Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    @hopes јас обично не пишувам во темава не е мое поле и немам искуство, но сакам да ти кажам мислење.
    Сметам дека доста време си го преболуваш првото бебче и самата кажа како е пишано од Бога така ќе биде, но мислам дека е време да си продолжиш понатака. Ти сакаш се да се врти околу тебе и сите да тагуваат со еден збор да имаш огромно внимание, но не се врти се околу тоа што си изгубила ти туку дека и другите имаат животи. Некоја останала бремена, свекорот и свекрва ти се радуваат едноставно сите си продолжиле со животите освен ти. Неможеш се тоа да го надминеш и секој пат да бегаш кога те стигнува, да ги избегнуваш луѓето кои се бремени и ја споделуваат радоста со тебе ако самата не се соочиш. Мораш самата да го надминеш тоа, а со плачење и тагување само повеќе ќе се завлечеш и нема да се извлечеш.
    Пробајте за друго бебче и окупирај ги мислите со други нешта. Се надевам дека наскоро ќе не израдуваш со вест.
    Твоето плачење и тагување не ти го враќа бебчо, туку само полошо си правиш самата себе си.
    Секое добро.

На ArmaniCode, Sunflowers, evangelina.ina и 4 други им се допаѓа ова.
  2. MrsH

MrsH Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    134
    Ич да не ви е чудно. Секакви будали шетаат по земјава. Мојата бивша свекрва го колнеше син ми уште не роден ама до ден денеше скоро 8 години ќе полни син ми и НИКОГАШ не го има видено. Само на слика преку роднини пријатели на ФБ . А да само што дојдов тука (Австралија) третиот ден лудачата почна да вика и да мава по мене. Си го згрешила човекот со кој си фатила работа. Среќа син и во тој момент на врата беше порано дојде од работа. Јас не сум на пат најдена така така со мене. Па ќе мавам назад. Нема почит. Кога таа нема почит кон мене јас кон неа ич. За рок од 2 саати таја и мажот и надвор од куќата ( куќата во која јас и мажот ми бевме под кирија а тие беа дојдени да седат со нас). Затоа не трпете жени самите ако не си застанете на здрави нозе тие ке прават проблеми колку што можат и неможат.

На ArmaniCode, mila25ve, tweety26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Предпоставував дека ќе пишам во темава ама потајно се надевав дека нема...
    Мојава идна свекрва (верена сум) порано додека идевме ние не ме сакаше многу,т.е свесна бев дека глуми и чекав ден да си го покаже лицето.Е неколку пати пред многу луѓе ме има нарекувано секако,од се подоле ме има правено...еднаш и заради неа раскинав со мојот зошто не се издржуваше,се правеше да се скараме и успеа.Ок поминав преку се,си се смирив со него,и за нејзина несреќа он ме запроси...
    Свадба не планиравме,ама брзо останав бремена и кога соопштив решија дека ќе има свадба.
    Е сега јас сама ќе правам свадба,мајка ми неодамна почина и уште сум во жалост искрено не ми се ни прави,со татко ми сме во многу лоши односи,можно е ни како гостин да не дојде а да не помислам па денар да му побарам,он од се се оградиса...
    Во ред знаејќи ја мојава ситуација очекував дека до негде свекрвата ќе ме сфати,ќе ми даде подршка,но жената на мојов му се дере да не даде ни денар за да ми помогне околу свадбата (што не ми ни паѓа на памет да барам,напротив од моите пари лични бев спремна и неговиот дел да го платам ако не му дадат)друго...доаѓаат гости онака и прашуваат ококу свадбата и Боже мили како зборува си мислиш некој непријател а не дека син ќе жени.Искрено неколку пати ја имам слушано како збори за свадбата и ме расплакува,наместо барем малку среќен ден да ми е,ме тера да го мразам тој ден...
    Исто да напоменам запнала се јас да плаќам,дури едно време се закачи за мојата заштеда дневната да им ја опремам со ново,а со мојот не планираме да останеме да живееме таму..,
    Е вчера беше капката што ја прели чашата...кај не ме сфаќа дека паѓам во несвест и повраќам поради бременоста,кај на син и се жали не сум имала доволно почит спрема неа требало повеќе,јас пак попуштив и седнав заедно да јадеме да муабетиме...Кога почна,зошто луѓе во нејзината куќа да има,ќе бил само она и татко ми...ок али он нели можно е и да не дојде.Запнала дека она ќе го убедела,запнала за некои пари иако овца за стрижење не сум згрешила во проценка.На се поќутев,ама кога се јави тетка ми која ми е преблиска да ме викне на гости и секако прифатив,оваа почна да се дере зошто да одам кај неа,зошто таму да јадам или пијам,па ги навреди нив,па почна по мои домашни проблеми да копа и по нос да ми ги мава...по се тоа испаднав крива уште и што сум се родила...
    На крајот јас само едно и реков...Ако на некој треба да му дадам објаснувања,кај одам што правам тоа е маж ми,ако нешто ме интересира тоа е само мене да ми е добар животот со маж ми и детето,и можам се да трпам и да ме вреѓаш и се ама при почината мајка при толкава болка ти минато да ми мешаш и фамилија да ми навредуваш нема.До тука било,јас и ти завршивме, кај бремена па уште да плачам и да се нервирам поради неа е не може.Се ова на него му кажав...ќе си одиме веднаш штом можеме рече он.А он кога дојде она ме нападна мене...цела приказна ја изврте како јас да сум крива,среќа он си ја знае па ми верува.
    И каква почит жити се?Јас сум ја подгазила?Хмм да можев ќе ја згазам во буквална смисла,ама нели постара и негова мајка ќе ќутам и ќе трчам плачејќи по улиците...

На crazylady и okcenzi им се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.236
    Допаѓања:
    124.527
    Море какви луѓе какви обзири со тава по глава ќе ја акнев од земја да се свести што збори. И сега уште ќе сте под ист кров?? ја не би издржала ни 2 мин после таа навреда. Ауууу ја да ја видам сега би ја здробила на ситно . Стока!

На okcenzi, joy1 и tessie им се допаѓа ова.
  5. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.423
    Oва што го прочитав од Мила на претходната страна, леле останав згрозена. Мене ми дојде криво што нит ја знам нит ја познавам девојката. Среќа како си се воздржала да не и ја плеснеш една. Браво. Знам дека е примитивно и насилнички, но не верувам дека на било кој од вас не му текна одма тоа на памет.
    Да те навредува на таков начин, ова е најниско нешто што ум го чула. Се и свашта сум видела па и читам тука кај вас, сите се терсене и си имале маки, ама оваа ја поминала секоја граница.
    Љубомора е тешка работа еј, само не ми е јасно зашто? Добро она може нема толку многу како твоите родители за да помогне, ама тоа не е ни под разно изговор за вакво понашање.

Каква и да си, и да си стварно таква не се збори пред други и на тој начин, тек па што нема допирна точка девојката со проститука.
    Убаво ти рекоа, колку сте во можности не знам, ама бегајте од неа. Нема сожалување после ова, покајување, молење колење извини не мислев. Ова е плански кажано за да те обезвредни пред другите.
    Србите имаат поговорка, уби човека и кажи извини. Ја во очи повеќе не би ја погледнала после ова. Ќе се понашам како да не посоти, воздух.
    Се разбирам, и се би простила, и да ми рече дека не не знам да готвам,чистам,перам, дете гледам, ќе си преголтам ќе речам ајде стари се терсене се, се мислат дека они знаат подобро батали можда се и делумно во право,ама ваков низок потег безсрамнички коментар заслужува само презир од твоја страна.
    И маж ти нека се замисли убаво каков родител има дома.

На okcenzi, Stories, evangelina.ina и 2 други им се допаѓа ова.
  6. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    Ние одамна сме во план да се иселиме ама она го фаќа мм на тактика онесвестување, приумирања и слично. А ниту јас ниту мм несакаме поради нас некој недај боже навистина да умре, имаме разбирање дека маж и почина пред скоро 8месеци и на некој начин ја сожалуваме. Синоќа си се качи кај нас како ништо да не било, јас јадев со малиот и ниту ја понудив ниту и реков нешто, а она на мм му вика: Како не и е срам на Мила господ грев ќе и пише оти не ме понуди со јадење. Јас и велам мене нека ми пише грев што не сум те понудила со јадење а тебе 100 гревови ќе ти препише за се што ми направи изминативе 2години,а најголем грев што ме направи курва. И она ама снао јас така реков затоа што ни љубоморат, па така сум викала и на свекор ти да им вели на луѓето за мене кога се чуделе од каде ни се парите. Јас и вратив ти така си му велела на свекор ми ама јас не сум како тебе и не му викам на мм да ме прави курва пред сите, и од сега натака несакам да ми се обраќаш ниту очекувај почит и разговор од мене. И се налути госпоѓата си се симна, како божем јас сум крива бе. А тогаш само еден господ знае како сум издржала да не ја направам од го.но подоле бидејќи во принцип не сум личност што премолчува ама ете пак имала среќа што несакав да се спуштам на нејзиното просто ниво

На MilaP, ArmaniCode, Luna91 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Ај пa ти мнoгу oсетливa, гледaш нa женaвa фoрaтa кo виц и е и зa себе си јa кaжувaлa. Рaзгрaничи мaлку шaлa oд сериoзнoст. Не мoже сите фини дa се, мaлку припрoст хумoр мoрa дa имa зa бaлaнс.

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.068
    Допаѓања:
    328.457
    Нас мн пати не прашувале ,од каде ви пари за ова или она'.Сметам дека тоа е и те како безобразно прашање.Исто ко некој да ме праша какви гаки носам,или кога имам секс со мм.Свекрва ми на таквите прашања а и јас некогаш,велевме:дрога диламе од таму парите.На непристојни прашања непристојно и јас одговарав.

На ArmaniCode, SimonaTino, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Кај мене ситуацијата е пред експлозија. Се чека кому ќе му пукне филмот.
    Шест години сум во брак и не сме имале поголема, да речам никаква караница ( ако не се рачуна она кога дотичната се налути за без врска и не сакаше да јаде од јадењето што јас го направив).
    Јас стварно незнам женава што сака.
    Сега пред малку му се раздра на син ми дека ќе НЕ избркала од куќата, зашто на син ми и малава им биле расфрлани играчките низ соба. И на тоа ддодаде, цитирам: "па ќе ве видам што ќе правите тогаш".
    Во меѓувреме јас во ВЦ, местам машина, зачистувам,а мм се бања. Лабавото хаос. Ок.
    Се мрштам и зачистувам. Мм ме примети. Гледа. И оди им кажува малку да зачистуваат по себе. Таа пак на тоа коментира" цитирам:" и ја чистам па никому ништо".
    Па мајку му стара што сум ја должна да ви чистам по гзот, па ми се згади од животот веќе. Од тие гнасни работи што ги гледам секој божји ден.
    Ок ја разбирам, јадел свекор ми, ја дигам маса, кога не е она дома. Ама да му прибирам смрдливи чорапи од дневна, еднаш дури и гаќи најдов на стол обесени, абе ужас, па не е тоа моја работа. Па малце осет да се имало. Деца две, чепкаат секаде.
    Она заби во садопер ми секое сабајле, мултитаскинг жена, ем вари кафе, ем заби мие. Аааааууууу.
    Абе не сум којзнае колку вредна, не ми сметаат расфрлени играчки, садови можам да оставам за подоцна и алишта може да не здиплам одма кога ќе ги соберам, ама сум чиста барем. Чистам позади себе.
    Јас готвам, она мие садови, јас пуштам машина, и простирам алишта, а ги собираме и диплиме која како стигне. Јас поминувам со правосмикалка секој ден, во минимум две соби. Некогаш и на двата ката во еден ден. Е доле кај неа не бришам прашина и прозори само.
    Горе имам три соби секој ден бришам паркет и поминувам прашина. Се друго може да почека. Па и јас толку постигнувам за тоа време. Плус со бебе и друго што сега само си вади да јаде си игра, растураат двајцата. Епа неможе да и биде се под конец.
    Му реков на мм од утре горе си седам и мува не ме лази за ништо. Децата не ги пуштам да носат долу играчки само на госпоѓата да не и се дигне притисокот или да не и текне да не избрка.
    Ама се изнапишавв.

Се извинувам.

На ArmaniCode, TIGARCE86, anel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    И да си седиш. И да не ти е гајле дали некој си остава смрдливи чорапи на сред соба, не си му ти мајка на свекорот а не е тој мало дете па ти ред да му водиш. Чорапите ги остави во твојата дневна соба? Не. Што ти е гајле тогаш? Твоите деца може да расфрлаат играчки кај ќе им текне, а свекорот и свекрвата треба по твои правила да одат, оти ти знаеш дека е ок да се расфрлаат играчки, ама не е ок да се оставаат чорапи на сред соба. Си имаш спрат? Чисти си го или расфрлај го колку сакаш, а другите остави ги да си тераат по свое.

На jb82, ArmaniCode, MacenceEna и 2 други им се допаѓа ова.
  11. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Не знам дали беше иронично напишано, јас ќе мислам дека не, по неколку пати препрочитување.

Инаку Ние преку ден седиме во таа дневна, бидејќи не грееме горе, плус и долу готвам.

Едит
    Јас не поставувам никакви правила. Треба само малку осет да се има. За децата. За мене ич не ми е гајле што сакаат нека прават.

Последна измена: 24 март 2015
    На kukla21 и SimonaTino им се допаѓа ова.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    ^
    Нема скриена порака во мојот пост, јасен е како ден. Значи вие им седите во дневна, им готвите во кујна, децата ваши расфрлаат играчки на нивен спрат, а тебе ти смета што не водат повеќе ред за хигиена и не сакаш да им чистиш. Ќе си седиш горе тогаш и нема да се замараш кој колку си чисти позади себе, но ако им упаѓаш во нивен простор, ќе чистиш по нив ако тебе ти смета нечисто. Нив им е ок. Тебе со сила никој не те тера да им седиш во дневна, зошто ти со сила сакаш да ги тераш да прифаќаат твои правила?

Едит Не поставуваш никакви правила жими г... Зошто тогаш си правела фаци за нечисто лавабо? Зошто коментари за миење заби во судопер и фрлање чорапи на сред соба? Може звучи како општа култура ама по дома секој си се однесува слободно. Ако ти се качи горе и ти мие заби во твој судопер е друго, но кај неа на спрат што сака нека си прави.

На MacenceEna и toogood им се допаѓа ова.
  13. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Јас готвам за сите. Не само за нас. Не сме делени.
    Ама ок твое мислење го почитувам.
    Кај јадам нивен леб, уште маани наоѓам,ќе ќутам и ќе им чистам.
    Да

Едит.
    Да бе нека плука кај сака, ти се молам. Па јас готвам тука алоо.
    Јас незнам како можеш да споредуваш расфрлени играчки со другиве работи, стварно незнам.

Последна измена: 25 март 2015
    На Dulceee, leona83, ArmaniCode и 3 други им се допаѓа ова.
  14. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    @НаталиЛили првиот пост го прочитав неколку пати и не можев да сфатам како уствари сте делени ама откако и објасни на Bridget сфатив.:)
    Прво ти не им го јадеш лебот колку што тие не ти ја јадат работната сила која ја трошиш за да направиш ручек.
    Ти не седиш во нивна дневна туку седиш во дневна на мт кој го родиле родители кои се должни да му обезбедат кров над глава се додека не си обезбеди сам. Она што е на мт е и твое (по некое правило). Ако ти и твојот сопруг не сте можеле да се одделите тогаш тоа не е ваша вина. Ги знаеме условите во кои живееме во државава. Ти си седиш во дневната на мт која е и твоја и крај на муабетот.
    Ова е мое мислење и го кажувам по 100-ти пат на темава и не сакам пак да се крева галама:?:
    А тоа дека твојата свекрва ги остава забите е крајно некултурно и одвратно. Не знам што да ти речам. А па кога прочитав за гаѓите ми се згади:swear:. Толкава им е културата и стварно не знам што да ти речам.
    Обиди се со некој итар одговор кога се лутат за играчките...
    Нешто од типот „Јас чорапи збирам па не се лутам...„

Да додадам дека помизерно нешто од тоа заканување дека ќе ве избрка од куќата, нема. Толку ми е чудовишно што ми се превртува желудникот. Она бесчувствителното лежи во тоа што мајката го гледа синот со поинакви очи откако ќе се ожени. Заборава дека сеуште е детето кое и излегло од утробата.

На leona83, ArmaniCode, Sky-butterfly и 7 други им се допаѓа ова.
  15. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Не сум пререкла ништо не не имам намера. Не сакам да се карам
    А очи ќе си превртувам, тоа само ми преостанува.
    Мора да се има некој компромис, особенонкога се живее во ззаедница.
    Они се фер коректни и јас сум спрема нив.
    Ама за ова неможам да замижам.
    Па побогу ќерка ми лази и се става во уста. Не барам јас за мене. За НИВНИТЕ внуци.
    Ситуацијата е таква каква што е.
    Мм не е баш стабилен во врска со парите(незнам колку сте ме читале по други теми), јас сум без работа.
    Незначи дека треба они мене да ме подгазуваат само ако јас не заработувам. Што не е случај, само општо онака за компарација пишав.

По она што ти @Bridget го пиша, јас треба цел живот да бидам безгласна буква во НИВНАТА куќа и да ги следам НИВНИТЕ правила, зошто нели ова не е моја куќа.

На ArmaniCode, evangelina.ina, SimonaTino и 2 други им се допаѓа ова.
  16. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    @Bridget get ima pravo. Poslusaj ne e na odmet.
    Se sto ti kaza e na mesto.
    So sila si baras problemi.
    Imas svoj prostor, bidi si tamu kralica. Nema potreba da im smetate na vozdrasnite i vo nivna kuka red da postavuvate.
    Svoja kucica svoja slobodica.
    I za tebe poarno i za niv, pred da izbie vojna.

17. Plamenka

Plamenka Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    193
    свекрва-дефиниција за ВЕШТЕРСТВО :lol:

На tweety26 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Izvini ama moram da krevam galama.
    Roditelite imaat obvrska kon decata dodeka tie ne napunat 18 god. Ponatamu tie se vozdrasni i treba sami da se snaogaat.
    Stramota e uste da se place za cicka kaj mama.
    Prav maz obezbeduva za svoeto semejstvo. Moze da posedi nekolku meseci da se snajde ama nemoze tuka da ostane pa i da nosi familija. Treba da obezbedi ili neka ne se zeni.
    Jas nema da bidam svekrva no iako bi bila -moja kuka moja sloboda. Nemoze tuku taka da mi se tupne nekoj koj ne bara mesec dva pomos tuku saka na vrat da mi bide do krajov na zivotot.
    Ako sum go rodila ne znaci deka treba da me trmozi.
    Nigde go nema ova na svetot, kaj mazive nemaat muda da se osamostalat tamu i nosat na glava drugi.
    Vo Indija ziveat kako sto objasnuvas, a sakate da go imitirate zapadot.
    Na zapad nema mamo posle 18, odat rabotat bilo sto i po cel den ako treba , ama najstramno e da se vratis kaj majka ti.

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Не знам веќе ни што да мислам ни што да пишам, мислам не ми се верува дека има такви жени, мајки кои се однесуваат толку лошо, злобно ете не можам да им ја разберам поентата.

@НаталиЛили ти ја разбирам поентата, едноставно бараш малку да внимаваат старите ради децата а не ради тебе, кога се живее во заедница сите требат да се прилагодат на новите услови.
    Искрено и јас би се нервирала кога одам кај родителите на мм да остава свекор ми прљави чорапи и гаќи кои децата мои би ги фаќале, на сите би ни било гад да се најдеме во таква ситуација.

За на @tweety26 свекрвата немам зборови, мене да ми рече било кој нешто лошо за мајка ми која исто е почината, очите им ги вадам, не би можела така да си преминам преку такво нешто.

@toogood не ги имаат во Мк истите услови кои ние ги имаме, ретко кој може на 18 години да излезе од дома и да се грижи за себе, кај мене во моментот има 1.7% невработеност, во Мк таа бројка е 30% а и платите им се колку една дневница наша, не можеме да ги споредуваме нашите услови со нивните. Не би седеле во заедница доколку имаат можност за сами, не се луди, едноставно немаат финансиски можности.

На TIGARCE86, elena.mak, Kitten и 12 други им се допаѓа ова.
  20. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Nemas pravo.
    Toj sto gleda deka nema uslovi treba da brka da trca.
    Jas ne se rodiv ovde.
    Vidov nema uslovo vo Mk. barav pod drvo pod kamen da si resam idninata.
    Najlesna opcija mi bese tupi se kaj svekrva mi zasto da ne cetvorosoben stan, penzii visoki.
    Dojdov ovde so dete malo na -40 da baram resenie. Ama sum sakala da se boram za sebe.
    Sekoj moze ako saka.
    Site sakaat najlesniot pad da go odberat. Tupise samo i kukaj, vregaj,ne gi ceni.
    Nema nikakvo opravduvanje.
    Site od Mk. koj razmisluvaat kako mene ne cekaat od vlada trcaat baraat resenie.
    Jas sum pr. za takvo nesto.

На jb82 му/ѝ се допаѓа ова.