@Nutella Kreme горе-доле истото и мене ми се случуваше. Додека бев бремена се беше мед и млеко, од денот кога се породив паднаа маските. Свекрва ми упаѓаше кај нас во соба при секој плач на син ми. Ми го земаше од раце детето за таа да го смирела. Буквално ми го дрпаше. Се чувствував толку немоќна и неспособна.. На работ да паднам во депресија. И требаа 3 месеци да научи дека пред да влезе кај нас во соба треба да тропне. Секој ден по 300 пати ми трубеше како немам доволно млеко, било неквалитетно и сум морала да го дохранувам син ми. Кога пишувам 300 пати, не преувеличувам, навистина како навиена го повторуваше сето тоа. Не знам како не и се здосади, не знам како не сфати дека јас сум мајка а не таа. И кога сме кај мајка, на син ми безброј пати му имаше кажано: Мамичка, мама.. Ги помешала виугите, тешко и беше да сфати дека таа е баба, а јас мајка.. БОЛНА! Почна да забегува до таа мера што дури и ми кажуваше како да се облекувам. Во една прилика ја прашав дали се облекувам невкусно? Одговори, не.. Па зошто инсистираш да се облекувам како што ти сакаш? Зошто така требало.. Оф, ај да не пишувам уште какви се гомнарии ми се случија, ќе треба цел еден реферат да испишам. Вечно незадоволна од мојот ангажман дома, би била најсреќна да и робувам на куќата и детето да и го оставам нејзе. Туку, во однос на селидбата, темата која гледам и тебе ти е болна. Во една прилика посакав да седнеме четворицата (јас, мм, свекрва ми и свекор ми) и да разговараме за се. Отворено им кажав што се ми пречи, како се однесуваат со мене, што не е во ред и т.н. До пред тој муабет, за се реагирав преку мм, што се покажа како НАЈГОЛЕМА ГРЕШКА! Тој реагираше, но таа не го сфаќаше сериозно и стануваше се полоша. Мислам дека збеснаа, очекуваа да си молчам и да си голтам, но ни крај памет дека ќе дојде ден кога ќе ми ја прелијат чашата и ќе им плеснам се во лице. Кога спомнав дека ќе дојде ден и ние ќе си одиме од таа куќа (во план ни беше да одиме на спратот кај моите, кој е празен) свекор ми еве што ми кажа: Тој (се однесуваше на мм) од оваа куќа само мртов ќе излезе Толку почнаа да се гушат во сопствените гомнарии што не беа свесни што зборуваат. Меѓу другото свекор ми (кој до тогаш само си молчеше, свекрва ми беше таа која многу зборуваше) спомна како моите родители, на мм му правеле лице, не го сакале, тоа било само маска. Па барем да имаше некаква причина што ќе го натера да го каже тоа. И тука (со самото вмешуваше на моите родители) ја расипавме калимерата. Почнав да се пакувам, со син ми за да си одам кај мајка ми. Па чекај, застани, дај да решиме што-како.. На крај еве ги, се помирија со фактот дека ќе си одиме. Но наместо мај, како што планиравме со мм, испадна до крајот на месецов да си се преселиме. Уште поубаво.. И еве ја свекрва ми, уште ја слушам како тајно разговара со мм и го тера да останеме, да ме убедел.. После се, не доаѓа во предвид.. После се никогаш повеќе и нема да ги наречам мамо и тато! Се каам што воопшто и почнав така да им се обраќам. Не заслужуваат! А за меѓусебниот однос да не зборам, од тој ден па се додека сме живи ќе си правиме лице. Јасно е како ден што си мислиме едни за други.. Туку ајде, родители му се на мојот сакан, па нека остане само почит во тоа име.. Да ги сакам, да ми се мили.. Не ги сакам и не ми се мили и тоа е обострано. Јас не можам само да сфатам зошто им е тешко да не пуштат да се тргнеме на страна? Па зарем ако се тргнеме нема да се гледаме? Нема да се грижиме за нив? Не знам зошто тоа толку трагично се сфаќа? Па тие не биле млади? Не сакале сами да живеат? Не знам.. Не можам и не можам да разберам.. @Nutella Kreme ако имате финансии и сте во можност, тргнете се на страна што поскоро.. Своја кучица, своја слободица! Кога ќе си одиме на гости едни кај други, повеќе ќе си се почитуваме.
@Jagoda123 toa sto im preci za vie da se odelite od kaj niv po se izgleda e toa sto odite kaj tvoite.Bez razlika sto e spratot prazen. Ne deka drugive raboti sto gi iznapisa se po normalni,ama ona mamo mesto babo? Strasna rabota.Bravo stom ste gi nasednale. Poarno od direkten muabet nema.
@galapce уште пред да стане збор да одиме кај моите таа тема им беше трн во око. Кога и да се спомнеше тоа, одма муабети како помалото дете (мм е тој, има постар брат) треба да седи дома со родителите и да ги чува до гроб. Нас првичниот план ни беше да бидеме во заедница додека не си создадеме свој дом, но неподносливата атмосфера дома не натера да си заминеме од таму и да одиме кај моите. Во една прилика свекрва ми му кажа на мм: Јас сум те чувала 28 години, најмалку толку години и ти мене треба да ме чуваш! На ваквите бесмислици им нема крај!
Pa toj pak ke si ja cuva,no nemora pod ist pokriv dase zivee.I toa nema potreba da se bara,se odrazbira deka treba da se grizime za roditelite kolku sto mozeme.
Да @galapce ама како снаата да им вари кафе по три пати да ден, да трча до продавница, да поминува со правосмукалка секој ден по два пати, да готви, да чисти, да пере, да пружува алишта, да тресе, да риба килими ако живее на друго место? Не им е нив толку за тоа дека ќе треба некој да ги чува еден ден кога ќе остарат туку тоа што сакаат измеќарка по дома сега, веднаш!
Ама тоа не треба ни да го побара од него.. Стварно е без врска.. Се знае дека ни моите, ни неговите нема да ги оставиме ни во старост, ни во болест, ниту кога и да имаат потреба од нас. Не ми е јасна потребата да бидеме под ист кров и да не не остават да си создадеме свој дом. Можеби е во право @Nausicaa .. Кој знае што им се мота во глава..
@Jagoda123 мислам дека кај нив е проблемот, како што рече @galapce , што вие одите кај твоите. Па на никој не би му било сеедно (освен на мојата свеки ), верувај ми. Не знам во каква заедница сте живееле, ама испаѓа дека од под нивен кров си одите под кровот на твоите родители. Па едната баба ќе го гледа внучето повеќе, па ќе треба да доаѓаат во куќата на твоите родители, па можеби се плашат дека на старост ти ќе ги гледаш твоите а тие ќе останат сами.... Не знаеш што им се врти низ глава Во однос на мешање во родителството, не знам што да речам Претерала, стварно. Ама па верувај дека уште повеќе боли кога свекрва ти знае дека во 02 по полноќ одиш на Детско одделение, и три дена ја нема да праша што е работата. Како и да е, терај те си по ваше. Ич да не се замараш од нив. Ако мислиш дека е така исправно, така да направиш. Важно е што ти и сопругот сакате.
@anina моите родители се разведени. Татко ми е во странство, а мајка ми живее со баба ми и дедо ми (нејзините родители) Ние ќе живееме сами, на спратот каде јас живеев пред да се разведат моите, пред да замине татко ми во странство и мајка ми кај нејзините. Под нас живеат баба ми и тетка ми (на татко ми мајка и сестра) Значи не сме со моите, живееме на спрат кои тие го изградиле, но сме скроз сами. Затоа и погоре кажав не е проблемот што ние одиме да живееме на спратот што го изградиле моите, друг е проблемот, само никогаш не се изјасниле до крај што ги мачи и зошто не сакаат да си одиме.
Што па ти се замараш што ги мачи. Ако си имаш разбирачка со маж ти и ако си имате можност, ич да не ти е гајле, од сами поубаво нема. Сте им го смениле животниот план, тоа ги мачи. Такви се старите луѓе, ако не е по нивно, не чини.
@Nausicaa jas ne go opravdav odnesuvanjeto i ponasanjeti na starite od Jagoda123.Samo posociv deka istovremeno se cepnati kade sto najmnogu gi boli a toa ne yreba da bide problem za jagoda i mazot i. Vo slucajov tie ispagaat po "nesposobni"od drugive sari,i ne obezbedile posebno zivealiste za svojot sin,pa im udira sevo ova i po egoto,pretpostavuvam.(a ne deka se dolzni,mada kako so ima sekakvi stari ima i sekakvi mladi). Za ova okolu izmekarstvoto neznam so da kazam,od pricina kaj moite ne e taka.Tie ziveat odelno od brat mi,na drug sprat i drug vlez,sepak majka mi nastojuvase na oddelnost.Taa e izmekarot,ako mozam takov zbor da upotrebam,koga ne e snaa mi doma taa prcekuva gosti na brat mi,taa im raskreva koga odat na rabota,taa gi cuva decata. E sega,ne ke bese mozebi loso koga nemaa decinja snaata da gi precekase so rucek i kafe(mada tie ne sakaa).Ama se si e do covekot.Ne sakala,ne pravela.Sega koga taa ima obvrski i pravat.Ne se bara kantar za ovie raboti.Ako se odelo zainat,i ako se gledalo na sevo ova kako izmekarstvo mozebi sega nema da i pravele. Go zemav primerot cisto onaka,za da dolovam situacija,a daleku se od idealni i moite.Snaata najubavo si znae. Jas ne ziveam so svekrvata.Ziveeme kaj sto si ziveav pred da se omazam.Jas sto mozam i pomagam,taa sto moze isto taka.Ako saka,ako ne,nikoj ne ja tera.No toa e sosema drug primer i ne e ni slicen na ona momentalno sto pisuvame. Iskreno,ne gledam mnogu primeri vo moja okolina kade stostarite baraat mladite da im se izmekari.Tuku starite plakaat i smetki i pazarat za doma,i vnuci cuvat.
Ја читам @Jagoda123 и косата ми се крева на главата, сериозно постојат такви личности???? Не знам што да кажам, мислам мене сопругот така да ми го џапа бебето ќе му ја скршам главата не па свекрвата, па да ми виси на главата со тоа да го дохранувам бебето, млекото ми било вакво, такво.......и нели јаготката на шлагот викање на бебето мамо место бабо..........охохоооооо зрела кандидатка за во Бардовци. Јака ти душа Јагода како си ја трпела толку време и иако повеќето мислат дека стално ги бранам свекрвите во овој случај многу ми е гајле каква е снаата, колку и да е лоша тоа не и дава право на свекрвата да си прави бајрам на умот дека таа е мајката на внучето а не мајката. А за чувањето, арам да и е на секоја мајка што ќе го каже тоа на своето чедо, зарем сум родила деца за да ме чуваат ?, зарем уште од сега да им го трасирам јас нивниот животен пат со моите животни желби?, сум ги родила затоа што сме сакале деца со сопругот а не за да имаме некој да не чува, срамота и греота е така да си ги осакатуваш сопствените деца, да им ги кратиш крилјата уште пред да полетат. Јас ќе бидам најсреќна кога детето мое ќе посака да се исели од дома, тоа е знак, барем за мене дека добро сме ги воспитале за да самите бидат способни за независен од нас живот, никогаш не би ги спречила да си го живеат животот онака како што они ќе си посакат или пак да им се мешам во изборот на животен партнер, ако е за нив добар/а за мене уште подобар/а ќе бидат. Јагода супер што ќе си се селите барем на раат да си го живеете животот ако ништо друго таму ќе мора да тропне за да влезе во вратата, ако ви е добро на тебе и на сопругот за никој друг да не ти е гајле, гледај си на вас да ви е добро да не дозволиш проблемите од свекрвата да ти ја нарушат хармонијата во бракот. Во Мк мислам дека најголем срам представува за родителите синот да отиде домазет, како да ним им прави којзнае што а не како да си гледа каде има најубави услови за заеднички живот. Родителите на мм воопшто немаат збор прозборено затоа што син им дошол да живее кај мене, мислам он имаше каде да живее ама одлуката за заедничкиот живот беше тој да се пресели кај мене место јас кај него, тоа дека сме поблиску до моите кај мене, треп, треп. Тој веќе и пред мене да ме запознае не живеел со неговите така да каде ќе живее со девојката, сопругата не им е многу гајле, битно е да живееме добро а дали тој кај мене или јас кај него не им врши никаква улога.
Женички трудна сум, кај и да е треба да се породам. Од почетокот на мојата бременост свекор ми и свекрва ми си имаат врзано во главата дека јас и маж ми внукот нивни ќе го крстиме по свекор ми, дури и самите си го викаат така (пр. свекор ми ако се вика Трајан они си го викаат Трајче малиот). Ако зборуваат нешто за него и одма ааа "Трајче Малиот" вака, "Трајче малиот" така, ако му купиме нешто леле да видиме што му купивте на "Трајче Малиот"... Знам дека им е мерак ама мене ми е ова веќе претерано, и на мажот ми му имам спомнато дека несакам така да го викаат зошто излегува како свекор ми да му е татко на бебето а не он. Дури и он инсистираше прво време да го крстиме бебето по првата буква на татко му, мерак му било, ама јас му се спротиставив зошто не ги сакам тие обичаи детето да е крстено по некого, и му реков како што ти имаш родители така имам и јас, нема да биде ни на твоите ни на моите! Како и да е не настојуваше многу и си се помири со тој факт. Свекор ми и свекрва ми не ни вршат притисок да го крстиме на него детето,ни викаат ваше си е како ќе го крстите ама од друга страна си го викаат како што сакаат. Еднаш на свекрва ми и реков дека додека син ти(маж ми) бил во твојот стомак бил "Трајче малиот", моето бебе не е, ми рече е да во право си ама пак си продолжи со своето.Денеска му купивме некој алиштенца на бебушот и свекрва ми да ги види и вика леле за "Трајче Малиот" алишта. Е неможев веќе да издржам и и реков абе зошто така го викате, тој не е Трајче, така излегува како Трајан да му е татко а не син му! Се подзамисли, заќуте и толку беше. На свекор ми му немам ништо речено, сепак од почит ама па некогаш го претеруваат. Инаку живееме во заедница, супер се луѓето спрема мене, нели секогаш ќе има нешто што ќе ни пречи и на двете страни, и ние некогаш им сметаме ги разбирам, ама ситуацијава со името неможам да ја преќутам, од такт ме вади!
a be mila ne se grizi koga ke ti dojde denot za porogaj tebe ke te prasat kako ke se vika bebeto,neli stavat kako narakvica so imeto na mama i na bebeto ti koga ste sami so soprugot kazimu kako sakas da se vika ili dogovoretese zaedno,tebe ke te prasat koga ke se porodis za imeto a svekrvata koga ke dojde na poseta ke znae kako se vika bebus. ne se nerviraj i uzivaj vo bremenosta isto i jas pred da zabremena mi kroea planovi ako bilo masko na svekarot ako bilo zensko na svekrvata(treba da se zasluzi toa ,a ne taa mene kucka da me vika a jas da i pravam kejv) i kazav deka ne sakam da stavam ime poradi nekoj tuku novo ime za nov covek,skoknala zenata na tatkomi da sum stavila i trista gluposti,ako sakam ke stavam da ne treba da ja prasam zatoa ednas ke i kazes deka ne e taka a potoa sama ke vidi deka ne bilo kako sto kazala taa.
Само за името не ми направиле проблем Лично јас ги избирав имињата на децата. Некој спомена дека сме требале да ги крстиме по баба и дедо а свеки одговори „Колку убави имиња има, тие да носат старински? Нека си носат свое име.„ Ете најдов едно добро во неа
@Jagoda123 најдобрата одлука е да се одселите , може сте требале од сам старт да си почнете сами да живеете ...ама ете биднало. Вака барем подобро сте ги запознале кој се што се . А за тоа дека треба нивниот син да ги чува во староста пошто они го израснале и исчувале немам коментар. Секој свесен човек треба да има малце памет дека не треба да се врзува детето ... Па и незнам што очекувале од вас после тоа како се однесувале со тебе да очекуваат да седите уште заедно. Ние живееме сами , неколку месеци принудно додека најдеме стан моравме да бидеме со родителите на мм. Тие неколку месеци едвај ги издржав. Бремена со стомак до заби , со низок притисок вртоглавици ме тераше секојдневно да и помагам да ја чистиме куќата. Не ми беше проблем ама на крајта веќе како и не пукнав . Ништо не се жалев на мм. Од кога си отидовме го прашав дали мајкаму секој ден дома генералки правела Сега сме си одделени живееме на 20 мин оддалечени . Однос имаме Ок . Последниве денови ме изненадува малце . Малата сакаше да спие кај нив и договорени една недела однапред , прво ги прашавме дали се слободни дали ќе сакаат да спие малата кај нив... Вечерта не сакала да спие таму а веќе касно 9 ипол ја вратија дома . Во пижамки без долна маичка, голо од доле и само пижамките Они спиеле така , немало потреба да ја обелкуваат со боди и чорапчиња за спиење. Собата во која спијат не ја греат , немало потреба . И детево нареден ден се настина .две недели додека ја опраам . Па и малото префати и така беља работа Ми смета што не ме слуша и по нејзино тера . А и имам нагласено што како треба . Пред некое време беше кај нас и јас прередувам мали алиштенца од децава и ги ставам во вреќи , па да ги тргнам во подрум . И ми спомна : немој да фрлаш ништо или да продаваш/ Утре ќерка и или друигиот син може ќе имаат деца па да им ги дадеме нив сите работи Ништо не и спомнав тогаш . Нареден пат пак повтори истото ...и и реков културно Ние со мм ќе си одлучиме што со стварите За чување на децата ретко многу ретко , нагласува како она е уште млада и сака да шета да го проживее животот. Не е баба која ќе седи и чува деца . Иако не сме ни побарале од неа такво нешто . Кога беше малата болна на полноќ моравме да одиме итно на детска клиника немав на кој да го оставам малото .Спиеше што да го малтетирам и будам да го земам со нас . Неа ја барав не ја добив , го викнавме свекорот . некој мораше да дојде . Едини се они што можам да го викнам ... немам никој друг И така . Така да подобро подалеку , самата близина си ствара проблеми .
Луѓе, не знам што се чудите за тоа дека овдешните стари бараат да бидат чувани. Па тоа е скоро закон тука кај повеќе од 90% од фамилиите. Не за џабе проблемите меѓу младите се од стартот присутни, старите сакаат да бидат центар внимание, нема тука збор. ОФ, леле, ме чеша, ме стега... мора синчето да трчка околу нив, а пожелно е снајката. Тоа внимание па уште повеќе годи, кога туѓо чедо ќе ти брише го*мната.
За се што прочитав до сега речиси се згрозив. До каде ле не може да оди човечкиот ум. Гледам сте биле на големи маки Само цврсто, жени, изборете се за своето место, само не претерувајте за секоја ситница. Непотребно си правите стресови. На пример, MacenceEna вели дека се изнервирала оти свекрвата и рекла да не ги фрла алиштенцата. Тоа ти е непотребен стрес. Јас мислам дека 90% од луѓето во Македонија си даваат алиштенца едни со други. И јас сум добивала од братучеда ми, па моите отишле кај кумашинката итн. Не дека не ни купувале нови, ама децата толку брзо ги одрастуваат што остануваат речиси нови, и штета е да се фрлат. Еве и снаа ми ме праша пред некој ден дали да ги чува од внук ми алиштата за нас (оти нели и ние се обидуваме за бебе), и викам, чувај ги обавезно. Нит се навредив, нит таа се навреди. Не сме биле сиромашни никогаш, ама сите сме спиеле во една колевка и во исто креветче. Не гледам ништо лошо во тоа. Мислам дека толку фаќате кусури на ситници, што нема потреба, само џабе се нервирате. А тоа што ти го вратиле девојчето полу голо на оваа зима, и мене би ме извадило од такт.
Не е проблемот за алиштенцата , јас дали ќе ги дадам на некој од фамилијата или ќе ги донирам во некој фонд . Проблемот е што испаѓа ми наметнува на кој да ги дадам. Ние сме први во фамилија со деца па немаше никој да ни се понуди да ни даде нешто . Додуша не ни сакам да позајмувам работи , треба пазење и сл. Си купивме се самите . Ова погоре не го сметам за некој проблем , проблем ќе биде да ми се меша во врската со мм .
@PepaM Е не ми се верува, од такт се вадам секој ден особено кога ќе чујам дека детето треба да се крсти по името на свекорот!!! Алооо он го направил? Или го носел 9 месеци и полудел од породилни болки???? До каде ќе одат свекорите и свекрвите???? ДО КАДЕ???? Јас сум бремена 5ти месец и изминативе недели буквално сите ми викаа дека носам машко. И бидејќи родителите на мм живеат во 21 век пред н.е, а не во 21 век и буквално знаев дека ќе кажат бебето да ми го крстат по татко му на мм. Ауууу не не и не, НИКАКО! И седнав со мм и му викам слушај ако сакаш нашето бебе да се вика како мојот бивш дечко, во тој случај ок, ама јас не би сакала во името на моето бебе да го слушам името на мојот бивш дечко (демек има исто име со името на свекорот). И мм ми вика не не никако!! Хахаха ама денес бев на 4д и ми кажаа декА ми е женско. Еве ти една моја идеја, зошто твоето бебе не е малото трајче ама баш во никој случај!!!!
Abe zosto tolkavi nervozi ako imeto e isto so na svekorot. Tocno,toj ne go rodil ama sin mu go napravi zaedno so vas.Zaedno so vas ke go rasne i ke go saka nee pomalku od vas. Ke se dogovorite so mazot esdnot ima toj drugoto vie,ako planirate dve. Jas taka se dogovoriv so TarzanO.Ako e masko,toj dava ime,ako e zensko jas. Nosam masko,taka trebalo da bide.Da mi pomogne Gospod da go rodam zivo i zdravo za imeto nemam namera da si dozvolam detski nervozi. Da da,bas detski..Ne daj Boze da osetite pogolemi pa da ve vidam dali ke se krevaat tolku fami za imeto. Ako se raboti za iminja od tipot Trajanka,Rajna,ne deka ke mi e seedno,ama kako sto rekov.Ako pravo na izbor imam jas ima i tatko mu.Negoviot izbor ke go pocituvam za da mozam da ocekuvam i toj mojot.