Teшко му било на маж ти да стане да седнеш ти, а он на тепих да седи? Или требало да им рече на мајка му и сестра му? Практичен пример како мажот може да реши се со мали дејствија, ама тешко.
Јас не сфатив само како на тросед, двосед и фотејла каде можат да седнат 6 лица не се имало место за 4. И никој не треба во таква ситуацаја да чека на мажот. Речи им со убаво „Извини, може да седнам?„ Не врерувам дека не би ги собрале нозете. Ако не друго, барем непријатно ќе им падне. Би требало
Bogami nemaa zosto da sedi na tepih.Ne deka ke mu bide nesto ili ke mu padne nisano ama i jas bi im rekla. Ne za drugo.Cisto da se svestat deka ne e covecno dur tie se otegaat nekoj da sedi na zemja ili da stoi. Pa do tolku bez oset da sum.Da re protegam udolu i popreku dur nekoj nema kaj da sedne. Egate lugeto bez oset. Arno im napravil mazot ti.Bre nevaspitanje bre.
Некој тука сака да има како сестрата си ама арно си знаеш реката тече по своето корито и влева кај што и наменет патот...така да маани и свекрва и се и гледај мажот оти од свекрва ако не те малтертира ко ке дојдиш пред смрт душата ке ти ја изваде маани ги там ...п.с не дека немам што да кажам за мојата ама да ви кажам ко снаата ке научи дека има и уста и јазик свекрвата ке бега како ѓавол од темјан и ке се осека како свиња у џамија.Поздрав и знам како е да си малтертиран од свекрва ама сеа научив дека имам и јас свои права кога добив дозвола од мм да не и прекутувам воопшто дека тој нема да се меша за да не испадне рекла казала ми рече ако ти нешто каже те навреде или сл слободно кажи и се што ти леже на срце.Е и сеа знаете мн ми е лесно...Бега како нз што.
Ситуацијата и кај мене е слична. Имам јатрва, која на почетокот кога одеше со деверми никој не сакаше да е прифати бидеќи имала бурно минато... она го приметуваше тоа ама упорна беше да им се наметне и да им се допадне на старите а кон мене па обратно гледаше на секој можен начин да не скара (му праќаше пораки на мм демек од некоја женска ама ја разоткривме и го проваливме телефонот, и кога видовме бројот од една нејзина колешка и најдобра другарка абе бруки живи ).. му кажавме на деверми а нејзи само и реков внимавај што правиш во иднина страмота е не сме деца мали...знам да беше друга ќе и ги скршеше забите ама страврно не сакав да се кара од сам страт. Од тогаш е на игнор од моја страна и од мм, немаме многу идими дојдими, човек од нема да се чува (до душа ја незна како и се живеет воопшто после тоа што се избламира...јас би си умрела од страм) Сега кога се зедоа(живеат башка) на свекрва ми и се јавува по 10 пати на ден за се некои оговарачки без врска муабети (што реални да си зборнеме на мајкае сигурно не и се јавува толку) кога ќе дојде кај нас само е грли и само мамо мамо по неа абе мед и тече од уста (а стариве желни за внимание) али има и за што (свеки им плаќа кирија, им плаќа сметки, им го пуни фрижидерот, што ќе купи за дома тоа и за кај нив,,, картичката од свеки и е во деверми бидеќи они не вработени, да не се страми типов да бара на секое дај мамо 100 денари за цигари).. јас би рекла ги мрзе да работат...нашле па си дрочат по цел ден ... а ние со мм двајцата работиме и плус приватно кое што од моите го наследив... зарабаотуваме доста неможам да се пожалам,не зависиме од нив... дома гледам во месецот да купам и прашак и масло и месо и ред др работи да не испадне дека они не ранеле иако ретко дома јадеме ... ама пак бре брате ние пак не чиниме јас пак сум "простотилокот "(ви пишував за тоа во претходен пост) абе пуста љубомора ги изеде луѓево , ќе си пукнат ама не им иде паметот дека со зли мисли и намери не се иде никаде, со онај памет нема ни да пркнат никогаш у животот, од дадено не се живее, ќе се сотре кај и да е. Сега сами ќе си купиме и станче мало ама слатко па очи нека ваѓаат, јас доволно видовод сите овие 8 месеци во животов,многу научив и проживеав, фала им и за тоа сепак некој имат и таква улога овој свет да те научи што е лошо , за утре кон моите снаи јас да не се понашам така... Имајте успешен старт на неделава
Одамна немам пишано на темава... Интересно е како кога немаш свекрва, не те засегаат овие проблеми, многу објективно гледаш, а читајќи ги проблемите како да читаш вицови, циркуз во живо. Но, кога си лично засегнат е многу поинаку.. Во последно многу мажени другарки ми се жалат дека свекрвите само ги споредуваат со други невести, кои реално не се никаков репер за споредување, но како тие биле секогаш дотерани, ем ручекот направен, и децата биле средени, итн. Значи намерно им зборуваат за индиректно овие да си сфатат дека другите невести се поуспешни и подобри, иако не е така. Не можам да ги разберам и некои свекрви, наместо да гледаат да си ја прифатат невестата, да се сложуваат со неа, да си имаат убав живот, тие само ја боцкаат и нервираат. Некои луѓе стварно немаат осет.
Nit ja sakam nit me saka,samo imeme nesto zaednicko mu sakame arno jas na mm taa na sin I I vo ime na taa ljubov I ja razbiram I ja guskam koga ke mi ja podade glavata za toa. Iskreno mi e zal za nea pred krajot na zivotot maki maci da ni pomogne(iako poveke odmaga).Teska zena e kearakterno no ne sum I jas sovrsenstvo. Ja vikam mamo I pravi arno na dusickata nejzina I sto ako I recam taka sto ako I ugoduvam kolku mozam zarem ke mi se skrati zivotot ako uspeam poslednite migovi od nejziniot zivot da gi obojam so vinozitoto ili koga ke useram rabota so crno. I pak ke recam ne ja sakam no nie 2te sakame nesto isto I poradi toa ke napravam se sto mozam da I ugodam.a se karame I koga e vreme na vojna no I se trpime megusebno koga e vreme na mir.I dosta se prikazni deka svekrva I snaa mnogu se sakaat,nema tuka ljubov tuka ima pristojna tolerancija I nisto drugo.na kraj kraista I da gresam ''mama'' najdobro znae se I zarem site moi negoduvnja I nervozi ke ja smenat nea mene ili zivotot nas zaednicki?ne taka da ne e vredno za spomnuvanje.
Е ова Виши ти го зборевме со години. Што беше толку тешко да се примени? Требаше ли жената да дојде во ваква состојба за да заслужи еден ваков однос од тебе? Ете уште малку па нема да ви доаѓа веќе еднаш во три месеци во вашиот стан којшто тие ви го купиле, да ви се меша во домувањето и да се однесува со вас како со бебиња.
Виши ја имам читано и друг пат. Ова некој пресврт се има случено изгледа... Просто не ми се верува што читам.
Сегa дa и кaжaт нa виши декa свекрвaтa е дoбрo, се излечилa, пaк пo стaрo ќе збoри. Другo е кoгa знaеш декa денoвите брoени се
Vichy значи толку уживаш во улогата на жртва што не можеш ниту да прифатиш нешто друго...ама онака на памет не ти паѓа. Сега од кога те нападнаа сите викаш дека не била пред умирачка, него хронично болна била. Хронично болен човек живее со години ако е под лекарства и ако колку толку има некоја дисциплина за да си го олеснува секојдневието, ама она болдираното погоре напротив укажува дека и се броени деновите. На сите драми тука што посведочивме во темава, сега уште сакаш и светица да испаднеш во очите на маж ти и околината, затоа што си многу фина снаа којашто ќе попушти и ќе премолчи некои работи за мир во фамилијата, а сепак повторно не прескокна да кажеш колку лоша и тешка жена е свекрва ти, па еве конечно е по нејзино. Да не се лажеме не си ти жена што попушта и што прави компромис за сечие задоволство, јас од време на време ја читам темава па веќе го увидов тоа, а не пак жениве што се обидуваат да те советуваат за секој можен проблем до сега што си го изнела. Туку ај, нека и е со лесно на свекрва ти, а ти бери гајле понатаму ако ти се посреќи во животот да станеш свекрва, па да видиш малку и како е од другата страна.
Е не, малограѓанка како некои шо ни „мамо“ не им викаат на свекрвите, а не пак да ги гушкаат иако не ги сакаат. Туку, кутрата не нашла велеграѓански форум во меѓувреме, па пак ќе не` тормози со мислења коишто би требало да бидат во теми во коишто не се очекува реплицирање ... Само не знам зошто модераторите не ја опоменат.
@vichy , Проблемот не е во малограѓанството туку во гледањето на работите. И јас одам сама против 1000 форумџики кога е во прашање свекрва ми и потполно те разбирам. Само ти си знаеш како ти е тебе во животот и како стојат работите. Не очекувај никој на форумов да те поддржи, бидејќи колку и да се објаснуваш, тука, секогаш владее демократијата и правотот дека секој може да си прави што сака. Да нагласам дека измеѓу праксата и теоријата има многу голема разлика Затоа јас кренав раце од објаснување на мојата пракса ама бидејќи ти си упорна, не знам што да ти речам,освен, дека треба да си ги прифатиш сите негативни коментари на темава
@anina да беше само свекрвата во прашање лесно ќе беше да се брани, туку таа не е задоволна од никого па дури ни од сопругот (барем така беше) кој и брани да излегува со другари, ако добро се сеќавам, а сега изигрува „душичка“ овде.
Не е битна свекрвата...мажот е.Во врска кога бевме најфината госпоѓа беше спрема мене,а маж ми викаше многу е лоша.Нели наивна душа сите се добри (така. ми беше мислењето) а тој викаше ,чекај ке видиш.Стапивме во брак маж ми не ме будеше кафе да му ставам да си поспијам што ке правам од сабајле рано...нон стоп го буцкаше нека станува.Од ангел стана ѓавол што ли не си проба жената на крај сама си призна дека мојот маж се дава за мене лошо да се каже кавги да има се било залудно што и да направила.А да кажам и дека се скаравме гадно и многу ме повреди и навреди после месец дена почнав да и зборувам а маж ми после 3 месеци.Плачеше по него и јас многу го молев да и попушти...
Е тоа е проблемот. Нема што ти да го молиш мт да и попушти, нека плаче нека не запре. Зошто пак за некое време ќе проба истото да го прави на ваков или друг начин.
Што да се прави кога свекрвата пред синот е златна со невестата, а кога тој не е тука таа одма покажува заби и прави смучки ? Иначе другаркава (невестава) не сака ефтини трикови, да начека да види, туку нешто поцивилизирано за да сфати маж и. Маж и иначе и прави многу проблеми, како таа се занесува, не знаела да почитува постари лица, а уствари тој не си ја видел мајка му каква е во стварност !