@xogossipgirlxo За кои мизерни услови зборуваш!? Ако мислиш за циркузот со покојната, среќа кратко траеше. Си заминав по само 6 месеци. А дека сум живеела мизерно се лажеш. Од свои 19 години до сега никогаш не сум мизерувала, можеби не било нешто WOW ама фала богу имало. Па и за реновирање и обновување на спратот на куќа стара 40 години се најде. Пак ќе повторам. Младите ако имаат каде да се приберат добро ако не нека не очекуваат кули и градови, посебно од свекрвите.
Мило ми е што се сложуваме И јас се водев само од помислата ако може и сака да. Ама ако не може или нејќе...нема да си ја полнам душата со јадови или со осуди дека морал или можел а не сакал. Секој е одговорен за своето семејство на крајот на денот, и мора да мисли на најлошата варијанта, т.с како би било во тој брак и како би се успеало без никаква помош, а потоа на подобрите.
Прво да се лутиш и да незборваш со неа мислам дека нема да имаш никаква полза, ова е веке детски начин на решавање на проблемите. Второ ако му зборваш на мажот ти за неа, со него ке си ги расипиш односите. а невреди ( сигурен сум дека тој мн убо си ја знај сопствената мајка, ама маж како маж никогаш нема да признае ) Па ете имаш еден мој предлог да си ја крениш глата и во недела да си ја исркаш супата со насмевка и добро расположение и да си заминиш. Неможиш да ја смениш на старост, а неможиш ни да ги прекиниш гледањата со неа, немора да имаш контакт со неа голем и близок, доволно само колку за потреби. И гледајте побрзо да си се финансирате самите. Гоод лак
Да, на тоа се однесуваше, а го напоменав затоа што спомна дека си била кај мајка ти. И муабетот ми беше дека твоите родители го направиле тоа што би направил секој родител, би му пружил помош на своето дете кога најмногу му е потребна.. Анина добро ја знаела ситуацијата, но не очекувала да ја избркаат и од таа една соба што и ја дале. Во иднина и ти да и е потребна помош на ќерка ти, знам дека ќе направиш колку толку да ѝ помогнеш и во никој случај нема да ја избркаш.
Извини ама не се повикувај на Анина јас никаде не ја нападнав неа. Моите родители за нив, јас си го искажав мојот личен став во однос на тоа дека не треба да очекуваме помош од никого, па дури и да имаат.
Па изгледа треба да чекаме да ни дадат комшиите или да ни падне нешто од небо според муабетот. Ако останеш без работа и примања од кој ќе побараш и очекуваш да ти помогне? Или за тој период од воздух ќе се живее? Ќе дадам конкретен пример. Со баба ми не бевме во заедница, а таа зема пензија околу една плата. Татко ми го вратија од странство, велејќи му дека тука му средиле работа. Но, скоро година татко ми ни р од работа, живеевме со платата од мајка ми со која едвај да платиш сметки, а не и студент да издржуваш. Нејзе пензијата не и стигнувала, а ние со истите пари може да живееме цело семејство.. Таа доле јадеше без да праша дали ние нејзините внуци, имаме што да јадаме. Колку себичен човек треба да си за да не помогнеш за да твоите внуци имаат што да јадат?
Што прават тие што немаат од каде да побараат? Умираат или се борат секој ден за да заработат нешто за да преживеат. Патем и тоа сум го поминала. Кога работиш живееш поскромно и заштедуваш некоја пара што се вика за црни денови. Фала богу не сум останала без работа повеќе од 1 месец, ама не сум ни бирала и како што напишав погоре и клозети сум чистела (со високо образование) и не сум се срамела. Нема лежи лебу да те јадам ако имаш одговорности према себе, а посебно ако имаш створ покрај себе за кој што сам треба да се грижиш. Да родителите ми го чуваа детето за да можам јас да работам да не чекам од нив за себе и за детето. И да не ја должам многу овде завршувам со реплики и контра реплики.
Факт е дека те згрижиле и помогнале и за да тргнеш нa страна треба да ти останат пари, а ќе ти останат кога некој ќе те помогне.
Ау ау ау, зачитав сабајле пред да испаднам, си идам сега и покољ... Не е моја тема, да да, не знаеме ние... Само ќе кажам дека на мои 21 години срам им е дома пари да им барам, а не па да чекам дете да ми чуваат, или па на свекрва да и чекам нешто. Сакам да се мажам сега, јас сум решила да се мажам, не решила мајка ми, сама ќе си го гледам семејството. И на лента ќе работам и ќе чистам и на тезга ќе стојам, моја одлука за мажење и нема бре што други да малтретирам. Сакам да се е... со дечкото без кондом, оп трудна, епа сама сум си го барала, што е сега ова не знам, во 21 век од кивање трудни остануваат, после мамоооооооо, ајде думкаат бабата и дедото бебе. Па поубаво нешто има ли бе од тоа да си независен? Не знам колку шолји избришав, колку кила сладолед исцрпев летово од замрзнати кофи и претходното што се' не направив во швабскиот мекдоналдс, па гледам круната не ми падна, просекот ми стои, мада што тука само газот можам да си го избришам со дипломата, а паметот што ми го дал дедо Боже да го користам да не западнам во ситуации како напишани во темава... Ама си имам мои пари, ми прднало да си купам ташна од не знам толку и толку и си ја купувам без моите да јадат ајвар цела недела. Сакам да шетам низ Европа, и тоа си го овозможив, сакам ајфон од 500 евра, и тоа си го овозможив, сакам магистерски во странство, си заработив доволно за САМА да си ги покријам трошоците.... ама ја си знам како, дали сега колена не ми крцаат, или немам толкави вени на нозите, или дали не слабеам по 10-12кг за период од 3 месеци. И со тоа што ќе си инвестирам во образование со лично мои заработени пари, јас си го решавам МОЕТО животно прашање, кое СЕКОЈ ама СЕКОЈ мора да си го реши пред да направи нешто посериозно. И не се жалам, нит сум напатена нит ништо, него се ГОРДЕАМ, а моите уште трипати повеќе од мене! Ептен ми е мило што навреме сум расчистувала со мамини и татини галеничиња, а од муабети што ги слушам по другарки од типот - нека се живи мама и тато, ќе помагаат уште колку треба - искрено ми се блуе. Сакале они да си родат во наредниве 4-5 години, абе ајде, на бисквити од 30 денари ќе го пораснам? Мама и тате нивни сироти, со години не мрднале, со години гребат маргарин, ама синчето или ќерчето среќно нека е и нека думка, за да не била она баба на родителска. Сами се ставате во ситуации на жртви кога никој не го бара тоа од вас, И да, парите за да одам и да бришам вц-иња и да им се клањам на богаташи, сама си ги заработив со претходно работење и штедење... Гледаме сите колку е саатот по дома и во државата, и пак и пак и пак, паразити насекаде!
Едно е помош од родител кога ќе ти згусти и немаш излез, ако останеш без дом и работа сигурно помош сите ќе побараме од родителите, а сосема друго е да чекаме од нив, без притоа да мрднеме и запотиме. Но, има и такви не дека не. И јас од мои 16 години сама си имам платено одмор, сум купувала алишта од свои заработени пари. Но ако се случи да не можам да најдам работа моите ќе ми помогнат. Не знаете што носи животот, ма колку и да велите дека нема што помош да чекате од нив. Имав другарка што имаше многу, сега чека од дома сто денари.
Баш ме интересира за оние што имаат мислење и во оваа ама и во оваа http://forum.femina.mk/threads/Како-со-идните-свекрви.3160/page-11#post-2247933 тема. Ова му доаѓа нешто како пред и потоа. Во едната резултатот е 10 - 90 за снаите,ама во вторава водат свекрвите и тоа се од нашите усти. Тие не мрдат ни со прст ни во едната ни во другата.
Анина ова им боде очи на останатите членки. Ти свесно влегуваш во заедница, а сеуште очекуваш од твоите родители да те финансираат. Тука не зборувам за студирање, туку за пружање основни услови за живот. Не ти ја разбирам логикава, живееш кај свекрва ти, а струја плаќаш со парите од твојте родители? Никој не ти вели да не се мажиш од љубов, ама зошо бе брзате со тие работи а свесни сте дека немате услови? Па и да сте останеле кај свекрва ти во собата, тебе тоа ти е океј средина за гледање деца? Ако не издвоиш некој денар за стамбено прашање пред да дојдат децата на ред, си свршил работа. Јас разбирам се десило непланирано бебе ( мада 21 век сме, непланирано е неодговорно во превод ) , па мора да ве издржуваат. Ама ти си знаела дека немаш услови, и од љубов правиш дете,а чекаш пари од свекрва ти за пелени а од мајка ти за влошки ми е чиста себичност и незрелост. Имам многу примери од околина на кои полесно им е да се омажат, да се тутнат кај некој во куќа и да очекуваат дека тој некој треба да ги издржува. Имам и другарки кои на 21 година немаат ден работно искуство ( барем ни како летна работа ) и за нив тоа е во ред. Епа на запад ова не е во ред, полниш 18 и поздрав сине, снајди се. Ми вика другарка ми пред некој ден штедам. Е од што штедиш? Па од парите шо ми ги даваат мајка ми и татко ми. Ахам, океј, поздрав. Јас работам од мои 15 години, и еве веќе 6та година како сама си купувам облека, обувки, јакни, средства за лична хигиена. Мене ми е срам да и побарам 1000 денари на мајка ми за фустан, ако немам ќе почекам кога ќе заработам и ќе имам и ќе си го купам. Нивен дел е само да ми обезбедат школување, кое се надевам дека еден ден ќе ми се исплати, па да можам да ги почастам со еден одмор, бидејќи мене и тоа малце што ми го пружиле ми створило некаква основа во животов, да бидам самостојна. И утре ете, се дешава ќе останам без пари, тие ќе бидат првите кон кои ќе се обратам, ако имаат, ќе ми позајмат, па ќе им вратам. Ако немаат, здравје, има банки. Никогаш не би им замерила доколку немаат. Толку се можностите. И тие се луѓе, и тие едвај чекаат да се исшколуваме со сестра ми за да завртат некој денар дома и да се одморат. А не заслужуваат за 2 години да им се тупнам со бебе и со маж дома и да не гледаат 3 тројца.
@AmericanWoman od se sto si pisala najveke sr soglasuvam vo delot kade velis se omazila a smetkite vo zaednica gi plaka so parite od roditelite. Tuka si vo pravo, jas ne bi postapila taka. Vo zaednica ne bi dozvolila smetki da mi plakaat i svekorot i svekrvata, kamoli moite sto ne ziveat tuka. Vo zaednica bi plakala po pola so negovite. Vtoro ne bi dozvolila sekoj mesec da mi go pilnat friziderot, ajde nekogas da, bi prifatila koga bi padnala vo bezizlezna situacija, no moite ili negovite sekoj mesec da me imaat kako obvrska da mi polnat frizider, ne nikako. Megutoa, ne mi se dopaga sto svekrva i i rekle tie da si odat. Ako na dever i im obezbedile zivealiste, trebalo spratot drug na niv, a svekrva i da pravi nov dom pa da vidi kako e lesno da kazes odisi. Retko koj ima trgnato za stambeno prasanje pa toprva deca, vo toj slucaj site bi se odlucuvale za dete na40 godini. Eve i jas cekam dete pa nemam trgnato za stambeno prasanje, a plus i svesno sakavme bebe i sega treba da se ubijam sto nemam pari da kypam stan sto ke glasi na moe ime? Da ne ziveeme vo bajki i skazni, mozam da trgnam nastrana za potrebite na bebeto, da receme za polovna kola, ali za stan nema sansi. Barem za mene e taka i sekoja cest na onie koi veke go resile stambenoto prasane do triesetata sami, sekoja im cest, znaci ova go kazivam od srce ne so ironija. A takvite sto ziveat so svoite, im gi cuvaat decata si zemaat cel sprat, cekaat rucek od majkite nad 35 godini zatoa sto kaj mazot ne im se svigalo ne se kompetentni tuka da davaat soveti kako roditelite ne se dolzni nisto. Ako ne bile dolzni trebalo pod kirija da odat, sami da se grizat za deteto, zatoa sto ima i samohrani majki sto uspeale vo sekoj segment vo zivotot bez nicija pomos, kako sto ima i bracni parovi sto uspeale sami. ... .. Toa ne e moja rabota, no ne mozev da preskoknam citajki nekoi kontradiktorni soveti i komentari. Izvinete za lat.
Еве јас немам деца па си живеам живот на игнор се.Свеки ми е многу добра душа чоек ама золва шо ја имам една не се поднасаме за ништо тука свеки станува неподнослива ауу немој греота е она биди фер(да ја земам кога излегуваме ние со нас) ама у право си е жената донекаде,ми рекла кога не ти одговара нешто прај си го по твое.затоа за многу рабои сум преќутела и сум продолжила на мој начин.ММ не е зборлест не сака да се кара па им нема речено ништо зошто свеки ја брани ќеркаси а мене никој не ме брани ама неисе кога ќе речат црно е ок црно е утре бело ќе биде,ме нервира само што влече за нејзините многу во мк а кога станува збор за мојте никако не доаѓа во предвид.
Патем, имам две деца и ни едно не е непланирано. Децата ми се точно планирани кога да дојдар. Ама не е ништо битно забегавме ептен од муабетот. Мојата цел беше да докажам дека во нашава држава не можеш да успееш да се осамостоиш на 25. Не знам каде живеете ама тука кај мене сите живеат или почнале да живеат во заедница со свекор и свекрва.
Колку што приметив, никој тука не рече дека мора сите станови и куќи да имаат на 25, туку дека треба да се самостојни и способни да се издржуваат себе си и семејството. Не знам како не ви е јасно? Освен живеење во заедница, постои опција да се оди под кирија, или не ви одговара така? Муабетов е ем сакам да бидам раат, ем не ми се даваат пари. хм... Енамена, овој дел посебно ме испровоцира: " Ako na dever i im obezbedile zivealiste, trebalo spratot drug na niv, a svekrva i da pravi nov dom pa da vidi kako e lesno da kazes odisi" Дали си сериозна со муабетов? Се надевам не? Како бе така родителите на мажот да се исселат од дома? А вашите? И тие се родители, нели?
Од моите пријателки (и пријатели) ниедна не го почна животот со свекор и свекрва, ама па и ниедна не се омажи под 25. Над тоа веќе, вработени, почнале да живееат или под кирија (повеќето), или во стан од родителите (сопствени или на сопругот, сеедно). После тоа следело земање кредит за оние првите, и еве сега сите се во сопствени домови. Можеби и затоа ми е несфатливо да имам преголеми очекувања и да сметам дека некој е должен мене, сопругот, и детето да не прими и храни. Ако сакаат и можат да помогнат, во ред, и фала им. Ама нема да ја плукам свекрва ми по форуми ако на свои 70 години не можа да ми ги чува децата, или парите од пензијата ги користи само за себе.
anina битно е ете, мислам немој да ме сфатиш погрешно има луѓе на кои единствена цел во животов им е да се омажат и да имаат деца, и изгледа ти си една од нив. Нема ништо лошо во тоа, секој со приоритетите, нели. Не е фер од свекрва ти што ве исфрлила, во тој дел се согласувам до некаде, сепак си била трудна. Ама не е фер и да ги молзиш твоите родители, да те издржуваат тебе и цела твоја фамилија на 30 години. Не е фер и од твоја страна што планирано, како што сама си нагласи, раѓаш деца, а немаш услови. Тоа е мое мислење и нема љутиш. 90% од поплаките на темава се од снаии кои делумно или во целост се зависни од свекрвите, било тоа преку дел од куќа, плаќање сметки и сл. Мене татко ми стално ми вели, додека живееш во моја куќа ќе важат мои правила. Е сеа вие сакате да се мажите, да си заминете од дома, некој да ви обезбеди опремен спрат или стан и тоа да си го направите ваше кралство во кое никој не може да ви се меша. Епа извинете ама не сте во право. Ако се сака, за се се има начин. Пак ќе земам пример од западните земји, таму брачните парови ги отплаќаат куќите по 15 години. Дека има и кај нас убаво платени работи со кои може да се оствари ова, има, да не се лажеме. Ама се си доаѓа со цена. Ќе мора да се стегнете малце на други луксузи за да отплаќате кредит, ама пусто сите сакаат да се сликаат на лето по плажи, облечени по најнови моди, опремени со бесни коли, а никој не сака да си вложи во сопствениот дом. Не пишувам конкретно за никој, просто општеството кај нас е такво и за жал такво и ќе остане.