^pleaza4e Хaхa сегa и нa тoa ли му гo нaјдoвте крaјoт, сoпствениoт син, сoпственaтa мaјкa oти јa викaл МАМO? А ти кaкo вoзрaснa женa, кaкo јa викaш свoјaтa мaјкa?
Koga veke komentirame kako gledame na temava,jas pak se cudam koga citam deka site problemi se resavale na intelektualno nivo.Ko bozem site ovde sme visoki intelektuaci so zavrseni doktorati. Pa i da sme takvi(da ne bidam pogresno sfatena,ne mi e cel da se navreduvame za ontelektot)no redno e da priznaeme deka vakvi sekojdnevni problemi imaat duri i najvisokite intelektualci. Koga se raboti za dva preterano sprotivni karakteri,djabe e i intelektot.Toa ne znaci deka za da se sredat treba silata i nasilstvoto da gi resat problemite no ponekogas ete ni doaga preku glava i od ona za koe do vcera ne sme ni mozele da zamislime deka nekogas ke ni zasmetaat. Ete jas da receme sum na stranata na svekrvite,i svesna sum deka ponekogas i zameruvam na gluposti,no,odkako mi napravi dve tri zavrzlami,kriva,prava sega veke ne sum objektivna kako porano. Morame da bideme sto poveke trezveni i da probame da ne zameruvame za ona sto ne sakame nam da ni se zameri.Baska ponekogas site pogresno znaeme da protolkuvame nekoi raboti. Soveti moze da barame kolku sakame,podrska najcesto barame za nesto za koe i sami sme svesni deka ne sme celosno ispravni.Da sme,resenieto ke si dojde bez baranje soveti.
Значи возрасен маж кога збори ЗА МАЈКА МУ ми е смешно да рече МАМА, а сосема нормално ми е да рече МАЈКА МИ бла бла бла, мајка ми бла бла бла. Не ми беше коментарот за тоа како тој и се обраќа на мајка му, туку како ја нарекува уз муабет низ народ! Нормално дека кога и се обраќа директно на неа ќе и рече мамо, ама мене да ми рече МАМА ОВА МАМА ОНА возрасен маж само за лигуш може да го рачунам. толку!
Го раѓаш, го чуваш, плачаш кога не јаде, пишуеш домашни со него, пиеш лексилиуми ако не се дојде од град, се жени, и оп! Не си више мамо, сеа си таа што е лошата кон жената и те вика краво. Јас имам 30 години, возрасна сум, самостојна и мојата мајка ја викам МАМО. И сите мои блиски. И се се чувствувам несалам. Никој не рекол, се омажив, оженив, и мама од денеска е некој друг. ПС И јас викам, мама ме прати, мама ми рече. Ретко кога викам „мајка ми“, само во случаи кога не ја познава соговорникот. Иначе викам мама. Идиот да не сум бе?!
И пак не сфатив што е проблемот ако уз муабет мајката ќе ја наречеш мама... И татко ми и маж ми и брат ми и дедо ми својата мајка ја имаат наречено мама и не се ЛИГУШИ..... За мене поголеми лигушки се оние што на некоја прв пат ќе ја видат во животот и и се обраќаат со ДУШО, СРЦЕ или МИЛА. Евенезнам...
@ocicka2014 Ако следнава реченица која што ја кажал тој возрасен маж не е реченица на лигуш - евенезнам..... Плус реченицава проследена со сите дешавки и муабети кои што ги кажала девојката на темава ете ги уназад можеш да ги прочиташ од вкупно 9 мислења-8 и се на темава свекрви, а реално гледано на ситуацијата таа нема проблем со свекрва и туку има со маж и. Тоа е мое мислење ако не ти се свиѓа тоа е твој проблем
Блазе си му на тој кој ја има, сеедно како ќе ја вика! Секако,од раѓање до смрт мајката на децата им е мајка, таткото татко, но возрасен та маж та жена на 40 па и 50 години, кога може и самата/самиот е родител дури и на дете тинејџер да вика мамо, тато... некако не е баш .. незнам како да дефинирам, невкусно, смешно, незнам,немам точен израз но некако не оди, а пак на свекрва и свекор да им викам мамо тато... не би можела, не ми доаѓа, иако реално искрено ги чувствувам еднакво како и свои родители, сепак и јас и мм сите родители си ги ословуваме на име, дури и нашите деца мене и на мм често не викаат на име, а незамисливо ми е син ми кога ќе има жена и деца и пред нив да ми вика мамо,, што секако не би ме направило ништо помалку од тоа што сум - мајка. А на темата проблем свекрви снаи има, не дека нема, кај мене фала богу имаме супер однос, се си кажуваме во лице, се караме ако треба, па се гушкаме и сл. Најнормално како со родител, а таму каде има било каоов проблем, најчесто коренот треба да се бара во сопругот, т.е. синот на свекрвата кој треба да постави граници и правила, само од него зависи се, или ќе завземе страна каде треба, претежно на својата сопруга, или ќе си биде мајкин син кој ќе мака. Тоа е мое гледиште, сум видела од околината моја, дома не ме снашло да чукнам во дрво!
Ете многу убаво кажано! Син ми во иднина кога ќе има жена и деца ако не ме нарече мама во разговор со жена му или било кој друг нема да ми падне титулата МАЈКА! Ниту пак тоа ќе значи дека ме сака помалку! Во ситуацијата на девојката главниот проблем е мажот-тој треба да се постави како созреан возрасен човек и да им даде до знаење каде им се границите и на која каде и е местото, а не да си копаат очи а он да рече - Е ДА БЕ СЕ МАМА!
И ете денес мм ја прашува мајка си „мамо си рекла , си се јавила„ , па она нормално негира и пак јас кривата. И мене мм ми вели „ЈАС ТИ КАЖАВ ДЕКА МАМА НЕ Е ТАКВА„.
Си дозволила некој да ти се качува на глава, да те оговара кај стигне, да те контролира каде и колку излегуваш, да ти каже дека не го переш маж ти, да му се дере по цел ден на малото и да го учи да моча на ламинат наместо во нокшир, за све што ќе се расипе во куќата ти да си крива, да ти се лупне на маса со секој дојден гостин, да ти се меша во одлуките заеднички со маж ти, кавги, да мора се да знае, тоа што мора да и даваш отчет за секој потрошен денар каде, колку, како....да несмееш да отидеш кај своите родители...и маж ти ти вика Е ДА БЕ СЕ МАМА! Доколку ова неможете да го решите како секој нормален човек со разговор, и маж ти несака да се замара, гледа само да избега од дома јас да сум на твое место ќе му купам лигавче и цуцла, ќе се спакувам и ќе си одам-со него или без него! Детето ти е 4 години, незнам колку си претходно во брак, проблемите си стојат ама ако не се смени ништо тешко тебе понатака....со муабетиве на форумов а ќутење дома ништо не правиш, ние можеме до утре тука да пишуваме, ама јас моите проблеми сум си ги решила на време и баш ми е гајле што ќе ми кажат некои личности тука дома ми е мир, твоите ти треба да ги решиш дома со маж ти а не тука. Покажи малку став и карактер да му се сневиди не дозволувај некој да ти го уништува животот!
Сигурно мислите на она како се изразуваме кога разговараме со некој. Јас сум забележала дека кога зборам со луѓе и во муабетот ја спомнувам мајка ми, секогаш велам "мајка ми...", а не "мама ...". Ако на тоа правите некаква разлика ок, сфаќам до некаде. Малку ми е смешно кога возрасна личност ќе рече "мама рече...". Посебно па кога разговарам со некој што не ми е нешто близок. Нит па ја знае мајка ми. Обично децата зборуваат така. Исто како за сестра на пример што викаме "сестра ми... ", а не "дада...". Штознам, тоа некако со текот на годините си доаѓа и низ разговор несвесно кажуваш малку поформален збор кога зборуваш во трето лице. Најверојатно на тоа мислеа некои од феминкиве. А инаку за обраќање директно кон сопствената мајка, нормално дека секој треба да се обрати со "мамо". Дали си 5, 15, 50 или 90 години мајката секогаш ќе биде мајка. Мене па воопшто не ми е убаво и сметам дека не е во ред кога некои на сопствената мајка и се обраќаат по име или некој прекар. Па една е мајка, ако не и' се обратам на неа со "мамо", на кого да му се обратам така? Ме носела, ме родила, се тресела над мене, зарем "мамо" не заслужила? Тие па работи ич не ги сфаќам.
Мене најмногу ми засмета што велиш дека не сака кај мајка ти да те однесе. Добро бе уште такви мажи има? И што велат твоите на тоа, не им е чудно што цел месец не си била? Ти можеш да седиш со мајка му па и толку проблеми да ти прави, а кај мајка ти нејќел да те носи. Па пеш ќе тргнам ако сакам да ги видам и никој нема да ме спречи. Значи какви луѓе постојат не можам да се изначудам, а и голема улога има како ќе се поставиш од почеток и колку ќе им дозволиш.
Pa koga na snaata i e teshko da vika mamo po svekrvata, nekoj mora da i go pravi toj kef. Ne sakam ni da go komentiram problemot na nevestava. Oti se lutite koga nekoj vi kazhe vakvi problemi imate oti ste deca, koi si igraat brak. Toa shkolo ne se uchi na forum. Koga nemate osnovna pretstava kako se snaoga sekoj vozrasen koj duri i koga e primoran da deli nekako zhivot vo zaednica sepak uspeal da se izdvoi nadvor od toa scenario i stigma na dovedena snaa doma, do togash svekrva mi me ogovara deka ne sum domakinka ke vi e najgolemiot problem. I daj bozhe toa da vi ostane najgolemiot problem, oti sprotivno na toa e da porasnete.
Не патат сите свекрви од такви комплекси снаите да ги викаат мамо, првиот ден кога стапнав во куќата на свекрва ми како снаа ми рече ти имаш една мајка нејзе ќе си ја викаш мамо, а мене битно да ме почитуваш не е битно како ќе ме викаш! Во темава има многу снаи што си ги викаат свекрвите мамо - а грам почит и разбирање немаат меѓу себе
Δ Taa rechenica od postot mi e shala. Onaka kako voved, i lezherno, da ne se naluti nekoj vo prvite dve sekundi....ama ne mi uspea shegata kaj site, ochigledno, posebno koga treba da objasnish shega, od mene ne biva komedijant.
Од повекето проблеми што ги прочитав тука некако ми изгледа дека проблемот не ви е со свекрвите туку со мажите, само не сакате ни сами себе да си признете па мора некој дежурен кривица да биде.
Во директен разговор само со татко ми и сестра ми, мајка ми е МАМА. Како може на комшиката да и речам - дојде мама, ми се јави мама (...па не и е и нејзе мајка) Лигушки е со трета особа да се користи МАМА и граматички не исправно. Јас па имам еден комшија (добри 50 год има) и нема ден од пред зграда да не замјаука МАААМОООО, за да му фрли нешто, праша, каже (раснат без мобилен ) . Човек да не знае дали да се смее, да плаче или смајли што се крсти да бара.
А што се фативте па за тоа МАМА, зависи од дијалектот која форма ке ја употребиш. Во мојот дијалект на пример е лигавење ако со трети лица употребиш ,,мајка ми,,
Се е тоа индивидуално. Различни луѓе, различни мислења. Јас на тоа воопшто не обрнувам внимание, а не па да ми смета. Тоа е нормална работа. Дали неко ќе рече мама или мајка ми, зборовите не се битни тука, битно е дали е човек според делата.