Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    По мене секој треба да си најде што пали во неговата конкретна ситуација - дали ќе ја игнорира, дали ќе се кара, дали ќе прави лице... Кога ќе си ја наде „формулата“, ќе си го најде сопствениот мир..

На samovila.red., kjukli, joy1 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.334
    Абе не можеш секогаш да гледаш во детали во каква куќа ќе влезеш и дали нешто ќе ти фали или не. Јбг, ако гледаме на секоја маана, останавме немажени/неженети сите. Факт е дека кога се мажиме, и кога влегуваме во новото семејство, дури тогаш почнуваме да ги гледаме какви се луѓето навистина. Претходно ќе одиш, ќе се запознаеш, ќе испиеш кафе, и сите се добри, нормално е тоа. Ама кога веќе влегуваш во нова фамилија (и да не живееш со нив, сепак тие веќе ти се дел од семејството), почнуваш да ги учиш луѓето, и да се запрепастуваш од некои работи. И родителите можеби не ни се најсјајни луѓе, ама таму растени, сме се навикнале на нив, и сметаме дека нивното однесување е нормално.

На ennaz, Eli23, kuc и 24 други им се допаѓа ова.
  3. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Ве читам и паника ме фаќа,повеќето снаи несе мирисаат со свекрвите а јас се спремам со мојата да живеам така испадна и мора со нив една година за да си присобереме усте малце за наше бидејки неможеме одма сами нема да постигнеме јас не работам а ке имаме бебе вака колку толку ке помагаат и они,цело време мислам како ке биде дали ке има мир вака во глобала се ок луѓе само ке видиме како ке биде а и ке имаме мал проблем што не сакам да ги викам мамо или тате а они тоа го очекуваат па на либево му објаснувам дека тоа нема шанси.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Бидејќи станува збор за една година јас мислам дека треба да ја издржиш и ти со нив и они со тебе, башка за почеток помош ќе ти треба а они кога се тука ќе ти помагаат, па после таман и детенце ќе порасне и ти ќе си појдеш на работа и сами ќе си живеете. А со повозрасни луѓе малку и тактички треба, они и да ти речат нешто ти речи ок важи и терај си пак по твое ( барем таа година додека си со нив) не се расправај со нив, а може па и ќе ти се погодат луѓето од кај знаеш нели. Некогаш и ние младите претеруваме некогаш и старите претеруваат, ама кога веќе мора да се живее во заедница, мора да се најде заеднички јазик. Со среќа и не му ја мисли и не слушај само негативни приказни, ете јас не живеам со свекрва и свекор, ама они се најдобрите луѓе во моите очи, луѓето на секој начин ме гледаат, ме слушаат, ми помагаат колку можат и најбитно им е дека синот нивни е среќен со својата жена. Сега за внучето сите заедно тие и моите родители се организирале си одат по кафиња и ручеци, заедно спремаат и купуваат за бебе, се дружат, абе да ти е милина да ги гледаш, само Господ да ми ги поживее сите четворица.Така да не е се така црно и некогаш ја читаме и слушаме само едната страна. Со среќа мила и чекаме убави приказни од тебе

На Sigma*, Eli23, LUCERKA и 6 други им се допаѓа ова.
  5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Фала ти мила за убавиот совет и јас мислам дека добро ке си поминеме но секогаш има некок што ке ти каже нешто што кете исплаши.Здравје во септември после свадба ке си се преселам таму а до тогас да поуживам уште малце кај мама и тато и убаво мие сите ме мазат,пазат ради што сум трудничка.Ке ве известам како ке биде

На kukla21 и Maceto123 им се допаѓа ова.
  6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.166
    Допаѓања:
    13.547
    НЕ! Не гледајте и не слушајте НИКОЈ дали има убава куќа, нормална фамилија, високо образование, пари, бесна кола... Гледајте дали има мозок, оти на денешницава ретко кој го има.

На girl-miri, Oscar Lady, WORRIED.BT и 7 други им се допаѓа ова.
  7. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Се согласувам со тебе, треба да се гледа исклучиво човекот, колку памет има во главата, љубов за вас во срцето, и колку е спремен да се бори за вас.
    Најчесто проблемите настануваат меѓу снаите и свекрвите поради тоа што сопругот/синот не се замара и дига раце од ситуацијата, а всуштност тој треба да ги разјасни некои работи меѓу тие две страни.
    Свекрвите отчекуваат снаите да се прилагодат на нивниот начин на живот одма штом стапнат во нивната куќа а многу нормално дека тоа неможе да се деси кога си растел и си се навикнувал на друг начин на живот. Плус вие не сте дошле во таа куќа да му угодувате на некого туку да живеете нормален живот без некој да ви пререкува на секој чекор.
    Најубаво за сите е секој посебно и мирна глава, и на свекрвите и на снаите, гледање само од гости на гости.
    Јас имав исто проблеми на почетокот со свекрва ми, ама маж ми беше тој што им даде јасно на знаење дека тој ме избрал мене, и без разлика што и да мислат тие ние нема да се разделиме, дека нив утре ќе ги нема а јас сум жената што ќе остане цел живот со него, јас сум жената што ќе му роди деца, јас сум жената што го почитува и сака неизмерно, дека сме способни да живееме сами под кирија и да не зависиме од никого и дека несакаме никој да ни се меша во ништо. Ако им одговара ок, ако не пак ок нивен проблем што неговото мислење нема да го смени, напротив може само да го изгубат.
    Да видите драги мои како сега се е подруго, како се тресат над мене, дури свекрва ми плаче зошто не сум сакала другарка да и бидам, јас сум сега во добри односи ама неможам да заборавам се што ми направи на почетокот не ни сакам да ги спомнувам сите тие работи овде, ги почитувам и држам добар однос бидејќи се родители на маж ми, ама јасно имам дадено на знаење дека ние никогаш неможе да бидеме другарки(многу нормално, прво генерациска разлика, второ свекрва ми е).
    Исто така никогаш нема да простам што си ги лечеше комплексите што имала мрдната свекрва па мене ми го згрози животот кога стана свекрва.
    Реално треба да помине време за да ги запознаете вие нив и тие вас ама ВИСТИНСКИ а не како претходно кога све било така сјајно и розево кога ќе сте стапнеле кај дечко ви дома.

Кога ќе сфатат двете страни дека не се ривали, тогаш ќе нема проблеми, кога ќе се прифатат такви какви што се, затоа што секој човек има маани никој не е совршен, и реално вие неможете сами да бидете во војна против нив, вие сте странец дојден во нивната куќа вашиот сопруг е тој што треба да застане пред вас за вас, инаку цел живот ќе се карате и проблемите ќе си стојат, а старите треба да сфатат дека нивното дете веќе не е дете, штом решило да створи свое семејство, тој сам си одлучува за неговиот живот и одлуките во неговото новоформирано семејство со сопругата.
    Дури и на венчавка во црква попот вели: и мажот се дели од своите родители и се прилепува кон својата сопруга...
    Тоа не значи дека готово веќе тие не постојат, тие ќе си останат фамилија секогаш, ама тој веќе формира свое семејство кое што секогаш ќе му биде на прво место...

На Eli23, tina-63, Umbrella22 и 16 други им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.713
    Допаѓања:
    35.679
    Ах, добра фамилија...
    Колку такви мамини и татини синчиња познавате кои израснале во вистински неранимајковци?
    И...? Сакате да кажете дека тој е подобра личност од дете кое што не е од фамилија? :^)

На Luna91, evangelina.ina, vol6ebni4ka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Па ние сме нашите родители секако во подобрена верзија де.:P

Исклучокот го потврдува правилото но во главно е така, затоа не ми е јасно кога некој збори како биле одвратни родителите на сопругот, тогаш не зборува само за нив ами и за него. Можеме да пишуваме реферати и фермани на темава со 300 примери ама како велат круша под круша паѓа. Тие на донеле на свет, тие ни се прв пример за се, не воспитале и ни ги дале основите. Порано или подоцна некои карактериски ќе испливаат на површина.

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    @mimiiiii Нема врска тоа...дека крушата под круша паѓа...
    Постојат луѓе што се како сунѓер што упиваат се од родителите и од околината и дозволуваат да им влијае...
    Постојат луѓе што се како камен, што и да кажеш се одбива од нив и неможе да влијае...
    Точно дека тие ги воспитувале и ги дале основите ама две деца да имаш исто ќе ги воспитуваш а двете ќе бидат различни...
    Колку деца од "добри фамилии" искочиле наркомани, а колку деца од "лоши фамилии" искочиле подобри од родителите....

А дека нетреба да се плука по родителите на сопругот тоа се слагам, наместо да се караш и да вреѓаш со погрдни зборови, кои што неможеш да ги вратиш назад, можеш да се разбереш на културен начин.
    Јас секогаш кажувам се во фаца, нема кај мене правење лице, искрена сум и директна, ама никогаш не сум ги навредила ни случајно ни намерно, не само нив туку било кој дали било свекрва, другарка или познаник.
    Свекрва ми вика, ми се свиѓа тоа што си директна, и не ми правиш лице со тебе секогаш знам на што сум.

На Dennings, samovila.red., Eli23 и 7 други им се допаѓа ова.
  11. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Koj kako saka neka kaze ama edna e vistinata: SVEKRVA I SNAA VO EDNA KUKA NE!!!
    Moze sekoja zena sto e ovde da se fali jas ova so snaa mi jas ona so snaa mi ubavo se slagame,ama neka pise snaata da videme sto ke kazee taa.Znaci tie dve vo zaednica jok,ako treba za edno samivce ke se zakacat ama pak ke se skaraat!!!I koj e kriv pa snaata normalno

На girl-miri, evangelina.ina и tweety26 им се допаѓа ова.
  12. hopes

hopes Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    334
    морам да ви кажам дека конечно се ослободив од тортурите на свекрвами,се сеќавате имав напишано тука дека ме малтетираше за бременост за да сум правела испитувања и што уште не ,е да ви кажам како ја решив работава ,она не се разбираше со убав збор многу пати и кажував на културен начин ама она си тераше пак по свое и мене ми дојде веќе преку глава и последно кога пак таа си го зборуваше истото јас и реков ,,кога си толку загрижена и сакаш да помогнеш ДАј ПаРИ за да направам испитувања оти се скапи а ти многу сакаш да имаш внуче тогаш дај пари и се замолче остана вчудоневидена е погодив во најслабата точка таа за пари би продала човек да земе олкава е а да даде тешко поголем циција од неа нема,и верувале или не од тогаш еден месец еве ја нема ниту се јавила по телефон нити ме побарала нити му рекла нешто на мажми и само ме избегнува ,конечно можам и јас да здивнам ко човек.

На kukla21, kuc, kjukli и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    61.484
    Знаете ли зошто свекрва и снаа не можат заедно во една куќа??? Свекрва ми за ова има мудар одговор 8)... Свекрва и снаа неможат во една КУЈНА!!! Ако кујната им е заедничка нема да имаат „соживот“ :D . При работењето низ кујна секогаш ке се удираат една од друга со задниците, па како тогаш да не се скараат??? :rofl: :rofl: :rofl: Секогаш кога со свеки ке се судриме во кујна слатко си се смееме!!!
    bigger-32.jpg

http://poskok.info/
    Svaka deseta žena ne priča sa svekrvom zbog njena uplitanja
    Oko 40 posto žena ima loš odnos sa svojom svekrvom, a mnoge s njima vode svakodnevne borbe zbog “dobronamjernih” savjeta, pokazalo je online istraživanje internet stranice OnePoll.

Čak desetina žena zbog učestalih svađa ne razgovara sa svekrvom, a najčešći povod razmiricama su njezino uplitanje u odgoj djece, piše Daily Mail.

Svekrve koje svojim snahama često izgovaraju fraze poput “U moje dane” ili “Ja sam to ovako” najomraženije su među ženskom populacijom, a neke idu toliko daleko da snahama daju modne ili financijske savjete, otkrili su istraživači.

Oko polovice udanih žena kaže kako su se svađale s partnerom zbog uplitanja njegove majke u njihov život, a 15 posto njih čak je razmišljalo potpuno prekinuti odnos sa svekrvom.

Najveći prijestupi svekrvi

- Davanje savjeta oko boljeg odgoja djece
    - Ponašanje kao da znaju sve, a posebno bolje od snahe
    - Izjave poput “ja bih to ovako”, “U moje vrijeme smo ovako”
    - Kritiziranje snahe kao majke
    - Davanje djeci previše slatkiša i nezdrave hrane
    - Pretvaranje da bolje znaju što njezini unuci žele od njihove majke
    - Ne slušanje snahe
    - Naglašavanje kako svog sina poznaju bolje od njegove žene
    - Pospremanje čim stignu u snahinu kuću
    - Miješanje u financijska pitanja sina i snahe
    - Ispitivanje sina jede li što, jer izgleda mršavo
    - Govorenje snahi da bi trebala smršaviti
    - Kritiziranje snahine kuhinje

Последна измена: 28 јуни 2015
    На butterfly*, joy1, anel и 3 други им се допаѓа ова.
  14. lea369

lea369 Нов член

Се зачлени на:
    28 јуни 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    и јас мислам дека снаа и свекрва не треба да живеат во заедница.еве и јас да си кажам за мојата свеки доминантна е и наредува се да биде по нејзино зошто таа знае се најдобро и најпаметна е,уште откако се зедовме се знаеше најдобро ја прашуваше синчето и за мебел ја носевме и за бебето купи креветче сто и одговараше и.т.н инаку сопругот е едно дете и мн се поврзани со мама ,мама знае најдобро неколку пати досло до недоразбирајне но секогаш сум јас виновна.дури ми вели дека не бил срекен со мене зошто сум била лоша и лошо сум се однесувала кон неговите како нашата срека да зависи од моето однесувајње кон мајка му постојано сум под притисок, мн е тешко кога немаш подршка од сопругот.и кога не е созреан за брак .се надевам ке зивееме посебно за да се сите задоволни :o

15. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Јас мислам дека тука веќе проблемот е во сопругот...И мм е едно дете и јас сум едно дете па никој не носиме со нас кога си купуваме нешто, инаку мм секогаш застанува на моја страна ама јас и немам никакви проблеми со свеки, жената си е супер, добра, современа, ама и посебно си живееме. Се надевам дека како што спомна и ти кога би живееле посебно работите би биле поразлични, ама треба да седнеш и со тм да си направиш муабет, бидејќи он е најмногу виновен за ситуацијата...Секое добро и дај боже побрзо да си решиш проблемите

На Hipica и Nausicaa им се допаѓа ова.
  16. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Нa пoчетoкoт oд бракoт свекрвата секoгaш ме критикуваше зa нaчинoт нa кoј ги перaм aлиштaтa. Де температурата е превисoкa де центрифугaтa е прејaкa секoгaш имaше нештo. Некoлку гoдини пoдoцнa гo прaктикувaм секoј нејзин сoвет (критикa де ) зaтoa штo сaмa дoјдoв дo заклучок декa мајка ми пoгрешнo ме учелa a јaс слепo сум ги следелa нејзините инструкции. Нaрaвoучение: oд секoгo нештo мoже дa се нaучи.

На Sunflowers, PUPICA, tincemajmunce и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.259
    УЖАС....
    Пред 2 саати беше дојдена кај нас мајкае на свекрвами. Женичката има 65 години, знај дека несакам цвеќина, и прееска упорна ми вели ти донесов едно цвеќе да си го земиш горе. Несакам и викам, не упорна женава ќе го земиш. (дека сум бремена сега) вели една жена ми кажа дека била на бајачка неможела деца да има и таму и рекла под итно дома цвеќина да имате. И се пулам со прашалници цела. Да го земиш бабе ми вели за здравје за бебето ти го донесов. Слушај ваму и велам бабо, да имаш 80 години ќе те разберам ќе речам и заминала чавката ама ти со 65 години овие работи ги кажуваш не ти е срам онаму кај шо си ги вадиш очите дома да ми идиш? Однесиго долу кај јатрвами и велам таа сака цвеќина, а не то е за тебе ми вели. А од ко се омажив многу работи слушнав на свекрвами и за мајкае дека одат по бајачки си ги вадат очите. Ако не му е галје за мене, за син е нека има грев. Господи само дај им ум и разум. Незнам како требаше да постапам ако не вака! :|

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.674
    Допаѓања:
    22.674
    Ццц, @Bebulleee , фрапирана сум. Денешно време модерно со вакви работи се занимаваат. Леле што упорна, ти доаѓа да и` кажеш директно што се збори и зошто не го сакаш цвеќето од неа.

На Bebulleee и joy1 им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    Ама @tessie џабе е да се расправа, кога нема да постигне ништо
    Може требало молчешкум да го земе цвеќето и да го фрли и КРАЈ на програмата.

На samovila.red., Oscar Lady, <3 pleza4e <3 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.080
    Требело одглава да и го удриш и за помен да и го однесеш остатокот од цеќето ако е во сахсија. Заостанати работи со тие бајаќки баби магии и сл.

На Glasna, Bebulleee и joy1 им се допаѓа ова.