Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Се трудам да не пишувам на темава затоа што по некое непишано правило секогаш јас испаѓам крива, ама вечерва не можам да се воздржам. Подобро да си кажам тука, нит ме знаете нит ме познавате, отколку да се изнавикам по мм па да оди да се кара. Него толку му сечи умот. Што на ум то на друм.
    Седна мојата свеки дома цели два часа. Е да ни беше пријатен муабетот ќе и сварев три кафиња ама таа дошла за боцкање. Два часа боцкање... нервите ми ги искина.
    Прво почна да ме убедува дека вардела 6 деца и не можела да исчисти. Јас и викам 4, таа се запнала 6. Абре жено мојте две што ги сметаш кога ги гледаш еднаш месечно? Си ги чуваш децата на ќерка ти и другиот син. Ама не таа поупорна од мене дека се 6
    Па почна да ме убедува дека син ми кога бил бебе многу плачел. Јас не знам за детето мое кое патем беше бубаче, таа битно знае.
    Па се префрли на објаснување што се направила за децата. Ја слушав и не ми беше јасно што слушам. Мене ми го надговори тоа дека мм како дете имал здравствени проблеми па требале еднаш да одат Скопје. Па колку трагично го претстави паешествието до Скопје - чудо некое. Моите ме носеа до Италија еднаш месечно за да престанам да носам очила па не се сеќавам некогаш да споменале. И кредити земаа и по луѓе се задолжија за јас од диоптер 6 да стигнам до 0, а мм мислам дека не знае. Значи ова преувеличувањево на нејзините маки ми е преку глава.
    За крај го остави шлагот.
    Почна со индиректни убедувања дека не готвам ручек. Аман бре жени, секој ден ручекот ми е на маса. Откако сум во брак ни еднаш не сум изоставила оброк. Доручек, ручек, вечера и тоа за децата готвам посебно бидејќи не ми јадаат сува храна како печено месо и компири.
    Ми направи една тревога на душава и кога дојде мм си замина. Голтнав еден Лексилиум и чекам да почне да делува ама, не. Таа испадна посилна од средство за смирување

На mareane, okcenzi, cooll и 4 други им се допаѓа ова.
  2. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Nekoj luge ednostavno si davaat mnogu znacenje na rabotite sto gi napravile. Toa ic netreba da te zasega. Slusaj, klimaj so glavata, zatvori vrata, cao prietno.
    Ti znaes kako e ona, znae po nejzino. I volkot sit i ovcite na broj.
    Ic ne ti trebalo Leksilium.

На Sky-butterfly, mama31, bittersweet и 3 други им се допаѓа ова.
  3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ani,ti ne si vinovna vo odnosot snaa/svekrva...ti si si za sebe si vinovna.
    Znam deka djabe ke ti pisam da gi ignoriras nejzinite zborovi,koga toa ne e ni najmalku lesno.Ama navistina probaj da ne si stavas barem na dusa.
    A zosto da ne mu kazes na maz ti?
    Jas ne bi kutela.
    Ono ne vo smisla.."maka ti vaka,majka ti onaka"...bistro mome si i ti,najdi nekako nacin,kazi si.I sto ako se ispokara toj?Podobro e ti leksiliumi da pies na ovie godini?
    Pa ako ona bocka,ti sto kutis?
    Veli nemas rucek?
    Pa neka go prasa sinot.Pa i da nemam,ke i recam,..."mene sin ti zatoa me saka,oti ne pravam ruceci".:smirk: i se nasmeana da bides dur zboruvas.
    Taa ti gi naucila slabostite i ti se nerviras.
    Gukni malce,ne kuti.So toa nema da ja izgubis covecnosta a ke napravis dobro delo za svoeto zdravje.
    Jas ne velam da se karas,da ja navredis,tuku da si go kazes ona sto ti lezi.

На Hipica, kuc, imelda и 8 други им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Јас ке ти предложам вака....нели таа со тие куршуми, тогаш и ти со иста мера.
    Смисли си барем три теми за боцкање на свекрва ти (на пр. не ги брише прозорите редовно...готви премногу солено...) и чекај си ја насмеана...и исто како таа тебе што те бедува, така ти со насмевка ,,избуши,, ја...па додај дека не ги гледа децата како што треба (таму кај што најмногу боли)...
    Ама ова одбрано и смислено...и сето тоа ноншалантно !
    И свиркај си ..
    Свари си кафенце, скрсти нозе и два часа набедувај ја дека не ја бидува за ништо.

На okcenzi, Daydream, artemidis и 5 други им се допаѓа ова.
  5. evangelina.ina

evangelina.ina Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    19.420
    Anina и јас би ти рекла игнорирај ама знам колку тешко е тоа игнорирај да се оствари.Јас и после толку години заедница не успевам секогаш да изигнорирам за жал.Таа дошла тенденциозно да те малтретира два часа тогаш и ти враќај и со соодветни куршуми,не се повлекувај но и не прави голема кавга и секако кажи ја на мт па малку тој да ја построј.

На galapce и anina им се допаѓа ова.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    20.576
    Абе обожаваат жртви да се прават, хаха, ехх, познато ми е тоа. Еднаш нешто направиле за детето, и цел живот со тоа се фалат, а пола од тоа не е ни вистина. Анина, те разбирам, ама, слушај, знаеш зошто толку малку ме има на темава??? Имаме дома еден одбрамбен механизам, особено јас. Наместо нервози на муабетите, ние после двајцата се смееме на тоа што кажала.
    Да кажам пример, еднаш бевме кај нив на повеќе дена и мажот ми ми вика, направи грашок манџа, ти најубав го правиш. И си го правам јас, оваа од инает дека така рече мм, иди и во манџата ми истури цел бокал вода плус, за да ја расипе, да не е убава. И ми вика, еве нека сркаат повеќе чорбичка. И јас си ќутам, и си траам. После тураме од манџата, и мм вели :o што е бе ова??? Јас му викам, мајка ти тури вода за да си сркнете чорбичка :rofl: ама онака, мртва ладна. И таа стои, побледе, мислеше ќе ќутам. И се развикаа дома оти ја расипала манџата, тоа беше само црвена вода, ако верувате. Никој не ја јадеше се истури на крајот, и таа ништо не постигна. И до ден денес се смееме на ова. Секогаш кога правам грашок викам, сркни си чорбичка, хахахах. Битно не дозволив тоа што беше направено за инает да ме изнервира, туку направив виц од тоа.
    Имаме вакви уште милион случаи, ако земам да ги наредам, роман ќе напишам, ама сите на крајот ти ми се вицови. Да ви раскажувам тука, смешки ќе сме. Ако си ги сфатиш така, нема да делуваат на нервите. И не биди будала, заради свеки да пиеш лексилиум. Ова последен пат да го прочитам од тебе.

На Hipica, Jagoda123, kuc и 19 други им се допаѓа ова.
  7. bucimir

bucimir Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    65
    ej.....ma zosto nikoj ne mi kazal za temava?!?! Pa jas se ubiv od nervozi i leksiliumi pienje, vaka koga mozam da ja izogovaram :) jas mozam mojava i u tri lepe da ja oteram,nema da svati, americka e...a i bogami zasluzuva tuku toa pusto vospityvanje da go pocityvas postariot. Mislam deka najloso e koga ke ti dojde nekoj doma i ke ti krene prityisok i ke zakrene kavgi i op, ke si otide so lesna glava i uste polesno srce. Taka ti napravila Ani tvojava...si ja olesnila dysata i ti gi zakacila nervozite tebe, pa ti sedi i nerviraj se i cudi se sto i zosto. Jas i ne sakam da zboryvam za mojava, nekako ne vredi da trosam zborovi ...a i da pocnam samo jas ke se iznerviram, nerjze vooplsto ne i e gajle za nas kako familija. Moze ne i odgovaram kako snaa :)

На okcenzi, evangelina.ina и anina им се допаѓа ова.
  8. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.829
    Допаѓања:
    163.213
    Која традиција човече ова со имињава?
    Јас сум крстена по баба ми и тоа бааѓи жива била женава.
    Па баш поглупо е да крстиш бебе по умрен човек.
    Иако, јас пак со моите психологии, не се препорачува името да е наследно, секој треба да си носи ново име.
    Патем, крстена сум по баба ми, името си го сакам многу, мајка ми и баба ми не се баш дрим тим, но на мајка ми и се допаѓало името, сепак не си се лишила од ќејфот да го носам тоа име. Татко ми не инсистирал, тој мислел дека ќе бидам машко...па за тоа имал идеи, но секако дека немало да биде по дедовиците.
    Мислам дека повеќе водите инает и глумите карактер, него ли дека има нешто повеќе.

А и примерон горе - бебето го учиме да лежи,она за ианет го држи во раце и и реков нема да го чуваш веќе и еве 2 дена е лута. Извини госпожа, ти кажи си така так так и мисли си дека нема да се увреди и ќе ти пројде. Па дури и да си во право, ќе си го најдеш начинот.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.066
    Допаѓања:
    328.426
    Како дозволувате да ви влезат ДОМА и да ве врегаат,прават сплетки,да ве прават глупи и луди при здрав разум?

На ArmaniCode, kukla21, anina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    @anina Драга извини вака ама кој фактор е таа да ти го нарушува мирот и да пиеш лексилиум,прво и сама кажуваш дека за ништо не ви помогнала,дури и децата не ви ги чува второ сум те читала тука исто како на другата снаа повеќе и помага за многу работи,зошто да и преќутиш што ќе изгубиш??? кога ништо арно не направила не очекувај сега да направи,да ајде постара е од почит може ама штом дошла да ја вреѓа мајката на нејзните внуци и сопругата на нејзиниот син,очигледно таа не е за почит нареден пат нареди и се што ти лежи на срце, и ти затвори и ја вратата пред нос па да не знае кој пат да го фати она да се клука со лексилиуми...

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  11. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Е тоа де и јас се чудам кога од некој никаков аир не сум видела, уште па ќе дојде ќе ми соли памет море марш у три лепе п.... материне јас сум лек за таквите...

12. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Еве ме и мене:hai: Одлично сум расположена^_^ Денес од работа ги зедов децата од градинка и право кај мајка ми(hollest). После синоќешното тревожење не сакав да оставам на случајности дали ќе ја видам свеки и денес.
    Ви ги прочитав советите и ви благодарам многу. Ме смиривте малку ама теорија без пракса е ништо.
    Жената синоќа ме доведе во таква психофизичка состојба да цела се тресев откако замина.
    Не станува збор за тоа дали јас и дозволувам нешто. Не е во прашање ни тоа дали јас и молчам премногу. Зајакот лежи во тоа што јас не можам да одговорам ако нешто се кажува со смеење. Едноставно не сум спремна за кавга или боцкање. Тоа е исто како некој неочекувано да ви забие нож во грб.
    Си дојде во 19 часот со децата на јатрва ми. Си влезе насмеана и ме извести дека девер ми и јатрва ми се договориле да одат на вечера со пријатели а децата го барале син ми за да си играат па затоа дошла.
    Добредојде жено! Бујрум на вечера. Ич не ми е проблем тоа што дошла.
    И така се одвиваат нормални женски муабети цели десеттина минути. Пријатна атмосфера... Кога наеднаш кажува нешто што мене ме пецка и за секунда продолжува со пријатен разговор. Едноставно немам време за реакција. Додека јас сфатам дека таа кажала нешто, возот веќе заминал.
    Цели два сати го испитуваше моето трпение само не знам што добива со тоа. Таа мојата нервоза не можеше ни да ја насети. Цело време бев насмеана па дури и си читкав Фемина од време на време:D Откако ја затворив вратата почнаа да ми се тресат рацете па потоа и цело тело и влегов да се туширам.
    Мм не може ништо да преземе. Долго време не разговараа воопшто, ама таа е таа и готово. Сме пробале со лошо со арно и не ја бидува работата. Мене ме мачи што не е таква со сите. Поточно таква е со мене а сум слушнала дека и со свекрва и имала ист однос. Со јатрва ми имаат коректен одност. Поточно јатрва ми има поцврст карактер од мојот и ако после десет дена и текне нешто одма оди да се кара.:D. Мене ептен ме фатила низ нозе8). Ете на свекор ми можам да му речам се што ми пречи ама кај неа немаш можност за такво нешто. Колку и да сум итра сепак не можам со неа.
    Дури и ме гледа онака подмукло во исчекување да скокнам да се искарам. А јас па во 6 години ни еден збор не сум и рекла :o
    Можно ли е баш тоа да ја нервира и затоа ми ги тестира живците?
    Можно е да мисли дека претерано не и обрнувам внимание па затоа ме пецка?
    Можно е да ја иритира моето смешкање додека во очи ме гледа и ме убедува дека ми ги чува децата?
    Еве типично нејзин разговор:
    Пријатен разговор за готвење.... „Какво ќе си го направиш јадењето такво ќе си го јадеш. Туку вие младите едвај готвите. Велам јас дека не знам како ти пораснаа децава само со супа со петел„... Продолжува пријатен разговор. Не би ме болело ако е вистина ама јас готова супа не сум купила две-три години
    Примеров ми беше дека боцка неочекувано и како гром од ведро небо слушаш еден куп работи кои не се точни.
    Треба да ги наострам ушите наредниот пат и да и го ловам секој збор за да можам да реагирам. Се надевам дека ќе успеам(fingers)

На ArmaniCode, anel, bucimir и 4 други им се допаѓа ова.
  13. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ani,nemozes da reces deka bocka kako grom od vedro nebo,koga ne i e prv pat a ni stoti bogami.
    Grom od vedro nebo e koga od covek so koj si nemala nesporazumi pa te iznenadil so nesto tersene.
    Tvojava svekrva ti e veke tebe duri prozirna,od sto ovie raboti si gi doziveala mnogu pati.
    Ne nasednuvaj na nekoja sitna nejzina dibrina,pocituvaj ja dobrinata ama bidi spremna zanapad od nejzina strana postojano.
    Vaka citajki te,se plasam da ne ispadne deka od naucena da imas mnogu pocit kon postarite,da ne i go imas stavot pa dusa ne ti dava da i vozvratis...
    Pak ke ti povtoram,a ubavo ti rece pogore i jacqueline,sprotivstavi i se i gotovo.A kako sto i sama sto napisa,si svesna deka zajakot lezi izgleda vo toa sto ne i se sprotivstavuvas,pa taa si naoga slabost i ti ja vadi dusata.
    Seti se kako i zakontrira na smea na sala za krstevkata i se bese vo najdobar red.

Uste za edna rabota se soglasuvam potpolno so jacqueline,treba daoi se sprotivstavis ama na celo da e maz ti.
    Supa od petel?
    Maz ti: Da be majce,Anii tolku dobro gotvi sto duri i supata od petel podobro ja pravi od tebe(ako e kupecka,taman za podobar efekt).
    Znaci nemora da se skara do krajnosti.Ako ona nema oset i te navreduva,za da oseti kolku boli toj koga bi i vozvratil mi se cini bi ja zapecatil zasekogas.
    Mada ti najdobro si znaes.Drugo e na lice mesto i na svoja koza,drugo ni e na nas od strana.

На ArmaniCode, Stories, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  14. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.284
    Мое мислење е дека најголем проблем на Анина и е тоа што има невозвратена (ајде да кажам љубов) од страна на свекрва и'.
    Мислам дека е во состојба да заборави на сите нервози и непријатности во изминатите не знам колку години кога свекрвата би и' кажала неколку убави зборови и би покажала интерес за натаможно поинтензивно дружење.
    Затоа и толку ја погодува се' од неа, бидејќи и' значи. Ако некој не ти значи што и да ти каже ти е сеедно.
    Ама после толку години кога гледаш дека не оди нема што да се радуваш кога дошла на муабет, туку гледаш да разговараш онака службено, строго за темата на посета, и толку- чао.

А таа седнала, почнала фини муабети, и толку и' треба на Анина.
    Дури после се свестила за сите боцкања што биле сервирани во тој муабет.

Анина, се додека не сфатиш дека нема да бидете пријателки, да ја прифатиш реалноста, се дотогаш ќе се чувствуваш вака и ќе ти биде тешко.
    Едноставно терај си го твојот живот и престани да и' даваш толку голема важност.

Последна измена: 20 март 2015
    На ArmaniCode, Hipster, Lilit и 7 други им се допаѓа ова.
  15. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Tebe ti e cool.

На bucimir му/ѝ се допаѓа ова.
  16. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Anina jaka ti dusa i sekoja cest za trpenieto i glumata.Jas ne bi mozela ni 5min.a ne 2 casa da ja trpam. Da i se smeskam dodeka taa me bode?!MALO MORGEN, Ke ja otkaram u 3 pizde materine(se izvinuvam za izrazov).

На evangelina.ina и anina им се допаѓа ова.
  17. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    ti si trebalo da i reces; sakas supa , imam uste, da probas, ne si jala 2-3 god.smejse silno, slako. Pocni majtap da i pravis vo faca. Ona ke se iznervira, a ne ke moze nisto da rece, ke se zabezekne.
    Znaci ne kavga, MAJTAP na nejzin racun.
    Ako rece nejkum, reci da ti pratam za doma. I na vrata koga ke si odi pak potsetija. Izvadi edna kesicka i butni i ja vo raka, kako ti ja sakas i poklonuvas edna supa.
    Fatii majtap, ke se pribere.

На MacenceEna и anina им се допаѓа ова.
  18. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.936
    @anina , штом си ја знаеш треба во секој момент да си психички подготвена за неа. Јас со тек на време научив да се справувам со неа. Не дозволувам да ме допре ништо што ќе каже, како да имам некој прекинувач и се исклучувам емотивно. Ако ја прашате мојата свекрва, јас сум најдобра снаа, супер домаќинка, мајка, ама тоа само за пред луѓе. А јас мразам лицемерие. Сакам искрени односи, но кога не постои можност за тоа, не придавам значење на нејзините муабети. Ако не можеш вербално да се справиш со неа, не и давај многу можност да разговара со тебе. Избегнувај ја. Што има да седиш два саати со неа. Едно кафе 10 мин.доста е, потоа земи работи нешто . Ние не живееме во ист град па нашите знаат да дојдат и да си поседат. Ама јас тогаш сум највредна, средувам кујна, плакари, пеглам, само да не седам со нив. Па и тие не дошле за мене, дошле за внукот. Тоа е мој начин да ја избегнам. Можеш и да и вратиш кога те закачи нешто, ама од мое лично искуство си знам дека после тоа уште повеќе сум вознемирена. Сега секогаш кога сакам да и кажам нешто и кажувам преку туѓи примери. На пр. таа (некоја), зборува снаата била мрза, а кај неа да ти е гнас кафе да се напиеш. , или пак некоја си, зборува за друга синовите си ги дели, а таа на едниот стан му купи, а другиот се стиска во две соби со нив. И мое мислење е дека на никој не му фали љубов од свекрвата. Нити ја сакам, нити имам желба да ме сака. Ако заслужува можам да ја почитувам заради мажот, ништо повеќе.

На ArmaniCode, bucimir, Daydream и 2 други им се допаѓа ова.
  19. bucimir

bucimir Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    65
    Eh dusicko...... are den pat da I kazes deka supata so domasen petel ja pravis, zatoa decinjata ti rastat, reci i drygiog pat perdyvite ke i gi cyvas za pernica polnenje zosto ete, koj kako ke si posteli -taka ke si legne!
    More petel na glava da i kukurika, sednala pa ke kazyva .... ubavo ti vikaat, nareden pat ostavi ja sama da si zbori, ti cisti si....citaj si.... ignoriraj na do maksimum. Ma ako treba odi do prodzvnica, kolku vozduh da zemes

20. bucimir

bucimir Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    65
    mojava luge, ne me vrega .... nema koga bidejki doaga samo ednas godisno a posle se luti zosto vnuk i placi koga ke gi vidi. Ne me cepka zosto na mm mu rekov ako mi otvori usta ne ke moze da ja zatvoram. Ima vo sise da ja nagmecam ko patlidzan zosto i gk sobiram. Vnuk i ne dosla da go vidi, za rodenden samo k togas ke ss najadat i ke zaminat. Sramota, ama poarno..... niv i onaka centar im e kerka im, sinov nikogas ne go stavale vo misla, dudicka e mm.... koga mi kazyva nekogas srce me boli.
    Poarno neka ne doagaat....toa svativ, zosto i dvata rodendeni na bebus moj, uspeeaja da me rasplacat i da me iznerviraat

ajt u pm neka idat

На mila25ve и anina им се допаѓа ова.