Понекогаш за да доловиш нешто мораш да бидеш груб. Ако и речеш, сонце, златна душо, не така, пак ќе ги избрка и ќе си уништи брак. Нека знае како реално изгледа и може ќе се смени. Не е некултура, начин на помагање е Култура практукувам во МНТ, МОБ, музеј, дискотека, пивница. Кога на некој треба да м соопштиш дека со однесувањето си го уништува семејството, кажи му дека не чини отворено, да се освести. После нека ме мрази, ама ако и помогнам да се освести што прави, за мене е доста. А мене нека ме мрази виртуелно. Не сакам да давам совети со панделки. Не сум од типовите, поарно речи му бисерко отколку посерко. Ако ме читаш, ќе видиш дека јас укоричени, убави и накитени зборуви не давам. Освен кога е во фемина инстраграм
Свекрвите и снаите - проблеми... Многу нормално е да има проблеми... И двете сакаат ист маж, на различен начин!!! А која е подобра??? Упс, полоша??? Спојлер Јас засега сум само снаа , но ќе бидам дупла свекрва ...
Офф Царица си бре некаде кажав, депилација на јазик не правиме. Ај сега ќе пишуваме кој што сака да чуе Е НЕМАААААААААААААААА.
Абе многу е лесно да извреѓаш некој и да се пуваш дека си без влакна на јазик. Мислам возрасни луѓе можеме да дадеме совет, да кажеме свое мислење без употребуваме било какви епитети... Ни сонце ни душо ама ни краво ни кокошко.
Ако маж ти те почитува и цени и ако сака да си го заштити семејството ни свекрва ни никој неможе ништо да ти направи, нормално сама ако не си го бараш и не си ја предизвикуваш судбината. Ние имаме коректен однос, живееме на различни спратови со различни влезови. Свекрва ми е овде за да ми го причува детето сето друго по дома сама си работам. Ако нешто ми пречи кај неа што ретко се случува му кажувам на маж ми и тој ја критикува и проблемот е решен.
^ А aкo нештo и пречи нa свекрвa ти кaј тебе, тaa му кaжувa нa мaжoт ти и тoј те критикувa и прoблемoт е решен?
Ako e nesto golemo da me navredi ili slicno (sto se nema sluceno) da bi mu kazala na mm da razgovara no za sekojdnevni problemi ne gledam pricina zosto bi go opteretuvala mm so gluposti.Sepak i jas sum majka na masko dete i eden den ke bidam svekrva,neka me drzi umot nie moze ke bideme i polosi i sega ima denovi koga mi preci se, taka i na svekrva mi i preci nekoi denovi.Problemot e da si resavate ti i ona zaedno vo mir,sea ako ne biva togas kazi mu na mt.Eve vikendot bev kaj majka mi obleci go deteto ke go razboles a nadvor 30stepeni..kako moze do 10-11 da spie koga ke jade..me pukna pa od nea na koj da se pozalam.Mm pred 1 nedela si dojde od stranstvo imam kazano deka tamu e po 3-6 meseci i deneska ke odi na ribolov i majka mi i svekrva mi go umrea od zezanje,da spremame tavicka ribare klime (zasto retko lovi nesto i go zezaat no toj odi zasto go saka toa ne zasto mora da ulovi ribi) samo se poglednavme so mm i si zacutivme zasto ako se nervirame od se sto kazale postarite tesko na nasite snai vo idnina zasto ke ostaneme bez nervi .
Нејзе нема што да и пречи во начинот на кој го чувам моето дете, јас сум му мајка јас одредувам како ќе се грижам за него жената е свесна за тоа.
Ова потполно го поддржувам. Никој нема право на една мајка да и‘ кажува како да се грижи за сопственото дете. ... Ама кога веќе го оставате детето некој да ви го причува, ако имате толку доверба нели во некој, не барајте влакно во јајце. Кај некој е волен да ви го причува детето, па уште и мани да му наоѓате како да ви го чува. Во градинка децата кога ги пуштате им кажувате на воспитувачките што да прават со вашите деца? Едит: пример од лично искуство. Некогаш братучеда ми знае да ми ја остави внука ми на чување. Никогаш не ми рекла легни ја во толку, стани ја во толку, ова или она облечи и‘, ова нека јаде, она не. Децата не се програмирани роботи. Некогаш спијат во исто време, некогаш не. Некогаш, особено кога се оставени на чување на некој друг, се однесуваат скроз поинаку. Кога ќе дојде да си ја земе, никогаш не ме испрашувала што јадела малата. Оставена е на моја одговорност и братучеда ми ми верува. Да ми се пожали некој зошто вака или онака ми го чуваш детево, ќе го замолам уште еднаш да не ми го остава на чување, за да нема после ти реков-не ме послуша.
Ау срцка, и те како ќе им кажувам на тие во градинка како да ми го чуваат детето. Се разбира дека ги почитувам правилата на градинката, се знае кога е ужина, кога се спие, итн. Ама ако јас сум одлучила моето дете да не се става во дубак, треба да им дозволам да ми го стаат? Исто и со свекрвите. Јас живеам до мојата свекрва, ама никогаш не го оставам на чување детето. Доколку она инсистира да го почува, ќе следи мои правила. Не може да му бутне чоколадо ако јас не дозволам. Или да ми го нишка за да се успие ако јас не го нишкам и сакам сам да се учи да се успива. Ако е тоа барање влакно, фала многу, ќе си платам жена, па таа мора да го гледа јас како што ќе кажам. Јас да треба да причувам нечие дете, апсолутно ќе следам мајката што ќе ми каже, која сум јас да одлучам дека детето треба да јаде ова или она?
Ајде и јакако некоја стара жена да се истажам некаде. Незнам како попрво да ја опишам „ свекрвицава„ или како да се пожалам. Во брак сум 4 години но откако сум дојдена немам слушнато за некој да каже нешто убаво се само ги колне луѓето,ѓи пцуе или ги оговара. Утрово седнавме да доручкуваме и што да ви раскажам ми се идеше да станам од доручек. И снемало еден нож и таа веднаш со нејзините клетви „ Оној кој го зел мојот нож господ да му даде да се заколи со него„. Јас видно изнервирана и се опнав „ Абе како така ги колнеш луѓето от кај знајш дека некој ти го украл? Зар и на јадење со клетва ? „. Од друга страна пак имаме уште многу проблеми еве да почнам да ги набројувам : 1. Дволична - пред тебе едно збори зад тебе гроб ти копа 2.Радознала - Сака ама баш се за секого да знае или кога ќе дојде некој кај нас младите она се лупнува на маса и не пропушта еден муабет . 3. Завидлива - Абе како некој го имал тоа а она да го немала ,да дал бог да му се расипело,да му изгорело,да му го украле или пак ке рече како погоре да даде бог да умре , да го згазе кола, да скрши нога рака. 4. Кој што и донел за подарок било за осми март било за кај нас на свадба или за младенци мора со иста мера да се врати. Значи ако еден донесе чаши мора и ние чаши да однесеме 5. До 12 никој не сака после 12 и сама не се сака. Или подобро кажано ако немам корист од тебе не те ни сакам. Ако еднаш не ми завршиш работа за неа веќе не постоиш. 6. Секогаш се меша во сопружничките муабети,кавги и одлуки на син и . Таа мора се да знае за нашите одлуки , па зошто е така зошто е вака. 7. Мора да знае каде и колку пари се потрошиле. На пример одиме на пазар и сме купиле што ни фали и ќе почне цел ден да те испрашува „ Колку пари се доматите, колку се пиперќите, колку се краставиците? Колку кг зеде , каде ти е кусурот ..... И да не набројувам уште 100000 причини. А пак маминиот син никако не и крши атер на мајка си оти она е болна има висок притисок а ние што околу неа ќе се поболиме повеќе?
^Е пa мaминиoт син е тoј кoј требa дa и пoстaви грaницa, дo кaде мoже дa oди тaa. Ти сaмo ќе се рaспрaвaш, без никaквo решение, a ти пoсекaкo ќе бидеш винoвникoт. Нaјдoбрo рaзгoвaрaј сo мт, aмa сериoзнo, вo крaен случaј игнoрирaј јa мaксимaлнo, не и oбрнувaј внимaние и не си стaвaј при срце, бидејќи сo вaквa личнoст е тешкo дa се излезе нa крaј!
Незнам дали некоја друга го има оваа слушнато и искусено ама мене крајно ме нервира. Свекрвата ми извади едни крпи за бришење раци од нејзиниот чејз (пред 40 години) . И јас кога земав да се бришам со крпата таа ми се развика како тие крпи не треба да се користат ,како тие крпи се од нејзиниот чејз. Па добро де нека си ги земе во гроб со нејзе шо ги извади ако нече да се употребува.
а јас како да излезам на крај со свекрвата, оди на психијатар , лежи во болница по цел месец, пие 30 врсти апчиња и све што правеме со маж ми нејзе и смета. Маж ми кога се пресели на горниот кат се бунела критикувајќи го зошто се дели , кога почнавме сами понекад да си готвиме и јадеме вели дека се делиме од нив, сега треба горе купатилото да се прави она пак се буни, велејќи што ќе ни е има доле, па јас не планирам цел живот да се бањам во купатило кое се бањат стари луге,ќе закачам некоја инфекција , и не планирам со напумпан стомак у 3 часот да се симнувам доле по тие степеници, а ај утре ко ќе имам деца, ќе си чекаме во ред ... хах, а тоа што денар не дават покрај тоа што зимат нега и социјално тоа па друго срање, барем една сметка у животот да платат, ние сме само двајца ама имаме си трошоци, плаќаме кредит, секојдневни трошоци, соба да реновираме,купатило да правиме, струја,вода, а облека а за храна ..... како мајка зашто не рече те ти сине купи една вреќа цимент , заврши градбата... нервозииии
АААА твојата е со тапија документ - се шалам ваљда болна си е жената од нешто. Ти само преку маж ти ќе кршиш копја со неа, он нека си ги решава проблемите со неа и нема што ти да се замараш и нервираш. Како вие дваица ќе се договорите така ќе терате.
Зашо она да ти даде врека цемент кога ти се плашиш дека можеш инфекција од нивното купатило да фатиш?Ти немаш убаво мислење за неа а очекуваш помош.Не си ни прва ни последна што дели купатило.8 год го делев па здрави останавме.А и трудна слагав по скали Заедницата е таква горе доле секаде.Штом ви пречат ке си стегнете столот и ке си пружите чергата колку ви е долга.Напрајте прво соба па купатило па здравје и се останато едно по едно.
Што и се нафрливте сите на @Cacuvche од кај знаеме какви се свекор и и свекрва и, зошто не сакале да платат за нивните гости на свадбата, земаат ли плата/пензија, им помогнале ли некако? Девојчето се испразни а вие со секакви зборови ја нарековте. Можеби не требала да им каже директно дека не сака да ги чува она и да одат кај другиот син, ама па тука се наметнува и прашањето дали тие ги прашале или им предложиле дочувување, дали другиот син живее со нив или тие му помогнале на него, дали е женет другиот син. Многу прашања треба да се одговорат за да се донесе заклучок. Ако навистина не се потрудиле и не им помогнале а можеле, тогаш девојчево има право да одбере да се грижи само за својот маж и своите деца, но тоа што татко и ја направил куќата во која живеат, не треба да значи дека автоматски тој ја правел за да во неа го дочуваат на старост. Ако на мажот не му одговара тоа што жена му постојано му пререкува за помошта од нејзините, тогаш нека направат договор да отидат да живеат под кирија која само тие двајца ќе ја плаќаат или нека соберат пари, нека подигнат кредит и нека купуваат стан со свои пари. Чиста сметка-долга љубов.