Мајка ти е паметна жена. Алал да и е. Истото и мајка ми го посакува. Често му вели на брат ми дека откако ќе се ожени, да си се оддели, ама не и пред женидба, пошто маж без жена ке залута хахаха.
А бре златна како што и самата кажа, секоја планина со својата тежина. Ама само за твоја информација свекрвами не иди да ми чисти и готви, а ќе оставам на тебе да се мислиш колку ми е чисто дома, дали ми се децата гладни или испрани. Јас во ниеден пост не напишав дека гледам од високо. Ниту најмалку. А за таа жена што постојано ја спомнуваш , јас никаде не искоментирав. Таа жена јас немам прочитано да се жали како не можи да зготви ручек зашто нема кој да и го чува бебето. Овој пример го имав посочено, а како и ти самата што кажа ТАА жена си ја брка работата не само кај неа на спрат него и кај свекрвата и готви ручек за сите. Не се сеќавам точно кој, ама имаше снаа која се жалеше тука дека свекрвата не и го чувала бебето за ручек да направи за маж и, не и го чувала бебето за детето да го однеси на училиште или пак цел ден не била истуширана заради истата причина. Навистина срамота е ова да го помислиш а не пак да пишиш на јавен форум. Ако таа снаа не живееше во заедница ќе ја бараше свекрвата на телефон да дојди да го чува бебето за да се истушира? Или ручек да зготви? А тебе те цитирав зашто ти почна да кажуваш за "странкињине" како ние мислиме дека го фативме господ за брада. Не мила ние не мислиме така воопшто ( кажувам од моја гледна точка). А реалноста е таа дека мнозинството во Македонија имаат некаква помош од родителите, дали станбено им помогнале дали финансиски или пак со чување деца. Абе еднаш во неделата да одиш кај мајка ти на ручек е огромна помош зашто ете еден ден не треба да готвиш и кујна да чистиш ке си пододмориш. Или пак еднаш месечно да сакаш да излезеш со сопругот и да ги оставиш децата кај баба и дедо. Ама за жал многу млади тоа не го ценат и не се задоволни. И пак не омаловажуван никој. И јас да имав родители ( или родители од маж ми ) поблиску би одела кај нив на ручек и би оставила деца да ми чуваат доколку сакаат. Само со разлика дека јас тоа многу го ценам. Можеби затоа што немам никаква помош од никој па знам колку значи, зашто стално е така во животот сознаваме колку нешто вреди кога го немаме.
Nemam namera da se vklucam vo debative,oti se zabeguva na momenti Sakav cisto da kazam deka vo del od tvojot post se pronaogjam...ziveam so svekrva,majkami zivee na 7min od mene,imam bebus bubacka pa pak si vikam lele da bev sama,se da bese na mene,ne znam sto ke pravev.Sekoja cest tebe i slicnite na tebe,koi se sto se vika sami na svetot.I majkami taka ne odgledala mene I bratmi. Vi iskazuvam javno voshituvanje,vi vracuvam I orden
@PUPICA на мене е цела ќука јадење за бебуш,јадење за нас перење пеглање чистење,бидејќи сме во ќука на два спрата свекор ми е долу ние горе свекрва ми е почината,и неговиот спрат јас го чистам сепак е маж нема да го оставам сам да чисти греота е, се сама преку ден работам и бебе чувам единствено со доста работи ми помага мм за викенд бидејќи тогаш е дома чест и почит на мм не е маж што ништо не помага бидејќи е маж,се што може кога е дома ми помага инаку моите се Бт.мајка ми исто е почината немам 5 мин.на кој да го оставам бебуш секаде со мене го носам,ми е жал дури и на болница кога имам потреба да одам нешто за мене го носам ама тоа е,да си сама без никој ќе видиш како ќе се снаоѓаш за се и за многу работи ми е тешко не викам не секоја планина своја тежина, ама од друга страна па никој не ми се меша,ни за исхрана на бебето ни дали имам млеко ни кај одам ни кога ќе се вратам раат сум....
Се помалку се меша ама тука има заслуга и мажот ми полека полека си ги намалува границите и се помирва со судбината дека не е поќе единствената жена во куќата и сите само неа да ја слушаат. Моментално така изгледа дека одиме за напред по толку испади и кавги.Ако се лажам ќе ви се пожалам обавезно
Iako ovie temi gi izbegnuvam sepak ke prokomentiram, dodeka da mi se rodi deteto bese mnogu dominantna no sega se e poinaku imam dete I voopsto ne se zamaram za nea ne deka ponekogash ne me vadi od takt no ednostavno nemam mnogu vreme da ja razmisluvam
Imame korekret odnos,dvete odime na rabota i iako ziveeme vo ista kuka (no vo razlicni spratovi) ne se gledame mnogu vo denot.So maz mi sto se vika izrasnav od mali sme zaedno i svekrva mi ja znam veke 12god sekogas bila dobra sprema mene i nikogas ne mi se mesala vo nisto mozno e zasto i maz mi i jas taka si se postavivme.Ne ja vikam mamo tuku teto,ne mi se lute toa go znam so sigurnost,pieme kafe koga imame vreme i sekogas koga mi treba pomos e tuka dali za dete da mi pocuva ili druga rabota isto i jas sum tuka ako nesto i treba.Ja sakam i pocituvam ne kako majka zasto jas veke si imam majka tuku kako zena sto go rodila maz mi.
A koga svekrvata ke mu rece na sinot si ni donel sakata snaa ne nese jajca aj da ja smenime. Inace nemame uste deca.. a maz mi na kraj na nejzina str da zastane i da ne rece ni zbor.. sto togas
Не ми се верува што си напишала!!! Ова вистина е??? Како може жена толку злобна да биде??? И... што после ваков „муабет“??? Сигурно, ти после овие зборови нема да можеш „нормално“ да се однесуваш кон неа!!! Не заслужува!!! Тоа што мажот ти не рекол ни збор не значи дека застанал на нејзина страна!!! Не го оправдувам, но сигурно добро си ја знае „мамичка“ па не сакал да долева масло на огнот и уште повеќе да ја „разбори“!!! @TheSecret подалекуууу од свекрва ти... Муабет само од учтивост збор-два (но и тоа не го заслужува)!!! А, мажот ти секако прашај го дали се согласува со „ај да ја смениме“... Спојлер Ти посакувам што поскоро да се израдуваш на својата прва бременост!!!
Strasno,sto ne krepi ovaa zemja so koe pravo tvojata svekrva se obraka taka sprema tebe .Moze si vo pravo Val-Dim mazot deka ne rekol nisto za da ne ja naluti uste tolku majka mu no na ova ne smee da se prekuti pa kolku i da ne sakas da dodavas maslo na ognot
Толку ми е тешко на душата оваа ноќ, што некому морам да се искажам, но бидејќи немам кому да се искажам, морам вам да ви напишам , оти душата ке ми препукне. Пред некој ден бев отидена кај свекрвата со мм да ги видиме што прават како се. Мм си беше заправен муабет со татко му , а јас со неа седев на трпезариската маса и си правиме некои празни муабети, а ТВ уклучен и туку наеднаш реклама за Фемисан А капките. И ми викаа таа одеднаш...Што не ги земеш овие капкиве да ги пиеш за стерилитет? Си ја гледала некогаш рекламава???? А верувајте, никогаш не ме ни прашала што е проблемот, во кого е проблемот..што не е ни важно веке тоа. Јас само и одговорив дека сум ја видела рекламата , ама дека не сум и придала премногу важност и одма и ја променив темата. Од тој ден со ноќи не можам да спијам и жива се јадам од внатре. Како бре може најблискиот да нема капка ум во таа глата??? И да сакала да ми отвори разговор на таа тема , сигурно не бил правиот момент и вистинското прашање тоа што ме праша за капките!!!!!! Значи ке си пукнам од нервоза!!!!!
I na kraj ni dojde doma vo niedno vreme da se kara i da mu kaze na maz mi nosi ja ovaa da se leci da ja batalime. A toj samo dobro da odgovori. Rab mi mirisa na razvod
Auuuuu?! Da ne mu se veruva na covek deka vakvo nesto ima po svetot! Ti i mt razgovarate li? Koj e negoviot stav po odnos na ova koga dvajcata sami razgovarate? Edno e nea da i kaze dobro i da si tera po svoe, drugo e da go misli toa. Moze i kazuva dobro samo zatoa sto ne saka da doleva maslo, znaejki ja kakva e. Ako ja poddrzuva, mislam deka najubavo ke bide za tebe da si otides! Ne te nasle na ulica, pa koj stigne da te maltretira?! Jas ne bi go trpela ni eden den, ni nea, ni nego.
@only44you , не му се секирај многу. И мојава свекрва на секое сака да ми докажи како таа останала бремена уште првиот месец, и колку многу плодна била и таа, ама и цело нејзино семејство. Ама не паѓам на ниво да се нервирам на нејзините зборови. Јас само и велам, кога ќе сака Господ-тогаш! Немам ни нерви за трошење ниту време о животов да посветувам да се нервирам дома, или да и објаснувам... Ич да не се секираш, и да не придаваш значение, се дури не ги премине границите и не употреби некој навредлив збор. @TheSecret , не ти е лесно. Не можам ни да замислам какво е чувството мажот ти да дозволи пред негови уши и очи да бидеш навредена. За свекрва ти не коментирам, се гледа дека е забегана скроз, и очигледно за неа нема надеж, ама мт да гледа и слуша како жената која тој ја одбрал како животен сопатник е непочитувана и навредувана... тоа е, за него лично, голем неуспех во животот. Ако си се почитуваш себе си, и гледаш дека животот со него го убива секое достоинство што си го градела капка по капка цел живот, мислам најдобро е да си одиш. Е сега, лошо е што не ја знаеме верзијата од другата страна секогаш, па кога станува збор за совет, може и ние да згрешиме. Еве пример, снаа ми и вујна ми(свекрва и) ќе ги земам за пример, затоа што добро ги знам и двете. Ако ја слушаш снаа ми, ќе мислиш којзнае која лоша жена е свекрва и, и навистина работите кои ги кажува не се погрешни, во смисла, ако го изолираш доброто и ги кажуваш само лошите работи, секогаш звучи лошо. Од друга страна, пак, снаа ми никогаш не внимава како се обраќа. Има еден дрзок начин на обраќање, тоа страшно нешто. Не само кон нив, туку и општо кон секој. Е сега, ако ја слушаш вујна ми, ќе ја оправдаш неа, се разбира - оти ќе ги каже само лошите работи, кои нели звучат катастрофално. А секоја за себе мисли дека е најдобар на светот Ова не се однесуваше на тие што ги тагнав горе (тоа што и се рекло на Сикрет е нешто страшно), туку во глобала, секогаш приказната има две страни. Затоа да сме луѓе ние самите пред се - па после да очекуваме и другите да се кон нас
Само со мажот ти разговор и тоа со мирно, нека не се жести работата. Ке си го ,,поткачиш по рамното,, со муабет и ке му ставиш на знаење дека треба на твоја страна да стои. Ако покаже добра воља-ОК. Ако видиш дека нема разбирачка, ти настапи на сцена со свекрва ти, ама ОШТРО. БЕЗ ПАРДОН !
Morate da razgovarate i sto e mozno pobrzo,ne smees da si dozvolis da se nerviras vo sebe,koga togas toa ke ispadni na povrsina za nekoja godina ke imas eden kup zdrastveni problemi od tolku sobiranja na nervozi vo sebe.Ako maz ti ne te pocituva zamini si,sekogas velam ne e lesno da se rasturi familija no ako nemas uslovi za miren zivot podobro srekno razvedena nego nesrekno mazena.Ke ja zemam majka mi za primer,polosa svekrva od na tatko mi majka mu nemam videno.Majka mi sekogas bese omalovazuvana od nea narekuvana so sekakvi iminja,nikogas ne ziveevme zaedno no taa sekogas idese i ni go narusuvase spokojot.Tatko mi nikogas ne i rece na majka mu ni eden los zbor ni pak na majka mi (a majka mi e od oni zeni sto usta imaat a jazik nemaat) i taka se si sobirase vo sebe.Edna den cicko mi go izbrkaa od rabota a tatko mi ne,i ide ovaa kaj nas koga se razmoca..kako nie se sme imale nejziniot omilen sin nisto nemal,nie sme imale i kuka i stan (kukata e na majka mi od nejzinite roditeli zasto e edinica) a stanot moite roditeli so rabota i maka si go kupile.I zamisli doticnata pocna da ne kolni tatko mi da napravel 3 sandaci za mene sestra mi i brat mi.Tatko mi pravpat vo zivotot go vidov pomodren,da ne bese majka mi ke ja ubiese.Od togas pominaa veke 15god den denes ne razgovarame so taa zena.No majka mi cel zivot bese navreduvana i ponizuvana od nea i se si sobirase vo sebe pa na 40god go imase prviot infarkt,podocna ja operisaa od rak..seto toa e od nervozi,zatoa najdobronamerno te sovetuvam da si go reses problemot posovreme da ne si go zagrozuvas zdravjeto.