Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    A koj kaza deka rabota po kafici e sramota??? Sto tuku izvrtuvate zborovi.

На elena.mak, okcenzi, Hipster и 2 други им се допаѓа ова.
  2. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    mojata idna svekrva e mnogu prijatna zena, sekogas e mnogu ljubezna so mene muabetot ni e odlicen, mi isprakja podaroci ..:)
    mozebi zatoa sto na mojot verenik mnogu mu znacam,i vrskata ni e idealna, a edinstveno dete i e i sekako saka da bide srekjen :) odnosot sega e odlicen, i iskreno se nadevam deka taka i kje ostane .. :):(

На Kiflicka05, НаталиЛили, toogood и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    141.768
    Реков јас дека крив е маж ти. Уште одма. Тешко тебе со него и со сите маки од него. Јас на твое место поинаку би постапила, ама твој е животот. Ти немаш проблем со свекор и свекрва, на сите ви е преку глава од еден човек. Сериозно жал ми е што се ова трпите заедно. Единствен излез е да му ги скршиш нозете и рацете, бар инвалидска ќе земаш. Гневна сум што златна жена е две деца трпат заради него. Господ нека ти е на помош, ама срцето не праша кога се заљубува. Белки еден ден ќе се освести што ви прави.

На MacenceEna, Kiflicka05, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.423
    Умрела циганката што ве фалела?
    Темава очигледно ја злоупотребувате да се испофалите колку сте способни а да ги омаловажите другите дека се неспособни.
    Не за џабе рекле за своите проблеми сите се мајки а за туѓите макеи.

Од едни гаќи во дневна и напраивте психоанализи на девојката. Не рече ништо лошо, напротив кажа нешто што во целиот свет се смета за основна култура. Се знае каде се става валкан веш и општо валкана облека. Ама убаво рече некој тоа се учи од мало, т.е теле се учи вол не. Сурово ама вистинито. И да живеете сами па така не се праи тек во заедница. Која и да била во ситуацијава ќе беше крива и снаа или золва или свекрва. Сеедно е кој работата е дека не е културно.
    Зборувате за осамостојување, работење и студирање паралелно, станови, кредити, сметки, се е тоа супер и се е за пофалба, ама тоа нема никаква врска со домашно воспитување и култура.
    Да исто ко мојот комшија што има 3 мерцедеси и 2 џипа ама кога ќе те сретне во влез не вика добар ден, синчето на 5 годинишна воздраст ги клоча мачките и кучињата по улица и ги мава со чаталчиња птиците.
    Успеал во животот.

Није жвака за сељака!

На butterfly6223, elena.mak, Stories и 20 други им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.972
    Hipster тој “волот” им дал покрив над глава и ги издржува девојкава, нејзините деца и мажот и со години наназад. Можеш ли да сфатиш што значи тоа? Знаеш ли ти што значи да се издржува нечие семејство? И на крај не чини човекот? Кој е покултурен, свекорот на кој инцидентно, еднаш му се случило да остави гаќи во дневна, или снаата која го сподели тоа со сите нас за да вие можете да го направите од го*но подоле. Срамота е! Подобро нему лично да му кажала и да си ги решат интимно проблемите, а не вака јавно да ги оговара луѓето. Ах бре, ќе му дадеш на човек прст, цела рака ја бара. Што би рекла баба ми, ем шуто, ем боде.

На Bridget и Nausicaa им се допаѓа ова.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    20.576
    Џабе ги издржуваш и им даваш покрив над глава, ако се закануваш на секое дека ќе ги избркаш од дома. Ако даваш - давај од срце... а да даваш за мангуп да се правиш, ич не мора, чувај си се за себе.

На pikolino, Stories, Sunflowers и 8 други им се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.483
    А ти би му рекла на свекор ти отворено каде да си ги чува гаките нели?

На ennaz и kukla21 им се допаѓа ова.
  8. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Во право си, не требаше тоа да го пишам, ама ете вечерта кога се деси случката го напишав, во афект што би се рекло.
    И искрено срам ми е. Јас го почитувам, далеку од тоа дека јас им се "серам" на глава и поставувам невозможни правила. Не барам преку леб погача. Свесна сум за ситуацијата бо која се наоѓам и многу работи премолчувам и не се расправам и карамм.
    И јас придонесувам за домот, можеби не финансиски, но не лежам по цел ден со сите четири во вис.
    Мене одма ме нападнаа, неспособна, ваква таква, ама некои и неговата постапка ја осудија.
    И веќе баталете тие гаќи.

И не е со години наназад, @An-na , туку изминатава година само. И јас не сум неблагодарна, само изразив револт поради неодржубање на основната лична хигиена, највеќе заради моите две деца, кои се мали и секаде се пикаат и чепкаат.

На galapce, Kiflicka05, sonce555 и 8 други им се допаѓа ова.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.972
    Најверојатно не. Ама... сигурно по форуми нема да се жалам ;)

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.452
    Допаѓања:
    20.085
    @Hipster, тој `некултурниот` свекор можеби не си ги собира чорапите по себе ама па од друга страна не ја приморува снаата да оди да `рмба по 10 часа во некоја фабрика за 6000 денари во мизерни услови, туку ја остава сама да одбере каде сака да работи. Домашно воспитување да, важно е но попрво би избрала `прост`свекор како тој на Натали отколку некој културен господин кој ќе бара мајка ми до денар да даде исто толку колку тој што дава и за кого ќе бидам паразит и пијавица се додека не почнам да носам дома пари.

(Не пишувам на памет, познавам луѓе кои ја пратија бремената снаа да оди да работи меѓу токсични гасови за да им носи дома 5000 денари кои во никој случај не им се толку неопходни.)

Последна измена: 27 март 2015
  11. lans

lans Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    153
    stom e taka,kje mu kazes na maz ti da ide da sobira po negovite i reshen problem. i kje go svatite toa kako odrabotuvanje na kirijata koja sto ne ja plakjate iako ziveete vo tugj zivoten prostor.

12. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Ако се фаќаме до толку и свекрва ми би требало да ги "истрпи" расфрлените играчки, кои се расфрлани затоа што децата мора нешто да играат, додека јас спремам ручек за Сите, мијам садови, простирам алишта итн. На тој начин наместо да ми плати, не би му викала на син ми дека ќе НЕ избрка од дома.
    Ептен се фаќате за сламка што би се рекло.
    И да додадам, ќе речете тие ја купуваат храната, а ти ќе готвиш и фита-фит. Е не. 80% од она што го спремам е лично наше производство кое и јас и мм го одгледуваме и работиме со мотиката. Плус дел од тоа и продаваме.
    Они не ни го дадоа тој спрат под принуда, а ни јас не готвам за сите под принуда.
    А готвам во нивен простор и седам додека дојдат од работа (после ручек се качувам горе и ги оставам на раат да се испружат), бидејќи они така сакаат, за да јас не готвам горе на струја и јас за тоа не се бунам, зашто не ја плаќам сметката за струја.
    Не одете во крајности!!!
    Не е се само црно и бело.

На okcenzi, galapce, ArmaniCode и 6 други им се допаѓа ова.
  13. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    739
    Јас се извинувам што ќе си дозволам да го цитирам следново, но морав зашто тука е проблемот. Не е ниту во гаќите, ни во бркањето од дома и се додека работите ги нарекуваме со поинакво име и не сакаме да се соочиме ќе имаме проблем.
    Кога ќе се прочита претходново добиваат смисла коментарите кои беа насочени кон @НаталиЛили .
    Знам ќе речете дека не е она крива, но сепак според мене е крива зашто смета дека за децата се поопасни,,гаќите“ на свекорот отколку пороците на татко им.
    Немаш ти женичке проблем со свекорот и свекрвата, ти имаш проблем со маж ти кој иако не е способен да се грижи ни за себе сепак оформил семејство.

На jb82 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Natali se gleda vredna zenicka si. Cela kuka sama ja vrtis. I ti se voodusevuvam na smirenoata i istrajnosta! Jas ne bi mozela da prekutam. Tocno ne rabotis, ama grizata za domot ne e mala rabota.

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bucimir

bucimir Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    65
    @hopes... Srcka, jas sega skoro imav spontan i skoro po toa doznav deka bratycedka mi e bremena , decata recisi vo ist period ke ni se rodea...jas moeto go izgubiv, taa e se uste bremedna i i posakuvam se da i pomine vo red i so lesno. Toa sto ti go cuvstvyvas i licno tvoe iskustvo, i drugite ne svakjaat deka za nekoi luge toa e dolg proces. Vo amerika go svakaat kako zalost, i deka zenata treba da si dozvoli da zali a kaj nas ne e takov mentalitetot. Lugeto duri smetaat deka ako ete si del od takvi ubavi nadtani deka polesno ke bide da trgne pak rabotata. Onaka kako sto kaxyvas mislam deka me pravat od zloba, tuku ne ja svcatile tbojata zagyba onaka kako sto ti ja dozivuvas. Tesko e, no moras za sebe si da gledas nbapred. Jas se uste si podplacyvam.... vo haos mi e nekogfas glavata, ama ete. Moram,a moras i ti da odis napred. Lugeto davaat soveti so dobri naameri... polesno ke e vako gi svatis kako takvi. Zosto ponekogas nasiot mnakgolem nepreijatel e onoj koj sami go sozdavame vo glavata.
    Eden sovet.....ovde preporacyvaat jadenje mlec, za zeni koi sakaat da ostanat bremeni.
    I koga covek ima makja, se ke proba, a pomagal i so uramnotezyvanje nba hormoni.
    Milicko , se pominuva, samo ne se zaborava, i toa e vo red. Nema potreba da zaboravis na svojata taga i bolka, no ne dozvoluvaj da ti ja zeme kontrolatra vrz zivotot. Ne dozvoluvaj bolkata da ti go diktira tempoto i nacinot na zivot.

16. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Нешто што ме особено иритира е кога некој чепка по мислењата на членот, ги цитира од ДРУГИТЕ теми за да донесе некоја психоанализа за личноста и да каже: ете гледаш, овака е како јас ти кажувам.
    Девојкава ниту побарала психоанализа ниту што, самата е свесна за се, пишува во СООДВЕТНА тема ама од душебрижници не можеш ниту да се искажеш.
    И среќна си "звечарка" сега, што ископа некој аргумент да се обидеш да ја докажеш својата теорија?

На kjukli, Hipster, galapce и 9 други им се допаѓа ова.
  17. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.936
    Навистина, наместо форумов да е место каде слободно можеш да си кажеш се' , испадна да ти е страв да се пожалиш нешто, зашто веднаш ќе ти направат психолошки профил. Ете јас не барав по други теми и не знам кои се пороците на маж и, ако ги има, затоа се пожалила во соодветна тема. Ако е така тогаш треба уште повеќе да ја разберете, а не да ја напаѓате, нема ние да и ја решиме ситуацијата во домот, само може да и олесниме со тоа што ќе ја разбереме. Јас барем така го разбирам форумов, како место за размена на мислење, давање совети, не за осудување.

На kjukli, okcenzi, galapce и 13 други им се допаѓа ова.
  18. ennaz

ennaz Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    414
    Добро бе луѓе доста осудувате. па што ако се пожалило девојчето. Нели форумов е анонимен, нели за тоа е. Да си кажеш нешто што инаку не можеш. Вака анонимно без никој да биде повреден.
    Еве јас немам свекрва, ама свекор имам еден а вреден. Имаме добри плати со маж ми, можеме и кирија да плаќаме, и стан да купиме. Ама сепак со него живееме, сами на спрат ама заедно јадеме. Ете маж ми несака да го остави сам, му е жал. И го разбирам татко му е.
    Ама човеков е некако посебен случај. Некогаш си мислам дека по цел ден крои план како да ме изнервира кога ќе се вратам од работа. Ама си молчам. Од време на време ќе пробам по нешто да му објаснам, нешто што ептен не може да се премине така, ама гледам да немаме караници и зајадливи коментари. Џабе со стари да се расправаш, само нервози си набиваш а они пак по свое си тераат.
    Не дошла ситуацијата до таму да ми пречи да живеам со него, а да е така само маж ми ќе го кривам што не сака да си замине. Ама ете нас таква ни е ситуацијата што избор имаме, а знам луѓе што и во заедница едвај крај со крај врзуваат. Не е работа за паразити и неспособни, времево е такво. Работа нема, па и за без пари нема. Колку вие сакате удирајте си во гради, ако сте успеале најверојатно едноставно ви се посреќило. Знам луѓе дипломирани, знам и магистри и доктори на науки знам што сметка не можат да платат. Лично ги познавам луѓево. Не се паразити. Паметни работни луѓе. Не осудувајте брзо. Тркалото се врти и од горе се паѓа побрзо одошто се оди од долу нагоре.

На katalina, simply-red, Luna91 и 8 други им се допаѓа ова.
  19. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    2.475
    Ние снаите сме премногу свилени, тоа е факт. Во повеќето случаи сами проблемите си ги правиме, а и плус кога имаме вишок слободно време умислуваме како цела фамилија на мм крои пакт против нас.
    Свекрвата "се заканила" дека ќе ве истера од дома, ама па не ви собрала алиштата во вреќи и ставила пред врата, или пак додека не сте дома да смени клуч од брава( а верувајте и тоа го има). Можеби со заканата само сакала да го научи детето да си ги потприбира играчките.
    За гаќите,посебна приказна. Се случило, ама не мора цел свет да дознае за тоа. Чим си веќе во тоа семејство некои работи треба и само таму да останат. Не сите комшики/роднини/пријатели да ги озборуваат гаќите на свекорот. Сигурно и тебе некогаш во брзање ти се случило да оставиш во вц или ма друго место влошли, тампони итн што на секое машко му е непријатно за гледање па што треба ? Сите во маалото да дознаат какви користиш?

20. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    ^^ Кога веќе сме кај тоа, детето не се воспитува со закани, а посебно не ТАКВИ закани.
    Мене па тоа уште повеќе би ме иритирало отколку гаќите.
    Ама секој со своите стандарди.
    Анонимен форум е а не цел свет, и служи некој како таков АНОНИМЕН да се искаже, по сто пати кажано веќе.

На Stories, Luna91, bittersweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.