Акo мaжoт ти јa пoдржувa свекрвa ти зa еден вaкoв ненoрмaлен и нестaбилен муaбет, тoгaш тoј не е ништo пoдoбaр oд мaјкa му и не знaм зoштo ти пoнaтaму би сaкaлa дa фoрмирaш семејствo сo тaквa лaбилнa личнoст!
Ahh mila kolku samo te razbiram,najprvin treba da si razgovaras so mt. Ako negovoto da na nejzinoto kazano znaci deka ja slusa e togas treba resavajne na situacijata,ako i kazal da onaka od edno uvo vleguva od drugo izleguva togas batali misli za razvod mila. Mnogu se razveduvat i imat losi brakovi od vakvi svekrvi. Razgovarasi so mt za situacijava,pa isto i za vas,dokolku bide se vo red so vas a ova neka bide samo majka na mt i cao,nisto dr. Nemoze covek da ne se nervira za ova znam,ama jas na mojata svek i kazav deka nema nareden pat da ima ona vo zivotot nejzin da me navreduva i razdeluva od mm,sega eve ja sekoja nedela mi doajga na gosti iako ja isbrkav po kazanite mizerni zborivi za mene,sama si se pika,ama jas ne sum ista imam edno zdravo,aham,da,ne i prijatno so nea iako probuva da otvara nekoja tema da zboruvame. Kazanato e kazano,bapravenoto e napraveno i mu kazav na mm deka za mene nepostojat takvite luge,on e moj soprug i tatko na mojata cerka,moja ljubov i deka jas ne dozvoluvam nekoj da ni unistuva mir. Taka ona e majka ne vikam da bide nesto dr so nea,ama da se znae da si bide covek,si i kaza ako saka da doajga da ne tropa praznini ako ne ic da ne ide deka samo on ke odi kaj nea i tolku. Ete ja sega si go znae mestoto,iako takva si e znae da lupni nesto kade nema mesto. Mila ne unistuvajsi brak za takva nezena,nemajka,kazisi tboj stav vo vrska vlso nea i tolku a mt neka go pocituva toa i neka vi trae brakot.
А зошто не ја избрка од дома жити се? Тој рекол добро, нека му е на чест ама ти одма бре да и речеше Со таа погана уста уште еднаш прагот да не си ми го пречекорила и крај на муабетите, после тој нека чека да се оладат работите и нека си ја чукаат главата.
Мнoгу жени сaкaјќи дa им удoвoлaт нa мaжите, сaмите се гaзaт и пoтценувaaт, пoтпaгaјќи и премoлчувaјќи збoрoви кoи ите кaкo не се зa премoлчувaње. Пoвеќе сaмoпoчит никoгaш не е нa oдмет.
Најлесно е сега да пишуваме, ама кога ќе дојде ред ние да бидеме свекрви или баби, тогаш ќе видиме кој кого ќе брка и понижува. Ве исчитав од А-Ш сите овде сте силни, ама да дојде ред ќе ве видам. Никогаш не е исслушана и другата страна, има случаи кога свекрвите трпат невиени тортури од страна на снаи. Мајка ми е па не можам да ја поднесам под ист кров, а не пак свекрва. Патот под нозе и подалеку, разлика во генерации.
A be ako ja vikam snata kucka,magarica,kurva bez nikakva pricina,neka zeme edno drvo neka me mava!. Znam do majka ke se skaras a ne pak so svekrva ama da me narekuva sekako i brak da rastura e toa nema! Jas bre nemozam srejkata da mu ja rasipuvam na cedoto,ako toa e srejkno jas poveke,majka da bides a ne............ Znam godini se vo prajasnje i ne site isto mislejne imame pa nemoze da bide se vo red,ajde karajne za metejne,vrisejne,gotvejne razbiram(neli svekrvata si znae redot doma i nesaka menuvanje) ama brakovi rasturvanje,vikajne se sto ke ti dojde i na sinot i na snaata Najdobro poklon za sinot za zvadbata eddn kluc za stan i site srejkni barem mm taka vika-veli-patev,nemav kade da spijam,trpev zborovi i ponizuvanja i zatoa nesakam istoto da go mine moeto dete,kolku ke mozeme ke se pomagame i site po nivni pat Znam ke kazete oti sum mlada taka mislam,ama iskreno nemozam da mu posakam nesrejka na cedoto,eve imam i znam kako boli a nemozam da razberam majki koi pravat nekoi nemajcinki potezi,iskreno!.
Куќата ни ја изградија моите, неговите ни денар не дадоа, на свадба како гости се на готово тато се плати цела свадба се заглави со кредит. Мајка му се јавува по телефон и му се жали дека е болна а маж ми се нервира со денови. Дојдоа денес после 8 месеци самоо за 2 дена на роденден прв на внук им,од крштевката и и реков дека нема да ги чуваме нека си ги чува другит син, и она замина кај маж ми и му плачела и маж ми собра се и сака да се разведе, па со молење го вратија, ваше мислење и искуство оти се луди замеруваат оти не сум ги прашала како се или не сум им се насмевнала а тако им прави чест внук и им го носи за да го видат иако се далеку а они зашто јас не сум ги прашала како се кога сум пошла а цел ден за велигден бевме во кола од 6 а не спиев цела ноќ, што им е на стариве јас незнам јас само реков моите ќе ги чувам.а паметната неможела да дојде да ми го чува детето оти не ја пушта свекор ми еееее ај сега.????
Ајде и јас да се јавам на темава со мојата ситуација...Маж ми и те како е свесен што направи сто пати се покаја дури и во нервоза се самоповреди. И се јави со убаво и кажа дека згрешила, но таа пак по свое си тера. Тоа е..Јас веќе никогаш нема да одам таму, а кога ќе дојдат или кога ќе се сретнеме некаде само едно здраво или пак не ги познавам, он е слободден да оди нели. Убаво му дадов до знаење дека следниот пат кога нема да ме одбрани, поготово за таква болна тема нема да помине само со разговор, туку воопшто нема да ме најде дома кога ќе се врати од раб. па сега што ќе прави и што му е поважно е на него. Единствено што ме радува е тоа што конечно (се надевам) свати кој каков човек е, дека неговите дојдоа да не скараат, а моите да не смират.
@TheSecret imate li drugi problemi vo brakot? Od toa shto vikash negovite doagaat da ve karaat a vashite da ve smirat. Oti epten drastichno e odnesuvanje da se razmisluva za razvod zaradi toa shto svekrvata te vrega a mazh ti ne sakal da se kara so nea. Koj faktor e ona pa poradi nea kavgi doma da si stvarate? Oti da ti kazham, so nekoj nerazbran i jas recham ok, taka e, i ne se karam, ne vikam, ne se treskam od zemja, neka mu stoi, a jas si znam za moeto i kako mi odgovara. Mozhe i mazh ti taka postapil, ne saka da se kara, pa podocna eve probal so arno da i kazhe ama ete, nerazbran chovek, nikako ne razbira, i shto da i napravi, da ja otepa? Mazh ti ako tebe ti zboruva so spushtanje na takva bolna tema, toa e sosem drug muabet. Gledaj go vashiot odnos kakov e, ne kako se brkaat treti i chetvrti lica i koj na kogo shto dokazhuva. Gledam kako pishuvash ne zhiveete vo zaednica, znachi ne morash nitu da ja gledash, ich da ne te saka, ima i takvi luge i djabe kavgi, pa i tepachki oni za tebe nema da se smenat. Ne si mala, ne treba nikoj da te brani. Ako zhenata direktno te vrega tvoe e kako ke i vratish. Ama da dozvoluvash nekoj od strana da vi udara bocki i da vi rushi odnosi mozhesh da birash dali ke dozvolish ili tresnesh vrata
Браво бре газдарице и сега неговите фрли ги на улица. Разведи се бре мој совет. Кога се земаа брат ми и снаа ми се платија сватовите, а од страна на моите парите што се собраа од свадбата, додуша имавме само30-тина гости од срам, затоа што моите немаа пари и еве ги 28 години во брак па снаа ми не се дува дека се е нејзино.Па ти ако секогаш си намрштена спрема нив и маж ти ќе те замрази, запамти тие се негови родители. Материјалното пред се, за жал се повеќе е така.
Навистина, во право е Далерон. Од една страна ги оправдуваме снаите кои се третирани лошо поради тоа што биле прибрани во туѓ дом, ама и обратно не чини. И кај нас татко ми обезбеди стан, а свадбата сами со мм си ја плативме, ама никогаш не им забранив да дојдат, нити сум им префрлила. Во нашиот стан газда е мм, а јас сум газдарица, и не е важно кој дал пари за станот/куќата. Тоа е тоа... колку имаат право моите да идат, толку и неговите. Искрено, и јас да бев на местото на мт, ќе се налутев. Инаку колку стареат луѓето толку се посклони на лутење. Тука нема што... и како ќе стареат се потерсене ќе бидат... а Бога ми и ние такви ќе станеме со годините. Штом почнуваш со муабетот дека твоја е куќата, многу е лошо. Го правиш мт да се осеќа дека е дојден кај тебе, и дека единствено ти одлучуваш кој ќе седи кај тебе а кој не.
Скоро 90 % од разводите се поради старите,претежно свекор и свекрва!(ова неофицијално,според она што слушам и читам по форуми и околината) Интересно ми е што секогаш кога ќе се спомне за нашите родители срце не боли и одма скокаме,ама кога ние им збориме за нивните родители,мува не не лази,ама нели од моментот на нервоза не размислуваме за неговите чуства тогаш,тој треба секако да е на наша страна,иако некогаш не сме во право! Не ми е јасно зошто секогаш мора да се мешаат они во се'.Различни генерации,различни желби и навики,тешко е невикам не,ама никој не сме безгрешни,тоа е факт! Имам пишувано во темава,и јас сум нечија снаа,било тешко,ама ако се сака може се' да се реши!Ама секако прво што треба е да се реши со сопругот,после со старите.Тој е ТОЈ за кого сте се мажеле,не они.Тој треба да биде вашата подршка во се',вашата десна рака,а не за секоја кавга поврзана со нив,одма тој -сакам развод!!Со старите само решавање проблеми во очи,со убаво,не со кавги.А ако небива и така,тогаш друго решение,ама заедно со својот сопруг,не со нив! Имааа многу да се пишува во оваа тема,ама во послободно време....
Извини ама ако сте немале услови нетребало ни свадба да правите.Зошто татко ти да се заглавува во кредити ради желбите твои.А верувам ти си сакала свадба. И која си ти да одлучуваш кој ке ја чува свекрва ти ?Грижи се ти за мајкати.Свекрвати си има синови нека одлучат они што и како е потребно. И од мн други теми те имам читано и добив впечаток дека си ужасно тврдоглава личност.Секогаш си Само ТИ битна и во право.Другите се нула околу тебе.
togas go napustas kreleto sto ocigledno `utnal rabota` koga biral zena pa sea molci pred majka mu koga go kara.
Настрана муабетите за кој што купил, твоите имале тие ти купиле, таа била ваша заедничка одлука и нема што сега да им префрлаш на неговите дали или не дале, а за гледање на родителите ти можеш само да си кажуваш од свое име а не и од името на сопругот, ти ако не си задоволна од нив тоа е твој проблем, не значи дека и тој нема утре ако има потреба да си ги гледа родителите. Инаку и сопругот мој живее во куќа која јас сум си ја купила (не мама и тато) ама никогаш немам речено ово е мое или пак не дај боже да кажам дека неговите немаат право да дојдат кај нас, колку моите, толку и неговите имаат право да не посетуваат. Далерон не верувам дека утре кога ќе дојде ред дека ќе им мешам во изборот на децата, ниту мене ми се мешале ниту пак мислам дека јас ќе им се мешам. Мешањето произлегува од немање што да се прави, дома седат свекрвите и немат што да праваат па се фаќаат за секоја ситница со снаата а и обратното важи. Мојата свекрва сеуште работи има сериозна професија, постојано патува и кога е дома гледа да си го искористи времето во гледање на внуците, нема време она да се занимава со тоа каква сум, лоша ли сум добра ли сум, верувам дека како мајка би изреагирала доколку лошо се однесувам пред неа со синот а вака ни на крај памет не и паѓа да се занимава со мене. Татко ми исто уште работи и кога е дома работи и тој слободното време што го има гледа да си го помине со внуците, нели ние децата веќе не сме битни кога ќе дојдат внуцитетака да и тој нема време да се занимава со снаа ми и да става ред дома и закони да кажува.
Мене ме интересира зошто паднале на муабет за чување на старите, кога тие сеуште се на нога и тоа на убав повод за радување како роденден на внуче? И што е проблемот ако мајката се жали на синот за здравствените проблеми? И што да прави тој да скока од среќа ли, нормално дека ќе се нервира. Јас се јадам кога ќе видам дека мајка ми е изморена нешто и нормално дека сакам да знам дали е добра со здравјето.. Не си ми јасна. И што има врска кој ја изградил куќата и кој ја платил свадбата? Дали ако беше ти во обратна ситуација, ќе ги отпишеше твоите. Со тоа што сте купиле куќа не сте купиле човек. Оти па љубовта кон родителите и децата не се мери на кантар. Нормално е сопругот да се чуствува навредено ако ти секој ден му ставаш на нос дека ете твоите се ви обезбедиле.
Си рекла дека нема да ги чуваш да одат кај другиот син, демек не кај тебе и очекуваш маж ти да те сака и почитува после ова??? 8 месеци не дошле кај вас, и ти се најде да зборуваш да не иделе? Тешко на маж ти кој живее во такво понижување од тебе на неговите родители. Не е битно жената колку пари има, туку памет. Ти пари немаш, ни памет. Станот е од твоите, свадба ти напраиле твоите, а ти ко кокошка уште и ке зборуваш. Моите родители од продавница некој да ги избрка има главата да им ја скршам, а тој твојот не знам колку е глуп што останал со тебе. Ако го почитуваш него, ке му го почитуваш и семејството. Они не ти згрешиле ништо, ти нив. После свекрвите вакви накви, а снаиве ко од лудница да избегале. Извини ако се чувствуваш навредена, таква сум без влакна на јазикот.
абе се ок ама зашто навреди од типот кокошка, малоумна и сл.? Како си земате за право да навредувате некој? Култура сте чуле за тоа?