Ne sakam mnogu da se mesham po takvi temi, ama, koga veke majka ostava dete nekoj da i go chuva, pogotovo svoj nekoj, pa ushte i maani da naoga posle, e razgalenost. Nishto drugo. Lutete se. Isto mi se faka. Ogalenost e. Nikoja nema da go chuva po site propisi koi majka gi ima. Sakash da izlezesh bez deteto, pomiri se so toa ili ne izleguvaj od doma, se dodeka ne se pomirish so toj ishod, deka deteto ke ti e chuvano, so site dobronamerni raboti makar da ti da ne se soglasuvash so istite. I da, neblagodarnsot e da ogovarash griza za tvoeto dete, dodeka si terash kef, samo oti ne bilo kako tvoeto chuvanje. Na temata imnja, ednata moja baba, da me krstile po nea ke se gordeev. Ama mi izbrale moderno ime. OK i toa. Imeto e najmala rabota.
Znaci prvo bese idnata snaska mora da raboti nesto ako na svadba prasaat gostite da kazeme kaj/sto rab.ili voopsto deka raboti nesto.I kade?Pa vo firmata na ''eden star dobar prijatel nivni''sto ja gazduvaat sinovite kaj sto nit se znae do kolku ostanuvas prekuvremeno nit kolku zel nekoj od niv ama se znae koj ke plati vrabotenite so odbivanje na plata.I togas bese muabetot abe ke ti najdeme poarno sedi sega ovde dobar prijatel e(ama se zatai momentot deka pa I ne bil bas dobar t.e.ispadna preku x mizerni situacii dobo da mi se naplati toa ''prijatelstvo'' da na kraj moive recat pa na drugo rab.mesto ke ti bese poloso demek sto li ocekuvase pa ti pa?.Aj dobro resiv si zaminav od tamu.Imav nekolku kratkotrajni raboti nisto posebno platen ama ok prosecni za da na kraj moive abe prijatelov saka da se vratis kaj nego vo firma ke bide ok sega. I bese nedela dena a potoa se po staro I mi istekuva dogovorot za mesec dena sto so dusa cekam koga sveki para usi kako taka da napustam,pa posteni bile ovojpat davale plata na vreme,a nepravdite I se ostinato se prekutuva.JAS I velam moj zivot moj izbor a ona mi vika sto planiras od platat na mm da ziveete samo toa nas ne zagrizuva itn(btw drugata snaska ne rab.se grizi za mm iako ne mi e gajle cisto deka drugata se moze jas pa i ne sum bitna).Muabetot mi e jasno i e se,znae kolku mi vlijae se sto trpam i pravam na rab.negativno no egoto deka ete tolku mozele da pomognat so nesto starsno mizerno ne im dava da sfatat deka navistina nema poenta moeto sebeizmacuvanje so takva rabota. Mene me boli momentot sto znam deka finansiski ke i padnam vo race(ako mm rab.sepak oni mu frlaat pari i vrsat kontrola na nego a i taka na mene vo idnina)no ova sto trpam pa i ne se izdrzuva na dolgo.Vecerva duri i mi prerece po tolku iskustvo znam deka dobro rabotis ama na pocetok bese 0 pa i prijatelov te znae kako takva(koj pocetnik se znae na start?)i demek zatoa dozvoluva sinovite da te tretiraat taka itn.Nea ic ne i e gajle kako jas go osekam/dozivuvam se toa.Nea i e vazno komsiite i rodninite sto ke recat ako ne me gledaat deka izleguvam za na rabota i najbolno i e sto mora sin i od nejzinite da mi dava. losa situacija.ako zaminam raat ke sum jas ama ona niz nos ke mi izvadi se sto za doma ke se trosi t.e.delot od sin i sto so svekor mi redovno licno na mm mu go davaat. Ne sakam da se raspravam so nea ama smaceno mi e da rabotam nesto bez vrskasamo da rece ona snaskata raboti.Sovet?
Znaci babava ke go nauci deteto od 4 meseci da zboruva kako star covek? I znaci se dodeka deteto lezi mirno makar I 2-3 saati ne treba da go dopre? Aman be luge, ne e ova kukla. A znaete li deka deca sto lezat dolgo vreme dobivaat flat head ili po nase spleskana glava pozadi pa posle nosat slemcinja da Im se ispravi deformitetot. Na toa Bebe mu treba interakcija, ljubov, neznost I toplina. Jas stvarno ne ve razbiram, kako mozes da ocekuvas baba da ne si go podrzi svoeto vnuce I da mu se izraduva. Sto, treba da go drzi samo koga vristi? Ajde ke ve vidam koga ke stanete babi i koga ke vi se pogodi nekoja vakva "moderna" snaa, kako ke reagirate. I jas sum mlada majka koja mnogu e nacitana za se sto e okolu deca I si teram po moe sto se odnesuva do hranenje, vospituvanje, bezbednost na deteto I moite odluki se pocituvaat. No nikogas ne bi gi lisila ni majka mi ni svekrvata od drzenje na deteto. Decata treba da ja osetat I nivnata ljubov. Mnogu ste sebicni
За името сепак сметам дека е работа за која одлучуваат родителите. Ние сами одлучивме за двете , по наш тоес мој избор ММ ќе решава за трето (ако некогаш се одличиме на трето де ) Овде нема таква традиција за имињата ! За чување на децата ако ги оставам на некој , кажувам за јадење пиење што како треба . А како ќе се чуваат е нивно. До сега не сум се бунела како биле чувани. Изиграни , весели среќни тоа е најбитно. Еден саат ако ги оставите на некој нема да промени ништо во нивното одгледување . За кревање на бебе ми е апсурд да се расправам. Мене напротив ми е неколку пати речено , не го кревај на секое плачење , не го разгалувај . Стави го во дубак. Ослободи ги рацете . и сл. Ама и за тоа не гледам причина за кавга . Не треба толку строго , сепак од колку толку од помош ви се.
Како ги извртувате работите неверојатно нешто.. Кажав не навлегувам во исправноста на одлуката - значи јас не го кажав мојот став по однос на кревање и некревање. Очигледно селективно читаш и селективно се однесуваш кон различни форумџии. Па што тогаш ти смета детето да го носи името на свеквата - голема работа. И не ми се обракај со жено - малку почит и респект за некој кој има различно мислење од твоето. Од кај знаеме ние дека детето плачело или дека бабата тера своја политика?! И сигурно девојчето тука не мислеше апсолутно да не се крева, туку да не се крева без потреба. И снаа ми не сакаше да ги креваме децата кога беа мали, па дома секој го почитуваше тоа. Мајката на детето сигурно не му мисли полошо од бабата, па да го остави да рика. Само драматизирање непотребно. И јас имав разбирање за снаа ми - не ми викала така од инает, туку секој кој ќе и дојде ќе ги поддржи и после она цел ден сама во раце после ли ќе ги држи?? И да се лутам ли за ова? Лутењето е одраз на незрелост. Како постара бабава треба да знае како да одговори, како да се снајде во ситуацијата, а не како мало дете крени го носот и не прави муабет.
И снаата е тогаш незрела бидејки во случајов она прва го кренала носот и се налутила.'Девојчето' не било дома туку излезено,затоа и неможе да знае дали беспотребно било кренато или не.Драмата таа ја направила,не бабата.А дали ке ти се обракам со жено,моме или поинаку е моја ствар.Имаш опција игнор и не ме читај веке. Името е друга тема,се изјаснив со мој став околу тоа и си стојам на тоа дека несакам мои деца да носат имиња на дедовци и баби ако тоа не ми се допага.Неубаво име никогаш на детето нема да ставам.И да се однесуваше тоа само за свекрва ми,ке ги крстев керките по мајки ми.Но ете ни нејзиното име не ми се свигја и не го подновив.
Ако гледаш јас пишувам баба - не пишувам свекрва. Што се однесува за едната (свекрвата), се однесува и за другата (мајката). Ова во секој поглед, воспитување, имиња и останато. Жено е вокативна форма. Се користи кога на некого му се обраќаш со повишен тон- викаш, исто како да пишуваш со големи букви.
taa ke dojde pola saat i ke go zeme vo race potoa ke si otide i jas cel den sama ne mozam jadenje da napravam soprugot koga ke dojde od rabota nema jadenje se karame a jas treba da go drzam vo race cel den pa sto e strasno i nok ne saka da spie vo krevetce tuku vo race stom ke oseti deka e vo krevetce vednas place.. znaci sekoj si znae za sebe jas razbiram radost neka go zeme 1 do 2 minuti i neka go ostavi vo krevet se igra so tropki so mecinja toa i e interesno
Јас те разбирам што сакаш да кажеш,и самата имам 2 деца.Од кои едното бебе од 6 месеци.Верувај тоа што ноке плаче е затоа што ТИ си му потребна ,тебе те бара.И цел ден да го оставиш на кревет тоа твоето лице го бара,твојот глас и твојот мирис.Мм нема зошто да се лути.Требало да знае дека со бебе во кука неможе сите овци да се на број Кога можеш ке зготвиш дур спие кога неможеш не готви.Бебето е на прво место па после се друго.Кај мене е некогаш хаотично од играчки алишта но што да се прави.Период е ке помине. Тоа што го чува некогаш е плус за тебе,искористи го времето да си средиш нешто па после кога ке го земеш ,играј си и посвети му се.
koga m treba da go cuva koga sum doma ne saka koga treba da ni dojdat gosti samo ke go podene vo race i si odi jas treba da spremam a toa place za vo race poubavo mi e koga sum sama koga ne doaga eve sega si sedi mirno na krevet si guka i e srekno samo ke zaplae koga e gladno ili koga mu se spie
Сосема точна и вистинска перцепција. Па може се посрало, може се расплакало, може се заскрнало. И јас моите не ги држев во раце, и моите и неговите полудуваа и кога идеа секогаш им беа во раце. Па маливе потпораснаа и нејќат веќе во раце. Ама си знаат тие а ги видат баба/дедо одма во раце, а кај мене или кај мм не! И не ми е гајле.....еееее ако главниот проблем е држење во раце тогаш што преостанува за другите вистински проблеми??? Драма да се правело за небитни работи не е во ред. Да му дадела варено јајце на 4 месечно бебе ќе разберам, ама зашто го кренала во раце е не разбирам. Јас да сум свекрвата веќе не ви идам за жива глава..... Е ова не е точно. Моето поголемо оди во градинка, со баба/дедо се гледа еднаш неделно за ручек, и како збори бетер од баба е. Како старо мало. Полудувам ама тоа е. Во градинка изгледа ги учи муабетите, бидејќи тоа што го збори и начинот на кој го кажува ни моите ни неговите не го зборат.
Па ете нема веке да им иде пошто снаата и кажала дека друг пат не и го остава детето плус муабет 2 дена не и прави.
Кажав за оние кои децата ги оставаат по цели денови со бабата и дедото и одат на работа во градинка не ги носат таков пример имам во комшии па како резултат на тоа детето зборува како стар човек а има 3 години
Добро сериозни сте со муабетов,не го кревам да не го учам во раце свашта аман бре луѓе зарем се сметате за мајки ако ги израснете лежејќи бебињата,тие не се роботи па вие да ги програмирате како сакате ајде вас некој да ве остави цел ден да лежите нема потреба да станувате тие се живи суштества,и им треба мајка да ја допрат гушнат да осетат дека е тука некогаш не плачат само за јадење или дека ги боли нешто плачат за внимание ,милување јас немам никој да ми го причува ни 5 мин.кога треба да одам некаде го носам со мене,ако е итно ако не го чекам мм да се врати за одам,бидете малку благодарни на свекрви мајки,што имате некој да ви го причува бебчето, за да завршите некоја обврска....не само да се плуе не вака не така тогаш не им ги оставајте да ви ги чуваат сами снајдете се....
Многу неблагодарно и нечовечки е на една баба да и речеш не кревај го детето, а истата таа баба да е на готовс за финансиска помош и однапред обезбеден имот за синот и снаата!
Bebe e da se drzi vo raka, da se guska i bacuva. Toa ti ostanuva vo zivotot. Ajde sega ako mozam da go krenam vo race (dvapati potesko i povisoko od mene) ili da go baknam ( nedava takvo e). Koga bi imala vtoro cel den bi go maltretirala. Mi treba toa sega , ama nema. Inace jas licno ne sum gi uskratuvala lugeto od toa zadovolstvo niti sebe. Dete stom zastane na noze idi fati go vo race ili guskanje i bacuvanje, bega ne se drzi, brzada go zapoznae svetot.
Јас не сум сеуште во брак меѓутоа имам голема дилема. Во долга врска сум и нормално размислуваме эа брак но проблемот е што дечкото сака да живееме во заедница со идните свекор и свекрва а од ваши лични искуства прочитав дека баш и не е добра идеја. Идната свекрва сега за сега е супер не сме се замериле ништо добра ми изгледа но тоа неможе да се знае бидејќи во брак е поинаку. А и јас не сакам да живеам во заедница но незнам како да го решам проблемот.
Имам и јас една тетка која доаѓаше дома секој ден по еден саат и ми го нишкаше синчето. После 6 недели не и беше интересно ама јас до 2 години се расклопив од нишање. Инаку тетката е од моја страна, да не испадне дека само туѓите ги напаѓаме
Бог да ја прости баба ми ама беше свекрвиште. Се заинатила да се викам по нејзината најмала сестра која се самоубила на 15 години. И кажете дека тоа е нормално. Среќа се имам родено на еден од поголемите христијански празници па некако се погодило ненаметно да ме крстат по тоа, инаку не ми бегало името на покојната баба (без разлика што името не било Перса туку баш убаво име) ама морничаво е. Среќа не инсистирала и се "задоволила". Јас сум многу против деца по баби и дедовци, никогаш не би се согласила да се вика на било која баба или дедо. Среќа подумираат тие обичаи или како и да ги наречам практики...
Jas sum vo brak 6 meseci i ziveam vo zaednica so roditelite na mm.Pred da se verime svekrva mi bese fina,no otkako ziveeme zaedno se izleze na videlina.Pocna postojano nesto da i preci,ne i se dopaga nisto na mm mu zbori kako ne sum gotvela kako ne sum cistela.Mene nisto ne mi kazuva a nego vednas ke otrca da mu kaze.Se spremame za svadba taa so prst ne mrdnuva,se jas i mm mi odime organizirame tie nisto.Ne znam do koga vaka samo nervozi ni stvaraat.