Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.674
    Допаѓања:
    22.668
    Мила, колку и да звучи сурово, не вреди од таква жена да чекаш нешто. И што ако му дала без алал? И штом често прави така, избегавај да го пушташ детето со неа кога е со другите внуци.
    Бев сведок на една слична ситуација во којашто мајката си рече: „Има детето од кого да бара и од кого да добие.“ Кажувај си го тоа пред него, да си се научи така да размислува.

Зашто да се нервирате и ти и тој? Тоа можеби не разбира, но може да чувствува и посилно од нас возрасните. Не си го повредувај и не се повредувај ти самата. Научи си го дека треба да си чека само од мајка му и татко му, дека не треба да очекува некој друг нешто да му даде во животов, а арно ти рекоа, сè се враќа. Ќе дојде ден и таа ќе остаре уште повеќе, а старите се како деца, исто е лесно да ги повредиш, така што ќе си почувствува на своја кожа што направила и тоа без да мора да има ситуација во којашто ќе ја повредат.

И нема врска чие дете е. Пакосна жена е пакосна жена, ако не е од снаата, од зетот е лошо што е... Ехее, на таквите само изговор им треба, а не гледаат дека всушност нивното чедо си го повредуваат со непотребни буцкања и иглички, ситни, ама отровни.

На CameliaMiller, samovila.red., Daleron и 14 други им се допаѓа ова.
  2. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.147
    Ne se nerviraj @mila25ve se ke bide vo red se se vraka kako sto rekoa pogore.Ne e taa baba sto gi deli vnucite i site nie ti velime da ne se nerviras no i nie da sme na tvoe mesto ke se iznaplacime odposle.
    Inaku @m.i.g kako za mojot zivot da zbores jas i mojata sestra i brat nikogas ne bevme dobredojdeni kaj na tatko mi majka mu,pamtam moite moraa da zaminat na pogreb nemase koj da ne pocuva i ne nosat tamu vaa koga pocna nemam mesto so ke gi ranam,a bese rabotata da ne pocuva 1-2h.Slusna strina mi pa ne zede kaj nea.
    Ete i nie porasnavme pa i vrakame kaj nea nemam otideno so godini ne me ni vlece da ti kazam pravo za razlika od na majka mi roditelite nema nedela da ne pojdam kaj niv..

На mila25ve и m.i.g им се допаѓа ова.
  3. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    Баш така, не ме влечи ништо накај нив дури и не ме интересира ништо во врска со нив. Лани умре дедо ми (на мајка ми татко) јас од што бев премногу поврзана со нив , вечерта после погребот бев да ми стават инекции за да се смирам. Оваа година умре другиот дедо, дури ни со свеќа не му бев, не знам ни гробот кај му е. На крајот секој си го добива тоа што си го заслужил. ..сами си направија така, не му е никој крив. Јас си ја имам другава баба и си ја сакам можи да се кажи и дури повеќе од мајка ми. ...

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Некогаш бабите се наклонети повеќе кон едните внуци...
    Ама да делиш деца за јадење е бедно и жално..
    Баба ми беше повеќе наклонета кон братучедите оти чичко ми и стрина ми беа со многу мали примања а моите си заработуват солидно. Секогаш кришум им купуваше, деца до деца браучетка ми ќе ми се пофали каква играчка и купила баба ми, а јас не можев да разберам зошто и мене баба не ме сака исто ..

Од денешна перспектива разбирам, немаше ни она многу пари а гледаше дека едните внуци не можат да ги имаат истите работи што моите можеа да ни ги пружат без проблем па сакаше да компензира. Ама за јадење е срамота, колку имала ни делела и на двете. Абе и да не го познаваш детето, ако имаш на гости две деца сигурноо дека нема на едното да купиш а на другото не, а не па за внучиња и тоа за една банана бе.(facepalm)

На CameliaMiller, Maceto123, samovila.red. и 12 други им се допаѓа ова.
  5. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Ne dramatiziraj. Toa shto si stavena na lekarstva ne ti e nikakva odbrana vo odnos koj ti e kriv vo situacijata. Sekoja vrska e predmet na dvajca, i tvojata so svekrvata zavisi od vas dvete kakva ja napravite. Mnogu inaku brza psiholoshka evaluacija ti napravil doktor, deka stavash na srce, shto znachi so drugi zborovi ti posochil deka histerichna si bez potreba i sama sebe si shtetish.

На CameliaMiller, Maceto123, tessie и 2 други им се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.098
    Ти ова го кажа на твојот маж??? Гадно створење од свекрва.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Ајдеее, жалопојки, плачки, постови со сочувство, си реков скраја де умре ли некој, оно за една банана била работата. Вие заедно живеете, дошол гостин и бабата му купила банана. Можеби немала повеќе пари па мислела дека ќе ја поделат. Деца како деца не даваат. Еве не знам, таква ли е монструмка секојдневно или ова и е еден ненамерен кикс? Ако така стално купува на други деца а твоето го остава да гледа, или таа јаде а не дава, да ти признаам. Ама и твојата реакција, драматично одење до продавница, купување банани, делење на сите, па плачки после дома, ништо чудно што глава ја фркнало свекрвата :D
    Не е во ред де, ама ако е првпат, пиши ненамерно и олабави малку.
    Инаку ние кога бевме мали, во еден кризен финансиски период, фини ствари само за гости се купуваа, а ние чекавме да си заминат па што остане тоа за нас ;(:D Не бидете толку свилени, ниту децата учете ги да замеруваат за такви работи, утре како вас ќе бидат, плачковци за една банана.

На pufi-cufi и irenna им се допаѓа ова.
  8. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    @Bridget
    Za gosti samo no ovde se raboti za dve vnucinja.Edna banana e deset denari.Ako odime na pretpostavki kako sto pretpostavi ti deka mozebi nemala pari babata,togas mozeme da pretpostavime deka babava ne sto ne e baba,ne e covek stom dvoi dve deca,a kamoli sopstveni vnucinja.
    Abe na ulica e greota da dades samo na tvoeto koga si igra s drugarcinjata a da ne dades na drugite komsivski a kamoli na svojot vnuk.
    Ova ne emozebi rabota za od mravka slon ama ne e ni tolku naivna kako sto izgleda od tvoj aspekt.

На Luna91, kukla21 и tessie им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    ^
    А како процени дека не е наивно, не е случајно, ненамерно, останала без пари, мислела дека ќе поделат и слично? И сама велиш од улица дете да е нема да дозволиш да гледа дури друго јаде не па внуче. Зошто тогаш не претпоставите дека мислела оти ќе поделат, туку веднаш дека се работи за ѓаволот лично кој ужива дури гледа како свое внуче плаче по банана?

10. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.518
    лелее свекрвиште , јас пред некој ден отидов кај сестрами да го видам внук ми , му купив сладолед во тутурка и кога отидов таму беше тука и золваи од сестрами заедно со нејзиното девојче , и се вратив в продавница да му купам и на девојчето исти таков сладолед за да не ми е тежина на душава и да не го гледа внук ми како јаде слад. , не пак тоа свекрвиштето не му дала на внучето што е нејзина крв , ке пропаднела ако му купела банана од 10 ден , ке банкротирала ццццц

11. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.518
    аман 10 ден биле во прашање , имала пари да го накрцка најлончето а немала 10 ден за малото внуче , да ми беше мене ке ја пљунев в лице :@

На Luna91, Hipica и fairy88 им се допаѓа ова.
  12. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Не е убаво да се двојат децата, се ствара револт и ривалство меѓу нив. Детето е уште мало и не разбира ама кога ќе порасне ќе разбере и ќе му биде криво.
    После ќе испадне дека мајкава го двои од старите ама всуштност самите си се двојат, децата не се глупави разбираат.
    Ако немаш доволно пари тогаш не купувај за ниедно, а во случајов се смешни пари во прашање.
    Незнам дали свесно или несвесно го прават ова стариве- ама имам доста случки вакви помеѓу пријателките.
    Двоење на внуците...или двоење на снаите...и после тие меѓу себе војни водат(facepalm)
    Неможам да сфатам како може свое внуче да не го сака зошто било од снаата...па од кого ќе биде? таа ли ќе му роди дете на син и за да биде чисто нивна крв??(facepalm)
    Моево уште не излезено од стомак, па му се радуваат, и сами си кажаа дека личело на мене според сликичките на ехото:smirk:

На koritsaki и fairy88 им се допаѓа ова.
  13. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    И мене не ми е јасно баба да ги двои децата.Ако се нема толку пари нека се подели бананата на две или пак нека запише една во продавницата.И потполно ја разбирам мајката кога се изнервирала, кој и да е бил на нејзино место така ќе е изреагирал.:@

На Luna91 и koritsaki им се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    ^^
    Очите на снаите петобанки за тоа колку старите даваат на другата снаа, на другото внуче, па затоа тие кавги и расправии. Не било убаво децата и снаите да се делат, немој ти се молам, така ако мислиш практикувај за свои деца, а таа со нејзини пари може да прави и да дава на кој сака и колку сака. Не зборам за случајов со бананата, ниту мислам дека пред очи е културно на едно да дадеш на друго не, ама и тие ваши љубомори и загледувања ќе ве уништат.
    Детето во иднина немало да чувствува близина со бабата и дедото затоа што чувствувало дека од нив е запоставено на некој начин, па што? Не се сите односи со роднини перфектни, гледај ти како родител да му пружиш се што треба, од другите биди благодарна само за еден фин однос. Така јас и своето дете го учам, баш пред некој ден купував нешто облека, играчки и чоколада за роденден кај малото на една пријателка, на моето ништо не му купив, а имав пари не беше тоа проблемот. Му кажав дека е за нечиј роденден и тоа се радуваше што ќе однесе подарок, за себе ништо не побара.
    Не ви е таа мајка, ниту мајка на вашите деца, па од неа да очекувате да се однесува со вас како кон свои деца и на сите исто да ви купува и дава. Очите подалеку од нејзиниот новчаник и ќесе кога се враќа од продавница, и помирни ќе сте.

Последна измена: 10 јули 2015
  15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.733
    Допаѓања:
    322.892
    @Bridget че беее...не е до бананата туку гестот боли
    знаеш колку сме сите слаби на своите деца
    И јас сум против кавги и замерки со стари, ама не е убаво така...на едното да купам, на другото не...а притоа двете те чекаат во дворот.
    Ете и золва и и се ,,извинила,, на некој начин.

Тоа е исти случај како на пр. за осми март на мајка ми да и купам златен прстен а на свекрва ми да и речам ,,има за тебе кој да купува, нека ти купи ќерка ти,, а притоа заедно седат на маса сваќите.

Јас сваќам дека секој со своите пари може што сака да прави, ама битен е гестот...
    Нели ????

Ако не сум во право, еве кажете !!!

На CameliaMiller, okcenzi, LUCERKA и 17 други им се допаѓа ова.
  16. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    ^Кажав јас за бананата погоре, последниот пост за друго ми беше.

17. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    Bridget ова не и се случува прв пат, имам повеќе пати напоменето дека не и е прв пат да купи нешто за другиот внук а за син ми да не, а притоа тоа му го дава пред син ми а тој бебе од 13м многу разбира па и тој сака. Вчера синчето сакаше и он банана и што требаше по твое јас да направам? Да го оставам да плаче да заоѓа за една банана да и се сневиди, па нормално дека ќе му купам. Изгледа не ме прочита убаво па затоа вака ме нападна, ни сум загледала во кесето ниту ме интересира. Повеќе боли што тоа го прави свесно и намерно, да е прв пат ќе речеш ајде згрешила ама не е, а мене како мајка тоа многу ме боли. Ако нема пари може да ми рече: Мила планирам да му купам на внукми тоа и тоа ама за Матеј немам пари дај ми, па јас ќе и дадам само да не го двои. А повеќе боли што на син ми му се обраќа со мочко, теле, а на другиот душо. На син ми на роденденот пред 50гости му вика дека не го сака а другиот внук го зема во прегратка и му вели тебе баба повеќе те сака. Па тебе тоа ако нема да те повреди, мене ми го крши срцето. Што да правам мора да постојат и поемотивни луѓе, неможе сите бесчувствителни да бидеме

На CameliaMiller, samovila.red., Luna91 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Ми ја натажи душата кога го прочитав ова душичко и ке ти кажам .....Јас сум баба и имам внуче а да ми даде Бог уште внучиња и никогаш нема да ги делам,сите ке ги сакам поддеднакво и ке им пружам со иста мера на сите. На таа твоја кокошка од свекрва под итно ке и го плеснеш тоа што го прави и ке и кажеш дека ако и била намерата да те повреди и да те нажали дека успеала ама и со тој чин те натерала да заземеш друг став и однос кон неа и ке ја гледаш со други очи и не би комуницирала со нејзе повеке.Срам да и е, да и е**м матер!!

На CameliaMiller, Luna91 и DVAANGELA им се допаѓа ова.
  19. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Апсолутно си во право @referentka, до гестот е.
    Можеби не е толку за драматизирање, ама па сите имаме период во животот кога сме најранливи (тоа е особено кога нашите деца се сеуште малечки - како ова на Мила).
    Ниту јас не купувам за ќерка ми секогаш кога купувам за друг...дури некогаш и намерно се случува да ја натерам да врати многу од работите со кои сама "се послужила" во продавница (иако имам пари), со цел да ја научам дека не може секогаш да добие буквално се што ќе посака...мора да има граница... но, сепак, тоа е сосема друга тема... тука суштината беше во гестот - ми се допадна она на Референтка - тие на една маса, ти се правиш паметен или мутав (сеедно) и носиш само на еден...
    Ете затоа ми е смешно тоа што редовно само Бриџет има ваква моќ да ги врти темите и дури да направи ти да се чувствуваш виновен, притоа повеќе пати игнорирајќи нешто што јасно беше наведено - дека не е прв пат. Сопствената ќерка ја искритикуала мајка си, затоа што била вклучена во конкретната ситуација, а претпоставувам доволно е праведна па затоа изреагиралатака и дури се извинила (иако не е таа таа што треба да се извини).
    Може да кажам еден злобен коментар? Бриџет некако убаво си го носи епитетот "адвокат на свекрвите"...само уште да беше во добри односи со нејзината (се чудам дали и неа вака ја оправдува за нејзините однесувања) :D :D :D

На samovila.red., Hipica, promeneta и 4 други им се допаѓа ова.
  20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    @mila25ve ic nema so da i kazuvas na takva licnost kako svekrva ti deka te povreduva so takvi gestovi.Nejze toa i e i celta.
    Ama da se koristi malo dete za takvi raboti e necovecki.
    Mene me interesira kako mazot ti reagira na vakvite reakcii od svekrva ti?

На DVAANGELA, tessie и koritsaki им се допаѓа ова.