Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    Majka mi vaka velese ako se nema pari zaedno da se na edno mesto a za pari ke se snajdat sto zar site sme imale pa poleka poleka preziveavme nemora bogski da zivees zivej siromasno i vo sator ama srekno.

2. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    48.840
    ^Ја до некаде ја разбирам жената што рекла дека сака прво да се вработат и двајцата па после да се зимаат. На најдобрата другарка братот преку нок му текна дека сака да се жени.Он невработен снаата и невработена и не е од земјава. Свекрвава ај некако со пола уста рече ако се сакаат толку нека се земат ке стиснеме заби,но таткому никако нејќеше да прифати. Не се имотни живеат од минимални пензии 4ца. Буквално едвај за нив стига а не па да им дојде дома уште една уста за ранење па и бебе. Некој може ке ги осуди ,ама јас во потполност ги разбирам. Кога некој едвај крај со крај сврзува и едвај тебе те издржава и ти става леб на маса и ти дава некој денар за живот многу е несовесно да му донесеш уште еден човек дома на твој грб. Да, тешко е да се најде работа и сигурно никој нема да остане неженет/немажен до 50 години ама па со сила убавина не бидува.Боље ако се сакате стварно почекајте година две ако не повеке барем еден да најде работа па после свадба. Каде има права љубов и партнерите се сакаат папирот нема да им смени ако го потпишат подоцна. Срека братов на другарка ми се премисли па не се зедоа ,ама во мегувреме си отвори он приватен бизнис му тргна работата се надевам наскоро ке ги обере плодовите од таа работа па ке може да си се земе со девојчето. Во мегу време гледам и таа е при крај со факултет ке го заврши кај и да е па се надевам и на нејзе дека ке и биде полесно да се снајде во оваа државичка.

На Glasna и WORRIED.BT им се допаѓа ова.
  3. Madlina

Madlina Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    301
    Бидејќи мојава изјава те поттикна да си ја напишеш твојата приказна, ќе се доизјаснам малку околу тоа. Да, сметам дека не е лесно да почнеш да го делиш животот со некого и ова особено важи во позрели години кога си веќе оформена личност со јасни ставови за животот и нештата. Со самото стапување во брак го менуваш својот живот и се прилагодуваш на нов заеднички живот кој бара компромиси, толеранција, откажување.. И не секој ова може добро да го поднесе. За жал во мојава околина имам толку многу разводи на бракови, дури е неверојатно. Роднини, пријатели, соработници.. Работам во голема фирма каде 80% сме млади луѓе во 20тите и 30тите години и скоро секој трет е разведен. И што е најстрашно во најголем број од случаите се работи за брак по долгогодишни врски, кои кога почнале со заедничкиот живот сфатиле дека не се еден за друг.
    Исто сега морам да го искоментирам и твојот случај од ова што го имаш напишано, и неможам да се изначудам - зошто? Ако ти се точни годините на профилот, тоа значи дека ти на само 19 години по 1 година врска си се верила се твојот дечко и те земал да живееш со него кај неговите. Значи толку млада (не ги кажа годините на вереникот ама претоставувам дека се исто +-), на почеток на студии, мајка ти продолжува да ти го плаќа факултетот и да ти дава џепарац, а на родителите на вереникот им паѓа да ве ранат и да ги плаќаат сметките. Многу ме интересира што мислиш, дали твоите идни свекор и свекрва биле среќни со таа новонастаната ситуација? Што им дошла дома уште една уста за ранење, и верувам дека не е само храната туку и многу други екстра трошоци. Зошто ако купувале нешто за синот верувам дека не те двоеле тебе. И дали биле среќни што им е нарушен домашниот комодитет, зошто колку и да сте блиски, ти едноставно не си домашна.. И верувам дека како што ти едвај чекаш да се осамостоите, сигурно и тие едвај чекаат да си отидете од дома, да можат и тие да здивнат. И сега пак ќе речам, зошто било потребно сето ова? Зошто толку рано - да не речам со сила сте формирале таква заедница, едноставно можевте да си бидете дечко и девојка и сега кога сте завршиле факултет и сте почнале да заработувате, да почнете заеднички живот директно во ваш дом? Зошто си морала да проаѓаш низ непријатни ситуации, копромиси? Си имала среќа што луѓето се пристојни, па си немала проблеми како некои што тука пишуваат, зошто ништо чудно во таков случај и вашава вереничка врска да не го издржи тој терет...

На baby-star и Glasna им се допаѓа ова.
  4. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    значи живот во заедница?не не не,и пак едно огромно браво на сите што од х причини живеете во заедница :clap: уште 2 недели и готово со 3месечниот престој на мама и тато на мм,ќе славам кога ќе заминат :party: значи не ја можам да ја поднесам,секое сабајле одам во кујна и она се затрчува ко демек да ме послужи ало јас живеам тука и кога ја нема неа и знам што сакам да јадам и не сум саката да не можам да си подготвам сама ама не мора да ти го тутне она што и е пред фрлање+ќе го измеша со нешто ново онака во нејзин стил и секој појадок почнува со тоа како подостанатата храна да ја јадеме навреме или се расипува и да ја фрлиме,јас на 30год.прв пат слушам дека треба да се фрла,па и дете мало тоа го знае :o купува храна,глупости за по дома,се лигави ту на мене ту на син и,мисли купува/дава(а никој не ја тера ете тука и е лудилото до бескрај да дарува ствари некогаш ок некогаш ги одминала модата од кога она имала 30год.значи пред добри 40год.што било на мода дарува)па те поседува...не сакам да испадне дека претерувам но јас сум личност на која и значи приватноста и дома кај моите се знаело тоа за мене кога сум си во соба си седам сама и нејќам непотребно досадување,ама со оваа тука абе да мрднам во друга соба она мора да искоментира милата на мама што прави,каде оди :@ значи не ја можам за неа она е мајка за сите и ние сите бебињата од забавиште,знам дека треба да се фокусирам на убавите нешта од нејзините дела и се трудам но понекогаш премногу ми е,се осеќам како заробеник,осуденик без грев-освен ако она смета дека е грев што влегов во брак со син и,значи многу е тешко во заедница дефинитивно и кој си може на страна и раат да си,сега и сами не е најлесно но барем на раат си.

На kikav му/ѝ се допаѓа ова.
  5. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.477
    Допаѓања:
    10.927
    Vishy колку што забележав тебе ни арно ни лошо ти чини од страна на свекрвата,па и сите останати.
    Тешко да излезе некој на крај со тебе,а притоа да си го зачува мирот и нервите.

На SimonaTino и Dentina им се допаѓа ова.
  6. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    :D ќе ти ја пратам на гости може ти сакаш да се осеќаш дека си во забавиште повторно :D(да се насмееме малце)ианку јас и затоа пишав дека не сакам да делува дека претерувам едноставно ми се собра и морав да пишам,зошто реално и не е она некој голем проблем да треба еве преку сила да ја трпи човек месец дена,ама овие 3месеци тотално ме извади од колосек и колку претходно да ја ценев,поштував и се восхитувам сега злобно но така се осеќам едвај чекам да ми се тргне од пред очи зошто ај ќе потрпиш,потолерираш од почит спрема факт мајка на мм,жена во години ама некој нон-стоп да ти соли памет како треба и како не треба,па добро и мене не ми се допаѓаат многу нешта во новава фамилија,помеѓу познајници итн па не си го земам тоа право да им кажувам како треба и на крај на краиштата од каде и е правото да ме команда и кој и дал потврда дека нејзиниот начин е најисправен,ако купила премногу ствари не значи дека душата ми ја купила и ќе си игра со мене како и одговара...затоа пишав кој си може на страна,тешко-лесно,сам за себе и партнерот ќе си правиш придонесуваш а не се замешале сите и доаѓало до разводи и се случувале на крај разводи и уште да праша некој е зошто?епа затоа :(

7. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    152.099
    ова се вика нашол па зашол :x
    да си во моја кожа ,да треба ти да ја финансираш свекрвата и да и помагаш -усвет ке фатиш(не дека не ми дошло илјадапати :( )од презадоволени дури разгалени сте-без лутенје ама ни се водиш ни се тераш.

8. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    имаш право да си кажеш твое мислење како и јас што имам и нема потреба да ме убедуваш дали сум нашла и зашла кога јас си знам како ми е,инаку да се однесува спрема мене со почит кон мојата личност,карактер итн не да ќе ја ранам од мој пари земјата што би ја газела би ја бакнувала а не влагам дома она дрнда на тел.со другата снашка и ми ја бапка слушалката мене,прво може не ми се прави муабет со било кого а ако неа и се прави нека си прави со кој си сака и кога сака што има мене да ме меша ама не она го прави тоа и тоа е најисправно за сите,сезнајната мајка ми иде да избегам,смачено ми е веќе,живот во заедница подобро во затвор да си :(

9. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.394
    На Виши свекрвата ке и биде погодена,само и само ако-1.И' најде супер работа како што и ветиле
    2.Праќа пари и поклони од странство но не и паѓа на памет да дојде во сопствениот стан,ниту да се јави по телефон..
    и 3-то и не помалку важно да и дозволи да го руши проклетиот зид помеѓу незнам кои соби,зашто виши си има планови со собите во станот на свекрва и(бај д уеј,што бидна со тоа?:)
    Ете,толку е едноставно..Срцка е она и не бара многу,не знам кој дел не е јасен 8)

На awl, baby-star, WORRIED.BT и 2 други им се допаѓа ова.
  10. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    фаќај сеир комотно,само да не се сврти тркалцето и оп и ти да нагазиш со газето во колцето :D
    1.инаку за работата ми е гајле се виде што луѓе се трчи-лажи,и пред да работам кај пријателот нив омилен си имав работа со сопствен труд добиено е сега што ја пропаднаа фирмата јбг :(
    2.пари и поклони не благодарам,а за станот што сака нека си прави во него доколку не ми досадува мене не ми е гајле,
    3.зидот нема да го померува ама ете решила цвеки балконите да ги дозидува така се добивало на простор додуша што сака нека си прави нејзин стан нејзини желби и пак ќе се повторам доколку не ми досадува не ми е гајле,
    е сега проблемот е што ми досадува на секаков можен начин,од дома не излегува и мора да истура не некој,маж и од неа дома не се прибира,син и на работа и дома-надвор е сега снашката е дома и мора на неа удри мавај,со вакви свекрви тешко зедница кој што сака нека коментира има право.

11. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.394
    Бев да ги земам пуканките ,sorry.. :lol: Колцето? Што е по ѓаволите тоа? :^)
    Не ни кажа за зидот,нема да можам да спијам :worried:
    П.С..редактирала,ке спијам мирно

12. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    ништо диајзепам и ко бебе ќе си спиеш :D

13. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Мора ли дискусиите во ЦИНИЗАМ и меѓусебно надмудрување да се претвораат?

14. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.360
    И ја накачија пензијата на свекрва ми. Арно ама, и во домот и накачија цената ама бааги за повеќе. Сума сумарум, со финансиите нејзини со кои располагам и плаќам чување/станарина, ситници кои ги викаат како некој да дојде да ги ошиша, да им исече нокти, да ги лакира кој сака... се ситници ама не ги баш ситно наплаќаат, плус средства за лична хигиена, плус партали. А тоа што перат се живо на вриење, пишам пари за партали секоја недела. И се прашувате што ми е проблемот нели?

Епа, ако тој стар партал не умре до нова година оваа година, од нејзини финансии само нема да стигнат за наредната. Ќе треба или да ја местам на поевтино, или да доплаќам од свој џеп, или да ја задавам со свои раце кога веќе од толку инат соберен во неа не може ни да умре :fubar:

15. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Префрлете ја во некој дом што е поефтин, тоа ти е, секој според џебот.

16. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Како можеш вака да посакуваш некој да умре ? :o :o :o

Да се работеше за мајка ти исто ќе мислеше ? :x

Абе сум гледала 90 и кусур годишен човек како се бори за живот, не му се умира.
    Па, дури и мало животно, бега, сака да преживее...
    СЕКОЈ се бори за својот живот, никому не му се умира така.
    Лесно е да речиш, ај умри. Е, умри де. Ако се умираше од збор. :x :x

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.561
    Допаѓања:
    181.007
    Мислам дека си некаде во странство ако не се лажам ,едно ке ти кажам само
    Биди срекна што некој друг го прави тоа наместо тебе е сега ке платиш па ке платиш што мислиш без пари ли некој ке ја средува ако сакаш да ти останат парите не плакај земи си ја кај тебе дома и чувај си ја па да видиш како се бришат г***а ке ти се згнаси лебот што треба да го јадеш ,а за умирање ете не и е дојден денот не ја сака господ уште сега но немој не паѓај толку ниско не посакувај на некуму да умре тоа е најдолно нешто подолно верувај нема

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  18. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    едноставно не ја можам...си купив за јадење утре да не се... те храниме ние итн.и правец кујна,она раширени нозе во дневна турски серии репризи ама мора пак да се гледаат,додуша уште поубаво што гледа барем мене да не ми досаѓа ама не може да се воздржи да не исшпиунура што јадеш,правиш и како смееш без она да знае и еве ја вика мама да ти даде да јадеш и велам си купив што бе мамино храна и велам и еве ја за 5мин се нацрта во кујна да види што јадам :@ проклета жена,секаде си го пика носот,и зела ме гали по глава ало 30години ги на мои години деца растат а не некоја лудача заостаната во времето мене ко дете да ме третира,господе само дај ми трпение ништо повеќе не барам.

19. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    152.099
    и шо ако дошла да види што јадеш,те погалила по косата чудно ми чудо ,ти го намали чинот .а бе ти велам нит се водиш нит се тераш.не ти чини табиетот не само за по дома -за секаде.пробај корегирај се за тебе и за твоето здравје најдобро ке биде.со толку горчина во тебе не се постига ништо.најдобронамерно ти пишувам.позз

На Daydream и tessie им се допаѓа ова.
  20. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    48.840
    И што ако те погалила или те прашала што јадеш.Мајка ти никогаш не те погалила,никогаш не те прашала -Јадеше ли/што јадеш . Ај да те тепа па да разберам за кукаш ,ама да се жалам зошто некој ме погалил ноу комент. Што вика мајка ми и на 50 години за мене ке бидеш ДЕТЕ и ке те прашувам дали си јадела и ке те гушкам и ке те гњавам. Е така. Сите се жалат зашто свекрвите едно добро утро нејкат да им кажат и на секој можен начин им го загорчуваат бракот ти се жалиш зошто те погалила.Еј те погалила !!! Во наредна прилика нека ти бапне еден бокс може ке ти дојде памет во глава па тогаш ке ја пофалиш пошто очигледно од арно се жалиш !

На LaraSolare, Daydream, WORRIED.BT и 2 други им се допаѓа ова.