Чекај малку, дали јас точно тебе те разбрав- ти си се налутила зошто золвата не ти пренела маалски оговарања и затоа си се искарала со свекрвата?
Tишината е најдобриот подарок којшто може да го добиете од една свекрва/золва и такамунатаму криви. Особено тишината во којашто не ти се досаѓа со муабети за тоа што некои без сопствен живот мислат за тебе. Па дури и таа да ме оговарала, големата работа, нека не ме замара. Па уште ако може да биде онаа тишина од пријатна дистанца, а не по непријатности или конфликти, за мерак. Ем си раат, ем не си се замерил. Сликовита сум знам, искуството говори од мене. И не знам што толку ги правдате мажите што биле мамини синови. Ако е мамин син, се`уште не му е дојдено време да биде женин маж, очигледно.
Па и јас мислам дека мамините синови имаат голем удел во тензиите помеѓу свеки и снаа. Свеки си го знае синчето,знае дека може далеку да оди со спуштање муабети и затоа си зема за право да се однесува кон снаата така. Да е синот некој „вунаст“(што би рекла мајка ми) да знае да им ги постави границите на двете(бидејќи самите очигледно незнаат или несакаат)друга ситуација ќе биде.
Ili jas sum epten debelokozec sto ne zameruvam na vakvi sitnicki ili pak deka nemam perde na jazikot i si kazuvam so mi smeta. Ama ppak zatoa pred brak ne dozvoluvav ligavenja i poznanstva so svekrvi. So ima da ja zapoznavam bre.Jas so nea ke ziveam ili so mazot mi? Ne samo nea,niedna ne zapoznav,a sto ke mi se? Tie se majki na nasite mazevi i so celo postovanje i kon niv a bogami i od niv kon nas. Samo ona okolu parite broenje nema da ja narecam sitnica,ama pak ne e sveki kriva ako dozvolam da me tera da pravam so ne sakam. Neka si brojat so sin i,a ako toj na toa se soglasi pravo do nejze neka si prenoki. Mamini sinovi velite,i razlika na svekrvite pred i potoa.Pa znaci em ste imale moznost da viditekade odite i pak se zalite.A znaete od koj ustvari se zalite? Od sopstveniot izbor,znaci problemot lezi i kaj vas.
jas ispomesano napisav ... toa ne bea maalski razgovori, tuku nesto sto trebase taa da go spodeli so mene (zolva mi) a sveki se ispusti i kaza pred nas, pred mene i mm, jas togas kazav deka sum mn navredena od situacijata , takvo nesto se spodeluva so bliskite (vo vrska so veridba i bremenost na nekoj nas dosta blizok.. ups "blizok"). se raboti za situacija sto se kriela od mene i mm nekoe vreme, za na kraj nekoj da se ispusti pred nas ... bevme i dvajcata navredeni so mm. deka sum navredena spodeliv i so sveki i zolva mi, zolva mi se pravdase, nekako , ne i dojde ubo, poso jas sekogas i za se i pomagav , ama toa e toa... a sveki odgovori so: ako sakas luti se , mn mi e gajle na mene !!! so toa sto kazav deka e mamin sin ne go opravdav VO NIKOJ SLUCAJ. ah da i parite ne gi broese taa, ja ostaviv da ceka dva dena , ne gi izbrojavvme vednas, i i kazav deka koga ke brojam pari sakam da si bidime sami jas i toj... ama navodno vnuceto mn dodevalo i sakalo kaj nas v soba , zolva mi dojde i go sobra, a taa izlezi vlezi (poso majka mi bea tamu) i na kraj se optegna na krevetot kolku dolga tolku siroka, pa i dremi tamu.navodno mn izmorena.... pisav deka sum mn custvitelna, sto e golema maana, sekoja sitnica znae da me povredi na nekoj nacin, se nadevam so iskustvo ke mi stane podebela kozickata. sorry latinica od mob sum
Eте мила. Доволно си паметна за сама да го увидиш вистинскиот проблем. И верувај тоа што си го пишала е вистина. Ова се стварно небитни работи за нервирање. Со тек на време, ќе отрпнеш на вакви испади. Никој учен не се родил. Што мислиш, ние од прв ден сме знаеле за што да се нервираме? Али арно викаат, да може да си вторпат млада невеста, ќе знаеш како да гувееш. Во меѓувреме, гледај што помалку да се нервираш.
Jas pak ke recam i te kako e vazno da se zapoznaete so svekrvata i ....., da si znaete so kogo si imate rabota. Fala bogu gi zapoznav pa navreme izbegav, djenem fativ. I po 20god. gi pamtam. Fala ti gospode sto me spasi, i me prati vo zivot so novo iskustvo, koe potoa i te kako mudro go koristev i seuste go koristam. Znaci, odete, videte koja e familijata. Ako ne vi odgovara begajte kolku nogi ve drzat. Nadez nema deka ke se popravat. Vo idnina ke bide uste poloso. Ne e vazno kolku godini ste odele (jas posle 5 svativ deka ne se za mene. Do mene e greskata sto kasno svakam, tie ubavo mi pokazuvaa posle prvata godina). Ne e ni vazno, vazno e se spasiv. Posle mene druga dojde i na nea i e*aa majkata. Nevelam deka nema resenie, am podobro e pred da sklopis brak, mrak, da izbegas. Posle se pogolemi komplikaciite. Ova e post za tie koj se nemazeni, a dzirkaat po temava.
Da de eve pisaa oti gi zapoznale pa pak kukaat.Nema pravila tuka.Nie lugete se menuvame. Ako mazot balansira kako so treba,namesto da cmizdi togas kakva saka neka e svekrvata isto ise faka.
@3vezilka3 ,јас сум една од тие кои секогаш се на страна на снаата Тоа ми оди инстиктивно и не можам да ја оправдам свекрвата или да бидам индиферентна. Ама тоа што си ти преосетлива тоа е твој проблем. Не е до влакната на јазикот или како на некој ќе му кажеш дека греши, туку до начинот на кој ќе биде прифатена твојата критика. Ијас имам свекрва која постојано прави такви „грешки„ ама ако и речам таа ќе извади дупло повеќе мои „грешки„ и ќе настане од конец, јаже. Гледање накосо, оговарање по комшии, невнимавање на моите чувства, мое омаловажување како член на семејството (да додадам дека со самото тоа има омаловажување и на својот син) и еден куп такви ситуации ме пецкаат. Ама гледам да останам смирена бидејќи волкот вакното го менува ама не и кожата. Не можам јас да ја променам неа или таа мене. И немој секогаш да го обвинуваш твојот сопруг. Еве на пример мојот не може да излезе на крај со своите родители. Колку и да сака со арно или лошо, исходот е секогаш ист. Кај некои луѓе не влијае разговор или кажување на вистината. Моите повеќе се лути отколку смирени и на крај јас се наоѓам да балансирам заради близината на местото на живеење. Не можам да поминам а да не прозборам или да ја викнам на кафе. Сите тие ситници ме доведуваат да бидам во состојба да мразам некого ама излез нема. Исто толку лошо и е и неа бидејќи и јас со тек на време станав лоша снаа.
Често ја читав темава пред да се омажам и просто не ми беше сватливо како иде до таков однос меѓу снаа и свекрва. 8 месеци сум мажене, живеам во 60 квадрати стан со свекор и свекрва. По природа сум тивка и страмежлива личност, која секогаш одбира да се повлече одколку да излезе на мегдан со противникот. Во овие месеци дури живеам со нив ми беше тешко што немам приватност, едноставно немаме услови за живот (таа една соба ни е и спална и дневна, тука чувам и алишта и кондури и постели ...абе магацин) ама теравме со размислување чим си немаме свое ќути и трај. Пред два месеци чув муабети како свекрвами ме оговарала со сестрае (ги слушала снаата ,,, и она тазе печена снаа) дека многу влакна сум правела по дома од косата, па како сум била несмасна шпоретот само валкан , сум се капела секоја ден само пареа било wc-то, сум била џмур , сум ги избегнувала седејќи в соба. На момент фала богу се изнервирав али ајде реков, сето тоа ќе го оправам и ќе внимавам на тие нејзини замерки... што би ми било мило мене да ми ги рече а не да растура муабети по куќи. Во петокот идам од работа ја подотворам вратат и си се собувам , они не ме сетија... и што ќе не чујам... свекор ми вика "ма оставија простотилок еден, не факултет да имат завршено , не магистер да има завршено, простотилок си е простотилок, а свекрвами вели , ми иде да му речам на (име од маш ми ) како можеше ваков простотилок в куќи да ми донесеш, саде у соба седи , ни муабет ни ништо , си заминува кога сака и каде сака, ни татко да викне ни мајка... Верувајте ми се свртев и си излегов на улица, како гром да ме погодил, неможев да поверувам како е можно со таква горчина да зборат за мене, па 10 години бев у врска со маж ми никогаш не се скаравме се беше совршено меѓу нас,и ден денес е . Јас имам државна работа, имам приватен бизнис, работиме со маж ми да можеме периодов да земиме станче, ден и ноќ сме по работа, рмбаме ко коњи , едино дома влегувам да одспијам некој сат и пак на работа, И замислете за овие месеци што сум оптеретана со други работи, не сум ни расположена нив да ги слушам ни пак да се расправам оти знам дека кај да е ќе си заминеме.... она за мене ПРОСТОТИЛОК. Му немам кажано на мм незнам што да правам.... што велите вие?????? ама ме јаде у мене сакам да и речам и на свекрвами дека сум ги слушнала , ама незнам помооош
Јас ти велам да му кажеш на мт. Така ако еден ден дојде до поголемо, бар ќе знае како почнало, за да не испаднеш ти крива. Ти не почнувај кавги со старите, зошто ете ќе си имате свое па ќе си се тргнете на страна.
А зашто да ќутиш и зашто да се нервираш? Штом тоа го рекле за тебе, зарем тоа тебе таква ќе те направи? Јас едно време многу се нервирав кога ќе дознаев дека некој ме озборувал за такви некои глупости. Сега, смешно ми е. Што си можела да направиш, уште вечерта да ги собереш сите во соба, без предупредување за да немаат време да се спремат (пред тоа гледаш да не дознаат дека си ги слушнала) и да кажеш „Јас многу насекирана останав за мајка и татко (и да не ги викаш така, можеш во муабетот колку за иронија ). Мажу, имаат нешто да ти кажат, се плашат да не се секираш па не ти кажуваат отворено. Се секираат за тебе поради мене. Да кажете вие или јас да кажам? “ Чисто колку да им ја затнеш устата. И кажи им другпат да бидат подискретни во озборување, затоа што и онака никогаш не прашуваш што мислат за тебе. И стегни заби, еве имате излез, се борите за ваше. Секоја борба е полесна кога се наѕира среќен крај, ма колку и да треба време. Ви стискам палци.
Јас не би излегла туку, насмеана би влегла и би рекла „Ете го простотилукот дојде да се замеша со останатите прости„ Па ај да видиме тогаш што ќе одговори? Ма немам ни јас јајца за тоа ама ај да дадам предлог ако некој може А за викање мамо тато и јас имам математики. 6 години на женава и се немам обратено Ако ми е далеку, трчам до неа за да ја допрам и да и кажам нешто. Ретко кога се случува ама се случило. Кога има дома повеќе луѓе, прашувам кој е за кафе и таа за инает не ме погледнува и не одговара. Јас и варам па сакала го испила, сакала не.
Искрено зезната работа. Ми се допаѓа пристапот на Теси. Не би било лошо да го примениш. Јас сум човек кој сака на сите да им се допадне, и се трудам да угодам и на крај тешко ми паѓаат муабети од овој тип позади грб. Ама би си пукнала ако не им кажам дека сум ги слушнала. Смисли стратегија ама соопшти им дека си свесна за нивното мислење за тебе. Со среќа и побрзо осамостујување.
Ги бoли тoa штo не им пoсветувaш мнoгу внимaние, се пoвлекувaш вo сoбa, спoред нив е игнoрирaње и непoчитувaње. Кaј мoжaт тие генерaции тaкa, кaквa привaтнoст кaкви чудa, снaa требa дa се умилкувa, дa дaвa oтчет, дa прaшувa штo требa, кaкo требa, мaмo, тaтo, блa блa. Не си земaј при срце, кaжи му нa сoпругoт нo излaденo, не прaви дрaми oд тoa. Нa пoчетoкoт и кaј нaс имaше пo некoј лoш збoр, aмa сo тек нa време се зaпoзнaвaш пoдoбрo и се менувa мислење.
More lesno e nie site od tuka da se silime kako koja od koja poarno ke se soocela da sme bile na tvoe mesto. Toa e samo prvicna misla koja ne veruvam deka licnost povlecena kako tebe deka ke primeni. Veruvam deka site soveti ovde od site nas se so dobri nameri no mora da ja imame vo predvid i tvojata povlecena priroda. Edno da znaes,ne postojat ama bas nitu edna snaa i svekrva koi ne kazale nisto edna za druga.Majkite ni zameruvaat za vlaknata,bez razlika kolku nie pazele a kamoli svekrvite.I obratno.Kerkite nivni nekoi raboti im gi zameruvaat a kamoli nie. Loso e so si slusnala.Veruvam ti odmilele na skros.Sakala nejkela stom zaedno ziveete kemora da se "trpite". Se soglasuvam so Bridget.Kazi mu na soprugot bez diganje fama.Ova od provereno. Kolku ponaluteno kazuvam tolku sum po kriva. Zamisli isto,da e majka ti i maz ti vo situacijava mesto teeebe i sveki.Po ke se zasramis i po ke prezemes nesto ako ti kazat posmireno.So sreka..
Хахахах, исто. Таа се лути оти мамо не сум ја викала, јас ни на име, ни мамо, ни никако.... хахаха Незнам како да ја викам. И му се жали на мм, демек, снаата треба мамо да ме вика, а тој и вели си има таа мајка, нема што тебе мамо да ти вика и таа се лути. И јас ако треба со прст ќе ја допрам за да и се обратам, ама никако не ја именувам @antigona7 , барем денес имаме технологија. Јас да бев со телефонот скришно ќе ги снимев и пред сите ќе го пуштев после. Нема бегање
vikanjeto mamo -tato mi e cin na licemerie i neiskrenost a takva ne sum i ne sakam da bidam..pa ne vikam mamo eve 10 i kusur godini...ne umrevme ni taa ni jas,fala bogu
Секој за себа си мисли дека он е у право, несакам да се правам светица, ама верувајте не постои личност на светов со која сум се замерила или сум кажала лош збор, зошто да се препирам со некој кога си знам дека после мене главата ќе ме боли... и секокогаш сум им давала пет напред. Сум живеела и 4 години со цимерки, секогаш се со разбирање. Јас сваќам дека многу работи и сметаат , сепак дома туѓ човек со други навики има дома... многу пати и секојдневно имало коментари од нејзина страна на пример свекор ми последно и побара нешто и она нервозна "јас веќе незнам ништо каде се наоѓа во кујнава" ... замислете изреволтирана оти претходната ден ја средив и ја пребришав цела кујна.... испадна како јас да сум и ја растурила кујнава а не да сум ја суредила... али верувајте смешни ми биле тие ситуации , не сум и ги замерувала, сепак 62 годишна жена... Али ова верувајте ни на сон не го очекував, и денес му кажав на сопругот, доста беше ќутење, сепак осетив дека тоа е преголем товар за мене. Сите денови ме прашуваше што ти е , збунета си, што те мачи итн... во неделата ми се слоши, ми се зближа притисокот 130 со 110 , бев на дежурна ми ставија инекција, и сестрата в болница се шали со мм, му вели што си ја изнервирал женати... жал ми е за него, да можев ќе преќутев али тоа е... Човекот пребледе кога слушна... оти повише пати при расправија ми викал " оти мислиш дека моиве не те сакаат, па зарем и јас треба да се задумам за мајкати и таткоти дали ме сакаат... али сега кога му кажав ми рече "цел живот сум те чувал и сум те сакал , не сум ни можел да замислам некој да те навреди и повреди" Инаку не сум во план да и кажувам на свекрва ми дека сум ги слушнала... оти ми е страв до кај може да дојде расправат, стварно несакам да се карам, само едвај чекам да си заминам и око да не и видам