Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. jasmina83

jasmina83 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    77
    Ok jas samo si kazav sto mislam deka ne e fer ,,ne ja teram da me pere da mi ciste ili jadenje da mi prave i da mi ga cuva deteto 24 saata ,se si pravam sama i decata si gi cuvam sama i vo gradinka ke si ode obavezno koga ke trgnam na rabota drugoto vo skolo i ke se snajdeme ama jas mislam deka nekoi babi cuvat i po 2, 3 deca otednska ,svekrvata ne rabote ona sede doma nema potreba rucek da prave ke se snavagame ke si praveme,sami ,doma e i svekorot i zetot i pak nema vreme za nasite deca ,sto sakate pisuvajte nikoj ne me teral ama mislam deka ne baram premnogu samo 2-3 meseca i toa 3 dena vo nedela da ga cuva bebeto,i ne sme 150 km daleku i ne rabote ona i mislam deka site da se najdat vo vakva situacija ke vi bide krivo za vasite deca tuka si pisav oti nejkam da zboram so nikoj drug za ovoa ,mas mi se nervira ama toa e toa ke pomine se i ovoa.Ama veruvajte koga ke videte deka nekoj go otrga vaseto dete i ga dele a toa e babata bole,oti toa i samoto dete ga gleda i oseka.

На butterfly*, samovila.red., Luna91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    мила мене во фаца ми кажуваше како тоа била она многу плодна со 3те деца одма забременила, како комшиите знаеле нешто да прават што сите се бремени, тресеше зелени цело време не и обрнувај внимание јас повеќе муабет не ни правам со неа на таа тема, терај си ја твојката работа.

3. hopes

hopes Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    334
    ama i jas ne zboruvam za taa tema so nea i ne i obrnuvam vnimanie no taa ne me ostava na mir jas si kutam se pravam deka ne ja slusam ama stvarno poveke nemozam mi deluva mnogu psihicki otkako ke si zamine jas sum kako bomba mislam ke puknam sekoj moment.

4. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    е зошто на фин начин не комуницираш што ти смета?

Следниот пат фино ќе и речеш:
    "слушај, морам да те замолам да веќе не ми зборуваш на оваа тема, ми ставаш притисок. Ако ќе ми биде потребна помош или муабет или совет ќе ти го побарам.
    До тогаш, те молам разбери ме и почитувај ја мојата желба"
    Тешко ли е овака да и искомуницираш своите чувства?
    Можеби ќе зе збуни на почетокот, ама тоа не е твоја работа, ама ако и кажеш со смирено, ќе мора да прифати. Барем ти ќе си направиш твојот дел. Другото зависи од неа. Натаму ќе знаеш како ќе реагираш, ама жени мили имате уста, комуницирајте, ако кажете НЕ тоа не мора да значи дека некој го навредувате, само си заштитувате себеси и поставувате темел за понатамошни односи.

На koritsaki, Hipica, imelda и 4 други им се допаѓа ова.
  5. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    Uuuh znam kako ti e,ama ne si ti bolna tuku svekrvati.
    Kako bre moze taka da ti kazuva sto da pravis i se?
    Zarem site od prva zabremenile tuku taka?
    Pu bre zena e treba da znae a ne taka da ti zboruva....nemozam da gi razberam imat godini ama nemat pamet.
    Nareden pat ic nemoj da i molci i kazi deka netreba taa da se grizi za toa,toa e vasa rabota.
    Uzivajsi

На Пчела и Luna91 им се допаѓа ова.
  6. Lotus-14

Lotus-14 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    664
    За да се спречат и да нема потреба да се лечат, а жртва да е машкото јадно ни по мајка му повеќе, ни по жена му најубаво е да се живее одвоено. Да се сложувам дека свекрвата собира сила се повеќе и повеќе доколку синот и дозволи, но и таа треба да е свесна дека нејзините коментари и наметнувања можат лошо да влијаат (дококу не е свесна ќе и се нагласи) освен ако пак не и е цел да растури брак. Рално свашта има, но постои одреден компримис и златна средина, во која нема да е никој да страда и сите страни ќе бидат горе-доле задоволни.

На joy1, kukla21 и okcenzi им се допаѓа ова.
  7. slatkamalaubava

slatkamalaubava Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2015
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    10
  8. vol6ebni4ka

vol6ebni4ka Активен член

Се зачлени на:
    24 мај 2015
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    19
    Луѓе ми се плаче веќе,неможам веќе да издржам траев траев траев ама до кога бе? За се што нечини јас сум виновната , а нешто се скрши јас сум го скршила , па секако не сум си го донела од дома. Ете синоќа се расипал фрижидерот и куќата во вис ни ја дигнаа свекорот и свекрвата ми. Јас сум го расипала;( Секој ден се меша во воспитувањето на децата. Додека јас му стварам навика на моево дете да моча и кака во нокшир она му вика мочи на земја и пак јас крива зошто го измочал ламинатот. Абе полеви луѓе незнам дали има.;(;(;(

Последна измена: 16 јуни 2015
    На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    Uff mila :( a mt kaj ti e?

10. vol6ebni4ka

vol6ebni4ka Активен член

Се зачлени на:
    24 мај 2015
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    19
    ММ е по цел ден на работа и коа ќе му кажам шо таа прави он вика одма доста се вие се расправате се нешто ви смете и толку.

11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    Ah razbiram mila bev vo istava situacija,cel den so svekarot i svekrvata a mazotmi na rabota,koga ke dojdese ke mu kazev sto i kako,majkamu ke mu kazese po nejzino i on ne znaese sto i kako bilo.
    Se dodeka mt ne vidi so svoi oci sto se slucuva vo taa kujca,kako se odnesuvat so tebe......malce e tesko da nema nskoj da te razbere i zastane so tebe.
    Razgovaraj seriozno so mt koga ste sami,kazimu deka go vospituvas ubavo deteto a svek ti razgaluvat i na kraj ti se derat deka ti si vinovna,deka bilo ne bilo nesto doma ti si vinovna.
    Se nadevam deka on ke razbere i ke ja resi situacijata oti stvarno ne e ubavo da se zivee taka,so vikajne,karajne i se vinata na tebe.

Koga bevme site zaedno so svekrvata idto i mene mi se slucuvase a mm cel dem na rabota,pa duri nekogas i ke me obvinuvase deka navistina sum jas kriva za se(neli taka mu kazuva negovite roditeli).
    Se dodeka eden den go mislea na rabota a on bese vo soba i vide i slusna se.
    Zatoa ti vikam samo so mt mora da razgovaras i da se resi toa.

12. vol6ebni4ka

vol6ebni4ka Активен член

Се зачлени на:
    24 мај 2015
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    19
    Се обидов му раскажав ама пак исто како што велиш , мајка му по нејзино или ќе каже ама јас се шегував и пак исто. Дури и кога счушна со свои уши пак ништо она пак ама јас се шегувам. Му викам му се дерат на детето по цел ден а навечер детето рипа во сон он ќе и каже и она пак пак по свое од едно уво влегува од друго излегува.

13. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.334
    Чекај, @vol6ebni4ka , ќе потпорасни детето, ќе почне да зборува, па само ќе си кажува. Децата се искрени и немаат влакна на јазик. Ќе му рече - тато, баба и дедо ми викаат и мене и на мама. Кога детето ќе покажува отпор кон нив, ќе сфати и мажот ти. Штета што работи по цел ден, не ти е лесно!

На tessie и kukla21 им се допаѓа ова.
  14. vol6ebni4ka

vol6ebni4ka Активен член

Се зачлени на:
    24 мај 2015
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    19
    Вистина дека не ми е лесно па и згора на се кога ќе дојде и тој да ми се развика заради неговите;( . Си ги имам јас уште многу маки ама си тргам некако. Еве на пример мм нема навика да ги става алиштата за перење во купатило туку ги става било каде и понекогаш не ги гледам и свекрвата ми вика не сум го перела коа бил ерген бил се чист.

Последна измена: 17 јуни 2015
  15. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.166
    Допаѓања:
    13.547
    Јас не ја гледав куќата, си го гледав мажот. А за куќа ќе си направиме каква што си сакам.

На kristina123456, <3 pleza4e <3, LUCERKA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.596
    Тоа е во ред.Но бидејки повекето не ја гледат ни куката ни фамилијата во која влегуваат ,идат после на форумот и кукаат како не им е добро во заедница.
    А зс своја куќа за жал нема секој услови.

На stefanija70, iki26, Nausicaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Абе @joy1 -че...сето тоа што го велиш е во ред, треба да знаеш кај влагуваш, ама има проблем...ти ги гледаш неговите секогаш во најбоље издање..они љубезни, устата им се лепи...ти љубезна мед ти тече кога збориш...ама кога ке стапнеш таму, одма се ,,мења музика,,.
    Плус тоа, едно е на зрели години да размислуваш.Сигурна сум дека немаш ти 22-23...ама на млади (залудени) години не ти паѓа на памет мајка му да ја мислиш.
    Јас тргам од себе...и ми рекле ,,ти не си за во таа куќа,, (постари лица кои ги знаеле приликите дома кај нив), ама јас дури и се налутив..мислев дека сакаат да ме одвратат од мажачка со него.
    Мислам дека треба да се слуша што советуваат постарите.
    Читам овде на некои теми мајката и таткото не и дзволувале на девојката да има врска со некој си дечко оти немал школо, немал добра фамилија....СЛУШАЈТЕ СИ ГИ РОДИТЕЛИТЕ ДЕЦААА !!..оти после ним ке им кукате..

На ennaz, LUCERKA, samovila.red. и 8 други им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.596
    ^
    Една членка претходно се ужаснуваше од нехигиената во куката кај мажот.И лупаше навреди на сметка на свекрвата.Затоа поставив прашање дали гледаат каде се мажат? :)
    Ако тогаш не и се гадело од ништо не треба ни сега.

За слушање на родителите си во право.Сестра ми се зацепа за еден недораснат и за само 3 месеци се зедоа.Кога татко ми ја советуваше да не брза она лупаше врата.
    Сега после 9 години малтретирање конечно е разведена.Да го послушаше татко ми може ке имаше поинаков живот...

На MacenceEna, LUCERKA, kjukli и 3 други им се допаѓа ова.
  19. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.674
    Допаѓања:
    22.676
    Ако единствена потпора за избор на брачен партнер треба да нѝ е слушање на родителите, значи дека не сме доволно зрели и емоционално самостојни за да влеземе во истиот. Како за некоја година ќе бидеме доволно цврсти и самостојни и зрели да даваме совети на нашите деца? Се согласувам, ги има многу коишто живи се јадат затоа што излегло дека нивните родители биле во право, но и исто толку коишто животот си го упропастиле покрај човек сугериран од домашните. И на крај кога претече млекото, или се вика „еееее, ти реков јас, требаше да ме слушаш“ или ќе се рече „деее, па ќе си кажам во своја куќа што ми пречи и ќе те советувам како знам, ама ти беше голем/а, не ќе те држев на лисици ако стварно сакаше така“. И и во двата случаи ќе бидат во право.

A за дечко од добра фамилија има барем толку сфаќања колку што има членови на форумов. Има и тема за тоа.

На crazylady, anel, Sunflowers и 8 други им се допаѓа ова.
  20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Секој случај е индивидуален и генерализација да се прави НЕМА ШАНСА.

Имало случаеви каде избрзале и не слушале па кукаат, ама има случаеви и каде родителите претерале.
    Тврдам и уште една работа - РОДИТЕЛОТ КОЛКУ ЗНАЕ ДА ПОМОГНЕ на своето чедо при изборот ТОЛКУ ЗНАЕ И ДА ОДМОГНЕ.

Само овде на оваа тема нечини ако некој побара мислење одма - така ти треба, кај гледаше, што мислеше...
    Или кажи паметно нешто или не пишувај..
    За мудруење на туѓи неправди сите не бидува !!

На x.Daisy.x, Eli23, LUCERKA и 9 други им се допаѓа ова.