Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. vichy

vichy Истакнат член

стефанели најдоброманерно ќе те прашам зошто воопшто си се омажила со маж ти?по пишаното маж ти создал и дал на претходната жена,сестра му и вложил во фамилијарниот имот пишан на име на мајка му(тој имот е заеднички на него и сестра му,доколку сестра му не се откаже од наследство во полза на брат и)и сега што тебе ти пречи што наместо на заеднички имот те пишал како сопственичка на бизнис? :o иако да имот си е имот,а бизнис е нешто што за секунда пропаѓа...сепак јас на твое место во согласност со сопругот би купила стан на ваше заедничко име и така си сопственик на фирма сигурно за 2собен стан можеш да си дозволиш од профитот,и ако сака сопругот нека дојде да живее со тебе,ако не сака негов проблем,зошто независно кој колку добил или ќе има итн.во целава ситуација тебе ти е најтешко зошто со толкав стрес тешко во блиско време да ти успее нормална бременост.на крајот на краиштата прашај се себе си што е позначајно кој колку добил од сопругот,мајка му како се иживувала со тебе или твојата лична здравствена добросостојба?сепак ти најдобро си занеш за себе и секое добро.

2. hermosa

hermosa Популарен член

3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Жено свати дека законски се должни до 18 години да го издржуваат другото дете!! И 3 стана можат да му купат ако скаат ти немаш право збор да кажеш!!!!! Мене да си ми снаа, и да ми го кажеш ова дека родениот син (16 годишно дете ) ти смета има и тебе и маж ти низ врата. Сакавте брак? склепавте дете? Епа носете се бе со одговорностите. Па не се родителите отворен ОК кредит па само да ги цицате. А за тоа кои се други проблеми, можам мнооооогу да ти наведам, според кои твојата злоба и користољубивост изгледаат МИНОРНИ. И те молам скартиси го малку јазикот и пази како се однесуваш на форумов.

baby-star, tessie and Cka like this.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Никогаш не ми било јасно како може некоја од надвор, се омажила за еден од синовите, и само заради тоа што се омажила да кажува како да се дели туѓиот имот. Абе затни се таму, маж ти има уста, негов имот, негови родители, негово наследство. Што има снаата да кажува за туѓ имот?
    Мислите дека ако сте се омажиле имате право сенешто да кажете, но пазете до каде одите.

tessie and nena2010 like this.
  5. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

А вие не мислите дека малку претеравте ?

Anyshka and stefi23m like this.
  6. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Епа еве....1 чекор си го направила,игнорирај ја,замисли си дека сами живеете,не очекувај ништо од неа-ниту помош,ниту добар збор....времето е во твоја корист...
    Не си прави проблеми со мт,полнејќи му ја главата со муабети против мајка му...каква таква-мајка му е...
    Имаш кров над глава-тоа што он се „расфрла“со станови и куќи за другите-не е твој проблем,секое семејство си има своја политика-кој на кого ќе му отплати дел од куќа и сл.што мислам дека тебе не треба да те засега.
    Гледај ти не се одалечувај од мт,со испади за финансиите и имотот...
    А старите...такви се...секогаш едното дете поарно поминува во животот,а другото не може само без помош од мајка,татко,брат....секогаш е така....
    Золва... ми се таа беше по „необезбедена“-старите се таму даваа,мм гледаше ама...молчеше...му беше криво што еднаш не ни понудија самите финансиска помош за било што да ни требаше...
    Ама,од денеска гледано,фала им што не ни помагнаа за ништо,со тоа само не мотивираа самите да се бориме и избориме за сето ова што денеска го имаме и тоа е само наше-никој нема да ни удира во нос дека ни дал или помогнал...се одделеивме од старите и станавме луѓе...
    Кога човек има желба да успее и самиот Бог му отвара врата и му помага.

Anyshka and simply-red like this.
  7. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Конечно нешто асално човек да прочита во последниве страници од темава.

Anyshka likes this.
  8. stefaneli

stefaneli Истакнат член

Тоа незначи ако си туѓо и си отишла во туѓа куќа да бидеш роб.Јас ја игнонирарм максимално но сепак на било каков начин бара рчки и го врти против мене,па тој не е дете да незнае да разграничи и пресече со кого сака да живее,мајка си е мајка ама жена е жена,тоа не е исто,ама кога си во една кујна и исто купатило колку и да игнорираш џабе,не вреди,бега таму во соба кај нејзе се затвора кога син и си доаѓа од работа а дотогаш мислиш светот го освојува по црла куќа,епа пд таткт ме вади тоа лицемерие и глума,зарем му одговара на мм да изиграба дека е слеп и да прави како ништо да не се случува,со секој наш разговор ме убедува пушти ја луда е не и се нервирај,како да не се нервирам,како да останам нормална. stetiskop едно огромно браво штом си се одделила,нема поубаво нешто од тоа,и јас сакам да се одделиме ама џабе тој несака.

Anyshka likes this.
  9. tessie

tessie Форумски идол

Да чита некој странец ова што разбира македонски има да ни` се испука од смеење за очекувањава... :rofl: Над 20 години да си и да очекуваш родител да те финансира, а особено пак штом си створил свое семејство. Па ај свој, па и туѓ родител да очекуваш да го цицаш. И за смеење ни` е оваа наша несамосталност и алчност. :D

cecilia, nena2010, Cka and 2 others like this.
  10. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се „одделивме“,сама не се одделив....значи треба да дојде до толку големи проблеми што самиот маж треба да мупукне филм и да се оддели со сопругата и децата.
    А желба на сите снаи се да живеат одделно од старите....
    И да ,се одделеливме под кирија,која сами ја плаќавме,и оброците ни беа сиромашни и одмор не видовме и 1 кг месо го готвев на 5 пати.....сето тоа не поттикна да работиме и дење и ноќе за да започнеме да градиме наш дом....
    Само што секоја снаа нема да сака да се оддели за да седне на маса каде што ручек е 1 пржено јајце и вчерашен леб,туку ќе бара пари од старите,а парите не раснат на дрво.

Anyshka and fighter like this.
  11. Cka

Cka Форумски идол

АМИН!
    Прво ова да се научи, после писменост, и на крај дозвола за брак!
    Не може дете да гледа некој кој уште од мајка му не се одделил. (Важи и за мажи и жени)

tessie and nena2010 like this.
  12. stefi23m

stefi23m Популарен член

Za nacinot na koj se izrazuvam nemas pravo da zboras.ne ti dojdov doma da te navreduvam, pa tebe ti smeta. A so se odnesuva do ostanatiot post, da mozat da mu kupat so ke posakaat ama ne so pari od mm I moi.oti ako ne rabotam sega neznaci deka I utre ke bidam bez rabotA. I bravos na sposobnosta, od nekolku postovi zakluci deka sum zlobna.
    i so ste se zapnale za mojata koristoljubivost???oti ne gledate od drugata strana???ne se tie koristoljubivi, sakaat da gi iskoristat i parite i dobrinata na mm???

13. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Ве уплашив снаи со мојот предходен пост?
    Се замисливте дали можете тка да функционирате-со такви оброци и многу одрекувања?
    Па размислете сега,дали е подобро да мизерувате во почеток на делењето,да створите нешто свое и да уживате после,или пак свекрвата и не е толку лоша жена за да морате да се лишите од она што го имате сега?
    Тешка одлука ,нели?

14. hristinnnna

hristinnnna Истакнат член

Абе ич нечини што на мои 15 години читам проблеми снаа-свекрва, али дека дома живеам заедно со баба и дедо и има некои проблеми, ме интересираше како функционира тоа. :call:
    Мама и тато се 15 и пол години у брак, и откако се вериле мама заедно живее со свекор и свекрва.И понекоаш ми кажува какви се маки има трпено заради баба, а ќутела само за да нема проблеми со тато.А мајка ми не е некоја мирна жена, бунтовна е, се бори за своето и многу ме чуди што молчела. :fubar: И сега има проблеми, али не некој многу големи.Имало денови кога ја гледам мајка ми изнервирана, и нормално криво ми е, али уште помило ми е што враќа сега, и тоа дупло,а и од татко ми има поддршка голема, тоа е огромен плус. :!:
    Друга работа..До мојота свадба има уште сигурно10-15 години ехее.Али едно сум сигурна уште од сега.Никогаш нема да и дозволам на свекрвата да ми се меша, да ми праи лошо, а јас да и ќутам и да голтам за добро на семејството, никогаш.Јас сега и за мали работи кога ми се мешаат домашните знам да експлодирам, а не па кога некоја сељанка ми се меша во бракот и ме вреѓа, а и мисли дека ќе и молчам и ќе и се клањам.Море ќе ја отерам у три пизе лепе материне, па нека се жали и на судот за човекови права ако сака :rock: .А мажот, ако е вистински маж никогаш нема да ја поттурнува и нурка својата жена, па на крај краева не ми треба таков маж. :x
    И сеа коа ќе паднеме на муабет со баба, ќе ми подрече нешто, вака правиш сега а кај свекрвати дома нема така, јас и викам прво не живеам со свекрва, а второ она горното што го кажав.И се смее женава, што ќе прави хаха :$ :D

Anyshka likes this.
  15. baby-star

baby-star Популарен член

Znaci ti ne rabotis,zavisis od parite koi gi zarabotuva toj,po difolt tie se negovi pari i moze da dava i na brat i na majka.
    I daj prestanete veke ednas so ljubomornite ispadi sprema ostanatoto semejstvo na mazite,bidejki tie zasekogas ke mu bidat semejstvo,bez razlika dali toa vi se dopaga vam ili ne.
    Ne mozam da ve razberam,si mslite deka otkako ke se omazite mazot po sekoja cena treba da go otrgnete od sopstveniot brat i roditeli,a nekoj samo uz muabet da gi spomne vasite vednas za vrat ke se fatite.

16. vichy

vichy Истакнат член

девојченце ме изнасмеа :D ,а бре девојченце независно што си 15год.еве и јас до мои 29год.така сум размислувала,сама заработував и си мислев нема шанси свекрва да ми се меша у штипки,ќе живеам со маж,подалеку од свекор и свекрва,и што ако се омажив и живееме во нивни стан во кој 2-3месеци годишно се врткаат и киснат со нас,кога и кога не се тука синот на телефон се ги известува кој што јал,што жената зготви,му рече-пререче и за се бара амин од мам+дад.што се не трпам од нив,додуша ај не е толку мачно можело бетар да ме начека,но мене моите не ми командале за ништо во живот,ми пререкувале да ама со муабет или дури караница сум си стоела зад своите ставови за сега да ме гази сопругот на чело со неговите.муабетот ми е сите се надеваме дека ќе е ни тече мед и млеко во бракот,но ретко кога е така,еве и форумот е доказ за тоа.и памет во глава кога се бира сопруг за навек,јес да велат кој бира мастру....но поарно сам среќен со себе си отколку несреќен со сопругот,мајка му и татко му и уште понекое потесночлено семесјтво. ;)

17. SV1911

SV1911 Форумски идол

Хаха ме изнасмеа. Истиот муабет беше и каj мене. Морам да се пофалам дека си останав доследна на зборот. Ама како ќе си jа наредиш, така и ќе биде. ;)

18. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Е што му со смеете на девојчето?Таа со своите 15 години,така размислува,имала пример дома и си донела став за тоа што ќе трпи во животот ,а што не.
    Мене ме израдува со нејзиното сознание каде со своите 15 години успеала да „види каде лежи зајакот“ за разлика од некои тука кои целата вина ја фрлаат на свекрвите.
    Цитирам--А мажот, ако е вистински маж никогаш нема да ја поттурнува и нурка својата жена, па на крај краева не ми треба таков маж. :x--

Па ...многу убаво кажано нели? И покрај нејзините 15 години.

Daydream and artemidis like this.
  19. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Темата стана почитана и од С.Д.К.
    Секој ден има се повеќе и повеќе мислења.На некои сум плачела,но признавам и сум се смеела.
    Врз основа на нив, би можело и драми да се напишат.
    Дајте и можност на лубезноста,почитувањето,човечноста.
    Не ставајте на памет дека ако имате свекрви, мора да имате кавѓи, и она наше традиционално верување дека нема полоша жена од свекрва.
    Никој не пиша дека свекрвата и е подобра од родената мајка.
    Сум видела како се грижи една мајка за девојка, а истата таа после стана снаа, и како се грижеше свекрва и за неа .
    Туууу само На Малечата Невеста и се погоди свекрвата :lol:

20. tessie

tessie Форумски идол

Ај со помин да е... убав викенд. :D И ја се замарав со случаиве ама Summerlover ми ги отвори очите на време. :D

За жал овие случаи не можеме да ги превоспитаме, секогаш ќе мислат дека треба свекорот и свекрвата све да им дадат, на други нивни деца и фамилија да заборават се` додека животот не им удри една воспитна па да изгубат и тоа што имале. Снаа им дошла, ееејјј СНАА. Нека се среќни море што им дреме дома и мрчи и хејта по цел ден... да не заигра стапот дренов... :D

Во меѓувреме... ;)

после прочитаново на темава i know I will. :rofl: :lol: :rofl:

baby-star and Summerlover like this.