемите :*

15. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    а ова си во право, не треба децата да се делат. НО, во реалноста имаш неколку случаи:
    Пример 1. Родителите на двете деца подеднакво им помагаат, но за тоа колку на секое дете му се дало, си знаат само тие, бидејќи пред се тоа се нивни пари и не мора извештај да поднесуваат пред децата и нивните снаи/зетовци. И сега , тука се јавува коментари или зајадување, односно сомнеж дека едното дете СИГУРНО зело повеќе...и така почнува;
    Пример 2. Кога имаш не фер родители или кога родителите имаат деца од претходни бракови, па си ги фаворизираат тие деца. Вакви имам три случаеви што ги знам. Целата заштеда од се што имаа во вториот брак, ја дадоа на децата од првиот брак, а овие од вториот брак си останаа со прстот во уста; или пак, кога родителот нарочито му се посветува само на едно дете, кое го фаворизира многу и тоа добиа се.Тоа е животот; и
    Пример 3. Кога од сите деца што ги имаат, можеби некое а понекогаш и сите деца не израснат во доволно созреани личности, станат среброљупци, недомаќини, немаат почитување кон родителите, се оддадат на пороци.Е тогаш се разбира дека ретко кој родител ќе ги награди сите деца подеднакво.

И нешто што пред некој ден го постирав, а е во врска со помошта на свекорот и свекрвата кон деверите или золвите. Знаќи не верувам дека во МК, постои снаа која не се посомневала дека е искористена финансиски од свекорот или свекрвата и се сомнева дека на нејзин грб тие ги помагаат деверот/золвата. Ама од она што го читам, па и од она што сум го слушнала, изгледа и тоа бива.
    Stefaneli, што се случило со станот што го купил мт? Ако не, идете таму?
    Дали твојот споруг има брат или сестра? Ако има, тогаш битно е на чие име се води куќата. Не знам, нагаѓам, можеби и затоа не се оделува д свекрва ти, која можеби е сопственик на цела или на дел од таа куќа?
    Capisci?

16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Е ова е типично за нашево општество. Абе сите на купче, кој на прв, кој на втори, некој во подрум или преден и заден влез. Ама битно :!: сите под ист кров. Аман бре луѓе. Па со парите што ќе ги вложите во таа куќа за да бидете "big happy family" би можеле да си купите станче само за вас или да си направите куќа на еден спрат која ќе си биде само ваша и ќе имате мир. А братот кога ќе порасне и тој ќе си спечали, заштеди, земе и кредит па ќе си напрви за него. Така да си направиш муабет со сопругот, а ако немаш право на глас, односно твојот збор не држи вода и не се слуша, навреме не си се изборила за своите права и не си рамноправна во вашата заедница. А тоа е вистински проблем за кој треба да се секираш, а не кој чистел, кој ручек правел.

На mimiiiii, Gea, poenta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.957
    Izvinete na lat, od mob sum. Jas od celiov muabet edno razbrav samo, Stefi i Stsfaneli, zamisli, imaat bogati mazi, masala rockfeleri, kupuvaat stanovi, gradat kuki za celo semejstvo ko iz shale. I seto toa sami si go zarabotile, daj zeni kazete ja magicnata formula, moite se csl zivot vo drzavni institucii na rabota, eve i jas sega, maz mi fala bogu zima ubava plata, pa odvaj 1000 evra ako zaztedime za godina dena da pocneme da renovirame na prolet i da napravime uslovi nasevo ni golemko semejstvo da go sredime, cunki nisto od damnesnite vetuvanja deka ke ziveeme sami. Da zemam da vi kazuvam ke recete ete kaj lezel zajakot i ke se piknete vo dupce od sram, ova li se problemi, ova li se pricini za posakuvanja smrt i najloso, ne ste mi jasni :x

На t-sweet, irena.1 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. stefaneli

stefaneli Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2011
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    17
    Ne posakuvam nicija smrt ako pogresno si me svatila,da mojot soprug imase privaten biznis i toa golem do pred nekoe vreme,ama toa e drugo,i stanot go ostavi na bivsata zena,kuka napravi na sestramu i ovaa starata od negovite ja napravi od temel na novo,no nikako ne saka da se deli id negovata majka,sega bas za toa se raspravav zasto ne ja odeli na drug sprat,i se spukavme mnogu mu vika na nea li ke i pravam,i sega imame privaten biznis ama pomal me kako porano,i veke mo doagja da se spaluvam i da si odam i toa odma,za da ne me maltretira nekoja lydacka nad 70 godini,e toa e mojata prijazna, koja ni malku ne e lesna.

19. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Значи,маж ти , еден стан оставил на бившата жена, кука и направил на сестра му :o (jа капа и симнувам на золва ти,блазе си и што брат великодушен има) и од темел jа срушил и изградил нова кука на неговите родители,а не сака физички да се одвои од маjка му?!
    Од овоj пост,добив одговор,дека тоj има сестра и jас мислам дека седенjето со маjka му на исти спрат е поради неизвесноста од идното решаванjе на имотно правни односи. Немоj да се лутиш,но ако е така,односно ако мирот яо куката се жртвува заради плус неколку квадрати,тогаш треба сериозно да го седнеш мт и да му кажеш два три збора.
    А наjбитно е,ДА НЕ СЕ НЕЕВИРАШ И ДА СИ ГО ГУБИШ ЗДРАВJЕТО,ради свеки.
    Добро stefaneli,го наjдов овоj твоj пост, и jaсно ми е,КУКАТА Е НА ИМЕ НА МАJKA МУ,и поради тоа,сакаjkи претпоставувам претходно да избегне други проблеми,сега влегол во трети проблеми.Нема воопшто да ти е лесно,но обиди се и него да го разбереш,и пробаj колку можеш свеки да ja игнорираш и да не се замараш со неа.

20. stefaneli

stefaneli Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2011
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    17
    Jas ja ignoriram skroz veke ne i pravam voopsto muabet ama pak bara nacin preku nego da prefrla i vregja,mozebi si vo pravo ako i dade sprat da ne si go prisvojat pa od taa pricina nesaka da ja deli i da i dade sprat kolku eden stan od 120kvadrati,neznam kako ke izdrzam od toa najmnogu se plasam zosto pocnuvam da pagjam vo depresija,a ne sakam so nea nikakov odnos ni dobat ni los,samo ignorr