Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Marna

Marna Истакнат член

Различни луѓе - различни табиети... од се што се изначитав, неможам да се изначудам за се какви не глупости си го нарушуваат мирот во куќата некои луѓе... кога се сака се се може, а и кога се мора пак се се може... сите треба да си сносиме лична одговорност за сопствените постапки и избори во животот, а и од најбезизлезната ситуација има излез, со малку одлучност и храброст...

pikolino and ciribiribela like this.
  2. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Вечерва ќе има филм Свекрвиште на Мтв 1 ај да видиме барем може ќе научиме нешто. :D

SimonaTino likes this.
  3. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Абе жени кога ве читам ми иде да се смеам на глас. Ај вака ... Кога размислувате за мажење не размислувајте само за лјубов кон сопругот ,размислете и за тоа каква свекрва ке имате во иднина (барем за оние кој веке подолго време се во врска си ги знаат однапред свеки какви се)

4. stetoskop

stetoskop Форумски идол

ЕЕееее,па нема да се мажиме со свекрвите,па да мислиме на свекрвите ццццц...
    Значи ако е дечкото се ок,а мајка му е „лоша жена“,треба да го оставиме дечкото?
    Не треба многу да се притресуваме на свекрвите,они нека си тераат нивно,ние наше и готово.

5. artemidis

artemidis Популарен член

Извини вака, ама ајде кажи ни ја тајната на твојот прекрасен брак. За што размислуваше ти пред да се мажиш? Ако добро се сеќавам ти беше таа што е СРЕЌНА ШТО НЕМА СВЕКРВА
    на 6 11 2013 имаш напишано
    Се фалеше како мажот ти и деверот ве слушаат само тебе и јатрва ти, кажуваше колку сложно семејство сте, за после 1 месец да кажеш дека сте се испокарале и треба да се делите.
    Срамота е и греота да се смееш на маката на луѓето.
    И не си во право дека треба да ја бираме свекрвата. Јас родителите на маж ми ги запознав на веридбата. И немам никаков проблем со нив. Знаеш ли зошто? Затоа што не се мешам таму каде што не ми е местото. Тоа е фамилија на мажот ми, тој е мостот помеѓу нив и мене, мое е само да ги почитувам, сите останати работи си ги решаваат меѓусебно.

6. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Некој гледа свекрва,некој гледа куќа,некој да нема свекрва,некој да е финансиски јак мажот....а љубов,а,што беше тоа.....?
    Маж....?абе Елеонора....
    Туку се согласувам потполно со изнесеното,Артемидис,гледаш ти си повредна од мене,секоја ти чест.
    Не залудно само да се удираат во гради.

Niki92, Daydream, Agrona and 3 others like this.
  7. Angelce201

Angelce201 Активен член

http://boza.mk/2014/vistinska-prikazna- ... a-i-zetot/

Не верувам некој да ја нема прочитано приказната :D ... "Што ми е мило да ми е живо" така изгледа ова...Пу пу за снаата не се важи синчето да помага низ дома и ред друго,а за зетот ако :worried: :D

L-a-r-a22, Agrona and kikav like this.
  8. kikav

kikav Популарен член

:$

Така е од секогаш така и ќе остани секој си го брани своето
    :D :D :D

9. Glasna

Glasna Популарен член

Oпасна ни е Eлеонора,нема нема свекрва ама некако нај активна е на оваа тема :P

10. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Glasna likes this.
  11. eleonoramardzieva

Многу од вас ни се активни на темава а сеуште не се ни омажени... Просто прокоментирав зошто отсекогаш свекрвите ви биле криви а вие сте цвеке за мирисање ... Точно немам свеква но имам девер,јатрва ... ако човек сака со сите се сложува некаде попушта некаде му попуштат.Ама како се рекло нели ние млади нови сме па мора да е ние како сакаме . Понекогаш не е се во љубовта треба очи да се отворат. Многу од вас кажаа како кога биле дечко и девојка со сопругот се сложувале со него и идната свеки а сега кога се во брак опаааа свеки не чини сопругот е мамина маза епа отворете очи пред да се мажите бре жени.

tessie likes this.
  12. artemidis

artemidis Популарен член

Никој не рече дека немаш право или не треба да коментираш на темава за тоа што немаш свекрва. Она што мене ми засмета во претходниот твој пост, тоа и го потенцирав
    Тука има жени - снаи кои стварно имаат проблеми со свекрвите а тебе ти иде да се смееш на глас поради тоа :o Греота е да се смееш на проблемите на луѓето макар биле тоа и снаи. Да, не викам дека нема и такви кои си измислуваат проблеми и се замислуваат дека се принцезата на зрно грашок, па се им смета, ама тоа не значи дека треба да ги исмејуваме. Ако нешто не ти одговара, скокни го постот и крај.
    Знаеш како викаат „секоја планина со своја тежина“. Сите мислат дека нивниот проблем е најтежок, што е и човечки. Ние не сме тука да судиме или да се смееме туку амо можеме да дадеме совет или критика. Јас пак стојам на тоа дека се мажиш за човек, а не за неговата поблиска и поширока околина. Се бира сопруг, маж, животен сопатник, се друго е небитно. Ако имаш љубов, разбирање и подршка од сопругот, се друго е небитно, па дури и свекрвата.
    Немој да ме сфатиш погрешно, но ќе те замолам да ми кажеш што гледаше ти пред да се омажиш?

AngelOfArh, SV1911 and Glasna like this.
  13. eleonoramardzieva

Postot se odnesuvase na maminite "prcli" . Jas iskreno pred da se mazev podispitav kako i sto se zivee vo semejstvoto nivno (potprasav i sogragani-kako velat ako ima cad ima i ogan) potoa vidov dali mi odgovara na moite potrebi (mislam pocit,vnimanie,ljubov...) pa potoa se omaziv . Tocno ovde ima devojki so vistinski problemi ama kako sto gledam ne na site feminki im gi svakate problemite nekoi "lazat" iako imat vistinski problemi (barem taka mislam) nekoj imaat navistina problem pa se osudeni od vasa strana kako i da e jas samo prokomentirav deka treba i da se obrati vnimanie vo kakvo semejstvo se vleguva. Eve edna pesna procitajte go tekstot vo nea i pronajdete se mnogumina od vas (mislam deka i prethodno nekoja feminka ja imase postirano ako dobro se sekavam)
    http://www.youtube.com/watch?v=6nKDKAuFlMM

14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Чекај бе Елеонора, те читам и се чудам. Да во право си со тоа добро да се размисли со кој се стапува во брак. НО :!: треба да се мисли и на условите во кој ќе се почне брачниот живот, а не само луѓето. Џабе мажот е добар и свекрвата и останатите од заедницата ако се добри, ако во куќата се десет души, веројатноста за конфликт е поголема. Па мислам дека и ти си пример за тоа. Те читам во темата за донираме средства бараш донации, сте се делеле поради нерегулирани имотно правни односи. Еве зар не е ова твое:

Послека малку со смеењето од страна и сеир фаќањето.

15. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Човек кој не се нашол во непосредна близина на сличен проблем или нема разбирање стекнато како заклучок гледајќи од најмалку две различни преспективи ,не е компетентен да дава мислење за истиот.
    Госпоѓо воздржи се од давање коментари ако немаш нешто паметно да кажеш. Толеранција и премолчување не ги решаваат проблемите.

Он топик, кога сме кај толеранцијата и премолчувањето. Раководена според некое непишано правило на брачен бон тон, заклучив дека изворот на многу од моите фрустрации е ограничената комуникација на чувствителни теми која е злоупотребена од другата страна. Не сакам играње расипан телефон и добивање неконкретни дезинформации, уште помалку сакам да испраќам суптилни пораки. Но претпочитам проблемот за почеток да го дискутирам со маж ми а под дифолт долг период избегнував директно соочување со мајка му. На него оставав да го соопшти нашиот став во врска со некој проблем. Тоа на свекрва ми и одговараше. Често дознавам за работи кои се решавале во мое отсуство. Всушност целата моја воздржаност е заради ваквите подли потези. Ретко да ме прашаат директно за мое мислење во врска со некоја работа. Најчесто тоа е работа за која очекуваат да се премислам ( тие - свекор ми и свекрва ми ) ,а јас навистина немам намера да го направам тоа. Најмногу ме нервира решавањето на прашањето каде и како ќе се потрошат парите од домашниот буџет ( читај моите пари ! ) .
    За свадбата покрај останатото од моите добив прилично скап шпорет. Инсистира да го исфрли, т.е. да го однесе нејзинот во летната кујна за таму да готви ( иако веќе има еден таму, а сегашниот е во добра состојба) а мојот да го ставиме долу. Горе во мојата кујна јас шпорет немам и планирам да го ставам. Таа нема намера да ме поддржи во таквата идеја бидејќи е убедена дека таа просторија ќе продолжи да се користи само повремено за време на домашни слави и празници. Како дополнителен, сосема апсурден аргумент додава дека намера да готви на моето шпорет нема, дури и за кафе ќе земе плинско. Ама, не разбирам, тогаш која е потребата да го ставите шпоретот долу воопшто ?? Или едноставно самата на себеси е контрадикторна како и за многу работи (лаги :devil: голема голема лажга) во животот ?

Мислите ли дека премногу е суров мојот пристап ако следниот, броено можеби 10 ти по број пат, кога ќе ме замоли да го ставиме шпоретот долу да и речам "Пукни ?!!!" ... мислам, едноставно повторно да и кажам не.

Парите кои како подарок за свадбата ги добивме од гостите безмислосно ги собра. Секој денар адресиран на нас го прибира в џеб и јас и мојот маж(е) сме принудени како пубертетлии да бараме џепарлак. Непријатна ситуација е тоа еве јас да ви кажам. А за шпоретот, покрај тоа што сите пари ми се (беа :hai: ) во неа, а таа 2 пати неделно е на фризер, а во слободно време купув кошули , нема да можам да си дозволам нов за горе. Скапи се а и верувале или не таквиот поклон од моите за мене има чувствителна симболика.

Мислам, крајно време е да ја турнам по скали, ама пред тоа размислувам како да и дадам до знаење дека некои работи едноставно нема да се случат, друг начин покрај веќе испробаната вербална комуникација.
    Разумен начин ли е да легнам пред шпоретот кога ќе дојде по него ? Или да му платам на комшијата да ми го качи горе и да ја пуштам рерната во знак на протест ! :|
    Паметна не сум.

16. dushiche

dushiche Популарен член

Иако не сум мажена опкружена сум со проблеми снаи/свекрви така на некој начин сметам дека имам право да дадам совет и да се искажам.

Секоја чест како седиш мирна. Тоа за парите, како таа дојде до нив, кој и ги даде, како таа ги присвои парите од ВАШАТА свадба???

Како се осмелува воопшто да ти се меша во подарокот од твоите, таа да го користи иако има свој, а јутре задутре кога своја кујна ќе направиш да треба и шпорет да си купиш??

И каде е маж ти во целава приказна ?? Како тој реагира на целава ситуација?

Парите штом ги земала ( ако ги нема вратено) нема ни да ги врати, ама подарокот, викни си пријатели, комшии и качи си го горе.

17. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

"Благовремено" дознав дека земала големи кредити а потрошените пари на видело никако да излезат. Покрај редовните месечни примања имавме и дополнителен приход од земјоделие.
    Мислам дека не беше неочекувано дека нејзиниот 30 годишен син планира да се жени. Би требало да го планира тоа финансиски, ете таквиот момент ме тера на штедење. Наместо да купува по 3 примероци од бескорисни скапи работи, можеше да има скромна заштеда, за свадба на пример.
    Моите пари маж ми ми соопшти дека "отишле за доброто на куќата". И покрај ОГРОМНИТЕ НЕРВОЗИ по тој повод не ми преостана ништо освен да се помирам. Само сум длабоко навредена што мене никој не се консултира со мене во врска со таквата одлука.

18. chokolatce

chokolatce Истакнат член

lele xstrongerx znam tocno kako se cuvstvuvas...mojot primer e nesto vo toj konteks so mali razliki ama znam kako se cuvstvuvas. Prajme koalicija i plan vednas-jas tvoite ti moite gi resavas, moze?

p.s.jas i mm go resivme slucajot so toa sto se iselivme i poleka poleka se distancirame i sto da ti kazam sve probavme pred taa odluka i nisto ne funkcionirase. Vaka e najdobro

19. Cka

Cka Форумски идол

Оти имам чувство дека ти смирено ке поднесеш се, дека ке се однесуваш како што доликува на вистинска жена, која нема брзоплето да си го уништи бракот со реченици од типот на - а мајкати види ја каква е, и дека на крај се ке биде по твое, а они ке ти јадат од рака? Може сум станала пророчица :lol: Ама така ми личи работава.

20. tessie

tessie Форумски идол

XstrongerX, страшно е ова низ кое што минуваш, но мене уште пострашна ми е ладнокрвноста на мт по ова прашање. Каде е неговата потпора тука? Да ми простиш, но ко пасивен сојузник на неговите се однесува. А и ум за другпат, многу пари “под перница“ не се чуваат. Сте требале фино лепо во банка, па да ја видам нека ги извади.

Донекаде можам да го разберам твоето молчење, притисната си во ќош, немаш поддршка во овој став од никого таму, не те прашуваат ни за мислење, но маж ти ... неговото молчење е тоа што избезумува во ситуацијата.

Glasna likes this.