Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    7.533
    Сега сакам да кажам еден друг пример....
    Снаа си е снаа нели,па нели е снаа на свекрва,или снаа на мој прв братучед.
    Порано нели браќата си правеле куќи заеднички,да речеме со два влеза или со еден влез и си живеева среќно и весело.Е таков е мојот пример,израснав со мојата братучедка и братучед,многу сложно.Пошто јас сум единица мојот братучед,кој е постар од мене, ми викаше да кажувам дека ми е брат, а и така се однесуваше,заштитнички спрема мене.
    Тоа се така беше, додека мојот братучед не се ожени пред 30 год.и донесе снаа во куќа,што јас многу бев радосна и мислев дека и она ќе ми биде како сестра.
    Многу набрзо ни падна камен на глава и видовме дека ќе имаме проблем со таа жена.После три месеци од свадбата на братучед ми,чичко ми изнеднада почина...
    Веќе она стана главна во куќата и почна се да и смета и да поставува свои правила.Братучед ми стана безгласна буква...
    И да не должам многу...јас кога се омажив отидов кај мм,а мојте останаа до пред 3 год.(мајка ми) односно 6 год,(татко ми) кој починаа.
    После 2 год. ние решивме да се вратиме во мојата куќа,која е заедничка со мојот братучед,куќа која е со еден влез,заеднички скали и заеднички двор...и сега на госпожата не и одговара,сака да биде сама газда и на мојот дел на мојата куќа.
    Летово што помина јас имав конфликт со неа и ми се обрати со зборовите,ајде гони се оттука...небаре јас и отидов во нејзината куќа од таткои...
    И што ќе кажете,треба да го трпам ова на дошљанка што е дојдена на туѓо!

2. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.109
    Допаѓања:
    136.863
    Не е за оправдуење нејзината постапка под услов да е се точно така како што кажа а немаме причина да се сомневаме. Меѓутоа со заеднички договор се се решава. Договорите се да изведете уште еден влез, сносете ги заедно трошоците и готово. Никој на никого не му влева дома, секој си ја тера работа у неговиот дел и крај. Можда тебе ти е лесно да влеваш низ иста врата со брат/братучед, си минала цел живот со него али нејзе сите сте и туѓи, гарант и ти не сакаш некоја братучетка на маж ти да ти шета низ куќата у која живееш. И јас кога влевав кај тетка се осекав како дома, ни тропав ни звонев, некоаш сама и кафе си варев, али сега се женети братучедите и се најавувам прво. Можеби е куќата на тетka ми али коа веке тие зеле жени што ги сакале и почитувале, и тие се дел од нивната фамилија и ке се почитуваат како рамноправни членови.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Ах леле снаитеее ијас еден ден ке станам снаа незнам каква ке бидам се надевам нема да бидам лоша.Колку повеке и влегуваш во расположение толку повеке наглава ти се качуваат, затоа мажот треба да се покаже да не превзема она се во раце нејзини зш отиде се тогаш.

4. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.745
    Шо ти значат празници и претпразнична еуфорија...
    нека потрае милинава на темава. :lol:

На elena.mak, peperutkaa и Daleron им се допаѓа ова.
  5. peperutkaa

peperutkaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    621
    Абе снаички, купивте поклони за “најмилите и најважните“? :angel:

На tessie и okcenzi им се допаѓа ова.
  6. Enamena

Enamena Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    107
    Да, новогодишно пакетче со многууууу чоколади и бонбони:rofl::lol:

7. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Со вкус на Ланата или Етиол се??:lol:

На elena.mak, tessie, peperutkaa и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Enamena

Enamena Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    107
    Со вкус на доместос :rofl:

На flowersss, tessie, Scorpio991 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Kojznae pak tie sto ni kupile...:devil::angel:

На flowersss, mal.ecka и Enamena им се допаѓа ова.
  10. Viktorii4e

Viktorii4e Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    258
    како да не ќе ми купат тие мене нешто сигурно сите работат никој ништо не ми купил.јас шо не работам па од заштедени пари повеќе подароци на нив сум им купила,дојдов со куфери полни со поклони само за нив.

11. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    viktorice ami daj kazi kako se stedat a bez da se zarabotat??..nemoj samo da e od parite za uzinka..tie ne polnat kuferi..barem vo makedonija ne.

На elena.mak, SuperGirl24, artemidis и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. peperutkaa

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    621
    E како бе не работиш а заштедуваш? Јас со две плати едвај ставам некој денар у црни фонд, а пак со неработење у минус ке сум :|. Сериозно дај кажуј ја финтата.
    Ја на “мами моја“ ваа година ќе и поклонам истото шо и она мене за 8ми март и роденренот - гоолемо ништо.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Илјaдници килoметри пoдaлеку oд неa. Подобар подарок од ова не може ни да замисли :D

На SV1911, Annath, elena.mak и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Viktorii4e

Viktorii4e Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    258
    Pari za pokloni shto dobivavme za veridba (mazh mi zamina nazad vo usa jas ostanav vo mk site gosti shto doagjaa doagjaa kaj mene na cestitanje i parite si gi chuvav da gi potrosham na neshto "vredno") na majkami i kupiv laptop a na svekrvami se i seshto mi kazha nekoj fala.A sega tuka vo usa imavme poklon germanija i od familijata moja tuka vo amerika.taka da se sobiraat pari.

15. peperutkaa

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    621
    Aми тоа е исто како бомбоните шо ги носат на слави за поклони. Тебе ти ја даваат, ти ја штедиш (чуваш у ќошот) па му ја носиш на комшијата на слава или честита.
    Уствари ти со твојот поклон купуваш поклон за другите. Тоа не е заштедено.

16. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Само што нејзе не и купиле лап топ па таа го ставила во ќош, туку и дале пари, па таа наместо за неа, ги потрошила за другите. И да тоа е штедење. Не знам што одма ја коментиравте девојката. Тие кои прават свадби, парите што ги добиваат ги птедат, за да купат нешто за дома или ете некој автомобил.

Последна измена: 14 декември 2014
    На Antebellum, SV1911 и elena.mak им се допаѓа ова.
  17. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Se dur podaruvame za da ocekuvame blagodarnost sekogas ke bideme razocarani.Podarokot e eden vid vnimanie.ako ne zasluzuva ne i go obrnuvam.a ako sum obrnala nema so da se kaam.pamet za drug pat i gotovo...bre se zrtvi naokolu bre..

На SV1911, Annath и Glasna им се допаѓа ова.
  18. curious-doll

curious-doll Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    804
    Ние скоро 2 месеци сме во брак, а 2 години како јас си идам по недела-две кај него(од причина што сме од подалечни градови) .
    Мажот мој(еден син на мајка) премногу е под нејзино влијание. Мама знае,мама прашај ја,на мама кажи и...
    А жената е толку наметлива,што во се сака да се меша и да доминира,сите по куќата ја слушаат,свекор и и свекрва и(на мажот баба и дедо) многу и имаат дозволено. За се се она прашува и чека одобрение. Ние 80% од кавгите што ги имаме се поради свекрвата. Кога имаме гости, прва е да дојде да расправа да биде најгласна и тоа и со наши другари кога дојдат,мене кога ми дојдат на кафе другарки ете ја,иако седат во друга соба одма први се да се нацртаат штом ни дојде некој. А ова мажуле па гајле си нема,ние ако треба пред наши гости ќе си молчиме цела вечер ама он на неговите ништо нема да им каже. За жал не сме во можност да се делиме, ама мислам дека он треба да превземе нешто, немаме можност ни за приватност ни за муабет сами да направиме(освен кога излеземе негде) ни ништо. За се имаме адвокат. Сум пробала милион пати да му кажам,да му докажам ама никако никако не сфаќа. А и многу ми е мака што со него се караме поради неа. Он се нервира, неќе да и каже,а од друга страна мене не ми е убаво што така се понаша и му викам стално...
    Ако некој има или имало во ваква ситуација, ќе ве замолам за мислење и совет со такви жени и меки мажулиња како се справате.

19. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.745
    Какви поклони, какви бакрачи. Јакиот повод, нова година. Moрало да се даде, морало да ни` се даде поклон... Нит сме помалку луѓе ако не подариме, ниту пак сме повеќе луѓе ако подариме. Не си се обременувајте со такви ирелевантни правила во животот што може да ви донесат исто толку непотребни нервози. Животов сам по себе, доволно главоболки создава. :lol:

Последна измена: 14 декември 2014
    На SV1911, Annath, evangelina.ina и 5 други им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.862
    Ами за две години нели го научи дека е поврзан многу со мама?Два месеци сте во брак и одма нервози и кавги си стварате.Ако тој рекол прашај ја мама ти немора тоа да го правиш.Прави како што мислиш дека треба.
    Место да го убедуваш за односот со мајка му,користи го времето за поубави нешта.Нека не ви биде Мама увек главна тема поготово не во кревет.Со тоа што се нервираш и ти самата и даваш преголемо значење.
    Он 20 и кусур год живеел со неа,со тебе тек два месеци ..полека малце ,ништо преку нок не се менува.Жена си користи го тоа.

На SV1911, Annath и toogood им се допаѓа ова.