Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Тоа е еден од најголемите брачни проблеми на Балканот. Ако ти имаш пари за нов почеток, со друг покрив над главата, тогаш е во ред. Но, ако чекаш на него, тогаш си наеб***. Вие уште не сте во брак, така да твоето мислење, нема некое големо значење. Не знам дали и колку заработува ама очигледно, тој нема намера да се дели од своите родители.
    Тој бара поглолем стан, во кој е планирано да живее и неговата сопруга (без разлика дали си ти). Доколку не мисли така, тогаш своите финансии ќе ги зачува за основање на свое семејство. Тоа е како ден јасно.
    Во однос на прашањето за живот со свекор и свекрва, ако не те разбира за што му зборуваш, тогаш очигледно не му одговара идејата за живот на страна.
    Тоа значи, или ќе се навикнеш на живот во заедница или барај друг.

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  2. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Baranjeto pogolem stan ne znaci po difolt deka ne gi dava parite za da osnova svoe semejstvo.Bas i zatoa gi dava svoite pari no ne bas onaka kako sto planira segasnata devojka.Planiranjeto semejstvo koe ke bide zaedno so baba i dedo ne e bas najprijatno ama ne znaci i ne planiranje za svoesemejsto.Ako ne planira ima nacini kako da se potrosat parite eheeee.

3. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Тоа ми беше муабетот. Не планира да основа семество под друг кров.

4. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.110
    Допаѓања:
    136.866
    Сите се жалите од свекрвите а одма скокнавте коа се пожали девојчето. Па и самата кажа дека е у подолга врска и се планира заедничка иднина. Зошто до вчера дечко и не размислувал за поголем стан? Ваљда затоа што немал потреба, било доволно за нив. Треба ли сеа да се праи дека многу ги сака сите и едвај чека со нив да живее, па после оп наеднаш и се качија на глава па ајде ке го продаваме овој стан ке купуваме два помали. За овие работи се реагира на време, не е ситница, животно прашање е. И колку и да се сложуваат со идната свекрва сеа за сеа, еден ден нема да биде така, една куќа со две домакинки (речиси)никогаш нема мир.
    @priceless разговарај сериозно со дечко ти, посочи му ги сите проблеми со кои би се соочиле доколку живеете заедно, дека сакаш малце интима, сакаш ти да си управуваш со својот дом, да си ги вспитувате децата како што сами ке одлучите. Дека е друго коа у еден стан/куќа живее една фамилија, а друго две фамилии. Плус многу генерации се на едно место, многу различни карактери. Ова ви е животна одлука, не е нешто што може да се смени секој ден.

На priceless, jb82, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    17.881
    И јас сум за тоа дека треба да се реагира на време. Ете си планираат заедничка иднина, па зошто да нема право да разговара по тоа прашање? Секој нормален човек мисли и се секира на време. А не од после леле што направив сега?
    Ќе ви кажам сличен пример за една пријателка. Додека тогашниот и дечко планираше да купи голем стан за да може да живеат сите заедно на куп она молчеше (иако не можеше да замисли да живее со стари) велејќи дека нема право да се меша уште не земени. Јас и викав да разговара со него место голем стан да земат 2 помали и да си живее посебно од старите, она не... После што се случи? Од ко се зедоа секој ден проблеми и се разведоа. Така да реагирај си со време. Ако не за тебе ќе и направиш услуга на некоја друга :lol:

На priceless, jb82 и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    140.753
    Прајслес, ми се допаѓа тоа што размилуваш навреме за можните проблеми и што го планираш животот. Што не чекаш да те побара, па после да си ја чукаш главата.
    Ако ти кажал што планира, значи планира со тебе. Кажи му јасно дека не живееш со свекрва и свекор и дека никогаш не би се омажила под тој услов. Ако и понатаму, свесно дека не е по твоја волја е упорен во желбата за живеење во патријархална заедница, значи дека е време да донесеш битна одлука во животот, дали ке бидеш во заедница си сите и со него, кој не ти исполнил барање, или ќе го откачиш и ке живееш онака како што ти сакаш.

На Luna91, priceless, jb82 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    20.083
    Како гледам јас на проблемот-има поголем стан и има поголем стан. Прашање е дали од стан од 40 квадрати ќе се преселат луѓето во стан од 100 квадрати или од двособен стан ќе одат во трособен. Исто така, ние не знаеме тоа семејство како живеело досега, колку деца имаат, дали тие деца имаат своја соба, каде спијат родителите, итн. Можеби таа преселба е за да се направи место за идната снаа но можеби е и чисто за поголема комоција на семејството. Како и да е, се додека родителите плаќаат од свој џеб, децата и (особено) моменталната девојка немаат право на глас. А од муабетот замена + доплата, повеќе од јасно е дека луѓето немаат доволно пари да купуваат два стана.

А штом девојката (фала богу) не сака еден ден да живее со свекор и свекрва, нека го седне дечкото на озбилен муабет и нека расчисти околу тоа како тој ја гледа заедничката иднина и станбеното прашање. Ако двајцата работат и можат да си дозволат да одат под кирија а момакот сака да живее со мама и тато...:x

На priceless, Daleron, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. priceless

priceless Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    379
    Еве ме повторно.. :) Седнав и разговарав со него и навистина сериозно му кажав дека неможам да се замислам да живеам со неговите. Не е дека ми сметаат и дека не ги сакам, но различно е кога го имаш човек 24/7 дома. Немаш комоција, немаш интима, за секоја кавга недај боже ќе бидат тука и ќе ми бидат сведоци а недај боже и ќе се мешаат можеби ( никогаш не се знае ). Му реков дека јас попрво би живеела под кирија додека да се снајдеме некако отколку вака. На почетокот не му беше мило, некако тоа ,, попрво би живеела под кирија отколку со твоите,, погрешно го сфати, ама се потрудив да му објаснам дека навистина ми пречи тоа мн. И на крај краева му реков доколку се уште не е во можност да си дозволи да си купи стан, да се распрашаме за кредит некој или било што, па макар би чекала уште време ама сепак не би се решила на брак во таква заедница. Значи го сакам дечко ми повеќе од себе, но мојата љубов спрема него, и мојата љубов спрема неговите неможе да се измери во никој смисол. Откако разговаравме, му реков да си размисли добро што ќе прави но таа опција за мене не доаѓа предвид и дека стојам зад тоа и дека нема да го сменам мислењето. Малце се почувствував идиотски, ама едноставно подобро да спречам нешто на време отколку да лечам после цел живот и глава да мавам во ѕид. Фала мн. на сите за исцрпните коментари. Навистина некогаш е подобро кога разговараш со личности што не ги знаеш отколку со свои луѓе. Фала уште еднаш и ајде ќе видиме можеби во некоја иднина ќе има нешто ново, па ќе се фалам или жалам хахахахах :)) XoXo @priceless :*

На Goticarka, girl-miri, Night Rider и 4 други им се допаѓа ова.
  9. cigarce

cigarce Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2011
    Пораки:
    1.401
    Допаѓања:
    3.931
    Абе незнам како да се изразам,што глумите не ми е јасно бре моми,велиш планираш заеднички живот ама со ова ХоХо гледам дека ти уствари планираш американски стил на живот,така лигаво ми дојде....
    Така неможам да ве сфатам....
    Хохо
    хохо
    хохо

На WarriorAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Само од едно "хохо" ти сфати дека планира американски стил на живот, дека е лигава и дека глуми?

Оф, камо сите млади да се стремеа кон американси стил на живот, тоа би значело самостојност, ама за жал ние сме си навикнати на македонски стил на живот, па затоа темава ни е преполна.

Во врска со проблемов на @priceless. Те поддржувам 100%. И тоа како треба да се разговара на време. Буквално за се'. Нема тука никакво мешање. Таа не отишла кај неговите да им кажува што треба, а што не треба да прават. Туку седнала со долгогодишниот дечко и разговарале за нивната иднина. Тоа е основен и задолжителен разговор за сите долги врски кои си планираат заедничка иднина. И јас со дечко ми разговарам уште сега за тоа каде ќе живееме и што планираме. Тоа воопшто не го сметам за мешање во неговото семејство или пак он во моето.

Зарем еден ден пред свадба треба за толку битно прашање да се разговара?

На SV1911, Goticarka, joelle и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Dvolicen

Dvolicen Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2012
    Пораки:
    1.431
    Допаѓања:
    3.485

:o

Сите сакаат приватност,комоција и мир во домот.Доколку некој од (неговите) блиски е човек што не се трпи, и со пороци (коцкар ,наркоман и сл ) би оправдал СЕРИОЗЕН разговор во врска со (оваа) тема.Се друго е лигавење и глумење лудило .
    Ако е заинтереирана за свој стан и кредит нека ја види реалноста колку е тешко да платиш рата од кредит со просечна плата во Македонија (а без да кажеш колку си спремен (И да )заработиш ) ,НЕКА се погледне реалноста дали ке се искомбинира два помали стана ( ако е еден голем ) ,и дали ке ја прифати реалноста (за да можат ) за сопствен стан 50/50 % да финансираат двајцата .Банките не даваат стан на муабет ,туку хипотека 3/1 .
    Ваков муабет јас кога би дознал во 5до 12 подобро немажена да си биде отколку со својот цврст став поради ОВА или она да не се десело (да направи проблем-и во друга фамилија каде со почит и разбирање би се решило станбеното прашање на младите).Да одиме со претпоставка дека старите се пензионери па би помогнала финансиски за станче под кирија,би биле жиранти за хипотекарен кредит (ако е потребно ) , би дале своја заштеда за ПОМОШ за нов стан ,хммм мн работи можеле да направат старите ,а не само проблеми (измислени ) .

Последна измена: 18 декември 2014
    На anina, imelda, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. priceless

priceless Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    379
    @cigarce ако по едно ,,xoxo,, ме процени како МОМА со АМЕРИКАНСКИ СОН која ГЛУМИ нешто тогаш навистина проценка за личност имаш 0. Се извинувам што не се изразив со прегратки и бакнежи туку употребив нешто кратко и јасно.. Сметам дека треба пред се да задржуваме на темата на дебатава, а не на тоа кој како се изразува. Ако започнеме така да да си ги бараме грешките едни на други немаше да биде ова форум.

Бидејки сакам заеднички живот со мојот дечко немора да значи дека треба да скокнам веднаш во тавче и буквално после да му ја мислам што како ќе ми следи во животот. Некои работи е подобро пред се малку да се анализираат и ако постои друга опција @Dvolicen се разбира да се земе таа предвид. Не Ви посакувам на никој да се најдете во ситуација кадешто ќе бидеш помеѓу два огна и нема да знаеш што да правиш, дали да си ја смириш сопругата или мајка ти, дали да делиш правда или да ги замолчиш и двете. Отсекогаш сум велела дека подобро е дома да се расправаш за сметките како да си ги платиш отколку за вакви или некои слични фамилијарни проблеми.

Реалноста ни е позната на нас сите. Државава знаеме во која економска состојба се наоѓа. Пари нема да се има ни доколку живееш со свекор и свекрва и ако не живееш. Едноставно доколку имам проблеми финансиски или од било кој тип, би сакала да си ги решавам сама со мојот сопруг, без трета или четврта личност која што ќе се меша во нашиот живот.

А за кредити, правење од ништо нешто или незнам што.. јас реков и се уште стојам зад тоа. Мене не ми пукнал тупанот преку ноќ да се мажам. Ако е вистинска љубовта ќе го почекаме можеби НЕ најпогодниот момент, ама барем колку толку НАШ момент, за да стапам во таква заедница.

Сум се нашла во ситуација кадешто сум сведочела во односот помеѓу снаа и свекрва и беше застрашувачки. Не велам дека и мојот однос би бил таков, но не за џабе рекле,, подобро спречити отколку лечити,,

Секое добро и @cigarce прегратки и бакнежи. ;)

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dvolicen

Dvolicen Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2012
    Пораки:
    1.431
    Допаѓања:
    3.485
    @priceless

Да не си го познавала дечко ти со стројници да те натерале да одиш со него ке те разберам, сте биле во врска си видела многу добро кој е и со кого е .Донекаде оправдувам сакање и барање на приватност но стапувањето во брак значи и заеднички носење на одлуки ,заедничко сносење на нервози ,среќа и радости .Никој нема те остави на цедило ,никој нема да те избрка ( крај краева твојата дома си е пак таму ) .Но со ваквите ставови на девојките мислам дека не се спремни за мажачка ,без разлика на годините .Подобро функционираат мама меси ,тато носи ....

На anina, sweety90 и joy1 им се допаѓа ова.
  14. priceless

priceless Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    379
    @Dvolicen потполно се согласувам со твоето мислење дека стапувањето во брак значи заеднички носење на одлуки... но заеднички носење мислам на нас двајца.
    Се разбира дека секој брак има и тешки и убави моменти, не реков ни дека некој ќе ме остави на цедило, едноставно сакам да си ги планирам работите пред време, посебно такви клучни моменти од мојот живот.

Значи со заеднички сили повеќе може да се направи, не викам не, но чекај, незнам колку си во врска/брак.. ама ниедна девојка несака да живее со родителите на момчето. Можам да сфатам помош од нив во врска со причувување на деца, како што очекувам и од моите се разбира, но времињата се сменија.

Порано немало навистина ни шанси ни опции, се знаело кога се мажиш идеш да живееш со свекорот и свекрвата, но јас и мн. други девојки не сме ниту лигави ниту препотентни ниту сакаме да го живееме американскиот сон, едноставно сакаме да се заштитиме од нешто што 99% се случува во такви заедници. Искрено јас дома со моите знам да се испокарам за некоја работа, а замисли одење во туѓа куќа кадешто буквално се судруваш со различни карактери. Не е лесно да се живее во таква заедница, кажувам од тоа што знам, видено, искусено.. :)

Затоа ќе речам повторно, нема да се сруши светот ако претходно ги разгледаме сите други опции, па сега понатаму отом потом :) :)

А за тоа колку сме спремни за мажење/женење?! хмм јас мислам за тоа дека човек никогаш нема да биде подготвен, колку и да мисли дека е. На такви чекори или се решаваш или не. А за мама меси, тато носи - независноста одамна ја имам стекнато ( на финансиско поле ).. Единственото нешто од што зависам дома е од љубовта на моите :)

На okcenzi и Dreams11 им се допаѓа ова.
  15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Дека не сака да живее со свекрва е незрела?? Цццццц

На okcenzi, SV1911, De-lovely и 4 други им се допаѓа ова.
  16. priceless

priceless Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    379
    Е ај и тоа да видиш @kukla21 :) :) бидејки си кажав дека радо би живеела сама со сопругот, да направиме нешто заедно во тој поглед, и бидејки пишав едно xoxo испаднав и лигава и дека глуматам нешто и дека сум незрела, дека сакам американски сон да живеам.. Ама ај нема везе, секој со свое мислење, нема да се љутиме.. битно е да се дружиме :)

На jb82 и kukla21 им се допаѓа ова.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    140.753
    Дволичен, нема претпоставки - или сакам патријархално семејство или сакам брак само со маж ми. Има жени што сакаат да живеат во заедница, има жени што не можат. Јас повеќе би живеела во колиба, од 20 квадрати, ама со него, отколку со свекор, свекрва девер и јатрва во 3 соби. Не можаш секс да имаш, не па да излезеш од веце гол. Мораш да пазиш кога и што правиш. Не викам да и купи дечко и стан - ама подобро е леб и сол да јадат и да плаќаат кредит, отколку сол на глава да им тријат. И сонце да е свекрвата, пак, не може од неа да има секс на каучот и да ги викне другарките на журка или да прави што сака во кујна. Сам да не ти е срам, викаат старите.

И не, не се глупачи девојките кои сакаат приватност во бракот. Глупаци се мажите кои викаат - сакаш ли да се омажиш со мене,а да живееш со мама и тато.

На Hipster, Nati.P, okcenzi и 23 други им се допаѓа ова.
  18. evgee

evgee Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    priceless nikogas nemoj da se ustruchavas da si naoravis muabet so decko ti za taa tema, ne e nesto sto treba drug da go resava tuku vie samite.. Podobro sega da znae kakov nacin na zivot sakas da vodis otkolku koga ke stapite vo brak.. Toa e moe mislenje i vo potpolnost se soglasuvam so cka za mazite koi vikaat ozeni se so mene, a ke ziveeme so mama i tato .. Podobro navreme da se reagira otkolku koga ke bide kasno pa doagjaat nervozi, kavgi i navredi...

19. priceless

priceless Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    379
    Таман почнав да се чувствувам лошо за тоа како се чувствувам и ги читнав коментарите на вас што ме подржувате и си викам ,, добро е не си единствена што вака размислува,, :) @Cka ме изнасмеа да ти кажам хахаха без влакна на јазик хахахахаха

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dvolicen

Dvolicen Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2012
    Пораки:
    1.431
    Допаѓања:
    3.485
    @Cka јас мн убаво те разбирам и јас како машко го сакам истото ,со своја приватност свои правила во свој дом .Сакав да кажам дека нетреба да се игра толку остро зошто многу девојки незнаат во суштина во каква фамилија (влегуваат) . Ова го зборам и во позитивен И негативен контекст. Едноставно доколку младите не се кредитоспособни,не се толку мн платени или пак сеуште се надоградуваат со знаење и искуство би можеле да ја добијат помошата (или подршката ) од родителите (од едната и другата страна ) .
    Прерано носење на одлуки сноси и последици .Многу врски пропаднале поради вакви ставови ,а биле засновани на љубов ,верност и искреност .
    Доколку некој неможе да си дозволи кирија или кредит значи дека теба да биде оставен (бидејќи ) неговата дотична несака (или пак има премногу тврди ставови и незнае и несака да се покори на нив ) за да живее во заедница :x .Многу себично изгледа ова .
    Ке ти напоменам пример од мој близок (во контекст на темава ).Дечково е финансиски моќен .Не се грижи за смеки ,кола итн .Но знаеш додека жена му е дома ,викенди е со нас во клубови ;) .
    ИЛИ или работава ти текнува ......

На anina и joy1 им се допаѓа ова.