Ау многу е лошо да се живее со свекор и свекрва,ние кога се земавме со маж ми со нив бевме во заедни и во се ни се мешаа е зошто тоа јадете е кај ќе одите,што купивте,дајте пари за дома нешто,абе катастрофа не се многу лоши луѓе не можам толку да се жалам ама се такви карактери што се ги интерсира а мене тоа ме нервира,мене моите не ми се мешаат не сакам ниту пак они,на почетокот маж ми не ме бранеше мрази расправии ама сфати дека греши и фала богу се смени сега е на моја страна и ме брани за се и сака да се оделиме од оваа куќа,и на крај сфатиа и свекор ми и свекрва ми дека не оди вака па ни го дадоа едниот спрат да живееме сами а они горе со деверот и јатрвата абе сега ни е убавинии,пак сме во иста куќа ама не е исто си имаме интимност,јадеме што сакаме трошиме што сакаме и колку сакаме сами си се храниме сами се си работиме,па ни дадоа сега и цела куќа наша ама внатре не е ништо опремена па сега со господ напред полека полека ќе си ја правиме и тогаш ќе биде уште поубаво и дворот ќе си го средувам како сакам и се,стварно не се ич лоши луѓе ама ете напнати се знаат да те напнат што тоа е нервозно,јас ги почитувам ама би сакала да не се такви само тоа им е маана..
е тешко е,ама барем им дошол паметот се оделиле од вас ви дале слобода,на мм родителиве,мама особено неподнослива бе,секе сабајле станувам за доручек и нормално гледам во фрижидер што да јадам она затвори ми ја вратата демек долго отворено било се топлел фрижидерот,а набутала едно позади друго храната и јас видовита треба да сум да знам што има,па останува па се фрла после зошто не се знае што се има,па цела фамилија сме и криви,а она што прави бункер у фрижидер и само трупа трупа храна е најисправна,ме викаат моите другарки на јаденје јас се смеам и културно одбивак коментирајќи кај мене свињарница има свеки отворено за товење,мора дома да се јаде зошто го фрла остатокот и вика не сме и јаделе,а по маркети и пазари што да пишам срем да ти е со неа да излезеш се расправа со сите,се она знае,поарно од продавачите за се она знае и потоа се расфрла со пари мисли ќе ги купи,насамо сум идела да си пазарам и самите жени потпрашуваат мајка ти е(зошто она мама ме вика по пазарите ни м од мама не може да ми биде)декем те рабираме тешко со болна мајка дури кога ќе им речам свеки ми е се крстат и ми викаат од едно увоа да ти влезе од друго излезе се што збори,гледаат други луѓе не е во ред женава и срем ме фаќа,ама тоа е,така делба му е решение на сите проблеми
Zamislite od nekna odam na gosti kaj edni prijatelki na strina mi tuka vo Germanija zaedno so nea oti zenata ne moze sama da ode i pozlobni sustestva ne vide.Prvo prasuva me direktno kako si ziveam so svekrva mi, a posle vikatlusam dole vo Makedonija snaite se losi i zlobni.I jas na toa samo i zalepi:Nema losi ni snai ni svekrvi ima losi i kleti luge.I ona e ako de ama tamu se posebno kleti.I maz i na taa i vika e arno ti kaza zenata dzabe se bunes.A jas na toa ja pitam ti zivees li si so Gemankite snai(ima gi 2) i vika, a nie ne komunicirame nikako so niv samo so sinovite,epten retko.Prvo misla mi preleta deka ona e zlobata zatoa i so snaite ne si ziveat. I na kraj samo dodade te zatoa ima problemi vo Makedonija megu snaite i svekrvite oti ziveat zaedno, a tuka site ste odeleni, uste da i kazam kako mozes da se karas so tvojte snai koga ne gi ni gledas .
Vichy сааамо се жалиш бе, зошто не ги земеш работите во свои раце и се да решиш. Еднаш засекогаш да се отргнеш од свекрвата??
Може само со коректор ги покриле, не верувам дека ги бришеле. Кога сме кај свекрвите, јас ја чекам мојата кафе да пиеме, денес немам пијано кафе.
Devojkata e takva kakva e. A kakva zena ke bide vo brakot zavisi i od toa kolku nejziniot maz ke bide maz.Ako toj e se uste so papocna vrvca povrzan so svojata majka,togas toj brak odnapred e osuden na propast.
Колку било лесно од страна некој да ти соли памет да се отргнеш на старна од свекрвата. Ами ако немат можности никакви? Многумина од мажите се мамини мази ама тоа е тие цел живот не се смениле а не пак сега.
Kако ќе си се поставиш во еден брак,така и ќе бидеш третиран...не го мамините синови само да не налетаат на татини ќерки
Така е некои мажи едноставно се мамини мази.Ама ете и да не сте под ист покрив со свекрвата секогаш таа ќе си најде некои примедби.И да ви кажам право се до вчера ако ми верувате за свекрва ми можев и рака во оган да ставам,аме ете сега не можам веќе да ја смислам.Уф значи и таа конечно си го покажа своето вистинско лице а богами и забите.Значи ја сметав за втора мајка ако ми верувате ама од сега па натаму,друга приказна следува.И може само да сонува повторно за онаа почит која што ете умре вчера од нејзините отровни зборови.ама тоа е свекрвиште си е свекрвиште,ним им нема промена,на ниедна.
i so mene bese isto. na pcetok bev i jas mnogu dobra i taka me naucija da ne kontriras,samo da slusam. I sega im e cudno zosto kontriram. Ne sakam da cujam da ostanam pod ist pokriv. Iako go ubeduvaat maz mi koga ne sum doma da krenat sprat!!!
i edna druga rabota sto nemozam da ja podnesam. kako zagari se, samo go baraat kako da tie treba da go cuvaat i da sedi so niv.Detevo se nauci non stop nagore nadole, pojse e so niv otkolku so nas,i posle tatko mu celo vreme izlezen. Epa ke bide koga ima doma pazaci i cuvari! Go zanimavaat i mu ugoduvaat sve i posle ti dete ke vospituvas i avtoritet ke vospostavuvas...
И моето дете е со баба му и дедо му подолго време. Иако е мало ама со нив е често, мене ми е од корист можам раат да фатам работа и да седнам да одморам 5 10 мин
е значи ме пукна,ме умре свеки и се останато,живци изгубив,за едниот син се,готвење перење чистење,демек ок ја рани затоа,а за мене и мм ништо,ми ги набрка родителите,ми се има дерено и омаловажувано,збор не сум рекла,свекорми ја доли последната капка,и не зборам со нив,па уште се дрзна да рече што сум ти згрешила??? немам кај да се одселам и немам финансии,а сега со јетрвами ми го прават животот пекол,а никому ништо не зборам и не велам,ама инаетот нивни ке ме закопа. N емам сили за понатака.
Еве еден совет кој случајно го слушнав кога мојата идна свекрва го даваше на нејзина пријателка ( не и текна дека ќе ми користи и на мене во иднина ) Секогаш треба да сте од страната на мажот,никогаш да не му префрлате нему,туку тактички да му укажувате на она што ви го прават свекрвите. Да бидете постојано со него, да го " излудувате" во кревеѕ,да му покажувате колку го сакате,никогаш да не го напаѓате,и да покажете дека вие сте жртвата.Кога тој самиот ќе увиди дека се ќе направите за него и колку му угодувате,самиот ќе биде од ваша страна. Ова многу и користело на неа,успеала маж и да го сврти 360 степени во своја корист. Само ако се претставите како мирно жртвено јагне ќе имате подршка од мажот. Само пренесувам она што слушнав можеби на некоја ќе и помогне!
Jас би рекла,идната твоја свекрва,точно знае како некои работи да ти ги сервира уште не влезена у брак
Sega koga citam svakam edno . Mojata svekrva go pravi ova . Da izgleda zrtveno jagne, dramatizira, odma stom vleze go menuva tonot. So ubavo mu kazuva sve duri i da e loso , med od usta da i tece ....mene toa me nervira najmnogu zosto znam deka polovicno se preprava vo govorot on da se sozali. A mene ke dojde i ke mi rece vo podrug ton i ke zameri za raboti za koi ne e vo nwejzina nadleznost da se mesa. I mi pukna film i kazav sve sto imas da mu kazes na sin ti, mene nisto poveke. I sega gledam pomalku se mesa , imase efekt. Sto ke mu kaze nego ,sto ke se zali mene ne me interesira. Nego neka mu pukne film!!!I nego ke mu oprosti,mene ke mi pamti!!!
a bi te sovetuvala, ako e mozno da ziveete na strana makar i vo edna soba. Vo ista kuka NIKAKO! Mojata nemoze da zamisli da e sama (koga ke ostari nema koj da ja cuva) kavgite uste od pocetok ni bea od blizinata, nekoi raboti i da zamineme nema da se zaboravat!Da se gledas za vikendi e najidealno , i da si zamines doma,znaes posle toa kluc na vrata nema da ti vleze. Kaj nas 24 h otvoreno. Zatoa sto podaleku poubavo, ne za dzabe rekle!!!