Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Denes i pravevme adet na malata,se pravi pred da napravi 1godina(za nekoj mesec ke pravi).
    Im kazavme na roditelite od mm i neli kum e bratmu pa gi povikavme,sakav denes bidejki nareden mesec ima rodenden da nd bide vo ist den,isto i mesecinava bila dobra(jas ne mnogu se razbiram ama odamno zakazuvavme i ete rekovme so mm denes).
    Deverot na rabota ne mozele da dojdat i taticko im kaza deka veke podgotvuvame se i nema problem deka ne e kumot tuka oti se brajka ne se lutam rece mm,si napravivme se radosno i ubavo si posakavme airlia i se,vo megu vreme gosti ni dojda ete uste poubavo :)

Ete vecer se slusat so negovite (srejka nasa sto ne sme zaedno moze nema da ni dozvolat da i pravime adet i sl..)
    A bre ni airlia ni nisto..
    Pocna i svekarot i svekrvata taka ne se pravelo,trebalo da cekame koga mozele tie da dojdat togas,nitu airlija nitu nisto se ispoderia preku tel da nerecam se pravi neubavi zborovi a adetov za arno ni e.

Ete ne ziveeme zaedno ama.stvarno uste nemozam da razberam sto luge ke bea da im rasipis na luge ubav den :|
    Ama nareden pat ni ima.kazuvam deka ke pravam ni deka praviv aaaah pamet za drugi pat

2. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.329
    Se sto se slavi se slavi so familija i prijateli. Ako sakas da ti dojdat trba uredno da gi informiras 3 nedeli odnapred, lugeto da si planiraat. Vo sprotivno tvojata pokana vo posleden moment e obica pokana so tvoja zelba nikoj da ne dojde (rabotava bas me briga dali doagate jas pravam, pa ako e bas te briga, sto me kanis).
    Luge sto sakaat da kanat so namera da im dojdat gostite, gi pokanuvaat 3 nedeli unapred, so pokana (pa bilo toa na eden obicen list napisano, kade, koga, vo kolku saat , do kolku saat).Se drugo e me kanis radi reda da ne ti dojdam.
    Gi razbiram lugeto sto izreagirale taka, sakale da dojdat ama im davas short notice.
    Sekoj ima organiziran zivot, nikoj ne e na zakacalka zakacen, koga ke go viknes da se zatrca.
    Ako stvarno imas zelba da gi pokanis lugeto (mislam na sekoj, ne samo na roditelite na mas ti), treba toa da go planiras so vreme.
    Sega nemas pricina da se lutis.

3. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.109
    Допаѓања:
    136.865
    ,,Мами,, тргнете ја на страна, не постои, заборавете на неа. Тешко е знам, толку години бил навикнат на госпожата, не може толку лесно да се ослободи од нејзиното влијание. Не играјте на таа карта да го свртете против друг, туку да го свртете кон вас. Кога му збориш глеај да не ја спомнуваш ,,мами,,. Знам некоаш е неизбежно, али глеај што поретко. Ако на пример сакаш да си готивте башка, не му вели сакам јадеме без твоите, туку што мисли за тоа да јадите сами, она што заедно ке си го зготвите, па да уживате на раат. Ако више и тоа не пали, не со него туку со мами ке се расправаш. И уште еден совет што ми го даде газдарицата на еден стан во кој живеев, ,,ние жените имаме оружје кое се вика секс, употребете го најдобро што знаете,,. За срека мами не може да употреби такво нешто. А нели сексот купува се?

На curious-doll и okcenzi им се допаѓа ова.
  4. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Ne 3nedeli od napred tuku dva meseca im kazav a tie denes ne mozeme utre ne mozeme,koga ke mozele rie ke kazele koga da sme pravele a mm togas e na rabota.
    Ama nee prvpat tie sekogas taka pravat i posle nie sme vinovni,minatiot pat isto se sluci im kazavme a tie ni ge preskoknuvat denovite.
    I tolku ako sakat sat vreme mozaat da dojdat ako nemoze poveke,tuku sekogas se taka sakat po nivno pa ako bil mm na rabota tie ke bile tuka,e da pravam jas bez soprugot toa ne.
    Na kraj kraeva vnuka tie sto ke ti fali ako kazes airlia da bide,i moite ne se tuka i vednas ni se javia da ni pravat airlia.
    Tuku sekoj si gleda kako mu odgovara i posle oti vaka oti taka.

5. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Moze ke sum off topic shto ke te prasham @girl-miri :wasntme:,ama za shto potochno stanuva zbor? Za kakov adet,airlija???

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.110
    Веројатно сунет.

7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.778
    Девојченце е во прашање колку што ме држи сеќавање. Што и да е, аирлија и за убаво нека е.
    Нека расте малата принцеза а мама и тато да и се радуваат и да останат среќни, вљубени и со помалку стресови.

На SV1911, Annath, MacenceEna и 2 други им се допаѓа ова.
  8. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Danichap ti blagodaram za zborovite :)
    Da devojce e i e eden mal adet kaj nas, se pravi samo so roditelite bidejki e mal adet.
    Ednas i pravevme so rodnini a ova se pravi samo domasnite.
    Kaj devojce pred godinka se zema kosa na malata ama da ne bila mesecinata vo denovi koga se menuva(denes se menuva)
    Mm rece deka kum ke i bide bratov na mm,on ne dojde videjki na rabota bil i si napravivme doma nie so jadejne kako sto treba e sega ne dojdoa negovite.
    Koga im kazavme pred mesec dena koga ke bide ubav den da dojdat a tie denes ne mozeme utre ne mozeme,nemame vreme i ........
    Pred nedela dena so mm se dogovorivme deka za vcera ke pravime i oni rekoa dobro a den pred da pravime adet ni vikat da smenime den oti narabota gi viknale.
    Jas veke si imav den i ne sakav pak i pak da ostavam za utre i zadutre.
    Tuku koga veke ne mozes da odis kazi edno airlija po telefon a ne da se javis i im napravis se neubavo,prefrluvaj zborovi i se.
    Mm rece deka ednas vo sestramu odele za istiov adet i toa den im kazale pred da pravat i od rabota otisle odma a za nas *nie nemame vreme da se setame vamu tamu luge sms od rabota*.
    Se rodi malava pred vreme i svekrvata*eh kojznae sto ke bide,rodena e pred vreme koj znae dali ke zivi i kako ke bide*oti neli koga ide na svet bebe se daruva nesto a oni nisto imalo vrska oti bila pred vreme :@
    Site rodnini dojda i donesoa podaroci i pari da si kupila malata koga ke porastila a oni samo gledaj a svekrvata*ah se podaruva na bebe a ne ova porano rodeno* pravevme adet koga otidovme doma i ona samo na vecera mi dojde sedna jade i stana+me kritiki za jadejneto a jas sama so bebe od mesec dena.
    Do den denes ne prestana da zboruva a ova gleda a ova slusa a jade*demek porano rodena pa nebila isto ko drugine.
    Jas im pravev cest samo za mm neli roditeli mu se ama i sam kaza nareden pat ke si pravime nie bez da zboruvame so niv za toa,e taka neka bide moze podobro ke e :) barem ke ni se oseti denot ubav :)

На ivona29, SV1911, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Kako i da e ,samo za ubavo neka e:)....Na nekoi luge teshko e da im se meri umot...chinam posebno ziveete od roditelite na mt,ako e taka..chuvajte te si se trojcata,pa za drugite da ne vi chue,veke koga ja imaat preminato granicata:)
    Jas stvarno im se chudam na vakvite umovi kako shto se na @girl-miri svekorot i svekrvata,do kade odi chovekovata glupost..a najzalno e shto e poizrazen brojot na vakvite luge,na zal..shto da recham ,teshko na decata.

На SV1911, Annath, WORRIED.BT и 2 други им се допаѓа ова.
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.110
    Де уста не затворија, ако им е прво внуче алал нека им е. Цццц што се не има како они да не имале дете воопшто.

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Goticarka

Goticarka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    140
    Исто и кај мене е така, секогаш,ама кој било да дојде кај нас , обавезно некој од старите да се качи. Не е паметно тоа што го прават, ние младите си седиме и сега и старите ни се мешаат. Немат осет. А на муабет секогаш прекинуват да се распрашуват за што збориме. Значи до тој степен дојдовме, иако сме на втори спрат да немаме приватност, ми се иде да заклулувам. Него темата е за свекрвите и снаите... мојта свекрва е тежок психопат и со неа нема разбирачка ,маж ми се нервира поради тоа и си ги кажува ммаките, а никако да и каже што мисли тој, маж ми воопшто не знае што се дешава помеѓу нас а кога му кажам што беља направила или што зборила за мене по комшиите едноставно не ме слуша, ја брани неа наместо мене, јас не пијам кафе, и сто пати и кажав и секогаш кога ми вика да се симнам на кафе јас ја одбивам, секако се налуте, а на маж ми и на други им вика дека сум злобна, и дека ја гледам напреку, не ми се верува јас никогаш во животот не сум била лоша... пред мајка ми ме навредува, како не и е срам да измислува, ама така прави затоа што знае дека нема да и возвратам, ама после кажам и на мајка ми таа секако ми верува и знае каква е таа,а како само им завидува на моите не ми се верува, зашто повеќе се имотни,ц ц ... незнав веќе.што да кажа , секој ден нова случка..... а јас само си ќутам и вријам а кога ќе пукнам има тогаш да ме запознае подобро....

12. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    @curious-doll ти не беше истата која на самиот ден на свадбата пиша дека си ја направила најголемата грешка во животот?

Не сакам да звучам како некоја злобна тетка ама после вакви изјави и дилеми како очекувате да ви биде добро во бракот?

На curious-doll му/ѝ се допаѓа ова.
  13. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.016
    @Goticarka ти најдобро си знаеш каков ви е односот, но вака кога читам од страна (на основа на твојот пост) ми изгледа како и ти да не сакаш да направиш чекор напред за подобрување на ситуацијата. Значи не те обвинувам, но што пречи да се симнеш на кафе кај свекрвата кога ќе те повика? Ако не пиеш кафе, нека биде чај или какао или сокче (небитно), но не ја одбивај.
    Со неврзаниот кафе муабет, барем ќе го намалиш јазот меѓу вас. Не мислам тука на оговарање роднини и комшии, туку најди некој заедничка тема на интерес. Еве личен пример, со свекрва ми можеме три дена и три ноќи да зборуваме за рецепти, кроеви и внатрешно уредување. Неутрални теми, никој не е засегнат, а сепак интересни за нас двете. Нема навредени, нема повредени.
    Обиди се, пред сè за да си помогнеш себе и на својот брак. Може нема да ти биде лесно на почеток и ќе мораш да поминеш преку навредите што ти ги упатила, ама пак личниот мир зарем не е поважен? Може и не е толкав психопат ко што мислиш.:)

Едит: мажот не го коментирам. Но, ви треба здрав разговор.

Последна измена: 15 декември 2014
    На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  14. evgee

evgee Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    ahh lele devojki nikogas ne veruvav deka ke se zaclenam na forum posebno poradi edna vakva rabota. Znam deka mozebi ke zvucam malku detinesto ama stvarno nez kako da se spravam so mojava svekrva... So moeto si libe sme vereni se podgotvuvame za zaednicka ziveacka ama uste odma ni pocnaa problemite so majka mu. Nez onaa zena e uzas neviden, uste kako decko i devojka, dolgo sme zaedno znaese da se zamesa ama sega taka slobodno se osuduva da se pikne vo sekoja nasa zamisla,situacija... Premnogu go sakam mojov verenik,kolku i da mi doslo do preku glava pak nekako uspevame da se sozememe..Prvo uste pred da se verime taa i brat mu koj ima taka imasliva devojka mu ja polnea glavata so gluposti demek kao mojve od doma ne mi pomagale, se cekale na niv za ziveacka, kako da nemale kerka, so mozam da kazam deka e krajno nisko i nekorektno sprema sekoja devojka, a jas nikogas ne se postaviv loso sprema niv, sekogas bev kulturna, nikogas ne se zameriv, a od mojot decko (togas ) imav krajna poddrska, samo mi bese krivo so toj bese non stop pod pritisok i nervozen... nejse pomina i to, odlucivme da se verime i nie celi presreknji si pravevme planovi kako ke e so ke e.... vo se se zamesa, segde pikna prsti, se sto nie odlucivme padna vo voda, bevme pod pritisok zaradi nea, mn prosta zena e, a se misli nekoja pametna, izigrava serif, se ona e vo pravo, za se ona znae, maz i (svekor mi ) koj e dusa coek i premn me saka go ima nastelovano spored nejzin tek, se samo da raboti, taka narednicki e postavena sprema site.. Koga konecno jas i mojov verenik so zaednocka pomos od moite i negovite se resivme za stan da kupime, ona sakase da ni go odbere mestoto na ziveenje, ona znae kade e ubavo, sto fali ...jas i on najdovme prekrasen stan, premn ni bese ubav i se koga dogovorivme da se vidi so nasite, negovite i moite, ona napravi skandal, ne dojde, go prenervira moeto duse, i jas za prv pat prsnav, mu iznarekov se sto mislam za nea i ja slusnav preku tel kako mu vika ako go saka taa neka go kupi ( za mene ) ljuge neznaete so kakva omraza go kaza toa. Posle se osudi da mi se javi na tel i mi vika toj e nervozen pogresno me sfatil itn. Nez so moite prv pat razgovarav, nikogas ne im imav kazano kakva e, ama mi posovetuvaa da bidam ista sprema nejze, verenikot mi udovoli go kupivme stanot , se nadevam deka sega rabotite ke trgnat vo poubav pravec pozz

15. curious-doll

curious-doll Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    804
    da jas go kazav toa, i toa go mislev poradi nekoi postapki na mazot prvenstveno, a vtora rabota majka mu. I da ne ostanev bremena(sega sum 7mi) mnogu dobro bi razmislila pred da stapam vo brak. Od toj den pocnav poinaku da gi gledam rabotite. Kasno, za zal....

16. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Како можам да си дозволам да сум одвоена од свекрва ми, а сеуште да ме нервира? Па побогу, јас воопшто не комуницирам со неа, освен на некои фамилијарни дешавки каде сме куп луѓе, каде културно се поздравуваме. И толку. Зошто паѓам на провокација, кога она мене на г*з не ме става, а јас се корнам од нервоза? Проблемот е само и само во мене. Она не е нормална, никој жив не ја сака и не ја трпи, и толку, дијагноза и треба. Треба да го сватам тоа веќе еднаш, да ми влезе во глава. Почнав и со маж ми секој е*ан ден да се карам. Ќе ми го уништи бракот тоа што после толку проблеми, веќе не можам да поднесам да размислувам за неа. Јас никогаш не сум била конфликтна личност, како можам да паѓам така на провокација?! Што побогу се случува со мене, зошто не можам да ја отфрлам таму во некој ќош од мозокот и да не размислувам за неа? Се нервирам, се мразам себе. Толку имам исркано проблеми од неа, толку шокови и стресови ми има направено, толку многу ме има навредено што повеќе изгледа не ми трпи организмот. Ме пецка преку други на неа слични, и јас се нервирам. Бре, колку сум глупа! Најстрашното е што маж ми е на моја страна, и немам поим што барам од него. Кога ќе ми се спојат жиците збеснувам, и поим немам што зборувам. Уфффффффффффф, си се олеснив малку! :D Не барам совет, само морав да се изназборам кај паталци. Мислев дека сум поголем човек, дека знам како да балансирам, ама очигледно поим немам. Срам да ми е!

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. evgee

evgee Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    ahh lele elena mak istoto i mene mi se slucuva od mojot general, mislam na nea 24/7 i mn se nerviram

18. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    А зошто??? Зошто бре се нервирам? Стварно имав повисоко мислење за себе. Какви се не карактери сум поминала какви не проблеми сум имала, никогаш не подлегнав. Маж ми болен легнува за мене, јас му се дерам ко луда. Ќе помине, ама какви последици ќе остави! :'(

19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    elena.mk isto i kaj mene e ova i znam kako ti e.
    Mene site mi vikata taa zena e takva bolna vo umot,jas pak se nerviram iako sme deleni.
    Ama kakvi stresovi nervozi i kavgi sum pretrpela zaradi nea pa i so mm da ne kara ona a bre koi navredi dava :@ ziva bolest e a i jas si gubam nerva...

Treba da ne mislime na tie raboti i na svekrvite,jas cesto se pravam deka ja nema i oooop ete ja od nikade nikade pak nesto ke skroi protiv mene.
    Ednas i kazav kade i e mestoto ama pak si prodolziva i znaes pameten um mu se cudi na zgreseniot um i zatoa se nervvirame oti ke tresnat sto netrebat kako da nemat godini sto gi imat.

Gledajsi familijata ostaj svekrvata iako znam deka e tesko da ne se nerviras oti tresat gluposti.
    Koga si kaj tebe ic ne im molci kaziim.kade im e mesto i neka si znaat kako treba i sto treba a koga se srejkavas kaj nea zdravo i na 3/4pravise ;)

20. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Ај и јас да се ставам во групата „делени„ кои се уште се нервираат. Не ми е дома ама ја гледам секој ден. Најстрашно ми изгледа утринското кафе испиено со неа. А го варам, не дека не. И муабет и правам така цела расположена што имам друштво за кафе (facepalm).
    Туку денес ме мачи една друга работа. Синиќа свекрва ми паднала и и ја ставиле ногата во лонгета. Го чистела wc-то. Е добро ама таа мене никогаш не ме посетила. Ни кога се породив, ни кога сум била болна. Од една страна не сакам да одам од друга не можам да не одам. Се ближи Св. Никола., 60 гости имаат. Нема кој, цел товар ќе падне на мене. Јатрва ми и золва ми одат на работа. Јас не сакам да одам, бидејќи за ништо не помогнала. И јас тазе породена луѓе сама си гостев. Ај ме фатила бељата. По се ми изгледа дека ќе си го кркам стапот. Туку да ми даде Господ трпение, ќе спремам и ќе направам се. Оф, оф мори мајко.