Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    На мажот ќе му докажува каква е мајка му??? Свашта не ќе чуеш какви мажи има. Тој кешки не ја знае мајка му па ајде оваа ќе му докажува. Нека прати све у пм и нек си тера живот и нек не им се замара и на двајцата!

3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Se soglasuvam deka se si e do mazot.Ama ovoj del za sve u pm ne go razbrav.
    Zaradi "problemot"so svekrvata i nereagiranjeto na mazot da go prekine brakot?

Zena sto moze,gavolot nemoze..Pogotovo iskusna zena svekrva.
    Sovet na smetka na postov nemozam da dadam.Barem ne konkreten.Se zavisi dali ziveat zaedno,kolku vreme se zaedno...
    Majkata sekogas ke bide "zlatna"za sinot.Samo zenata treba da najde nacin kako da mu ukaze deka zenata si e zena a majkata si e majka.Sekoja treba da si znae do kade,sto i kako.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Sakav da kazam da ne se zamara. Ignoriraj. Ubavo rekle starite, traj, praj!

5. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    A мора ли сите коишто го вртат на смешка и се објективни да немале лошо минато со свекрва?
    Побогу, има преживеани од војни коишто виделе сè и сешто, па ја задржале ведрината, не пак ова.
    Не секој лесно избира да се стутка во еден агол и да плаче и да биде пристрасен и неправеден кон сите свекрви без разлика на околностите.

Постојат многу луѓе коишто, иако минале низ многу нешта, се стремат кон тоа да го задржат ведриот дух.
    Не затоа што немале мака, туку затоа што решиле во скоро време да ја немаат... и да преживеат. Не ретко чуда се кријат зад нечија насмевка.

Со тоа терање на шега, само сака да се каже дека нормално е на почетокот да се замарате, бидејќи нормално, нова ситуација, делите покрив со нова личност, плус стереотипите за свекрвите... собери-одземи. Што се вика на факултет со нови цимери/цимерки па не ви било цело време исто за некои нивни постапки, нели?

Знаете кога мене престанува да ми приговара кој било?
    Кога веќе сум глува за неговите коментари. Нормална е таа почетна фаза, нервирање, анализирање. И земе ми зборува, зборува, јас знам дека е нешто зајадливо и се исклучувам од програмата. И на крај ми вели: „Добро, ништо нема да кажеш? Да не се налути?“
    И јас зачудено погледнувам и велам „Извини мила, замислена бев нешто, 70% од муабетот не го ни слушнав.“ Ова е конкретен мој дијалог којшто се имаше случено пред неколку години. И оттогаш како патентче на уста да стави таа личност (не е свекрва во прашање инаку, но го кажав примерот затоа што меѓучовечките односи отприлика така функционираат).

Последна измена: 12 февруари 2015
    На Hipica, imelda, Nausicaa и 7 други им се допаѓа ова.
  6. jb82

jb82 Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    300
    И јас вака само што имам и плус тактитка кај што викам аха ок, и пак си терам по старо и не ми чуе.
    Кога пак наредниот пат пак ми соли дека ПАК не сум направила како што треба, јас пак ааааа да да....и пак по мое!

На mal.ecka, kukla21, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    A бе како викаат старите: паметен човек прашува за 12 мислења, но оди по 13-тото. Своето. ;)

На joy1, Annath, jb82 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Оваа мојава споулавела. На крај јас ќе завршам Бардовци а таа ќе се радува што извојувала победа на некоја војна која ја создава сама, и во која глуми жртва а уствари е џелатот. Не можам да сфатам што сака да постигне. Дали целта и сум јас или самата таа? Ништо не ми е јасно.
    Имам пишувано за тоа дека за крштевката на син ми, која јас и мм ја планиравме само со најблиските, ми покани еден куп роднини и луѓето си дојдоја со поклони во ресторанот каде планиравме да даваме поинтимен ручек. На крај, видов - не видов ги нагостив сите и платив цели 200е плус од планираното. Трчаа кенлерите да местат маси откако дојдоја гостите. Да биде уште потрагично ги поканила постарите а тие со себе ги зеле и „децата„ кои се омажени/оженети и имаат свои деца. Како капаче на се испадна дека крштевката на детето ја правев само со роднините на мм а од моја страна беа само мајка ми, татко ми и сестра ми со сопругот. И баш во тој момент јас бев најсмирена за да ги смирам сите страсти. Мм скокна да ги брка луѓето кои ни малку не ми се криви. И тие се потрошиле. Моите родители беа страшно лути заради тоа што браќата и сестрите на сватовите се поканети а нивните не.(facepalm) Хаос. Јас единствено и реков „Зошто не ми кажа дека си поканила луѓе?„ Мм се караше и не разговараа цели три месеци ама за џабе е се кога веќе поминало.
    Сега ќе правиме и крштевка и прв роденден за ќерка ми. Планираме од црква да одиме дома на ручек на кој ќе бидат присутни само најблиските а вечерта во ресторан ќе бидат поканети сите родинини. Се закажавме и средивме иако има уште две недели до тогаш. Пред три дена, мојата талентирана свекрвица му нарача на мм некои жестоки пијалоци во вредност од 2000 денари и тој и ги однесе дома а таа не му дала пари бидејќи биле за ручекот кој таа ќе го давала дома и за сестра и, јатрвата и золвата. А ручекот ќе го давала по повод крштевката на мојата ќерка:fubar:. Сосема непотребно, дури и глупаво.(facepalm)
    Доаѓа мм целиот нервозен, лупа со вратите, вика.... Ај пак јас да смирам страсти ја викнав на разговор и со убаво ја прашав што се случува. Се обидов да и објаснам дека вечерта во ресторан ќе бидат поканети сите а од нејзе добив одговор, цитирам:
    „Е пак јас крива:(. Морам да ги викнам на крштевка заради тоа што јас таму бев поканета на сите крштевки. Вие ќе си ги поканите, вечерта да дојдат на роденден а јас на крштевка. Ќе направам еден ручек и толку, не е нешто страшно. Ќе им објаснам со убаво дека не сакате да ги викнете дома„
    И ај си реков нека биде така се додека не ја слушнав последната реченица. Тогаш ми се:puke:
    А јас не знам кој пат да го фатам:envy:. Ќе давала ручек? А јас дома ќе правам ручек... Како јас и мм да сме разведени па ај за крштевката ќе даваме во две куќи ручек:@. И што сега? Луѓето ќе влегуваат едни, во една врата, други во друга а колите ќе ги паркираат во исти двор? Е и кумот ќе го викнела да влезел и кај неа да се напиел нешто:@
    Ми се плаче;( Ми доаѓа косата да си ја откорнам од нервоза. Не ме остава да уживам во еден вака убав момент. Од друга страна ми е жал за мм. Три дена леб не каснал и по цела ноќ се превртува. Се караат по цел ден.

Последна измена: 16 февруари 2015
  9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Abe @anina
    Vie fino lepo ke si gi pokaniute gostite.Ako taa gi pokani istite,kaj ke odat?
    Ke dojdat kaj vas oti deteto e vase.Pogotovo ako maz ti gi pokani,sami ke uvidat kade treba da odat.
    So se nervira covekot,taa po nejzino se pravi na tri i pol pa i vie po vaso.Djabe ti popustanje vo vakvi situacii koga vi narusuva vas den,na vaseto dete.I so i nosel alkoholi?
    Jas da sum si gi zemam nazad i gotovo.
    Vaka em se nervirate,em pak trpite.
    Abe jasecam i gotovo.Nemoze taa da odlucuva so moi pari i moi gosti na moj povod.
    Ako saka da bide gostinka,bujrum,ako ne,cao prijatno,neka glumi ludilo.

На Sky-butterfly, Hipica, danichap и 5 други им се допаѓа ова.
  10. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    анина само можам да кажам јака ти душа на живците што ги имаш. И оваа твојата ви води инает како на нас мојата, и јас незнам како човек да испадне на крај со вакви особи

На Kiflicka05, kukla21 и anina им се допаѓа ова.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.972
    Акo билa кaнетa твoјaтa свекрвa кaј нaјблиските нa крштевки, нoрмaлнo е штo сaкa и тaa дa се "oддoлжи". Мене мaјкa ми три денa ми нoсеше кoмшивки, кoлешки и рoднини, oти се збирaле кaј сите и дaвaле oдреденa сумa нa пaри, пa ред бил ете и кaј неa. Истo и oд кaј свекрвaтa идеa сo денoви зaтoa штo кaкo вaс, и ние крштевкa прaвевме сaмo сo нaјблиските.
    Нo oнa штo бoде oчи е денoт. Немa лoгикa нa ист ден нa две местa луѓе дa идaт, демек тaму не ве примaaт, дoјдете кaј нaс. Немa зoштo дa се рaспрaвaте сo денoви, вo ист ден тaa не смее гoсти дa примa и тoчкa, или и сaмa немa дa присуствувa нa крштевкaтa.
    Друг ден штo сaкa некa прaви, aкo сaкa ручек и пијaлoци некa дaвa, нo oд нејзини пaри. Вие сте oдлучиле кaкo сaкaте и држете се дo тoa.

На MacenceEna, galapce и okcenzi им се допаѓа ова.
  12. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Исто и јас мислам

13. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    Ако запнала да вика гости без да те консултира тебе, таа нека си плати за нив и нека си ги вика во нејзина куќа и крај приче. Јас на твое место на првата крштевка така би ја посрамила. „Тој што кани, тој чести, така е редот.(lalala)“ Море, морее.... :@

А што ќе им рекла за вас, ич да не ти е гајле. Секој збор, прво зборува за нас, па после за оној на којшто се однесува. Ако по такви коментари не си речат луѓето „што ѝ е на женава“, не ви нѝ требаат.

Ако сфатив убаво, на крштевката на првото дете, си ги поканила браќата и сестрите на твоите, но не и на неговите? Ако било така, можно е ова да ѝ е стратегија за одмазда. Не викам дека ја оправдувам, но се обидувам да најдам нзс на постапките.

И ова. :nod: Или пак, тутнете ѝ се на гости. Таман да се одморите од славјето. ;) Речи пред сите и пред нејзе: „Леле колку фина свекрва имам, спреми башка софра за да ме одмени, блазе децава со таква баба.“ :devil:

Најверојатно, зетчето е мамино синче и не оти не видело, туку не сака да види каква е мајка му кон жена му. Јас не знам што треба да се случи за да престанат да се женат ваквите примероци. :puke:

Последна измена: 16 февруари 2015
    На SimonaTino, jb82, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Прееска си се распишав и многу искомплицирав во составувањето реченици. Ептен нејасно сум пишала изгледа, па гледам дека не сум најдобро сфатена
    И за првото и за второто дете крштевките сум ги планирала во интимна атмосфера. Јас и мм, родителите, девер ми и золва ми и сестра ми. Кумот задолжително. Толку. Крај.
    @tessie првата крштевка ја планиравме во истата атмосфера со најблиските кога одненадеж на врата се појавија тетките на мм и стрико му. Вкупно 25 луѓе, неканети. (Поточно поканети од свекрва ми) Сега сакаме исто со таа разлика што нема да биде во ресторан туку дома и пак без тие 25 души. Бидејќи и од кај мене ќе треба да викнеме 20-тина луѓе па ќе биде вистинска свадба.
    @Bridget не е проблемот во честењето на луѓето туку во тоа што во истиот ден, вечерта, во ресторан ќе правиме прв роденден. Сите кои свекрва ми сака да бидат викнати на ручек дома, ќе бидат поканети на вечера. Никој нема да биде изоставен. Ручекот кој го давам дома е само симболично за кумовите. За да не бидеме сами, нормално се повикани оние најблиските. Навистина не гледам потреба таа да дава ручек без разлика кој ден ќе е.
    @galapce пијалокот си го спастрила во секунда и нема враќање назад:emo:
    Навистина ми е глупава ситуацијава. Нема жива сила да ја убедиш во спротивното. Ќе ги викне луѓето и крај на муабетот. Па си викам нека ги викне и нека прави што сака ама па ме фаќа нервоза. Ништо ми нема смисла.
    А навистина да и се тупнам на ручек?:^)

На jb82, okcenzi и tessie им се допаѓа ова.
  15. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Тупни и се и спомни ко уз муабет дека со ваш трошок ручек прави и кани кого сака.

На tessie и anina им се допаѓа ова.
  16. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.359
    Тупни и се. Чим е за крштевка на твоето дете за кое дава ручек, јас и непрашана ќе си претпоставувам дека е и за мене ручекот, и за сопругот и за детето. А без кумот каде? И така сте платиле пијалоците. Прави се на тошо, сите сте за кај свеки канети на ручек. Ем не си правиш посебен трошок, а она ако не ве рачунаше и вас, ете и екстра гости кои не ги планирала, како ти кога не ги планираше на претходната крштевка. И пивни од тие скапите пијалоци, да се расположиш за вашата вечера :D

На crazylady, SimonaTino, SexiLy и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.331
    Допаѓања:
    261.401
    И јас прееска @anina те прочитав и дури се изнервирав од свекрва ти непознавајќи ја :)
    И не ми паѓаше на памет што би направила да сум на твое место, ама идејава на @imelda е супер, вие на гости кај свеки после крштевка. Може ќе сфати какви глупости прави, поверојатно нема, ама бар и ти ќе си истераш свое. Ем нема да правите на две места, што е навистина смешно според мене ем ќе се одмориш пред вечерниот роденден.
    Како и да одлучиш немој да се нервираш, не вреди. И да, среќен роденден на малата.

На Sky-butterfly, Kiflicka05, tessie и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    @anina Викни и плех музика и кажи им дека таа ќе ги плати, бабата де од што е среќна и весела.:rofl:

На crazylady, SimonaTino, Sky-butterfly и 11 други им се допаѓа ова.
  19. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Добро ај тоа свекрвата не е со сите ама и тие што ги кани и што ќе дојдат на ручек, тие што им фали или исто луди се како свекрвата.?
    Се знае кој кани за крштевка, родителите и никој друг и секој што доаѓа на покана на баба/дедо за мене не е нормален.

Читам, читам и не можам да разберам која и е поентата на канењето овој, оној на крштевка на внуката, па и нарачување пијалоци скапи, утре да не побара и ручекот да го платите?:?:

Мене свекрвата за крштевките на децата само ме прашала да не треба помош некаква, се знае на крштевка кој треба да биде, најблиските, мои, негови и кумовите а со татко ми сите три пати си го платија ручекот иако ете и не се ни православни.

Тешко вас @anina со ваква неразбрана жена.:worried:

На crazylady, Sky-butterfly, Daydream и 3 други им се допаѓа ова.
  20. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.504
    Допаѓања:
    180.611
    анина коа има она мерак да дава ручек фино лепо сите твои гоцти на ручек кај неа дома
    Нека ги собере она и твои и нејзини +25 души пи*ата нека и се раскине од спремање ти оди си госпожа најади се одмори се и вечерта на роденден во ресторант сите дали ек и текне друг пат да направи таков нешто

На okcenzi, galapce, anina и 1 друга личност им се допаѓа ова.