Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Bridget

Bridget Форумски идол

@kukla21 Добро, твојата мајка нема маани, другите жени од твоето опкружување немаат, овие жени за кои се испишани 400 страни од каде дојдоа, од кое време, од кој свет?

okcenzi and Daleron like this.
  2. galapce

galapce Форумски идол

Abe oti nasata majka e losa svekrva a dobra baba? :wasntme:
    Ne od nas aspekt losa svekrva,da si gi prasame snaite.Ili vo tie slucaevi snaite se losi?:bandit: :lol:

3. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

И ние живеевме кај моите еден период. Доколку на мајка ми нешто и сметаше ми кажуваше мене за да јас преземам нешто, ама не го зајадуваше него, како што прават свекрвите со снаите. А и Бога ми, и тие се трудеа да се приспособат на нас, не само ние на нив. Значи да се најде златна средина, секогаш тоа се бара.
    И снаите не треба да бараат преку леб погача, ама и свекрвите треба да сфатат дека имаат нов член и дека некои работи ќе мора да се сменат, и сите да се приспособат едни на други.

Bufi, Glasna, kala21 and 7 others like this.
  4. femina-girl89

femina-girl89 Активен член

фала ви за советите...иако некој може погрешно ме свативте....се што ме брецала за секоја ситница како што некој рековте....јас никогаш не сум кажала на мажот ми од причина дека се помирив таква е и плус свекрва ми е а јасен ми е односот снаа свекрва повекето свекрви ЗНААТ СЕ...некогаш ми било криво што некој работи ми ги вика само на само а никогаш пред него ама сум ќутела цело време....ова ме повреди многу што мене на само ми кажа дека мора да си одиме а него сам изигравала жртва дека како јас да ја оставам она сама да живее дека бегам од неа'патем разведени се со свекорот ние живееме тројца сами'...тоа ме повреди шо он ми се сврти мене дека јас сакам да бегам дека ке ја оставам :(

5. galapce

galapce Форумски идол

Da.Vo vakov slucaj ti si taa sto treba da balansira,posto ti si "domasnata".Zatoa jas velam deka sinot e balansot megu majkata i zenata.Znaci ne e sekogas kriva svekrvata.

jacqueline.s likes this.
  6. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Кај реков јас дека нема маани?! Односот нејзин кон мм и односот на неговата мајка кон мене не е ист. Дел е од карактер, социјализација, слободно време, друштвото.. Различни заминации имаат во животот..
    Јас исто не реков ништо лошо за снаа ми. Повеќе со неа комуницирам отколку со брат ми. Знам да и искоментирам некогаш нешто за мајка ми ако мајка ми го тупи нешто, а знае и она да ми каже. И јас и кажувам на мајка ми ако не е права.

tessie and galapce like this.
  7. tessie

tessie Форумски идол

@femina-girl89 Hе е проблем тоа што некои сугестии ти ги дава на само. Некогаш е подобро, попријателски делува и слично.

Проблемот е во тоа што тешко манипулира со тоа иди ми дојди ми, на тебе „одете си“, на него „сака сама да ме остави“, ако добро сфатив.
    Многу гледала „Македонски народни приказни“ без да е свесна дека денес веќе не е истото време. Покажи свој став, строгост и дисциплина, затоа што додека сте сами, душата ќе ти ја извади. А и со него.

А и маж ти не го разбирам бре. Да му беше навистина до тоа да бидете вие една сложна заедница и да го штити и чува бракот, по толку пати дознавање дека едно тебе ти збори а нему друго, ќе му се разбудеше љубопитноста барем малку подалеку од онаа комфорна инертна позиција „ти мајка ми ја мразиш“ и на пример ќе се потрудеше скришно ако треба да слушне еден ваш разговор на само.

Покажи малку достоинство, не треба човек здраво за готово само затоа што живееш во куќа со луѓе со коишто не делиш иста крв. Покажи во крајна линија дека и ти си од мајка родена и не си од небо падната.

Last edited: Jan 22, 2015
  8. femina-girl89

му реков денес цим ти не сакаш да ме одбраниш'''да кажеш мамо знам јас што си и рекла на жена ми и зошто мене ме прашубаш дали ке си оди или ке седи''''јас ке ве седнам двајцата да видиме што е проблемот дека јас можам и сама кога веке нејкеш ти да си решам некој проблем.....он мене не ми доѕволи ке сум направела ' од ништо нешто' дека сега она не рекла три пати дека еднаш само го прашала....па и еднаш да е немало потреба можел и тогаш да и каже дека ѕне што ми рекла она......јас не знам сега дали он ја брани од со сака од со како шо викате е мамино галенише или па стварно не сака да испадне уше поголем проблем може на некој начин ја знае и мене ме знае и мисли ке има кавга каде што не би можел да ѕавземе страна.....и јас нижто не реков ниту па он....само ми се извика и нижто фазла

9. tessie

tessie Форумски идол

@femina-girl89 на синчето не му се замара и си бара изговори. Е па, покажи дека и твоето има граници. Не може да се зафркаваат со тебе. Ако треба и ќе направиш од ништо нешто. Ти не си ништо, ниту пак твоите чувства се ништо.

И другпат да не си дозволила некој да ти се дере. Ти да им се издереш, ќе ти премолчат и претрпат вака? Морее...

Last edited: Jan 22, 2015
  10. femina-girl89

:( искрено се плашам оти ја ѕнам шо манипулатор е
    и како може да го намести човек ѕа она да е жртва :(... при прва прилика нема да остане на воа кога ке ѕаминува ке начекам момент да кажам пред двајцата дека добро е што заминува да работи пошто нели секако ке речам требаше да си одиме и да видам тогаш што ке одговори....никогаш не сум сакала да се зајадам со неа оти тешко е еднаш ако си замериш толку е ама како што викаш не сум ништо јас се да гтам и од причина да не направам проблем некој да ме прај будала :(

toogood and tessie like this.
  11. tessie

tessie Форумски идол

Te начекала кротко и осетливо и удри. Така не се изнудува почит од оние коишто не се многу волни да ја дадат. Покажи сила. Не викам сеа да се силиш и петелиш, туку да поставиш граници за кој до каде смее да оди. Па кој се реши да ти биде сојузник во тимот, реши. Твој живот е во прашање.

12. toogood

toogood Популарен член

Od dokazuvanja nema fajde. Ako znaes koja si , (toa znaci, ti si jasno izdefinirana licnost), dokazuvanjata moze samo da ti go iskompliciraat zivotor. Za tvoj mir i spokojstvo, odbi na sekakvi provokacii.
    Stoj si gordo zad svojata licnost.(highfive)

13. anina

anina Популарен член

Мислам дека се е само сплет и судир на карактери. Не е битно дали живееш одделно или заедно ако нема добар однос измеѓу двете, тогаш и на Марс ќе заминеш и пак ќе ти пречи. Ете не ја земам мајка ми за пример туку ќе ја споменам свекрва ми како двојна свекрва. Еден и е односот спрема мене а сосема друг спрема јатрва ми.
    Значи колку и да се правам улава, факт е дека и карактерот мој игра некаква улога.
    Проблемот е во тоа што јас не сум пропустлива како јатрва ми па не и се улизувам а со неа си имаат шуш муш. Општо, јатрва ми е таква личност која знае да се упика под кожа. Добро живеам со жената па не би рекла ни еден негативен збор.
    Секогаш кога спрема нешто за јадење и носи на свекрва ми, и дозволува да и се качува во спалната и дневната, да си земе слободно се што и треба, ја вика мамо па дури и во телефонскиот именик ја има меморирано под „мама2„. И се јавува по 3 пати во денот да ја праша како е, дали треба да купи нешто и такви слични работи.
    Јас се обидов со истото (освен она мамо) ама кога видов дека за возврат не враќа ништо се повлеков по што почна нетрпелливоста меѓу нас. Е таква сум. Не може таа да влегува дома кога сака и да си се служи со се а јас кај неа да не смеам да имам толкава слобода. Не сакам да ми нарача ништо, бидејќи не дава пари. Не и носам јадење бидејќи не ми дава и таа мене. Не ја барам на телефон. А и што има да ја барам за да се лигавиме. Крај на муабтетот.
    За толеранцијата спрема свекрва ми, јатрва ми, добива награда, чување на децата и тоа 24 часа. За шетање, за работа, за спиње итн. Јас не добивам ништо. И тоа зтоа што сметам дека не вреди да се понижам толку само за чување на децата. Ќе се снајдам и без неа ама битно кога ќе дојде дома стои како искарано дете бидејќи не може да се помири со фактот дека не сум иста како другата снаа.
    Пробала со се и сешто да ми го здрма бракот. Ни еден повратен збор немала од мене. Се решавал маж ми. И тоа решавање било карање, кое произлегува од фактот дека ја познава добр освојата мајка.
    Се служела со манипулации, оговарање, дофрлање, пецкање па дури и директни разговори со мм за тоа што не чини кај мене. Фала му на Бога како минуваат годините се стишува. Дали заради односот на мм кон нив или заради навиката, не знам. Ај можеби кога ќе има 70 години ќе се обожаваме:inlove:

elena.mak, okcenzi, antigona7 and 7 others like this.
  14. rakce89

rakce89 Истакнат член

Јас еднаш месечно зн да се сκаρам и нее без пρичина зашто јас нив неим одговаρам, сум се сменила не сум ρаботела не сум саκала κај нивни ρод да идам јадење ми пρавела таа пеρела ( машината пеρе ама ај ) а аκо сум доле κај нив тие свеκоρми свеκρвами и звлами ќе си легнат а често и маж ми и јас на столче. Κе седам е неможе таκа ќе се κачам гоρе и одма муабети пна нејќе синκо сс нас да седи сметамо ву ,а обично κога не збоρам со нив κд гп виκнат мажми и κе се смејат демеκ се мн сρеќни и јас да слушнам,баш вчеρа се сκаρав му смњтало збоρењето на свеκоρми моето и на мажми и денес не им одам доле,ама зм деκа за шн ситуации звлами е иницојатоρ а на свеκρвами и е јас немам деца а звлами немажена:)ама тоа мој совет од дρугаρκа она неκа си збоρи ти κаκо да не си чула

kukla21 likes this.
  15. jb82

jb82 Популарен член

Сигурно снаа ти зборува дека свекрва и, воопшто ја нема да и помогне...ете само шета со пријатлките...не се замара со внучето....она е тазе породена а бабата не се грижи за бебето за на раат да се избања снашката...
    ај ај... ќе се најде грешката и на мајката ти во однос како свекрва.

Да не глумиме многу многу, и снаиве не се ништо поасални и само бараат влакно во јајце.
    Не викам дека нема нездрави свекрви, ама има и нездрави снаи кои не знам зошто сакаат секогаш да бидат напатените, измачените, навредените.....

16. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Децата се обврска на родителите. Што побрзо ова се расчисти помалку проблеми ќе се има..
    Снаа ми за викенд си има свој живот и планови со децата. Ако и треба помош, тоа се кажува за да може да си планира мајка ми и да не се организира.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Мажот и неговите легнале-она на столче
    Мажот и неговите заедно се смеат-неа никој не ја рецка
    Она ке се скарала со свекрвата околу ручекот или пералната -мажот вели ти ја мразиш мајками..
    Добро бе жени кај наогате такви мажи?Што уопште сте се сплеткале со такви кои сеуште живеат во некој розов свет?
    И зошто секаде е проблемот кој што зготвил и кој колку испрал?Јас да сум ке џитнам и шпорет и перална да видам тогаш околу што ке се карате.
    8 год бев со свекрвами под ист покрив ама за тие теми не стана збор никогаш.Сватив одма дека кујната е нејзино царство и дека мешање несака.И не се замарав околу тоа.Се што зготвила ми било убаво ,и мн ја ценев таа нејзина страна.Со тоа што не факав маани туку и давав комплименти за секој ручек ја вивнував до небо и бевме 50:50.Она готви јас ја фалам задоволни и двете страни.Тактика и ништо др.Секоја кавга во било која заедница влече само нови и поголеми нервози и кај двете страни.

18. SwanMay

SwanMay Популарен член

Не сакам да генерализирам, затоа што секакви луѓе има и сите различно реагираме на некои ситуации. Само не можам да ги сфатам девојките кои во старт имаат негативен став кон мајката на дечкото ~ потенцијален иден сопруг и кон неговото семејство, воопшто. Тој произлегол од таа заедница, тие луѓе го издигнале до она што е тој денес и се заслужни за тоа каков човек е. Наместо аверзија подобро е да се пристапи со почит и благодарност. Така и малите недоразбирања полесно ќе се надминат... :)

19. rakce89

rakce89 Истакнат член

Pa svekrvata na drugarkami e kul zena zbori za sekja tema taa pravi kafe pere cisti a ana ide na rab i spie od sekoja plata ke i kupi po nesto ,ona za se se dogovara so nea kako kerkai da ne postoi vo taa kyka,se sto ke si kupat e ubavo a kaj mene ,svwkrvami ke mi rece. Pa nee loso cel sprat sredivm bez nivna pomos i ne rece ubavo e ,samo nee loso ,a za stolce pas vcera koga imase rakomet svekrvami na trosed mazmi na fotelja a zvlami na dvoset ispruzeni i maz mi im vika aj stanete da sedne ,"marija" zvlami samo rece pa neka sedne ,jas ja poglwdnav i si izlegov od soba po kratko dojde i maz mi :)

20. rakce89

rakce89 Истакнат член

I ova sakav da pisam sestrami i svekrvai da si ziveeat dobro i da ne se karaat ,svekrvai odlucila da ne i pomaga okolu bebeto tuku da i plati zena koja ke i go cuva bebeto i ke i pravi rucek i ke i gi zakaci stvarite ispegla,sestrami samo ide na rabota si imaat svoj biznis sega i avto i kupia a bebeto na sestrami se marki nosi i nema sto nema ,znaci kaj site nee isto