Доколку мажот е прав маж, ќе си го собере семејството горе, на другиот спрат и ќе работи, а не да напумпа 2 деца и да чека родителите да му ги одгледуваат. Не знам за што плаќа кредити, ама родителите го изучиле, му направиле кат за да живее, го ожениле и уште децата да му ги чуваат и жената. Прав маж не чека од мајка му, сам прави. Мојот парнер, брат ми, двете мои другарки. Јас на 22 се одвоив финансиски, претходно само физички. Не ми даваа да работам и студирам. Сите се одвоивме по наша желба, не не избркале, ама свесни сме дека ако цел живот те ланчаат мамичка и тато, никогаш нема да научип да се бориш во животот. Значи има и такви, ама повеќето се за живот со мама додека мама не умре. Сум била во ситуацијата, ама како дете. Ако ве интересира што мисли детето еве ќе ви кажам - исто со сопствен спрат и исто со плата, и исто со деца - таткото не сакаше да се одвои, мајката сакаше. Старците одеа до крајни граници да покажаат дека сакаат сопствена старост и комодитет, а сите во дневна не може. Свекорот не може да си прдне на раат. Негативна енергија многу. На никој не се погодува. На едно место три генерации. Старите не можат да си одморат, младите не можат секс да имаат, децата сите ги караат. Детето цел живот ги осудува родителите што морало да седи со старци и сите да викаат по него. Ако НаталиЛили мисли дека живеењето со свекрва и свекор е тешко, може да се качи горе. Еве сега е пролет, ќе се стопли и од април нема што да плаќаат за греење. Ама бар ќе ги ослободи луѓето да имаат мирна старост. И ако почне некаде да работи, не верувам дека свекрва и ќе и рече не ти ги чувам децата, кога веќе сите ги чува. Цел ден ќе и ги рани до ручек, а НаталиЛили ќе плати само за вечерата на децата и за неа и мажот. Тешко е, ама сам свој газда е. И не крева туѓи гаќи, кои верувам дека стариот немал намера да ги остави за инат, туку заборавил. На сите ни се случило. Крив е само маж и што не се одвојува од мајка му и татко му за сите да се мирни. Имаше еден виц со една стара што била на гости кај ќерка и, па молела за дома. Кога ја однеле се скриле да видат зошто толку плачела за дома, а старава одела од соба во соба и прдела и викала - моја куќица, моја слободица. Е стариве немаат слобода. Затоа и свервата пукнала и рекла - ќе ве избркам. Оти во нејзина куќа мора да се пази како се однесува.
Jas razbrav deka igrackite i smetale na svekrvata i zatoa rekla deka ke gi brka,a ne zatoa sto Natali postavuvala pravila ili se karala.I zatoa i pisala ovde za da i olesni deka nikogas ne rekla nisto za nivnite naviki,a vamu na svekrvata i smetaat igrackite.Nitu pak rece deka postarite gi hranat mladite,tuku deka gotvi dolu,za site. Nejse,nebitno na koj sto mu smeta,najdobro e da se oddelite na sprat makar i pod jorgan sedele,za mirna dusicka. Gi razbiram i postarite sakaat po nivno,taka se nauceni odi pa promeni gi,iako ne se site tolku tvrdi,ima i porazumni. Ama ne gi razbiram onie sto na sekoe nesto sto ke im zasmeta,nastapuvaat so recenicata, Da si odite od ovde ako ne vi cini.Kako da pomladite mnogu sakaat da sedat so niv,pa zatoa ne si odat. Kaza nekoj pogore se znae zosto ne si odat,ako mozat ke si odat,ama nekogas ne se moze.I aj sega ke si vadat niz nos.
@Cka, се согласувам потполно со тебе, затоа реков во нашата држава состојбата е таква, па ако не можат младите сами, зошто да не им помогнат старите да се осамостојат доколку се во можност. Кај нив не е проблем живеалиште, за секојдневни потреби можат да се снајдат ако сакаат да бидат раат и едните и другите. Мислите дека некој би барал помош ако не му треба? Добро има и такви кои се научени цел живот на туѓ грб да го поминат, има и такви кои од патријахални причини чувствуваат обврска да останат во заедница со старите, ама реално кај нас ретки се тие што можат без помош да се осамостојат. Ние со мм сме едни од тие што сами сме успеале. Живеевме некое време со нив, но потоа се преселивме. Неговите беа во можност, но не чувствуваа обврска да ни помогнат. Не сум лута, нити ги мразам за тоа. Не се лоши луѓе, го воспитале синот најдобро што може. Јас би сакала син ми утре да биде во можност сам да си обезбеди се, ама ако не е , јас би му помогнала колку можам, зашто знам што значи да делиш интима само со партнер, макар бил тоа и обичен муабет.
Pa valkanite gaki na svekorot se malte ne bezpolezni za komentiranje. Dali treba da se raboti i studira e polezna rabota, mozda nekoj (kamu sreka), da dobie idea i da ja primeni. Kade bevte pametni luge da davate idei koga jas rastev. Jas sum od tie sto slusaat i ucat. Najvazno od se sum blagodarna.
Има еден куп други теми каде што се дискутира дали е добро да се работи и студира. Работата е да се држиме до темите, и да не забегуваме оф-топик. Инаку никој не рече дека не е убаво да си заработуваат сами и да си живеат одделно, или дека не се добри совети. Жената што се пожали од свекрвата не е ниту студент, ни ништо, па сега че и солиме памет оти требало да рабои и да студира, и незнам што. Си кажа дека и е тешко, ја нападнавте дека таа е никој и ништо и нема право на никаков збор, и штом е снаа во нечија куќа, мора да ќути и да трпи. И сега што... ако не работи не работи - ај да се разведе и да ги фрли децата. Ќе си најде работа ќе дојде време и за тоа. Јас викам, не чини ни обратно, да одам во нова куќа и газдарица да се правам. Секој треба да се прилагоди еден на друг. Само и јас се чудам зошто при цел спрат не си седат горе. Па ќе греам и ќе платам ако треба 2-3 илјади плус за струја, ама ќе си бидам раат. Макар и во една соба да се туткаат на зима, ама да си се сами. Јас повеќе не ја разбирам ситуацијата зошто таа сака да седи со нив во дневна и да чисти на нивниот спрат. Назад на темата. Според вас, ако мажот биде домазет, треба да оди и прслуците на баба му да ги расфаќа од по масите и да ќути оти му дале покрив на глава. Никој човек не заслужува да биде третиран како дојден во куќата од улица. Прифати ја снаата како член од семејството, ама како парталка од улица која секој момент ако не е послушна ќе биде исфрлена на улица, не е убаво. И да... ако се нема работа, што да прават? Да не се мажат никогаш? Баба ми никогаш не работела, па што, ај да не се омажела ич. Вујна ми исто, снаа ми исто. И сега што??? Треба како гомно да ја третираме? Ќе си дојде време ќе си најде работа, ама мој совет е да си седат на горниот спрат, оти барем имаат среќа да имаат горен спрат. Многу од жените -снаи тука, ни тоа го немаат.
^Јас од неколку примери што знам, кога мажите одат домазети не изводат многу туку си се држат на страна. Не поставуваат правила туку имаат малку срам дека во туѓа куќа се и гледаат да надополнат на друг начин, обично со многу работа нормално, издржување на семејството. Сигурно нема по форуми да плачат зошто бабата еднаш го заборавила прслукот во дневна па кутар тој низ каков стрес поминал. Си работат низ двор плус, околу куќата, помагаат колку можат и се далеку со пореални размислувања и очекувања од жениве кои мислат дека ако се омажиле преку ноќ госпоѓи станале. Не верувам дека ќе сретнеш маж кој со години седи домазет и чека бабата и дедото да го ранат а тој да се расправа за глупости. За кратко време психички ќе пропадне да е во таква ситуација и ќе гледа да бара чаре. Само жена смета дека е тоа нормална работа, оти така е редот...во Македонија нели.
Ne e voopsto lesno na tie sto sme vo stranstvo, predvreme sme sozreani I ostareni. Dodeka site od mojata generacija sedea po kaficite na kafe, jas rabotev od sabajle do 11 vecer, po dve raboti da preziveam. Problemot vo mk e sto decata se mnogu razgaleni. Znaci za tamu e sramota da se raboti bilo sto zatoa sto neli imaat fakultet, a doagaat vo stranstvo cistat toaleti I nikomu nisto. Naviknati se na toa, Tato nosi, mama mesi, pa ne mozat da se osamostojat od roditelite. Zivot vo zaednica e pekol, ne samo so svekrvi tuku I so vasi. Sekoj si saka sloboda. Kaj mene doagaa I ednite I drugite I mislam kosata ke si ja iskubev. Tocno deka ne mozat site oddelno da si obezbedat Stan ili kuka, no da se sedi doma po sekoja cena zatoa sto imam nekoj fakultet I sakam samo po struka da rabotam, nema logika. Znam mnogu luge sto sedat doma po 10 God zatoa sto ne mozat da najdat Rabota na strukata, a se nerviraat so svekrvi. Postov ne se odnesuva na nikoj, davam generalno mislenje. Kade sto ziveam, e mnogu normalno posle 18 god decata da izlezat od doma, pa duri I da ne mozat plakat kirija na roditelite Kako bi se naviknale na suroviot zivot ponatamu. Od edna strana zvuci grubo, ne bi mu pobarala kirija na sin Mi, no od druga ima nekoja logika. Ovde starite vozat novi koli, decata vozat kanti. Starite kupuvaat milionski kuki I setat niz svetot, dodeka nivnite deca gradat karieri Kako bi I oni eden den bile vo moznost da go postignat toa. Ova go zboruvam I za decata na bogatasi a ne samo na prosecni luge. Kaj nas site sakame preku leb pogaca. Starite se zamotaat vo samii I ne izleguvaat od doma, a Im kupuvaat koli na decata, gi prakaat po odmori, ekskurzii, Im davaat nezasluzeno mesto vo nivnite firmi itn. Sekoja cest na isklucocite. Toa e zrtvata sto sekoj roditel ja trpi za svoeto dete vo mk, a vo isto vreme go osakatuva I go pravi "invalid".
Спомнав горе, и снаата не треба газдарица да се прави, ама не може ни како партал да биде третирана. Одма со закани за бркање од дома, море бре. Абе, имам јас такви пријатели, татко му се закануваше дека ќе ги избрка, ама си го фатија патот под нозе и под кирија. Нема да трпат тортури. Па плаќаат малечко станче колку што можат, ама никој не ги третира како ѓубриња дома. Можеби немаат за луксузен живот, и мажот работи само за кирија и за сметки, ама барем имаат достоинство, и никој не ги смета дома како партали. Се има граници!
И јас малку да скршнам од проблемов. На темава едни те исти ликови како од марс да паднале. Едната ниту свекрва има, ниту живее во заедница, ама затоа на сите муабетите им ги извртува и ги омаловажува. Старите рекле, рипни па кажи оп. Исто не ми се допаѓа и споредбата со странство. Демек сите ние тука лешинари излеговме. Респект за @bittersweet која е реална и ја сфаќа ситуацијата во Македонија. И стварно е патетично да се зборува како снаата во таа куќа ќе почитува правила, а ако не ајт низ врата. Ако си со ваков став како родител, ич не нуди покрив над глава. Или си спремен на компромиси или сакаш комодитет и се држиш до него. Имајте убава вечер
Aбе кај 10% ќе разбериме тука, таман работа. Радувајте се еден да разбере, оти тука се од глупо по глупо насобрано. Како што рече кукла, тука саде лешинари, што разбираме од работа, надоградба, учење, осамостојување... си сакаме ние да си се тискаме 100 генерации во една соба, да ни викаат старите на секој втор збор - или по наше или надвор, поубаво од тоа здравје! Не го правиме тоа од неможности и ограничувања, ами така од желба и простоќа!
Potpolno ja sfakam situacijata vo mk, od tamu sum izlegla, tamu sum izrasnala. Nikogo ne narekov lesinar nitu omalovaziv ako se odnesuvase za mene. I eve iskrena sum si kazuvam deka ako ne sum izlegla od tamu ke sum bila ista Kako sto opisav. Muabetot mi bese deka mnogu ni e los mentalitetot, samo kaj nas e vaka, treba nesto da se smeni. Decata si gi napravivme "invalidi" zatoa sto samo davame I davame, za da ne si gi macime. Sekoj roditel bezmerno si go saka deteto I ke zrtvuva se za nego, no vo ovoj pogled malku preteruvame.
Luge sakate li pomos ili sakate da plukate po svekrvite. Ako nekoj kaze sto misli i kade lezi zajakot odma ne vi odgovara. Vie barate nekoj da ve zali, ne da vi pomogne. Otvorete si tema plukanje po svekrvi i tamu plukajte. Ako ne soslusajte drugi i razmislete za sovetite koj vi se nudat mozda, mozda nekoe resenie ke se najde. Ako sakate samo da kritikuvate ili da si se istesite ima drugi temi. Ovde koga ke procita covek ocekuva deka barate razmena na mislenje. Jas sum gotova so site ubeduvanja, deka ima resenie. Eve za site koj mislat obratno, ako gi ispolnuva da im kazam deka nema resenie, smak sveta doaga. Se umoriv veke od razubeduvanje.
Dobro, vaka na nas ovoa vo stranstvo od dedo ni e ostaveno i chisto od arno sme nie nadvor, se ni e na tasna i svekrvite ne sakaat bezuslovno, pa nekoj ne fati za raka nas i ne odnese. A toa shto i pred stranstvo sme porasnale i zemale gajleto na svoja raka ne se chue. Pa kade navrediv ne mi e jasno. Ako ne e za sovet rabota, tuku e za kukanje, ok se trgam od temava.
Уште глупави не направија овие 'странкињиве' се гледа колку го искорениле македонскиот менталитет, и станале 'светски', хаха.
НЕ САКАМЕ ПОМОШ, топ ни Е! И на вас ви посакуваме уште поубо да ви е! Кис4е (Каква ли помош само ќе да беше, а женава не ни побара тоа, само си се пожали.)
Додека не изнесеш прљав веш и како/зошто си стасала таму. Не ти се важи. Не знаеш како функционира во македонија. Од убавини си отишла па среќа твоја од старт на уште поубаво.
Малку надвор од темата ама сериозно некако настапуваш снобовски,како да не си била дел од истите тие што ги кудиш 30 и кусур години, еве не знам. Многу е лесно да делиме памет со полни џепови, мене само породилното ми е 1400 долари неделно, месечно земам само јас скоро 6000 долари, многу луѓе во Мк неделната плата моја им е 6 месечна плата така да од таа гледна точка не сакам да изигравам паметница и да судам туку да дадам некој колку толку конструктивен совет. Мене со таа плата ми било многу лесно да земам кредит, да исплатам куќа, да живеам без помош било чија, иако со три деца секоја помош ми е добредојдена ама не ја барам, не мислам дека било кој ми е должен да ми ги гледа децата, да ми плаќа сметки, храни итн. Слушам каков е животот во Мк, зборам со блиското семејство постојано кој иако се сите вработени и финансиски ситуирани сепак им е тешко да одвојат деца посебно да живеат, не е лесно како нас што ни се чини. Тука исто читам и сама си носам заклучок која стварно се пренемага и без врска плука по свекрвата а која вистински има проблем, не е работата ни само да напаѓаме.
Не се однесуваше на тебе, ама да појаснам. Јас не работев дури учев. Имав обврски само да учам, а за хоби да шетам и да сум домашен паразит. Дома бев воспитана да сама си средувам зад себе, собата да си ја исчистам, на пример, а за возврат да си учам и да завршам факултет и да не барам врски за положување испити. Битни се вредностите кои родителот ги пренесува на детето. Дали ќе работам по кафичи или незнам каде навечер не ме прави помалку или повеќе човек денес. Цел живот сама се борам за себе, во школо, на факултет, денес на работа. Никогаш не сум била мрза и сум многу одговорна. Така да споредбите со некои од надвор и како тоа нсс како нација не не бива е толку сувопарна генерализација која не држи вода и само покажува колку не се цениме. И пак ќе кажам, не мислам дека сите "странкињи" тука се прават што не се.една тенденциозно омаловажува се као бре да сме племе. Дај малку биди реална