Е да бе напрај му кејфот ти на свекорот и крсти ја керкати на пример Трајанка или Рајна и прашај ја после 15 год што она мисли за името Не е битно што ке ја нагрдиш со нешто што треба да го носи цел живот,битно е на свекорот да му се угоди .Ахам,да Ние фала богу не ги делевме децата на мое/твое .Заедно се одлучивме за убави имиња и на двете иако се инсистираше за трето име од страна на старите.И ја се борев за детето 5 години и едвај го износив до крај и баш ради тоа себеси кејфот си го направив не некому друг.
Kako be tatko mu ima pravo na izbor za ime na vase dete? Izborot za imeto go pravat roditelite, mozat da primaat sugestii no posledniot izbor si ostanuva na vas. Jas ne bi dozvolila nekoj drug da mi diktira Kako ke si go krstam deteto. Neka e I ubavo imeto na svekorot, no ako ne Mi e po kef,nema da go krstam taka samo da mu ugodam na nekoj drug.
По мое мислење многу е глупо да крстиш дете по уште жив човек. Работава новиот трајче се роди, стариот да си оди, како на стариот да му се броени деновите. Направи им таков филм .Посебно ако се живее во заедница. Или кога ќе му се обратиш на бебенцето, а и стариот е присутен во собата, од типот "еј Трајче се искакал"
eve i jas sum krstena po mojata baba i mnogu mi e neprijatno i glupavo koga ke me prasa nekoj sega vie si znaete sami si odlucite po mene e mnogu glupavo toa da deteto se vika po baba ili dedo
eve 2 dena kako ne zborime so svekrvata ziveeme vo ista kuka no na razlicni spratovi. imam 4 mesecno bebe koga ke izlezeme so soprugot taa se kacuva kaj nas i go cuva bebeto no nie ne davame vo race da se nosi bidejki go naucivme vo krevet da lui i mnogu e mirno no ako ja zemes 10 min toa ke place i saka vo race cel den pa zatoa ne davame da se zema vo race no koga ke izlezeme so soprugot taa kako naprotiv go zema i koga ke se vratime toa place za vo race . veke mi pukna filmot i i kazav deka nema da ja cuva poveke taa se naluti i 2 dena ne doaga
Јас па си ја сакам таа традиција. И јас сум крстена на баба а брат ми на дедо. Он ќеркичката ја крсти на мама а синот на таткото на снаа ми. И јас имав кажано девојче ќе биде според негова страна, а машко по моја. Моја одлука беше, него а и на сите останати им е сеедно и не се замараат или да прашаат. Мајка му и мајка и имаат многу терсене имиња. Ама па другата баба негова, односно на свекорот мајка има прекрасно име кое одма ми легна на срце и одлуката беше лесна .
И мене ми е интересна таа традиција,но само под услов да биде тоа желба на родителите а не на бабата и дедото
Мислам дека е крајно глупаво да се наметнува од старите да се крсти бебето по нив, значи ако се крсти детето по баба/дедо мора да е по исклучива желба на родителите. Син ми постариот го носи името на мајка ми во машка форма, на ќерка ми и го ставивме името на свекрвата затоа што е прекрасно име и јас инсистирав на тоа, мм не ме притискал а таа беше стварно изненадена кога и кажавме како се вика малата. Кај брат ми најстариот внук е крстен по татко ми, така си сакаа и двајцата, татко ми во ниеден момент додека беше бремена снаата не споменал дека сака бебето да го носи неговото име, името е убаво не е воопшто старовремско а близнаците се крстени онака по слободна волја на кумовите. @Devojka100 не знам како не ви е жал да оставате бебе од 4 месеци само да лежи да не го земате воопшто во раце, ја не би можела да ја оставам малата цел ден да лежи 90% од времето ми е во раце па ете преживувам не сум умрела од тоа. Толку брзо растат што би ми било жал да не си се гушкаме по цел ден, тешко е да посебно со повеќе деца ама наскоро нема ни да сака да се гушка ќе бегаат.
јас сум крстена по баба ми и имам прекрасно име кое го обожавам. ама ако ме крстеа по другата баба што и е мајка на мајка ми немаше да бидам среќна зошто е ептен неубаво.... а како шо гледам поќе се нервирате за давање име по свекор отколку за ваш татко....
Бебето на таа возраст сака да истражува,да учи,да гледа наоколу,да ѕупка и мн себично од твоја страна е што му скратуваш тоа.Од каде знаеш која е причината поради која го кренала?Може самото бебе сакало.Или ти мислиш така е тоа ко во војска,ке лежи постојано на кревет? Јас ја оправдувам што ти се налутила,бидејки не направила нешто мн страшно за да ја критикуваш. Моето е 6 месеци и скоро 8 кила и исто е се во раце т.с во кенгур.И заедно вршиме мн раб низ дома.Задоволни и мама и бебето.
Mislam deka I dolzis ti izvinuvanje na svekrva ti. Pa baba mu e, ne saka li taa da go podrzi toa bebe, da go gusne, da mu se izraduva. Ne mozes samo da ja viknes da ti go cuva I da i kazes samo gledaj go da ne si go doprela. Ne si vo pravo
Родителите си го воспитуваат детето. Не навлегувам во исправноста на одлуката за некревање во раце, ама ако родителите решиле така, нема право бабата (свекрва или мајка, сеедно) да воведува свој ред. Зборот/ барањето на родителот е последно.
Се сложувам дека зборот на мајката е последен. Мајката најдобро си го познава детето и најдобро може да осети што и кога да биде сторено. Ги знае границите и реакциите на своето бебче. Но мене да ми е оставено мало бебче на причувување и почне да плаче или нешто да се засркне....ќе се уплашам и ќе го зедам во раце. Ќе доживеам срцев удар да го гледам како завива и да не го подигнам. Секако доколку бебчето мирно си лежи, јас од некаков каприц нема да го кревам, но ситуации сигурно има многу и само со убав разговор може да бидат решени. Бебе е, не оди се според планот.
Во право си Дани. Секоја ситуација за себе. Тешко е да се генерализира со живи суштества, посебно бебе што незнае да каже што му треба, што го мачи. Мене би ми пречело ако јас сум решила, а бабата си тера по нејзини "методи" не од потреба, туку дека така смета дека треба. Мојот коментар беше во насока на ова.
Баба да чува мало бебе и да не го крени во раце, кукла ли е па да го гледа оддалеку? Ова сега модерните мајки ли го прават, заедно со она остави го бебето да плаче без да го кренеш за да се навикне само да заспива и такви глупости. Многу измачени денешните мајки, едно бебе треба неколку месеци во раце да држат, па ајде методи како да се спасиме и периодот со нозете во вис да го минеме. Разбирам правила за исхрана или за општа безбедност, ама ова е претеризам.
Според мене бебе или дете мало не се остава да ти го воспитува свекор свекрва зато што после ке се чудите зошто зборува како стар човек
Znaci od babite ocekuvame da bidat roboti.Da si gi programirame kako nie sakame. Pa i dadilka sto ke si ja platime nemoze 100% da se pridrzuva na nasi baranja a ne pak svekrvata(oti za svekrvi e temata,neli de). Ako ste odlucile nekomu da go ostavate deteto a pri toa ne mu veruvate na istiot ic ne go ostavajte.Oti togas nema sto da vi e vinoven toj na koj sami ste mu izrazile doverba. Tocno deka roditelot odlucuva sto e najdobro za svoeto dete.Togas odlucete se dali ke mu veruvate na toj sto go ostavate. Kako sto kaza pogore Joi ova e navistina banalna rabota za koja se zameruva,duri i ne razumna. Svekrvite nemoze da gi cuvaat nasite deca potpolno isto kako sto nie sme si naumile.
Тогаш нека плаче бебето,а бабата тв нека гледа пошто демек мајката така го воспитала.Бебе е тоа жено.И тоа од само 4 месеци.Ти веруваш дека тоа може само да лежи?Друг пат нека го шета со нејзи и нека не го остава на друг.